Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Luminita cu LED pe baterie "de aruncat"

blazeu

Postări Recomandate

Vizitator Degetzica

http://ludens.cl/Electron/ledlamp/ledlamp.html

Cu alimentare in serie a 7 Led-uri .

Ce alt tranzistor ar merge in locul lui 2SC1226A ?  2N2222 are curentul mai mic decat cel necesar.

Ce ar trebui facut pentru a scapa de acel traf , pentru a se utiliza un traf toroidal ( din sursa PC ) ?

Daca ramanem la bipolari impingem functionarea montajului si la tensiuni date de baterii consumate , gen 2 x 0,7 V.

Cu Mos-fet-ii ar fi bine pentru o lanterna cu 4 x R6.

post-179803-0-62297100-1418038275_thumb.gif

Editat de Degetzica
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

5

• blazeu

5

• validae

3

• Den

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

2SD882 merge bine aici deși are doar 30V Uce.  Probabil și 2SD965 ar merge - are 20V dar când este aplicată tensiunea mare baza este negativă . Nu știu la care traf toroidal din sursă te referi - dacă vorbești de șocul de ieșire , este mult prea mare ca gabarit . Orice transformator  care are 40-50 µH primar și raport de 6:1 e OK.

Link spre comentariu
Vizitator Degetzica

Ma gandeam la traf facut din tor mai mic , cum sint cele de pe placa de baza ... ( am scris gresit sursa PC )

Tocmai din cauza volumului mare , nu vreau un traf cu miez E.

Acolo scrie si de air gap ...

Ceva imi spune ca , daca nu fac si alte modificari , nu o sa functioneze bine cu un tor .

Editat de Degetzica
Link spre comentariu

Referințe gen ”cum sint cele de pe placa de baza”  nu sunt de mare ajutor . Să zicem că iau un tor din ăla și-l măsor . Dacă al tău nu e la fel ? 

Poți să încerci cu 30 spire / 5 spire sau 36 spire / 6 spire , ceva de genul.

Poți să bobinezi cu un singur fir de 0,4-0,5 mm ( diametru ) sau , dacă vrei calitate ( ceva ) mai bună cu 3 fire de 0,3 primarul și un fir de 0,3 secundarul. Nu cred că e mare diferență.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator Degetzica

Acolo scrie :

" Now comes a very important step: This transformer is airgapped. The two core halves need to be separated by a distance of 0.1mm. ..."

Autorul insista pe spatiul dintre cele 2 piese.

Intrebarea ramine: se poate face pe tor ? :nas:

Editat de Degetzica
Link spre comentariu

Dacă autorul a optimizat schema pe traf de ferită cu întrefier, a avut un motiv întemeiat. Dacă citeşti bine articolul, autorul menţionează clar că traful folosit de el este de circa cinci ori mai mare decât cel optim ca secţiune. Şi că se poate folosi orice miez cu întrefier, condiţia fiind să se încadreze în inductanţa de circa 40uH.Eu aş recomanda să folosiţi un miez E+E de şa lămpile economice, e foarte mic şi poate fi ajustat ca inductanţă prin introducerea unui mic întrefier, care poate fi chiar o foiţă de bandă adezivă (autorul a adoptat această metodă). 

Referitor la întrebarea dacă se poate face pe tor, se poate face, dar va fi greu de încadrat în acea inductanţă.Va trebui să ajustezi numărul de spire, lucru anevoios uneori, mai ales la toroizi. La miezul E+E se ajustează inductanţa doar introducînd între E-uri o foiţă de hârtie, polietilenă, scoci, etc, a cărei grosime să aducă inductanţa la circa 40 uH.

Editat de validae
Link spre comentariu

@Degetzica Eu am sugerat construcția pe miezul cerut de tine ( o estimare desigur ) . Sunt sigur că va merge dacă nu faci greșeli , dar poate că nu la parametrii optimi.

@Validae Autorul nu a optimizat nimic . Era miezul pe care l-a avut la îndemână. Nu e niciun motiv să nu mergă pe tor din pulberi . 

I used an Amidon EA-77-188 core, because I had it at hand, and it was the smallest core I had

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Autorul a optimizat funcționarea prin alegerea întrefierului la traful folosit de el.A menționat și că poate fi folosit orice alt traf, în condițiile impuse de schemă.Am făcut și eu acea schemă și nu e chiar floare la ureche s-o faci să aibă randament optim.Astfel de scheme rar le ,,nimerești,, din prima, cu ce ai la îndemână.Tranzistorul folosit are și el o mare importanță.

Link spre comentariu

Autorul a optimizat funcționarea prin alegerea întrefierului la traful folosit de el.

Dacă autorul a optimizat schema pe traf de ferită cu întrefier, a avut un motiv întemeiat. 

Sunt două afirmații diferite . Sigur că a ales un anumit întrefier , pentru a obține o anumită inductanță . Mie mi-au ieșit la 1,2V , 24V , 20mA și 30kHz - 45µH , deci pe-acolo . Orice transformator care are 40µH în primar , are raportul de 6:1 și are desigur , o secțiune mai mare de câțiva mmp e OK. Alegerea tranzistorului e desigur importantă , schema se bazează pe ieșirea din saturație a tranzistorului NU pe saturarea miezului . 

Evident contează și R1 și LED-urile folosite ca sarcină. Schema deci trebuie optimizată ”pe banc” , nu pe hârtie .  Ideea e că funcționează cu o gamă extrem de largă de transformatoare . Eu m-am jucat cândva cu varianta geamănă - cea cu priză mediană . A mers aproape cu orice bobină - în limite rezonabile.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator Degetzica

Multumesc pentru suport.

Inteleg ca, pina la urma , functioneaza si cu traf pe tor.

Mi-era teama sa nu fie o chichita ce exclude , din start , functionarea.

Acum nu mai este decat de experimentat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări