Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu TOCKI pe RA4

Mar

Postări Recomandate

Vreau sa aprind un led pe pinul RA4 de la un 16F877 si nu pot sa-l comand. In carte scrie ca acest pin poate fi utilizat si pentru clock extern la TMR0 si cred ca trebuie setat (pinul RA4) pe iesire digitala. Problema- nu stiu sa setez acest pin pe digital sau TOCKI. Va rog daca aveti ideie sa ma ajutati in acest sens. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mar

3

• peshte

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vezi ca RA4 e cu colector in gol daca il configurezi ca iesire. Adica in 1 logic iesirea este in gol, iar in zero logic, iesirea o trece la masa. Ca sa aprinzi ledul, ori legi ledul intre RA4 si +, iar ledul se va aprinde la 0 logic, ori il legi intre RA4 si masa iar la RA4 mai legi o rezistenta de vreo 1k-4,7K la +, ori mai pui un tranzistor.uite si o varianta de cod in asm: __CONFIG 0x3FFBSTATUS equ 0x03RP0 equ 0x05PORTA equ 0x05PORTB equ 0x06TRISA equ 0x85TRISB equ 0x86 org 0h ; startup address = 0000 movlw b'00000000' movwf PORTA ; all PORTA pins = 0 movlw b'11111111' movwf PORTB ; all PORTB pins = 1 bsf STATUS,RP0 ; set RP0 for RAM page 1 movlw b'00000000' ; all PortA = outputs movwf TRISA movlw b'11111111' ; all PortB = inputs movwf TRISB bcf STATUS,RP0 ; set RP0 for RAM page 0 bsf PORTA,4 ;trece pinul 4 de pe port a in 1 logic endori varianta PicBasic:output portaporta=0input portbhigh porta.4

Link spre comentariu

Am facut asa bsf STATUS, RP0 movlw 00h movwf TRISA bcf STATUS,RP0 bsf 05h,4 La ceilalti pini merge bine, e la asta nici nu misca. Nu vrea sa treaca pe 1 logic. Sigur e vreun bit de setat dar... care e ala?

Link spre comentariu

Nu vrea sa treaca pe 1 logic.

Pai cum iti dai seama ca nu scoate 1 logic? pui un voltmetru la pin? sau pui direct ledul intre pin si masa (cu o rezistenta in serie)?RA4 e cu colector in gol si asa nu o sa iti mearga. Pentru el 0 logic inseamna scurtcircuit la masa iar unu logic e in gol.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări