Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema comanda relee cu pic

Myhayxx

Postări Recomandate

Buna seara. vreau sa-mi fac un montaj cu pic 16f877A care o sa comande un grup de relee;mai exact 7 relee fiecare comandat de cate o iesire a microcontrolerului.

intrebarea mea este urmatoarea: ce tranzistor sa folosesc pentru a alimenta bobina releului: de tip MOS (IRF530) ca in a doua imagine sau tranzistor bipolar (TIP122)?

post-183704-0-64578700-1410977707_thumb.jpg

post-183704-0-59029300-1410977719_thumb.jpg

Editat de Myhayxx
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Myhayxx

4

• UDAR

3

• costi002

1

• radu_bc

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

avand 7 bucati tranzistor bipolar toate alimentate in acelasi timp nu exista riscul sa ard iesirile PIC-ului deoarece este nevoie de mai mult curent?

altfel daca o sa pun MOSFET si montajul va fi amplasat intr-un mediu unde o sa treaca multe fire de curent alternativ 230V exista riscul din cauza inductiei sa se polarizeze un tranzistor si sa dea o comanda necontrolata?

vreau sa pun tranzistoare de putere deoarece montajul o sa fie intr-un loc inchis si nu am loc sa mai pun radiator (ca masura de siguranta)

Editat de Myhayxx
Link spre comentariu

Curentul luat din ieșirile PIC-ului nu e mai mic dacă tranzistorii sunt mai puternici ci dacă au beta mai mare . Cu rezistențele pe care le-ai sugerat nu e niciun risc. Problema paraziților poate să apară indiferent de ce tranzistori folosești . În mod normal nu ai nevoie de radiatoare - nu ai spus ce relee vrei să folosești. 

Link spre comentariu

releele pe care vreau sa le folosesc sunt acestea :  http://datasheet.octopart.com/ACTP512-Panasonic-datasheet-10878757.pdf   cele cu bobina dubla  dar nu asta este problema mea. intrabam daca exista riscul sa ard iesirile picului punand mai multi tranzistori deoarece tot acest tip de relee le-am comandat cu BD 139 dintr-un chip MT8870 si nu numai ca se incalzeau tranzistorii de nu puteai sa ti mana pe ei dar am reusit sa ard si MT-ul

Link spre comentariu

Cu siguranță că ai făcut ceva greșit . Dacă pui cele două bobine în paralel curentul este , într-adevăr , mărișor (cca 167 mA ) dar chiar și așa un BD13x comandat corect nu trebuie să se încălzească . E drept că MT8870 nu e prea potent pe ”source” , trebuia probabil ajutat cu o rezistență de pull up. Ar fi bine să ne arăți cum ai comandat tranzistorii . 

Rectific . E slab pur și simplu, nu poate comanda ce ai vrut tu.

PIC-ul e oricum , mai tare , dar la curenții ăștia e probabil preferabil un darlington . Dar nu chiar TIP122 ( decât dacă ăștia îi ai ) , merge și BD680, etc.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@Myhayxx

Tocmai am terminat de facut una cu 6 relee si uln2003. Daca vrei iti pot da fisierele din Proteus. Mai necesita ceva modificari deoarece ale mele sunt la 5V, dar e un punct de plecare.

post-228950-0-54436400-1411021339_thumb.jpgpost-228950-0-86592600-1411021345_thumb.jpgpost-228950-0-85941700-1411021730_thumb.jpg

Editat de radu_bc
Link spre comentariu

Ar fi bine să ne arăți cum ai comandat tranzistorii . 

PIC-ul e oricum , mai tare , dar la curenții ăștia e probabil preferabil un darlington . Dar nu chiar TIP122 ( decât dacă ăștia îi ai ) , merge și BD680, etc.

nu mai gasesc schema respectiva dar am facut un montaj ceva asemanator cu schema reprezentata de mine mai sus.erau si niste leduri pe care le alimentam din aceleasi iesiri(da sigur era ceva gresit )probabil nu ajungeau tranzistorii la saturatie

stiu ca nu e nevoie de tip 122 dar am prin cutii o gramada.

O sa testez un montaj de proba cu ULN2003 sa vad cum se comporta.Am vazut prin diferite montaje integratul resprctiv dar nu l-am folosit niciodata.Dupa cum am vazut in datasheet este exact ce-mi trebuie mai ales ca se reduce dimensiunea montajului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări