andreas Postat Septembrie 17, 2014 Partajează Postat Septembrie 17, 2014 Daca nu e cu suparare cer si eu un sfat electricienilor autorizati : este sau nu permisa instalarea de circuite 220v intr-un subsol de bloc , de exemplu circuite cu prize aparente montate in boxele de la subsol ? Instalatia de iluminat este cea originala, pe 24v. Am vecini care insista sa-si traga 220V pentru prize cu diverse destinatii. Am scotocit in normativul i7 si n-am gasit nimic precis. Multumesc ! Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 Da daca ai nul de lucru izolat fata de impamantare(deci un traf de 220/220 de separatie si de puterea corespunzatoare).Presupun ca nu toti vecini vor lucra odata ca sa ai nevoie de putere foarte mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 Nu, in instalatiile de iluminat pentru subsoluri se foloseste exclusiv joasa tensiune 24Vac. Daca vor 220V, sa isi faca pe barba lor. Link spre comentariu
yo2.080 Postat Septembrie 20, 2014 Partajează Postat Septembrie 20, 2014 Daca faci instalatia IP65 (doze, prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat) si intreruptor diferential de 10mA nu vad ce s-ar putea intampla. Daca stie cineva unde scrie in I7-2011 interzice folosirea tensiunii de 230 Vac in subsoluri va rog sa precizeze paragrafu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 Eu discutam de vechile normative, pe vremea cind am facut instatia electrica in subsoluri Calea Mosilor 285 in sus inspre Obor, nu era voie cu 220V in subsoluri, nici ca tensiune de lucru nici ca tensiune pentru iluminat. Am montat si prize antigron, insa era circuit de 24Vac pentru "lampa 24V mobila". Link spre comentariu
v67 Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 andres,daca acel subsol este aerisit (umiditatea aerului nu depaseste limita admisibila) no pot aparea gaze inflamabile praf combustibil instalatia electrica amplasata in asa fel in cit sa fie ferita depicaturile de apa ce pot apare in diferite planuri eu cred ca o instalatie electrica cu u nom 230 v poate functiona in conditii sigure. Ca recomandare corpuri de iluminat ip 55 aparate de comutare ip55 cabluri cu manta metalica(cyaby) intreruptoare deferentiale 20 ma pe fiecare circuit un flotor electric sau releu de nivel care la sesizarea prezentei apei pe pardoseala subsolului va da comanda unui aparat de comutare intrerupind astfel alimentarea cu energie electrica . Link spre comentariu
andreas Postat Septembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2014 Ok, am priceput, multumesc tuturor. Link spre comentariu
blazeu Postat Septembrie 26, 2014 Partajează Postat Septembrie 26, 2014 Ideea e ca in conditii de inundatie mediul devine FOARTE periculos. Orice e posibil, insa sfatul e sa evitati riscul. De aceea e si acel citat "pe barba lor". Ca o sugestie, cablurile, prizele si chiar intrerupatoarele sa fie plasate cat mai sus (cablurile chiar pe tavan, ca si lampile, iar prizele/intrerupatoarele aproape de tavan, care oricum, in majoritatea subsolurilor sunt relativ joase). Daca aveti jumatate de metru - un metru de apa (adesea nu tocmai curata!) nu prea cred ca "navigheaza" prea multi prin acel subsol! sanatate Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum