Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificaror pentru doza magnetica cu D3a/E282F

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Citise-m printr-o carte de depanari ca asa se manifesta lipsa descarcarii grilelor de sarcina electrostatica.

Dupa ce am dezlipit canalele din cutie, ele functioneaza. Nu stiu prin ce manevra de-a mea gresita (ori bucle de masa, ori rezistenta de contact la releele de pe intrari) s-a produs acest fenomen, va rog sa-mi spuneti pe limba mea ce inseamna acest fenomen.

Oricum, era o oscilatie tampita, am facut amplifuri si cu tranzistoare, si cu integrate si cu tuburi, acest fenomen nu l-am mai intalnit.

., mi-ai dat tema de studiu masiv, desi mult prea complex pentru priceperea mea...tuburile mele sunt E282F.

Viobio, multumesc pentru sprijin, ii dau eu de cap. 

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

38

• zal

6

• saptemari

5

• hpavictor

2

Multumesc, @Patefon, mi-am amintit ca am mai patit asta la un SE cu 6P3S cand, o lipitura rece, mi-a dezlipit rezist de negativare din grila tetrodei...ampliful pocnea si anodul se inrosea...

Dar, cum ati spus si dvs, nu de acolo era problema.

Link spre comentariu

Problema era de la un nenorocit de soclu ca nu facea contact la un pin al tubului, pe canalul care manca doar 18mA...  :tv

Desigur, am refacut si legaturile, dupa "Toccata", (merci .), acum merge, insa cu divizorul lui ., am pe filament  un potential de 30V si inca niste brum, cu filtraj de 14.700uF per total pe filamente, fara stabilizare

Dar, ce-a fost mai greu a trecut, vad ca traful suporta consumul, la urma urmei nu-s decat max. 60mA pe anodica per total, am in sarcina 198V, dupa stabilizator..cand oscila, manca curent in draci.... Mosfetul se incalzeste cu un mic radiator de poti tine mana pe el, e bine..

Tensiunea pe filamente scade cu 4 filamente paralel la 5,8V, cred ca e destul. 

Ramane sa mai maresc potentialul catod-filament sa vad ce si cum, in conexiune trioda tubul suporta 100V, eu am abia 30V, pana la 70% din max mai am vreo 40V...

Il mai gadil maine, revin cu rezultate.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Nu am stabilizator pe filamente, am doar 4.700uF+10.000uF si cate un 2.200uF pe fiecare filament. Stabilizarea este pe tensiunea anodica.

Astazi o sa decuplez pe rand Uf si Ua sa vad in ce situatie dispare brumul.

As mai avea o posibilitate: traful are doua infasurari egale petntru Uf de 6,6V in alternativ. Acum ele sunt in paralel. As vrea sa le inseriez, la fel si filamentele tuburilor, pt 12V, iar comunul lor sa il leg la masa printr-o rezistenta de 100ohmi. Dar dupa ce vad daca responsabila de brum e Uf.

Link spre comentariu

asa cum a zis si Viobio, incerca sa urci Uf, la nivelul ala scurtezi durata de viata a tuburilor (au ele peste 10K de ore dar sa nu le stricam degeaba), si e pacat...

Editat de bmsorin
Link spre comentariu

Daca vom citi cu atentie foile de catalog  si mai ales vom respecta ce scrie acolo,valorile tensiunilor pentru filamente ce vor iesie din plaja recomandata de constructor nu vor face altceva decat sa scoata tuburile din parametri declarati.Un tub isi va scurta viata si cu o tensiune  mai mare decat cea recomandata pentru filamente dar si cu o tensiune  mai mica,daca-mi permiteti o comparatie cu un motor de automobil subturat sau supraturat,in ambele cazuri vom afecta buna functionare si chiar durata de functionare a lui.

post-175212-0-12372800-1412584108_thumb.png

post-175212-0-86682800-1412584116_thumb.png

Link spre comentariu

Multumesc, Dl. Lazaroiu, era vorba despre E282F, dar e aceeasi poveste si la el.

"The average heater voltage should be 6,3V. Variations of the heater voltage exceeding the range of 6.0V to 6.6V will shorten the tube life."

Citat din datasheet-ul lui E282F, azi am mai invatat ceva, eram convins ca filamentul subvoltat tine mai mult precum un bec subvoltat.

La usa am un bec de 15W inseriat cu o dioda 1N4007, arde de vreo 4 ani. Vecinul schimba 4 becuri/luna.

Nu stiu cat de plastica e comparatia, pentru ca de fapt viata tubului se scurteaza, nu a filamentului. E vorba de emisia si rolul ei in functionarea tubului, cum a zis Viobio.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Multumesc, Dl. Lazaroiu, era vorba despre E282F, dar e aceeasi poveste si la el.

"The average heater voltage should be 6,3V. Variations of the heater voltage exceeding the range of 6.0V to 6.6V will shorten the tube life."

Citat din datasheet-ul lui E282F, azi am mai invatat ceva, eram convins ca filamentul subvoltat tine mai mult precum un bec subvoltat.

La usa am un bec de 15W inseriat cu o dioda 1N4007, arde de vreo 4 ani. Vecinul schimba 4 becuri/luna.

Nu stiu cat de plastica e comparatia, pentru ca de fapt viata tubului se scurteaza, nu a filamentului. E vorba de emisia si rolul ei in functionarea tubului, cum a zis Viobio.

Mai sus am postat din datele de catalog pentru ambele tuburi,nu se vede asta??? :scarpin

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Imi cer scuze, am dat click doar pe prima poza, fiind f apropiata de cealalta, am crezut ca este doar una singura.  :84

Cred ca ma pandeste un astigmatism. Decat deloc, mai bine mai tarziu!  :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am finalizat si eu preul.

Se aude echilibrat, cu inalte si bas normale, fara sa sasaie sau sa bubuie, cel putin pe boxele mele si amplificatorul meu.

Am scapat de brum, am ales varianta cu 100ohmi intre minusul filam. si masa. Am stablizare doar pe Ua, pe filamente doar filtraj de 14.000uF.

Exista un foarte usor brum doar cu volumul preului si al amplifului la maxim, dar e de 50Hz, cules probabil de cablurile DIY de semnal lungi de aprox.1m.

Multumesc tuturor celor care m-au sprijinit in realizarea acestui preu, D-lui Lazaroiu pentru schema, lui . . si in special, lui Viobio pentru tuburile E282F donate.

Link spre comentariu

Asa e, am uitat. Insa Dl. Lazaroiu tot ramane pe lista celor carora le multumesc.

Chiar, cum ai facut alimentarea filamentelor la acest preu? Ai stabilizat tensiunea de filamente sau nu? 

Mai am o schema a acestui preu simulata de Dl. Lazaroiu dar cu pentode 6J4, de care am 4 buc. NOS si as vrea sa il fac si in versiunea asta, mai ales ca aceasta pentoda am testat-o in schema lui Ciufolli si a sunat bine, exceptand nivelul mai mic pe iesire.

Eventual sa schimb 4 buc 6J4 cu 4 buc. 6J8, alea dau semnal mai mare pe iesire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări