Vizitator ExtremeEdition Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 (editat) da, pai rezistenta aia interna a unui condensator e de fapt echivalenta cu cea a bobinei, a sursei si a oricarui alt dispozitiv. Nu exista nici un dispozitiv fara rezistenta stim. De ce ar trebui vorbit despre esr cand se poate vorbi simplu de rezistenta lui interna sau de impedanta in alte cazuri? Deci creste rezistenta interna a condensatorului electrolitic cand se usca pt ca sarea se precipita si nu mai conduce curentul bine in nici un fel e simplu. Lafel se poate defini si rezistenta interna in paralel cu capacitatea, adica in cazul in care dielectricul nu e perfect izolant sau condensatorul are probleme cu electrolitul, condensatorul avand o conductie permanenta sau cu cresterea tensiunii datorita acestei imperfectiuni sau defect Eu am stricat un CPU scotand capacul IHS pt ca am zgariat PCB-ul procesorului in momentul cand am introdus lama intr-un colt sub ihs. Zona zgariata era cea a alimentarii cpu si am aflat doar dupa ce am studiat ulterior rolul tuturor pinilor. Si oricum nu prea erau probleme de la ihs. Nu avea nici un termopad, avea doar o pasta cam uscata. Un altul identic se purta lafel. Editat Septembrie 19, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 (editat) Sunteti intr-o mare confuzie, de ex. la un condensator mica-silver ESR=0 ohmi, la un ceramic multistrat la fel, ESR poate aparea la condensatorii nepolarizati numai cand armaturile au o suprafata imensa in comparatie cu capacitatea pe cm^2, de exemplu la condensatorii realizati prin bobinare. La electrolitici apare intodeauna aceasta rezistenta serie nenorocita, este data de rezistenta ohmica a electrolitului fata de cristalele de hidroxid de aluminiu, iar la asta se adauga alta nenorocire, din cauza ca grosimea stratului de oxid de Al fiind microscopica, intensitatea campului electric pe cm^2 poate depasi lejer 10 milioane V, ceea ce contribuie la deprecierea in timp a electroliticului. Pe masura ce se usuca, creste ESR-ul, creste in avalansa caldura disipata, ceea ce duce la o uscare si mai accentuata a condensatorului. La condensatorii cu tantal, tip "bombonica", am gasit ESR-uri aberante, 15-17 ohmi, ceea ce face condensatorul inutilizabil. Temperatura de 80 sau 105 gr. inscrisa pe condensator NU reprezinta temperatura mediului ambiant in care poate lucra condensatorul, ci temperatura interna maxima la care poate acesta lucra fara sa bubuie. Apoi, sunt condensatori care stau bine(relativ) cu ESR-ul, dar tangenta delta e "praf", deci nu pot fi utilizati in regim de comutatie, unde rise-time e esential. Editat Septembrie 19, 2014 de Spitfire Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 (editat) Aia bombonica cumpara cineva pe forum pt reciclare. Astea cu ce sunt facuti de au asa valoare a esr? totusi sunt pt tensiuni mari banuiesc deci 17 ohmi nu cred ca-i mult pt 250V de exemplu Aia mica-Ag sunt de capacitati f mici cred, probbail se apropie de cazul ideal si rezistenta e doar firele de legatura. Nu as recomanda sa scoata IHS-ul dupa ce eu m resit sa zgarii in loc vital un cpu care desi e f ieftin totusi era de folosinta. ESR poate aparea la condensatorii nepolarizati numai cand armaturile au o suprafata imensa in comparatie cu capacitatea pe cm^2, de exemplu la condensatorii realizati prin bobinare. din cauza existentei unui timp mai mare de "golire-umplere" a armaturilor prea mari sau de ce? In formula aia babeasca de clasa a 10 sau 11-a cu impedanta circuitului serie RC de c.a. care e de fapt ESR-ul? Editat Septembrie 19, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 17 ohmi ESR la un condensator cu tantal e colosal, e bun de aruncat, la variantele SMD s-a ajuns la 210 miliOhmi. Cei cu mica argintată pot ajunge şi la 330uF/600V, dar pretul e... întepenitor, mă rog, au destinatie militară, acolo are balta peşte. Asa e, la mica silver aproape doar conexiunile contează, la fel la ceramic multistrat, dar acesta din urmă are pierderi neruşinate, şi viata destul de scurtă. Dacă ESR-ul electroliticilor de o placă de baza este mărit, cazul plăcilor vechi sau a celor proaste calitativ(PC Chips, ECS Elitegroup, Matsonic, Biostar, etc), apar fenomene stupide, cauzate în primul rând de ripla ridicată a tensiunii de alimentare a memoriilor, ripla RF se suprapune peste fluxul de date ce circulă în rafală între controlerul de memorii şi memorii, respectivul controller la acumularea unei secvenţe prea mari de erori solicită rescrierea memoriei, se ajunge ca o memorie DDR333 să lucreze la fel de lent ca una SDRAM PC133! Link spre comentariu
lavynyu Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 (editat) 17 ohmi ESR la un condensator cu tantal e colosal, e bun de aruncat, la variantele SMD s-a ajuns la 210 miliOhmi. Cei cu mica argintată pot ajunge şi la 330uF/600V, dar pretul e... întepenitor, mă rog, au destinatie militară, acolo are balta peşte. Asa e, la mica silver aproape doar conexiunile contează, la fel la ceramic multistrat, dar acesta din urmă are pierderi neruşinate, şi viata destul de scurtă. Dacă ESR-ul electroliticilor de o placă de baza este mărit, cazul plăcilor vechi sau a celor proaste calitativ(PC Chips, ECS Elitegroup, Matsonic, Biostar, etc), apar fenomene stupide, cauzate în primul rând de ripla ridicată a tensiunii de alimentare a memoriilor, ripla RF se suprapune peste fluxul de date ce circulă în rafală între controlerul de memorii şi memorii, respectivul controller la acumularea unei secvenţe prea mari de erori solicită rescrierea memoriei, se ajunge ca o memorie DDR333 să lucreze la fel de lent ca una SDRAM PC133! Bravo , excelenta descriere la toate pozitiile si sa inteleaga toata lumea odata pt. totdeauna ca si esr-ul conteaza la condensatori ! Grea electronica asta ! Editat Septembrie 21, 2014 de lavynyu Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 (editat) Cine stie de ce unele placi de baza reseteaza biosul ca si cand n-ar avea baterie desi bateria e buna iar jumperul pus bine in pozitia corecta?? Poate fi ceva ars pe placa? Adica reseteaza biosul altele noi iar aia veche din semantura nici daca sta neutilizat si impachetat 2 ani nu reseteaza. Editat Septembrie 21, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 La Matsonic MS-8308EP fenomenul de resetare a BIOS-ului apărea cam la un an de la achiziţia plăcii de bază, şi era cauzată de două diode antiparalel aflate în zona cipului CMOS, care se faceau "sârmă". Cu sau fără baterie, când era scos din priză sistemul, uita tot. Oricum, pilele cu litiu CR2032 fabricate de KTS, Newsun, mai mult de doi-trei ani nu ţin, spre deosebire de cele de mărci bune(Maxell, Sony, Panasonic, Varta, Renata, etc) care tin lejer 10 ani. Link spre comentariu
LostCell Postat Septembrie 29, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2014 Vinovat a fost procesorul..a inceput sa greseasca socotelile pe doua placi de baza bune una am2 si una am3 care accepta si proc am2.Testat perioade mai lungi cu prime 95 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum