Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator impulsuri ic555n

Andrei1545

Postări Recomandate

Buna seara , am o problema cu o schema , merge cu led insa pragul de iesire din intergrat si de impuls catre tiristor nu il pot inlocui , este incercuit in poza cu tot cu condensatorul de 10uf , nu gasesc echivalenta acelui transistor ...Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Andrei1545

10

• Spitfire

5

• validae

4

• UDAR

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acela e un tranzistor cu germaniu care se mai găsește doar pe la colecționari și amatorii de ,,vintage,, , folosește unul cu siliciu și nu vei avea probleme.

Personal aș folosi mai bine un triac acolo, tiristorul redresează tensiunea rețelei și becul va lumina mai slab. Pentru o izolare bună și o comandă la trecerea prin zero a tensiunii, aș recomanda un optotriac tip MOC 3041 sau echivalente.

Editat de validae
Link spre comentariu

Schema asta este realizata de tata , Beclea Adrian in poza la nume , dar nu a mai lucrat din 90 si ceva electronica si nu mai este la actualitate cu piesele noi si echivalentele , si vreau sa refac schema asta pt un furtun luminos care il intind de sarbatori pe casa , ca pana acum am mai facut-o de 2 ori dar la 12v fara tiristortriac.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am facut exact ca in schema originala , totul functioneaza perfect inafara de tiristor , am pus la iesirea din tranzistor spre tiristor un led si merge , dar problema este ca bec-ul pe care l-am folosit la o baterie de 12v sta in permanenta aprins si nu jongleaza in aceelasi timp cu led-ul , care este cauza ? :( 

Link spre comentariu

Huh? Ba tocmai in curent continuu functioneaza tiristoarele, triacele sunt cele cu alternativul...(TRIode Alternatting Current). In alternativ tiristorul se deschide doar pe o semialternanta, iar triacul se deschide pentru ambele.

Problema e ca acel tiristor ori e in saturatie, ori e românesc :rade: , ori poate chiar nu au fost corect identificate terminalele lui...

Link spre comentariu

Mda, unele romanesti, mai ales din seria T1Nx aveau mari bube...daca aveti TIC106C, sau cele din seria TZN210...TYN1010 altfel merge treaba.

Acela pus de Dvs. e exagerat, poate fi bun, totusi pentru furtunul acela cred ca ar ajunge un SCR de 1A, de ex. TIC106C.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări