Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

combaterea electrica a igrasiei


clausb

Postări Recomandate

Am citit de mult in Tehnium un articol pe tema aceasta. Acum m-am lovit de problema igrasiei la peretele unui imobil (vechi) și fără hidroizolație pe fundație. Nici nu poate fi vorba de abordări tradiționale invazive -imobil monument istoric, hârțologie-. Așa că am scobit colecția de Tehnium și net-ul dar deși am înțeles ce am de făcut rămân ceva intrebări. În principiu e vorba de crearea unei diferente de potențial intre niște electrozi introduși în perete și priza de pământ .Cele mai clare explicații le-am găsit în Tehnium 3/86, 3/76reluat2-3/96.

Întrebări  - ce tensiune să folosesc? în Th 3/86 se spune 1-4V, în 97 se sugerează un trafo cu sec.48V 100W și o diodă 6SI10. Ce părere aveți.

               - articolele spun să folosesc electrozi de cupru (sârmă) înglobate într-un amestec depolarizant format din sulfat de cupru,ciment portland și praf de argilă. Are oare ceva dacă în loc de argilă folosesc un nisip fin?

               - nu prea știu cum să să dimensionez priza de pământ

Apreciez orice sfat pertinent.Poate a mai experimentat cineva.

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • clausb

    7

  • miron1947

    4

  • bolek

    2

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Alea sunt vrăjeli de marketing, poate dacă ai arginta pereții ai scăpa de mucegai, dar umezeala tot acolo ar rămâne  :rade:

Cred că se poate folosi varianta cu tensiune mică, 48V este mult prea mult.Nu folosiți nisipul, argila se găsește ușor sub formă de praf pentru scopuri medicale.

Link spre comentariu

Înteleg ca acesta este un produs pentru suprafețe (o vopsea). Nu rezolvă problema urcării apei apei prin capilaritate din fundație spre zidărie datorită lipsei unei hidroizolații pe fundație. Dat fiind imposibililitatea inserării unei astfel de izolații caut solutie să usuc zidăria care se degradează (de cca. 70 de ani de când e clădirea).

Am încercat să fac electrozi din sârmă de cupru în amestec depolarizant cu CuSO4 ciment și nisip dar la lungimea de 45cm nu rezistă, se rup, se sfărmă, nu se pot manipula. Cred că voi băga pasta în găuri apoi introduc sârmă de cupru 3 fire x2,5mm.

În timp ce scriam a apărut răspunsul lui Validae.Mulțumesc. Am să găsesc praf dde argilă.

Link spre comentariu

Hm, daca fundatia sta pe un izvor ar trebui gasit si facuta o scurgere undeva in afara ,dar daca e o teava sparta  ?vedeti daca aveti consum de apa pe timpul noptii cand nu folositi apa.  La interior lampa cu ultraviolete adica  bec din ala cu vapori de mercur si drosel ( de 125W , de 250W) ,  spart balonul si sedinte de iluminare cate o ora/zi cand nu e nimeni in camera feriti ochii . 

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Era o solutie cum sa scapi de igrasie pe Advert mai sus: am copiat link-ul http://alecoair.ro/?gclid=CKn_nJ386MACFfOhtAodFV0ATQ

 

Inainte de a aplica una din solutiile respective trebuie eliminata cauza altfel orice s-ar face este inutil.

Asa am citit si in articolul din Tehnium 3/86:

Prevenirea igrasiei constă În:

- executarea corectă a hidroizolaţiilor la fundaţiile clădirilor;

- executarea unor Învelitori cît mai durabile şi impermeabile la acoperişuri; ,

- executarea şi întreţinerea. corespunzătoare a jgheaburilor şi burlanelor;

- verificarea periodică a stării învelitorilor şi a soclurilor;

- întreţinerea corespunzătoare a conductelor de alimentare cu apă.

Imbinările dintre conducte şi armăturile de închidere (robinete) trebuie realizate cît mai etanş pentru a nu permite scăpări de apă.

Atunci cînd conductele de apă sau canalizare menajeră şi pluvială exterioară locuinţei sînt pozate la adîncime mică şi peste ele se circulă cu autoturismul, este necesar

a rigidiza zona de deasupra pentru a preveni tasări de teren, urmate de slăbirea etanşeităţii la Îmbinarea dintre ţevi;

- amplasarea haznalelor la o distanţă cît mai mare de fundaţia casei;

- verificarea periodică a stării conductelor de canalizare. In timpul folosirii instalaţiei de apă de la baie şi implicit a canalizării menajere pot apărea infiltraţii de apă pe

la Îmbinările neetanşe. Cantitatea de apă infiltrată se tot amplifică şi va contribui la înmuierea umpluturii Eflorescenţe = depozite de săruri care În contact cu aerul atmosferic au pierdut apa de' cristalizare, rămînînd pe ziduri sau pe tencuială sub formă de pulberi de culoare aibă pînă la maro. A nu se confunda cu mucegaiul apărut pe pereţi ca urmare a unui condens excesiv.

Editat de overseas
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reușit să pun în funcțiune toată instalația. Cum am spus, nu se pune problema inserării unei membrane de hidroizolație prin metode clasice(monument istoric,ziduri de 50cm.),în zonă nu sunt țevi de apă/canal deci infiltrațiile provin prin capilaritate din fundație.Singura soluție la care m-am putut gândi este asta electrică eventual urmată de injectarea la baza zidăriei de ceva produse impermeabilizante (după ce reușesc să o usuc).

Am folosit electrozi din sârmă de cupru, am introdus în găuri pasta depolarizantă (cu praf de lut de pe deal,CuSo4 și ciment).Pentru priza de pământ am folosit 4 țevi zincate de 1m și legături din cupru 2,5mm. Am experimentat mai multe tensiuni până am ajuns la un curent de cca.250 mA.

Funcționează de 3 zile și nivelul de umezeală a scăzut cu cca.2cm.

Sper că într-o lună scap și pot zugrăvi un nou strat.

Link spre comentariu

Nu cumva se incalzeste apa din pereti prin trecerea curentului electric si astfel se evapora ?

 

In acest caz, cu cat se va usca mai mult, cu atat va trebui o tensiune mai mare, si nu vei ajunge niciodata sa ai complet uscat.

Solutia cea mai rapida pentru uscarea peretilor ar fi incalzirea cu radioatoare (infrarosu) din interior, dar oricum si asta va fi pe termen scurt.

 

Imediat ce vei incheia cu operatiunea, umezeala va aparea din nou.

 

 

O solutie "brute force" pentru igrasie ar fi crearea unor pereti/plafoane false din gips-carton , care sa acopere peretii originali.

Editat de one
Link spre comentariu

Nu cumva se incalzeste apa din pereti prin trecerea curentului electric si astfel se evapora ?

Nu, principiul este explicat in articolul; respectiv "Metodele electrofizice de combatere a umezelii Înclădiri au ca bază fenomenul de electroosmoză şi cîmp electric. Fenomenul de electroosmoză poate fi definit astfel: dacă la extremităţile unui mediu poros, saturat cu un fluid electrolitic, se aplică o diferenţă de potenţial electric continuu, atunci sub influenţa acestuia În mediul poros ia naştere o mişcare a fluidului de la anod la catod."

Am vazut in Danemarca aplicata aceasta solutie la o catedrala din Odensee, http://pigiausiskrydziai.lt/wp-content/uploads/2011/07/Odensee.jpg unde in subsol erau vizibili niste condensatori mari conectati la electrozi incastrati in perete si in podea.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Da așa este.Principiul este cel al electroosmozei.De încălzit nu prea cred că s-ar putea încălzi perceptibil cu 0.25Ax12V=3W pe o întindere de 4m de zid. Oricum datorită grabei am instalat electrozi doar pe 4 metri din totalul de 8.Și se observă deja diferența între zone.

Dacă reușesc să împing umezeala înapoi în fundație intenționez o impregnare impermeabilizantă a bazei zidăriei pin injectare așa cum am citit că se face cu bune rezultate.

Link spre comentariu

 

Dacă reușesc să împing umezeala înapoi în fundație intenționez

La catedrala la care faceam trimitere tensiunea era de cca.100V(nu ma stiu exact), dar erau tablite de avertizare a pericolului electrocutarii.

Cred ca tensiunea aplicata depinde de inaltimea peretelui, doarece la casa lui Andersen, erau niste condensatori mici(cca.20x20x20 cm) plasati la baza zidului chiar pe trotuar si fara tablite de avertizare,

Editat de miron1947
Link spre comentariu

- Ce cautau niste condensatori in povestea asta? Sau erau folositi pe bost de baterii ?

-Si dupa ce se usuca zona de langa electrod, nu scade curentul, asimptotic spre zero ? Nu trebuie ajustata tensiunea ca procesul sa nu durezeze vesnic? Nu mai zic, daca ploua iar pana termini..

-Solutia aia de impermeabilizare, o vei introduce incepand din mijlocul grosimii peretelui , prin mai MULTE gauri mari, nu? Sau din interior, apoi si din exterior, pe ambele parti ... Pentru ca daca dai cu smacolina din aia pe o parte, restu solutiei nu va mai intra in adancime...ca...s-a impermeabilizat suprafata...Si contrar reclamelor , nu prea se testeaza solutiile astea pe peretii de un metru cum sunt in castelele vechi.

 

-Recunosc, nu am testat solutia de impermeabilizare personal.

 

-De asemenea , imi amintesc de cand faceam instalari de echipamente: la strapungerile de cabluri prin centre istorice (peretele cel mai gros tin minte ca a fost prin Sibiu, un demisol la o casa prin centru parca ca era medievala... ) unde am folosit un spiral de 1 metru si a intrat tot (ba chiar daltuisem la intrarea in zid si am bagat si mandrina ca sa mai castig cativa cm), iesind numai pastila si varful pe partea cealalta, si dupa primii 10cm de perete a scos numai mortar umed.

Spun umed, in sensul ca unde cazuse pe jos, am dat cu matura si tot mai era umed locul ... Si cand ma gandesc ca lucrau oameni in incaperile alea ...

 

Intr-un caz din acesta, ce recomanda fabricantul produselor minune? Mutarea? Demolarea?Rigips si masca de gaze?

Editat de bolek
Link spre comentariu

- Ce cautau niste condensatori in povestea asta? Sau erau folositi pe bost de baterii ?

Habar n-am, poate nici nu erau condensatori, dar fiecare trage concluzii prin comparatie cu ceva cunoscut, cam asa http://www.technovolt.ro/8.html aratau(prima imagine) cei din subsolul catedralei, de unde si interpretatea mea ca ar fi condensatori.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări