Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inversare polarizare la alimentare

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

2

• Mircea

2

• ventzel

1

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

Nu, D1 protejeaza sursa de 5V :aplauze si ce vine dupa. Mosfetul nu se deschide, etc... D3 va supravietui!

R10 ar trebui sa fie de ordinul 100-200ohm, iar R11 1-4.7kohm. Frecventa PWM e de preferat sa fie mai mica (1-2kHz), tinand cont ca n-ai driver.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Pe dioda inversa din n-channel duci 28A continuu si 110A peak, pe D3 ai 3A continuu. Cand inversezi alimetarea o sa ai in conductie directa dioda inversa din mosfet si D3, deci depinde de cat curent poate furniza sursa de alimetare daca cel putin D3 scapa. 

Poti intercala pe alimetare montaju asta, cu p-channel si ai protectie la inversarea alimetarii fara sa ai cadere de tensiune mare pe Q1 daca ii ales bine:

Posted Image

http://electro-circuit.net/power-management/power-supply/reversed-polarity-protectors-with-mosfet/

Link spre comentariu

pai..am 30A, si consum de 10A in total pe montaj cu tot cu piesele externe.. :)

D3 sigur nu scapa. si mosfetul daca se duce ok, dar vreau sa stiu daca scapa atemga, senzorul hall..si restul.

nu mai pot adauga deja nimic e facut montajul, vreau sa stiu teoretic cam ce ar fi daca..

Link spre comentariu

Sursa de 5V scapa datorita lui D1, controllerul scapa si el, ca de altfel tot ce e alimentat la 5V.Am omis sa consider dioda din mosfet, dar nu a fost cazul pentru colegul ventzel care a fost precis in analiza.

Link spre comentariu

Nu ar trebui sa se arda microcontrollerul, doar dioda D3 si/sau tranzistorul.

Recomand o siguranta fuzibila in serie cu montajul, astfel, la inversarea alimentarii se va arde, datorita curentului prin D3 si tranzistor. Din punct de vedere energetic nu se pierde aproape nimic.

Eu uneori pun o siguranta resetabila (polyfuse). 

Editat de one
Link spre comentariu

cel mai bine pui o punte  de  diode   shotcky  intre alimentare  si   montaj si ai rezolvat problema. poti sa le inversezi  cum vrei tu, cu  mentiunea ca  o sa o mica  cadere de tensiune de pana la 1v pe  punte, dar asta e in functie de  diodele alese.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări