Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

identificare difuzoare batrane

mario_xx

Postări Recomandate

.......................Culmea...basul e mai pronuntat asa.

Posted ImagePosted Image

O fi bass-ul mai pronuntat dar nu e sanatos pentru bobina care risti sa loveasca flasa inferioara a magnetului .

Ca o obsevatie daca nu te superi ........nu stiu cat de bine ai facut ca ai aplicat vopseaua aia pe con in strat atat de gros ........ai fi putut la fel de bine sa iei un spray negru mat si sa dai un strat cat mai subtire care sa fie absorbit rapid de hartia conului .

Ai lucrat cam neingrijit .......in fine daca iti functioneaza e bine si asa .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dominicue

23

• marius75

12

• kobold

7

• mario_xx

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa montajul suspensiei am impins cu mana diful pana la maxim si nu atinge flansa inferioara ...insa fara suspensie (doar cu spider-ul ) intr-adevar bobina atingea flansa daca impingeam cu mana. Ampliful pe care le tin are 2x35W, deci diful nu ajunge la cursa maxima. Vopseau am aplicat-o prosteste acum vreo 15 ani :rade: . Lucrarea nu a iesit asa bine din cauza acelui super glue care mi-a dat batai de cap in anumite zone...(de data asta am folosit numai prenandez) pana la urma ma bucur ca nu le-am stricat mai rau decat erau...un prieten care a luat difuri din astea o data cu mine, le-a dus de mult la "fier" :secret N-am mari pretentii de la difurile astea, cu toate ca au bas bunicel...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Dupa montajul suspensiei am impins cu mana diful pana la maxim si nu atinge flansa inferioara ...insa fara suspensie (doar cu spider-ul ) intr-adevar bobina atingea flansa daca impingeam cu mana. Ampliful pe care le tin are 2x35W, deci diful nu ajunge la cursa maxima. Vopseau am aplicat-o prosteste acum vreo 15 ani :rade: . Lucrarea nu a iesit asa bine din cauza acelui super glue care mi-a dat batai de cap in anumite zone...(de data asta am folosit numai prenandez) pana la urma ma bucur ca nu le-am stricat mai rau decat erau...un prieten care a luat difuri din astea o data cu mine, le-a dus de mult la "fier" :secret N-am mari pretentii de la difurile astea, cu toate ca au bas bunicel...

Eu nu am facut referire la faptul ca impingand cu mana conul membranei bobina ar atinge flansa inferioara a magnetului , ci la felul in care tu ai descris cum ai legat difuzorul/difuzoarele ....adica invers.

Si asa ca o mica observatie  .......faptul ca legand difuzoarele invers bass-ul pare mai pronuntat , pe mine ma duce cu gandul ca ceva nu mai este cum a fost inainte de inlocuirea rilelor suspensiei .......posibil ca bobina sa nu mai fie in aceasi pozitie in intrefier ( cel putin pe inaltime )

Super glue ??????? ce anume ai lipit cu superglue la ele ??????

Eu as zice ca difurile astea au un bass mai mult decat bunicel ......stiu....sunt subiectiv

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Marius75, asa cum a spus si Dominicue, stratul de vopsea afecteaza cursa difuzorului, in sensul ca il ingreuneaza.

Un tip povestea, pe AK forum, ca a vrut sa vopseasca difuzoarele de bass in culoare alba, de la niste boxe Yamaha (la care difuzoarele erau negre) si rezultatul a fost ca nu mai avea bass deloc si se intreba de ce...

Eu am calotele de la difuzoarele de bass vopsite in verde, bine ca restul nu este vopsit.

Oricum ma gandesc sa curat calotele, dar nu stiu cu ce solutie sa incerc, ca sa nu le distrug.

Editat de kobold
Link spre comentariu

Marius75, asa cum a spus si Dominicue, stratul de vopsea afecteaza cursa difuzorului, in sensul ca il ingreuneaza.

Un tip povestea, pe AK forum, ca a vrut sa vopseasca difuzoarele de bass in culoare alba, de la niste boxe Yamaha (la care difuzoarele erau negre) si rezultatul a fost ca nu mai avea bass deloc si se intreba de ce...

Eu am calotele de la difuzoarele de bass vopsite in verde, bine ca restul nu este vopsit.

Oricum ma gandesc sa curat calotele, dar nu stiu cu ce solutie sa incerc, ca sa nu le distrug.

CORECT , vopseaua in exces ingreuneaza membrana .

Si "amfitoanele"  mele au membrana vopsita insa asa cum am spus prin pulverizare si un strat cat mai subtire care a fost absorbit complet de hartia conului astfel incat sa ramana aspectul de mat ( insa pe culoare neagra , culoarea originala a amfitoanelor fiind grii sobolan )

Sfatul meu prietenesc este sa lasi calotele asa cum sunt acum , pentru ca nu stiu cum ai aputea sa le cureti fara sa le distrugi sau si mai bine daca vrei iei legatura cu CLAUDIU URBAN si iti iei calote noi , stiu sigur ca are si de dimensiunile celor originale .

Si ca tot veni vorba nu numai vopseaua contribuie la schimbarea raspunsului difuzorului , inclusiv rila suspensiei poate modifica raspunsul daca este mai rigida sau si mai rau daca modifica inaltimea conului inclusiv a bobinei in intrefier .

Iaca cum arata vacsuite amfitoanele mele.

post-230317-0-37283700-1433788948_thumb.jpg

post-230317-0-92243700-1433788954_thumb.jpg

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

@Dominicue: Nu atinge bobina de flansa inferioara, am facut proba pe mai multe melodii cu bas puternic. Difuzoarele de bas le-am avut legate invers si in ultimii 10 ani (n-am spus ca am inversat firele o data cu inlocuirea suspensiei) si nu a atins niciodata bobina de flansa, iar diferenta de bas se simtea si pe vremea pe cand difuzoarele aveau suspensiile originale. (un dif legat normal si unul invers, boxa cu basul legat invers avea basul un pic mai puternic, cobora mai jos in frecventa).

Am legat atunci basii invers pentru ca aveam 4 boxe agatate la doua amplifuri, iar basul se auzea spart cu toate 4, asta din cauza ca aceste doua boxe rusesti trageau, iar celelalte doua impingeau (celelalte aveau modelul clasic de difuzor care impinge, astea rusesti trag membrana atunci cand sunt alimentate cu o baterie  + la +, - la -) .

Drept sa spun ideea de inlocui suspensiile mi-a venit in momentul in care v-am vazut boxele intr-o postare anterioara, dar din cauza greselilor din trecut (reparatii la suspensie cu super glue/ vopsea grosiera pe membrana) nu mi-a iesit asa bine lucrarea.

Va felicit pentru cat de curat ati lucrat si felul cum arata incintele!

@kobold: Intr-adevar vopseaua ingreuneaza membrana cu cateva grame, asta e clar...dar ...exista acest "dar" :rade: aceste difuri rusesti au magnet asa puternic si flansa superioara cred ca are aproape 10 mm grosime, incat cele cateva grame nu afecteaza cu nimic parametrii initiali ai difului. Cel putin urechiometric n-am simtit nici o diferenta de sunet.

Link spre comentariu

: ....................., astea rusesti trag membrana atunci cand sunt alimentate cu o baterie  + la +, - la -) .

.................Cel putin urechiometric n-am simtit nici o diferenta de sunet.

Daca la testul cu bateria punand borna + a bateriei pe borna + a difuzorului ( marcata pe sasiu ) membrana se deplaseaza in jos ( spre magnet ) inseamna ca aceste difuzoare au fost candva rebobinate ( inainte sa ajunga la tine ) de cineva si din pacate gresit  ( sensul de bobinare ) 

Oricum m-ai facut curios :rade:  si o sa incerc sa leg invers si eu amfitoanele mele sa vad cum suna  :rade:

Diferenta exista si o auzi si urechiometric daca legi corect difuzoarele ( sa impinga membrana in sus ) ........de altfel ai si spus ca se auzeau SPART .

Intr-adevar flansele magnetului sunt groase de 10 mm si magnetul destul de puternic .................insa dupa 15 ani nu stiu  :nas: daca mai este la fel de puternic ca la prima tinerete .

In sfarsit .........multumesc pentru aprecieri si daca pozele cu boxutele mele ti-au putut fi sursa de inspiratie nu pot decat sa ma bucur .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Asa le-am luat de la un vanzator din Republica Moldova...aducea mereu inainte de 2000 la noi in piata centrala. Pareau noi, dar aveau mici defecte (suspensia nu era prea bine lipita sau lipiciul vechi nu fusese de calitate). Am desfacut sa vad bobina la vremea respectiva si era bobinata de masina, adica arata foarte bine ...dar la sensul de bobinare nu m-am gandit. Credeam ca asa au conceput rusii dif-ul sa traga alimentat conform marcajului +- de pe carcasa, (membrana sa se deplaseze in jos) din cauza asta au si pus suspensia invers. Daca spuneti ca difurile pe care le aveti imping membrana alimentate conform cu scrisul de pe carcasa , lasati-le asa, ca asa le am si eu de 10 ani...dar initial (in primii 5 ani) am mers cu ele sa traga pentru ca asa era marcajul pe carcasa...

Sunetul (in special basul) se auzea spart doar daca ascultam cu toate 4 boxele in acelasi timp, pentru ca amfitoanele trageau, iar celelalte doua impingeau...in rest daca ascultam doar cu cu singura pereche (indiferent care) se auzea bine.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Asa le-am luat de la un vanzator din Republica Moldova...aducea mereu inainte de 2000 la noi in piata centrala. Pareau noi, dar aveau mici defecte (suspensia nu era prea bine lipita sau lipiciul vechi nu fusese de calitate). Am desfacut sa vad bobina la vremea respectiva si era bobinata de masina, adica arata foarte bine ...dar la sensul de bobinare nu m-am gandit. Credeam ca asa au conceput rusii dif-ul sa traga alimentat conform marcajului +- de pe carcasa, (membrana sa se deplaseze in jos) din cauza asta au si pus suspensia invers. Daca spuneti ca difurile pe care le aveti imping membrana alimentate conform cu scrisul de pe carcasa , lasati-le asa, ca asa le am si eu de 10 ani...dar initial (in primii 5 ani) am mers cu ele sa traga pentru ca asa era marcajul pe carcasa...

Sunetul (in special basul) se auzea spart doar daca ascultam cu toate 4 boxele in acelasi timp, pentru ca amfitoanele trageau, iar celelalte doua impingeau...in rest daca ascultam doar cu cu singura pereche (indiferent care) se auzea bine.

:rade: :rade:  Pe vremea cand reparam difuzoare ( ca sa-mi sporesc venitul ) bobinele le faceam si eu pe masina si aratau exact ca cele de fabrica .

Faptul ca rila originala a suspensei era montata invers ( cu scobitura in jos ) era doar de design ca de asa au fost rusii intodeauna mai cu mot si cu toate astea nu cred ca ei ( rusii ) sa fi fost atat de cu mot sa lase difuzoarele sa functioneze invers .........sau cine stie poate difuzoarele in cauza erau de fapt rebuturi de pe linia de productie ( rusii erau recunoscuti pentru faptul ca vindeau rebuturi drept piese de schimb )

Pai e si normal ca 4 difuzoare sa sune spart , daca doua din ele sunt legate in antifaza ( amfitoanele ) .

Link spre comentariu

Felicitari Dominicue, arata foarte bine boxele, iar portul de joase e foarte "chic".

Avem dupa ce model sa ne inspiram :).

Te rog sa-mi spui ce filtre de gr II ai folosit si ce valori au piesele pe care le-ai adaugat, ca sa stiu cum sa le fac la randul meu.

Link spre comentariu

.."sau cine stie poate difuzoarele in cauza erau de fapt rebuturi de pe linia de productie"

La concluzia asta am ajuns si eu cu timpul...ce era bun mergea la montaj in incinte, ce era rebut se vindea pe usa din dos :rade:  initial plecau catre Rep. Moldova, apoi ajungea la clientul final...romanul de rand care vrea ceva zdup/zdup... :rade:

As fi curios si eu de filtru... ca am ceva sarma de Cu em 1,2mm exact cat pentru o pereche de filtre in 3 cai.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Felicitari Dominicue, arata foarte bine boxele, iar portul de joase e foarte "chic".

Avem dupa ce model sa ne inspiram :).

Te rog sa-mi spui ce filtre de gr II ai folosit si ce valori au piesele pe care le-ai adaugat, ca sa stiu cum sa le fac la randul meu.

Daca ai putina rabdare o schitez pe hartie actualele filtre asa cum sunt ele cu valori cu tot ,trebuie sa desfac una din boxe pentru ca nu mai tin minte exact valoarea unor bobine.

Atentie insa la un aspect , eu nu am folosit difuzoarele de inalte originale , asadar sectiunea de inalte a filtrului a fost modificata ,pentru difurile folosite si mai mult de atat difuzoarele mele au toate 8 ohmi .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Cand ai timp, nu este nici o graba. Poti sa le faci in week-end cand este mai mult timp.

Tinand cont ca ai facut teste cu filtrele, este mai usor de plecat de la o baza, decat de la 0.

Eu am difuzoarele originale de inalte, asa ca mentiunea ta este importanta; s-a uitat un prieten de-al meu electronist pe o schema de la filtrele originale, dar nu erau trecute valorile si ca

atare mi-a zis ca nu poate face mare lucru, trebuie sa plece de la o baza, de aceea te-am rugat.

Pentru mine este un proiect de durata din pura curiozitate. Am umplut casa de boxe (din pacate nu mai am pe 3 cai, ca faceam un test cu filtrele de la ele si ma inspiram) asa ca am la ce

sa ascult.

Ce marca de difuzoare de inalte folosesti la ale tale? cati W si Ohm au?

Editat de kobold
Link spre comentariu

Cu dedicatie pentru kobold , iaca si schema filtrelor din boxutele mele .

Ai pe schema si tipul difuzorului de inalte - puterea difuzoarelor de inalte estimez ca nu e mai mare de 20W desi pe ele scrie 100W

Sper sa-ti fie de folos .

Era sa uit atentie la schema ca difuzoarele de medii respectiv inalte sunt legate in antifaza adica pe romaneste INVERS.

Intre timp am gasit si schema originala a filtrelor AMFITON .

post-230317-0-16332700-1433869292_thumb.jpg

post-230317-0-90008000-1433869923_thumb.jpg

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Schema din dreapta e de la incintele Elektronika 100 ac-063,de 8 ohm, cu membrana "metalica" ,cu frecventele de separare de cca.600/5000hz ;difuzoarele 75 gdn 3-4 au fost fabricate  la z=4 0hm (sufixul 4=impedanta).Difuzoarele 75 gdn 1-8 aveau 8 ohm,etc.

Pe net gasiti schema de la 50 ac-022 ,echipata cu 75 gdn3-4.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări