Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio ceas cu PIC16F88, TEA5767, DS3231 si ecran de Nokia 3310


Kreator

Postări Recomandate

Va prezint un proiect de radio cu ceas realizat cu PIC16F88, TEA5767, DS3231 si ecran de Nokia 3310.

Realizarea arata asa:

post-175068-0-51114200-1410729590_thumb.jpg

Schema este

Radioceas.pdf

Codul hex este:

CeasRadio.hex.txt

Din butonul "Mod" se selecteaza ce se modifica (minutele, ora, ziua, luna si anul) cu "Set" se incrementeaza cu o unitate ceea ce-i selectat cu "Mod". Ceasul nu are functia de alarma din pacate.

Cu "Search" se cauta posturile iar cu "Mute" se opreste sonorul.

Radioul se aude foarte bine, se prind toate posturile din oras iar indicatorul "antena arata taria semnalului postului. Nu am pus schema amplificatorului audio ca fiecare si-l face cu ce are prin sertare.

Astept cu interes parerile voastre referitor la ceea ce ar putea fi imbunatatit dar la partea grafica am fost limitat de memoria PIC-ului si de aceea arata asa de auster.

Intregul montaj se alimenteaza la 3,3V si nu la 5V.

 

LE

Sunt si cele 2 puncte dintre ora si minute dar nu au fost prinse.

Editat de Kreator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Arata bine, daca mai adaugi si alarma, poate devine mai folositor (nu doar sa atraga praful :limb: ). Ai si backlight? Eventual controlat PWM la LCD dupa lumina din camera (vad ca pinii posibili PWM sunt ocupati cu alte functii).

 

Ai facut comunicatia SPI software? Daca da, de ce?

 

Bravo pentru reusita!

Link spre comentariu

@ thunderer : N-am incercat a-i fac alarma deoarece deabia a incaput hex-ul in el si in plus l-am facut sa stea pe birou. Am folosit soft SPI si nu hard deoarece nu stiu sa-l folosesc, fiind novice in ale programarii PIC-urilor, dar m-ai ales, deoarece montajul a fost facut pe o placuta de test cu gaurele, si daca observi, perifericele vin dispuse dejur imprejurul MCU-ului pentru usurinta conectarii acestora. Nu are back-light deoarece display-ul nu are prevazut. Apropo de hardSPI daca stii cum de face as dori sa-mi explici fiindca cred ca folsirea acestei facilitati al MCU micsoreaza marimea hex-ului

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Nu neaparat micsoreaza, ci dimpotriva il poate mari. Vorbesc de compilatoare ca Mikroelektronika, PBP, etc. 

 

Daca l-ai facut in ASM, apoi probabil l-ai facut cat de mic se poate. 

 

Folosirea compilatoarelor enumerate mai sus au module care lucreaza direct cu hardware, evident implicand folosirea pinilor dedicati. Acele compilatoare pot avea si module software, care pot face ce ai facut tu si folosi orice pin. Uneori aranjarea pieselor este un motiv solid, ceea ce ai explicat si tu.

 

Eu folosesc Mikrobasic si help-ul cu exemplele sunt destul ca sa faci ce vrei tu. Din posturile tale vad ca folsesti un compilator de Basic (asa imi pare). Ce compilator ai folosit?

 

Oricum, felicitari pentru folosirea eficienta a unui PIC (program si hardware).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Foarte interesant proiect, am facut si eu radio cu tea5767 dar problema este ca la intreruperea tensiunii de alimentare se pierde postul, nu ramane memorata frecventa. La varianta dumneavoastra se pastreaza frecventa?

Vad ca se afiseaza si temperatura dar nu vad in schema cine o genereaza...

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

Nu prea se poate. (628 are jumatate din memoria lui 88)

Eventual ar merita facut pe 16lf1847 care este compatibil si el pin la pin si ajunge memoria pentru functii suplimentare.

16F88 se gaseste la Polonia am cumparat eu acum o luna 10 de bucati si am folosit doar 3.

Daca doriti va dau eu la pretul de intrare una, doua bucati.

Link spre comentariu

La varianta dumneavoastra se pastreaza frecventa?

 

La intreruterea alimentarii nu pastreaza ultima frecventa memorata, de aceea am folorit buton "mute" pentru oprirea radioului

 

Unde gasim 16f88? Oare se poate face si cu 16f628?

La magazinele online. Nu se poate face cu 628 din cauza memoriei insuficiente.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Lucrez in continuare la dezvoltarea proiectului, dar acum folosesc PIC16F1847 ca are memorie mai multa, pot folosi SPI, I2C si PWM hardware, deci va avea si alarma. Din pacate schema initiala se schimba, dar va avea functii in plus (indicator de stereo, alarma, la setarea ceasului se inverseaza "culoarea" la ceea ce se seteaza)

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Deoarece au fost persoane interesate de acest proiect am inceput sa-l dezvolt folosind PIC16F1847.Multumesc lui @thunderer pentru ideile sale, o parte le-am implementat (SPI si I2C hardware, si PWM la alarma)Chiar va rog sa-mi spuneti si d-voastra alte idei si sugestii pentru a le implementa (deocamdata sunt in pana de idei).Asa arata acum:post-175068-0-23324200-1413236238_thumb.jpgDintre upgrade - urile fata de precedentul proiect amintesc:- alarma si indicarea starii acesteiea (ON/OFF). Folosirea unui singur buton pt functia Alarma care o seteaza ON/OFF si indicarea statusului pe ecran prin pictograma clopotel si a orei alarmei, iar daca alarma suna, la apasarea acestuia o opreste.- afisarea pe display a receptiei stereo, prin indicarea a doua difuzoare sau a unuia singur in functie de tipul receptiei.- Modul MOD evidentiaza ceea ce-i selectat prin inversarea culorii pentru o mai usoara evidentiere.- schimbarea modului de Search. Inainte aveam doar Search UP, acum am adaugat si Search Down.Ca amplificator folosesc un modul PAM8403 care se comporta excelent intre 3 si 5V.post-175068-0-84657500-1413236269_thumb.jpg

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări