Vizitator lucigligor Postat Decembrie 12, 2006 Partajează Postat Decembrie 12, 2006 buna tuturor, incerc sa fac un aparat si am nevoie de o piesa sau un releu sau cam asa ceva care sa faca urmatoarele. am atasat si o poza sa vedeti cam despre ce ar fi vorba : deci ce ar trebuii sa faca acesta ar fi : cand se apasa buton 2 atunci sa se deschida linia 2 si sa se inchida automat linia 1 si cand se apasa buton 1 se deschide linia 1 si se blocheaza automat linia 2. de mentionat ca butoanele nu raman apasate, ele se apasa doar o data si revin automat la initial. deci as avea nevoie de ceva care sa faca aceste doua lucruri automat in functie de care intrare primeste un impuls electric. daca puteti sa-mi recomdati ceva va rog frumos, singura rugaminte daca se poate sa nu fie o piesa mare gen relee actinate electromagnetic si sa nu fie nici ceva foarte scump. va multumesc tuturor, sunteti cei mai tari :smt006 Link spre comentariu
Romica_t Postat Decembrie 12, 2006 Partajează Postat Decembrie 12, 2006 Asa ceva se face simplu si ieftin cu niste circuite basculante care pot sa comande niste relee.Atata stiu.Sper sa te ajute cei cu mai multa experienta. Link spre comentariu
cniky Postat Decembrie 12, 2006 Partajează Postat Decembrie 12, 2006 ar fi frumos daca ai da si niste detalii despre aplicabilitatea proiectului, mai exact la ce foloseste.Poate fi vorba de comutarea unui semnal audio, semnal tv, tensiune de alimentare de x V si y amperi, etc. Link spre comentariu
pisoiu Postat Decembrie 12, 2006 Partajează Postat Decembrie 12, 2006 Exista relee care fac exact ce vrei tu. Se numesc "latch relay", mai pe romaneste relee bistabile. Modul lor de functionare e diferit de al releelor "normale", in principiu energizarea unei bobine inseamna actionarea unui contact sau grup de contacte (no/nc), iar dupa ce alimentarea pe bobina dispare, contactele raman in acea pozitie, nu revin la pozitia initiala. Actionarea in pozitia initiala se face fie cu o alta bobina, alimentata separat, fie cu aceiasi bobina, dar alimentata cu polaritate inversata, in functie de tipul releului. /pisoiu Link spre comentariu
niq_ro Postat Decembrie 13, 2006 Partajează Postat Decembrie 13, 2006 descarca fisierul de la http://www.elforum.info/download.php?id=5076 si studiaza-l un pic :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator lucigligor Postat Decembrie 13, 2006 Partajează Postat Decembrie 13, 2006 multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte. > ar fi vorba de doua telefoane identice dar la care as dori sa le pun o singura tastatura, si transferul comenzii de la o tastatura la alta sa se faca prin apasarea unui buton.m-am uitat putin pe documentatia uploadata este super faina din cate imi dau seama, o mica problema e in spaniola :weedman: oricum o mai studiez ca pare super ok.daca stiti de unde pot sa iau si niste relee bistabile ar fi super fainoricum , you are the best of the best Link spre comentariu
niq_ro Postat Decembrie 13, 2006 Partajează Postat Decembrie 13, 2006 poti face schema cu un CMOS 4093, din care 2 porti SI-NU in configuratie de bistabil R-S, iar celelate 2 sunt "buffer"-e (de izolare) iesirile ataca 2 tranzistoare care la randul lor comanda 2 relee si asta e schema...ca sa fie ceva din materialul dat ca studiu anterior :yawinkle: Link spre comentariu
Craciun Postat Decembrie 13, 2006 Partajează Postat Decembrie 13, 2006 Ce vrei sa faci rezolvi usor cu o "cheie" telefonica care e in fapt un comutator cu doua pozitii si contacte multiple. Link spre comentariu
Vizitator lucigligor Postat Decembrie 13, 2006 Partajează Postat Decembrie 13, 2006 super chestia cu cheia telefonica, de unde pot face rost de una sau cum pot face una ? :prayer: Link spre comentariu
Craciun Postat Decembrie 13, 2006 Partajează Postat Decembrie 13, 2006 Vezi prin obor sau vorbeste cu cineva de la telefoane. Link spre comentariu
Bercu Giuliano Postat Decembrie 15, 2006 Partajează Postat Decembrie 15, 2006 ideea cu cheia este foarte buna a,dar si practica.In acest context iti sugerez sa folosesti un comutator de game de la aparatele de radio GLORIA sau PACIFIC.Bineinteles acelasi model il poti gasi si la alte aparate. Link spre comentariu
q_acdc Postat Decembrie 16, 2006 Partajează Postat Decembrie 16, 2006 Poti folosii un comutator dublu contacte ,cu pozitie de 0, (se gaseste in magazin,se poate folosii schema atasata de tine)te va scapa de sursa si componente electronice. Link spre comentariu
Vizitator lucigligor Postat Decembrie 18, 2006 Partajează Postat Decembrie 18, 2006 va mutumesc tuturor pentru ajutor, am reusit sa rezolv problema cu ajutorul unor microswitch-uri cu doua pozitii care sunt controlate de un macrointrerupator (ceva mai mare). multumesc inca o data pentru raspunsurile prompe si rog moderatorii sa inchida acest topic sau sa-l treaca mai in spate pentru a putea rezolva si alte probleme ale altor electronisti.va multumesc tuturor inca o data :prayer: Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 18, 2006 Partajează Postat Decembrie 18, 2006 Uite eu am niste chei din centralele telefonice vechi :smt004 (tin sa spun ca sunt foarte folositoare) si pun o poza cu 3 tipuri dintre ele :yawinkle:De la stanga la dreapta:Prima are 2 poziti fixe( stanga sau dreapta)A doua are o pozitie fixa(dreapta) iar cea din stanga revine la locUltima are doar o singura pozitie fixa(dreapta) Link spre comentariu
Vizitator lucigligor Postat Decembrie 22, 2006 Partajează Postat Decembrie 22, 2006 Desi probabil nu isi are locul aici totusi nu pot face sa nu laud si eu pe cineva. Acesta este MINITEHNICUS deoarece desi nu ne cunoastem de loc am avut nevoie de o 'chestie' si mia trimis pe cheltuiala acestuia asa ceva prin posta.Deci daca cineva mai zice ca la noi in tara nu se poate ... sa fii om si sa ne ajutam intre noi ... acest exemplu este relevant @!Jos palaria pentru MiniTehnicus :prayer: :prayer: :prayer: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum