Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

help variator 220V

Vizitator vicogeo

Postări Recomandate

Vizitator vicogeo

Salutari,am urmatoarea problema: sunt in comert lampi cu becuri de max 40W care au un variator incorporat.Dupa utilizare acest variator a dat ortu' popi asa ca l-am desfacut sa vad ce contine. AM suspectat un tranzistor/tiristor nu pot sa bag mana in foc ce este pentru ca nu gasesc un echivalent.Date: capsula TO-92,cod inscris: ZY 406.poate cineva sa-mi dea informatii despre aceasta componenta?multumesc.ps: l-am inlocuit cu un tranzistor - dar nu mai variaza lumina, ci doar ON/OFF

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• itzu

3

• pegas

2

• Golem

1

• adynis

1

Top autori în acest subiect

Vizitator vicogeo

Nu a bubuit!intradevar exista o punte de diode, dar nu imi aduc aminte sa fie asemanator cu schema postata de tine.Tranzistorul este unul luat dintr-o sursa de pc.O sa desfac si o sa ma uit mai atent.multmesc pentru schema.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca exista o punte de diode , piesa respectiva sigur este tiristor. Pune un tiristor de 4-8A, 600V si trebuie sa mearga. Daca n-ar fi punte, ci un diac ( care seamana fizic cu o dioda), piesa defecta este triac si pune un BT137 (8A, 600V) in loc!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

nu merita efortul de al depanaai inteles bineia-ti altul daca tii la aceasta variantasi oricum nu o sa gasesti ce sa pui in loc la piesele alea si nici nu merital-ai luat de la 38?daca nu da detaliibafta daca ai noroc

Link spre comentariu

asa e, costa 10-15 lei pieseleunde mai pui cablaj, adaptari, manopera, etcmerita?poate doar daca faci productie de serie, gen chinezarie(1000 pe zi) sa zicemdati-va cu parerea, va rog!

Link spre comentariu

eu vorbeam de UN SINGUR exemplar, pentru cetateanul caruia i s-a stricat...si nu ai nevoie de atitea brizbriz=uri(ce adaptari???)...plus ca, unde mai e placerea? adica, putem inchide tot forumul si sa ne lasam de meserie, ca totul se poate cumpara...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Tiristorul ala e mic-mititel; motiv pentru care becul recomandat e de max.40W (ceva de gen 0,8- 1A/400-600V) Se pot gasi echivalente la magazinele serioase. Eu am reparat un asemenea montaj, dar de la o "dulie" cu senzor acustic (care nu aprindea lumina decat la intuneric! max.60W) Un tiristor "mare", cum ti-a recomandat cineva mai sus, nu merge din motiv de sensibilitate (ala "mic" cere si un curent de poarta mic!) Montajul poate fi "intarit" cu componente mai "zdravene" dar vor trebui facute si alte modificari: Daca montajul cu triac e mai tolerant, triacele fiind in general mai putin sensibile, la cel cu tiristor trebuie o punte de diode de curent mai mare (1N4007 pt 1A sau 1N5904 pt 3A) precum si de ajustat rezistentele din grila tiristorului in sensul reducerii valorii celei dintre condensator si grila, pentru marirea curentului de grila, la jumatate sau 1/3 din valoarea initiala; nu face insa legatura direct! Vezi si schema la care se face referire mai sus. Atentie, montajul e la tensiunea retelei, pericol de electrocutare!!Bafta!!

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...
Vizitator gornel_z

Salut,Sunt oarecum paralel cu electronica si caut pe cineva care sa-mi realizeze un montaj cu potentiometru pt o veioza. Mentionez ca sunt din Pitesti. Daca exista cineva interesat il rog sa ma contacteze pe mail sau aici pt detalii/preturi.Multumesc. Cornel

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări