Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

instalatie subsol bloc

andreas

Postări Recomandate

Daca nu e cu suparare cer si eu un sfat electricienilor autorizati : este sau nu permisa instalarea de circuite 220v intr-un subsol de bloc , de exemplu  circuite cu prize aparente montate in boxele de la subsol ? Instalatia de iluminat este cea originala, pe 24v. Am vecini care insista sa-si traga 220V pentru prize cu diverse destinatii. Am scotocit in normativul i7 si n-am gasit nimic precis.

Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreas

2

• mihaighe

1

• yo2.080

1

• v67

1

Top autori în acest subiect

Da daca ai nul de lucru izolat fata de impamantare(deci un traf de 220/220 de separatie si de puterea corespunzatoare).Presupun ca nu toti vecini vor lucra odata ca sa ai nevoie de putere foarte mare.

Link spre comentariu

Daca faci instalatia IP65 (doze, prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat) si intreruptor diferential de 10mA nu vad ce s-ar putea intampla.

Daca stie cineva unde scrie in I7-2011 interzice folosirea tensiunii de 230 Vac in subsoluri va rog sa precizeze paragrafu. 

Link spre comentariu

Eu discutam de vechile normative, pe vremea cind am facut instatia electrica in subsoluri Calea Mosilor 285 in sus inspre Obor, nu era voie cu

220V in subsoluri, nici ca tensiune de lucru nici ca tensiune pentru iluminat.

Am montat si prize antigron, insa era circuit de 24Vac pentru "lampa 24V mobila".

Link spre comentariu

andres,daca acel subsol este aerisit (umiditatea aerului nu depaseste limita admisibila)  no pot aparea gaze inflamabile praf combustibil  instalatia electrica amplasata in asa fel in cit sa fie ferita depicaturile de apa ce pot apare in diferite planuri  eu cred ca o instalatie electrica cu u nom 230 v poate functiona in conditii sigure. Ca recomandare corpuri de iluminat ip 55 aparate de comutare ip55  cabluri cu manta metalica(cyaby) intreruptoare deferentiale 20 ma  pe fiecare circuit  un flotor electric sau releu de nivel care  la sesizarea prezentei apei pe pardoseala subsolului va da comanda unui aparat de comutare intrerupind astfel alimentarea cu energie electrica

.

Link spre comentariu

Ideea e ca in conditii de inundatie mediul devine FOARTE periculos. Orice e posibil, insa sfatul e sa evitati riscul. De aceea e si acel citat "pe barba lor".

Ca o sugestie, cablurile, prizele si chiar intrerupatoarele sa fie plasate cat mai sus (cablurile chiar pe tavan, ca si lampile, iar prizele/intrerupatoarele aproape de tavan, care oricum, in majoritatea subsolurilor sunt relativ joase). Daca aveti jumatate de metru - un metru de apa (adesea nu tocmai curata!) nu prea cred ca "navigheaza" prea multi prin acel subsol!

sanatate 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări