Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificaror pentru doza magnetica cu D3a/E282F


Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Preamplificatorul de doza magnetica foloseste patru pentode D3a sau E282F,schema functioneaza bine cu ambele modele,cu D3a se obtine un semnal mai mare la iesire,pina acum am construit doua asemenea preamplificatoare,acesta este nr 3.La acest preu o sa folosesc o combinatie dintre cele doua tuburi,primul etaj cu E282F,al doilea etaj cu D3a.Schema a mai fost postata de mine,ce se vede intasament este schema postata de mine dar desenata de dl Lazaroiu,in format electronic.Am folosit componente sortate ,in special condensatorii,pentru a gasi valori cit mai apropiate,pentru echilibru intre canale.Investitia cea mai mare este in condensatori,eu am folosit WIMA MKP,cei de 2,2microF costa 5,5lei buc,eu am cumparat 50,din celelalte valori cite 25 buc,sa am ce sorta.Rezistente am folosit,romanesti,rusesti MLT,japoneze,toate cu toleranta intre 1..5%,si acestea au fost sortate.Fotografiile cu amplasamentul componentelor sunt pentru colegul Untold,intrarea este in mijlocul placii,iesirile la extremitatile placii.7O sa postez aici stadiile lucrarii pina la final,daca am timp sper sa fie gata pina pe data de 28.09,cind are loc auditia lamparilor. Poate aduce cineva un pickup cu doza magnetica,sunt curios ce parere au ascultatorii,dupa acea data preul face pasi,peste hotare,mai precis la Londra.Erata ,in schema C2 este trecut 33nF,valoarea corecta este 3,3nF!!!!!!

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Untold

    38

  • zal

    6

  • saptemari

    5

  • hpavictor

    2

În realitate nici nu funcţionează, e un test de perspicacitate. Lămpile vor fi alimentate doar la filamente, ca să se vadă aprinse şi toată treaba o va face cîte un integrat BA741 din epoca de aur pe fiecare canal.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Initial nu vroiam sa raspund la cele scrise de sarpele Kaa din Cartea Junglei,dar pentru ca il streseaza persoana mea ,o fac.D3a&E282F am,citeva sute de bucati,pt ca sunt snapan si imi plac banii ,prefer sa le vind cu 30 euro/buc,in tari care sunt in vestul Ungariei sau sa mai donez din ele,cind am eu chef.Pentru ca fiecare intelege ce vrea dintr-o discutie sau cit il duce capul,mai iti explic odata ce nu ai inteles atunci,am spus "uite cum face difuzorul" din cauza lipsei filtrului rummble,fenomenul se produce din cauza discurilor care au planeitatea defectuasa,a pickupului,a bratului pickupului.Nu a spus nimeni ca de vina e preul ,daca amplificatorul este dotat cu filtre subsonice ,efectul dispare,dupa cum ai vazut,daca vederea ta a "batut" pina la incinte,daca nu schimba fundurile de sifoane.jCu citiva ani in urma, la Hi-Fi Arena ,am vazut acelasi efect de pompa pe o pereche de incinte,linga mine se afla dl Mateescu,cei de acolo au fost atentionati sa schimbe discul sau sa opreasca acel pickup daca nu vor sa distruga difuzoarele incintelor.Preul il vind in Anglia pt ca aici nu plateste nimeni cit vreau eu pe el,in plus e comanda,deci ajunge acolo unde este dorit.Schema nu este a mea,cauta pe net detalii,indicii ai,daca omul a cerut acea schema pe asta o fac.Preul a mai fost executat in doua exemplare,te anunt ca soundul este foarte bun,un asemenea preu "cinta" la Timisoara.Oamenii cauta aparate mai usoare,nu toti au roabe sau carucioare de butelii ,cu care sa care preuri savante care cintaresc 40kgAi aici schema originala ,indicii pt detalii gasesti pe schema.Preul costa 700 lire,asa ca sa te ataci!Curba de raspuns ,simulata de dl Lazaroiu Erata la erata ,C2 are valoarea de 33nF,cind am scris prima erata ,am fost obosit,am vazut alte zerouri,sorry...

Editat de viobio
Link spre comentariu

Una este sa declarati ca nu aveti suficienti bani pentru a va  pastra nivelul de trai la nivelul considerat optim pana in din data de dd.mm.yyyy  si alta e sa nu doresti finalizarea unui contract privat datorita unor motive personale ( incompatibilitati , antipatii , accidente sociale , forta majora  sau rea vointa :) ) !

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Untold,asa trebuie sa fie amplasate tuburile fata de bareta cu piese,sa ai fire cit mai scurte pina la tuburi,firele de la bareta la tuburi vin pe o singura parte,la tine nu stiu cum vin,deseneaza un layout de aplasament ,de la placa ta.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Da, frumos.

La mine pe placa masa este pe o parte a baretei, intrarea de semnal pe un capat al baretei, pe o laterala plusul si pe cealalta laterala iesirea.

Am configurat asa pentru ca eu am deja date in sasiu gaurile pt tuburi si anume sunt dispuse sub forma unui patrat, tuburile fiind in colturile patratului. Regletele una vine in stanga patratului, cealalta in dreapta patratului.

 

Despre condensatori, mai am niste multistrat de 1uF/400, pot pune cate 2 in paralel..sunt buni? Am si un ESR-metru si capacimetru pt masurat si sortat, am mai multe bucati.

 

Posted Image

Posted Image

Editat de Untold
Link spre comentariu

Am specificat in celalalt topic ca la aceste lampi "s-ar cadea" minim Wima MKP. Tu poti sa pui ce vrei dar .... nu se cade sa strici orzul pe gaste. Tu vrei

 

 intrarea de semnal pe un capat al baretei, pe o laterala plusul si pe cealalta laterala iesirea.

 

 (trebuie sa stii ca la un preamplificator nu te poti lalai pe 1 metru patrat) apoi vrei sa folosesti condensatori de proasta calitate. Pacat de tuburile alea!

S-a oferit viobio sa-ti dea niste conzi, de ce tot cauti o solutie mai proasta?

Link spre comentariu

Untold, pentru ce doresti sa construiesti acest corector ? Banuiesc ca stii cum functioneaza si cum se verifica daca este corect dimensionat iar chestia cu masurarea ESR este cel putin curioasa...

Link spre comentariu

@Adrian Pic: N-am stiut ca, condensatorii multistrat sunt de proasta calitate. De aceea, am si intrebat, n-am batut in cuie acesti cond multistrat.

 

@popa marius: Acest preamplificator vreau sa-l construiesc pt un pick-up echipat cu doza magnetica ce va fi intercalat intr-un lant audio urmat de un amplificator tot pe tuburi. Cat despre masurarea ESR-ului la acei cond multistrat de 1uF/400V, asa mi-a dat, am si notat cu un marker pe fiecare capacitatea si ESR-ul. ESR-metrul nu este al meu si este facut cu microcontroller. Am masurat cu el si cond electrolitici si mi s-a parut ok. Cel putin la nivelul meu de pricepere.

Schema de preu este simulata de Dl. Lazaroiu si am toata increderea ca acesta este corect dimensionat. Dealtfel, ma repet, l-am testat in montaj tip paianjen si cu piese recuperate de prin televizoare si monitoare ("caramelele") si mi s-a parut a suna ok, cu exceptia nivelului pe iesire care, pt finalul meu este cam mic.

 

 

O sa accept oferta lui @Viobio.

Untold,asa trebuie sa fie amplasate tuburile fata de bareta cu piese,sa ai fire cit mai scurte pina la tuburi,firele de la bareta la tuburi vin pe o singura parte................

Marele avantaj al regletelor pe care le folosesti este ca se pot face conexiuni si pe partea opusa pieselor.

La pseudoregletele mele din cablaj nu am aceasta posibilitate. nefiind cablaj dublu placat.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Aceşti cond multistrat sînt foarte buni, n-au inductanţă parazită, singurul lor dezavantaj e lipsa izolaţiei terminalelor. Sînt folosibili doar cu cablaj, proiectat ptr acest preamplif.

Nu-mi închipui ce verifici la ei cu esr-metrul, ăla e ptr electrolitici, adică cei mai proşti condensatori existenţi, urmaţi de cei cu hîrtie igienică în ulei.

Împerechează-i după capacitate doar (sigur că poţi verifica preventiv şi rez de izolaţie între armături), însă par a fi nefolosiţi. Dacă nu poţi forma perechi cu capacităţi identice, îi poţi pune în paralel cu cîte un cond mai mic. Exemplu 1uF şi 970nF+27...33nF.

Editat de zal
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări