Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defazorul catodina vs defazor Schmidt

Vizitator

Postări Recomandate

...desi am zis ca nu mai postez materiale pe forum (pt a elimina orice motiv de scandal in sectziunea asta si a nu acumula puncte penalizare) totusi mai pun unul tot de la ''baza navala'', legat de distorsiunile non_lineare in amplificatoare,a se citi cu atentzie pagina 16 din *.pdf http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/b200361.pdf

In legatura cu IMD_ul sunt multe de spus,fiecare metoda de test SMPTE sau CCIF,DIM/TIM poate dezvalui lucruri neasteptate despre DUT,care nu apar la testele de THD+N sau la o analiza pe osciloscop.Cine a facut masuratori practice de THD si IMD pe mai multe modele/marci de amplificatoare siliciu si tuburi stie cat de fascinant e sa descoperi de ce unul ''suna'' mai bine decat altul si sincer e diferentza mare,chiar un Zorro cu ureche ''needucata'' percepe diferentza.Cine a zis de sunetul unui ''lighean aruncat pe scari'' (in germana ii zice ''klingt wie Eimer'' adica suna ca o galeata) nu vorbea prostii. Miturile astea inventate de japonezi cu audiofilia ascund in spate un mare adevar tehnic.

In general cine a proiectat o schema de amplificator nu a facut_o doar pe hartie/calculator.Au urmat zeci de experimente si mii de masuratori practice  pana s_a ajuns la varianta finala. In plus,s_a lucrat in echipa si fara catalogari de clasa ''habarnist'' sau ''evoluat'',totzi au fost egali si respectul a fost pe primul plan,dar probabil asta tzine de genetica si diplomatzie,nu are nimic comun cu diy.

Link spre comentariu

..... desi am zis ca nu mai postez materiale pe forum (pt a elimina orice motiv de scandal in sectziunea asta si a nu acumula puncte penalizare) totusi mai pun unul tot de la ''baza navala'', legat de distorsiunile non_lineare in amplificatoare ......

Sectiunea asta e mult mai curata decit alte sectiuni d.p.d.v. tehnic. Se spun mult mai putine prostii decit in alte sectiuni si asta tocmai pentru ca prostiile sunt demontate. Nu sunt cu numic mai multe certuri decit in alte sectiuni.

Desi in linkul pus informatia e foarte veche totusi e plin se stampile pompoase:

RESTRICTED SECURITY INFORMATION

APPROVED FOR PUBLIC RELEASE. DISTRIBUTION UNLIMITED.

UNCLASSIFIED

Distribution authorized to U.S. Gov't

Probabil ca celor de la acea baza navala li s-a parut multa vreme ca daca acea informatie scapa afara din baza ar putea fi pusa in pericol securitatea USA - gindire de militar.

Informatii cu mult mai cuprinzatoare se gasesc azi la liber fara probleme.

Acea analiza are o valabilitate restrinsa pentru acele conditii de test a acelor tuburi. Nu se poate generaliza la toate tuburile. O simpla schimbare a rezistentei din catod cu un generator de cc in cazul cathode-follower si se schimba si distorsiunile si raportul armonicelor. De schimbarea PSF-ului nu mai vorbesc. Cu atit mai mult nu se refera la distorsiunile unui amplificator, distorsiuni ce sunt rezultanta tuturor distorsiunilor din toate etajele amplificatorului. Rezultanta, nu suma, nu diferenta.

der_doktor, daca ai asa multe documente pune un link ce sa lamureasca problema, de ce suna unele amplificatoare mai bine ca altele. Desi ne-am apropiat mult de raspuns in discutii anterioare pe forum, e bine sa mai vedem si alte pareri. Linkul pus nu lamuraste nimic decit ca daca modificam PSF-ul sau altceva in jurul tubului se modifica distorsiunile - asta stia si Decebal.

Editat de adigh
Link spre comentariu

.. distorsiunile mici de intermodulatie asigura transparenta sunetului, nu THD-ul...

Mai intreb odata ca poate nu inteleg bine . Prezenta distorsiunilor "mici" (am pus ghilimele de rigoare) de intermodulatie asigura transparenta sunetului ?

Link spre comentariu

OK. De acord . In opinia mea , poate este mai potrivit sa spunem ca transparenta sunetului depinde de IMD . Era sa inteleg ca "Hemoroizii face bine" !!! :rade:

Cred ca nedumerirea mea a fost mai mult legata de semantica .

Editat de gg101
Link spre comentariu

De fapt un amplificator PP are max 3% THD pana supara urechea educata a unui muzician , iar SE are max 8% pentru aceeasi suparare ... IMD trebuie sa fie de minim 10 mai mici .

Dar ... mai conteaza si SPL-ul ( pana in 93 dB / W / 3 sunt alte valori ) si peste aceste valori incep sa se insumeze cu  IMD-ul incintelor .

Oricum astea sunt fineturi pentru audiofili ...

Pentru voi merge oricum , ca lampa ofera " caldura " , iar clientul nostru bani nu are etc .

Ce conteaza cum si cu ce il fraieriti ?

Editat de Victor
Link spre comentariu

De fapt un amplificator PP are max 3% THD pana supara urechea educata a unui muzician , iar SE are max 8% pentru aceeasi suparare ... IMD trebuie sa fie de minim 10 mai mici .

Dar ... mai conteaza si SPL-ul ( pana in 93 dB / W / 3 sunt alte valori ) si peste aceste valori incep sa se insumeze cu  IMD-ul incintelor .

Oricum astea sunt fineturi pentru audiofili ...

Pentru voi merge oricum , ca lampa ofera " caldura " , iar clientul nostru bani nu are etc .

In primele patru rinduri ai dreptate iar in ultimele doua...  oare de ce nu te poti abtine ?

Link spre comentariu

Pentru același motiv pentru care tu nu te-ai abtinut si nu te vei putea abtine in viitor .

Sunt un om absolut mediocru , si toata lumea buna stie ca suma calitatilor si defectelor la oameni este nula .

Link spre comentariu

Victor !!! Tu cu cine te "certi" aici ? Imi place sa cred ca faci confuzie intre personaje .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Îmi exprim gânduri si păreri , nu mă cert cu nimeni .

Nu există motive de ceartă, nimeni nu are nimic de revendicat .

Atunci ai ganduri si pareri absolut gresite vis-a-vis de mine . Si aici pun punct acestui dialog care oricum nu-si avea rostul si nici locul aici . 

P.S. Avand in vedere ca ne cunoastem personal sunt tare dezamagit de atitudinea ta .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Daca inversorul sau driver-ul nu sint de impedanta foarte mica "distorsiuni de intermodulatie" scrie pe amplificator, IMD, TID whatever... forumul asta saracul, nici n-a ajuns de trei ani de cind pierd vremea pe aici la intermodulatie... a incercat Cosmin ceva, der_doktor, Lazaroiu si cam atit... distorsiunile mici de intermodulatie asigura transparenta sunetului, nu THD-ul...

Din cauza ca nu stiu care sint distorsiunile de intermodulatie am oprit dezvoltarea amplificatorului SE cuplaj galvanic si daca dupa masuratori de IMD acestea vor fi comparabile cu THD mai ramin doar cele de faza...

Link spre comentariu

Atunci ai ganduri si pareri absolut gresite vis-a-vis de mine . Si aici pun punct acestui dialog care oricum nu-si avea rostul si nici locul aici . 

P.S. Avand in vedere ca ne cunoastem personal sunt tare dezamagit de atitudinea ta .

Sub nicio forma nu este vorba despre tine , ci este un răspuns la postul lui blue actual popa marius . îmi pare rău pentru confuzia creata !

Link spre comentariu

Raman la parerea ca nu toata lumea stie ce-i cu distorsiunile astea de intermodulatie. Ca sa se poata testa, trebuie injectate cel putin doua semnale de frecventa diferita, tocmai pentru a vedea ca nu apar produse de mixaj. Testul si denumirea vin din radiotehnica, cand semnalul receptionat este influientat de un semnal nedorit de oriunde altundeva, mai putin din canalul receptionat; pe scurt, undeva are loc un mixaj nedorit intre aceste semnale, datorat neliniaritatii unor etaje liniare. Asa pe babeste, se stie ca o dioda este un element neliniar care poate fi un mixer (nu de AF); un amplificator este liniar, deci nu poate fi ca o dioda.

Eu chiar testez la modul fizic, nu cu aparate speciale, daca au loc intermdulatii considerabile in amplificator.  De ex. injectez 10KHz de valoare mai mare, sa zicem 100mV si 1KHz, cam 10mV. Daca au loc intermodulatii mari, la iesire, apare 10KHz modulat in amplitudine. Atentie, modulatie este daca arata a modulatie AM, nu cu semnal de 1KHz peste 10KHz, in faza!

Bineinteles, cel mai bine ar fi sa testam cu un analizor spectral sa vedem daca apar produsii de modulatie (F+/-f, 2F, ...) si cat este ponderea lor!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Ca sa fim in ton cu acest topic (Defazorul catodina vs defazor Schmidt) o sa postez un defazor catodina evoluat cu performante dupa parerea mea,exceptionale.Defazajul intre cele doua semnale pe iesirile defazate este de numai -40.131m* in toata banda audio,adica OUT1=-180.014 grade si OUT2=179.974 grade la o magnitudine pe iesire absolut egala pe ambele iesiri Uout1,2=28.9204dB,raportul S/N>96dB fara NFB total,banda de frecventa si defazajele le vedeti in imagine.

THD-ul este mai mic de 0.081% pe sarcina din schema,fiind capabil de atacul foarte usor al tuburilor EL34,6P3S(E),EL84...intr-o configuratie PP.

post-175212-0-68730700-1410895572_thumb.png

post-175212-0-71672400-1410895678_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In asemenea conditii defazorul catodina devine interesant, de fapt am dorit ca prin acest topic sa existe posibilitatea realizarii unui defazor performant , poate ar fi bine ca nu numai efortul d-lui Lazaroiu sa fie singular ... Ar trebui ca acest model sa fie verificat practic, fiindca evident este valoros si poate un next level :limb:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări