Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum calculez puterea pe incinta cu 3 cai?

Vizitator 123

Postări Recomandate

Va salut, am si eu o nelamurire si as dori daca vrea cineva sa imi explice cum calculez puterea finala ce poate fii aplicata pe o incinta cu 3 cai.

Ca sa vin cu un exemplu: Se dau 3 difuzoare, unul pentru joase, unul pentru medii si unul pentru inalte cu putere de 100W fiecare si cu o sensibilitate de 90 dB fiecare. Incinta sa contina si filtrele corespunzatoare pentru fiecare difuzor.

Dupa logica mea ar rezulta o incinta la bornele caruia s-ar putea aplica o putere de 300W fara a se deteriora nici un difuzor, pentru ca practic avem 3 "consumatori" de 100 de W fiecare, deci toate trei difuzoarele la un loc ar trebui sa "consume" 300W pentru ca fiecarui difuzor sa ii revina 100W, asfel incat fiecare difuzor sa ofere randamentul maxim pentru care a fost proiectat.

Va multumesc.

Link spre comentariu

O regulă băbească de acum mulţi ani împărţea puterea astfel: 90% pe diful de joase, 9% pe cel de medii şi restul pe cel de înalte.

O regulă de bun simţ ar zice să nu depăşeşti puterea difului de joase, fiind singurul legat direct sau printr-o bobină de rezistenţă mică la bornele amplifului, celelalte difuri sînt separate cu condensatoarele proprii din filtru.

Link spre comentariu

Salut,

Dac acitesti articolul acesta o sa poti sa-ti faci o ideie mai bunqa asupra distributiei puterii pe domenii de frecventa (pe difuzoare in cazul tau):

http://www.paformusic.info/amps_speakers.htm

Daca consideram urmatoarea distributie pe domenii de frecventa:

Sub-bas - Sub 80 HzBass - 80 Hz la 250 HzMid-range - 250 Hz la 2,5 kHzHF - Peste 2,5 kHz

Frecvențele de frontieră între intervalele sunt oarecum arbitrare, și veți găsi alte figuri similare.... Uneori, banda mid-range este împărțita low mid si high mid.

Pentru 5kW output power, distributia de putere este:3 kW basMid-range de 1,6 kW0,4 kW HF

Sau pentru puteri mai domestice (50W sa zicem):30W basMid-range de 16W4W HF

Link spre comentariu

De ce se cere o putere mai mare pe joase decat pe medii, respectiv inalte? E urechea umana mai putin sensibila la frecventele joase? Sau e din cauza ca de obicei difuzoarele de joase sunt mai putin eficiente decat cele de medii si inalte...?

Eu nu stiam cum se face in cazul in care avem 3 difuri cu acceasi sensbiltate si putere, fiecare in gama pe care o reproduce, asfel incat sa avem o liniaritate in ceea ce priveste presiunea sonora pe intreg spectrul de frecvente.

In acest caz, practic ar trebui sa aplicam acceasi putere fiecarui difuzor....

Ma gandesc ca ideal ar fii ca in cazul in care difuzoarele au aceeasi sensibilitate, fiecare in domeniul lui, sa aiba fiecare difuzor de pe incinta cate un canal de pe amplificare dedicat...

Editat de 123
Link spre comentariu

Cine zice că difurile de joase sînt mai puţin eficiente? Sînt la toate tipurile de difuri modele cu randament mai mare sau mai mic, bandă mai largă sau mai îngustă... etc. Nu poţi categorisi după vreo impresie lăsată de cine ştie ce boxe nefericite. E cam greu să primeşti răspunsuri convenabile, există şi destulă documentaţie pe net.

..........

În ultima frază vorbeşti de boxe active pe x căi.

..........

P.S. ptr multe boxe de ''casă'' banda la joase se taie şi la 400, 500...700Hz, de acolo rezultă nevoia mai mare de putere faţă de celelalte benzi. Există şi reversul medaliei, difurile de medii şi înalte nu se pot răci la fel ca cel de joase în funcţionare, de aia se preferă montarea unora cu puteri mai mari ca să reziste. În plus, distorsiunile sînt sesizate mai uşor la medii şi înalte decît la joase, urechea umană nu e perfectă.

Editat de zal
Link spre comentariu

La frecvente joase trebuie miscata o masa mai mare de aer (cred ai simtit si tu basul in stomac la puteri mari) deci si energia necesara este mai mare.

Nu este legat de faptul ca difuzoarele de joase au de obicei sensibilitate mai mica. Cum spunea si Zal poti gasi si difuzoare de bass cu sensibilitate mare.

In exemplul de calcul pe care l-am dat eu este vorba numai de impartirea puterii pe spectre de frecventa considerind difuzoarele de aceeasi sensibilitate.

Link spre comentariu

Dupa logica mea ar rezulta o incinta la bornele caruia s-ar putea aplica o putere de 300W fara a se deteriora nici un difuzor, pentru ca practic avem 3 "consumatori" de 100 de W fiecare,

Nu e vorba de logica, ci de fizica...insumarea puterii este valabila numai la legatura in serie (de pilda se pot pune 3 difuri de bas identice, fiecare de 100W legate in serie, iar puterea consumata va fi de 300W). In situatia de fata nu este cazul, fiind vorba de difuri diferite (bas, medii, inalte) trebuie legate in paralel (cu filtrul aferent fiecarui dif in parte), iar consumul maxim al boxei va fi apropiat de puterea difului de bas, cum s-a mai spus. Diful de bas consuma cel mai mult ca-i si cel mai mare (automat sarma mai groasa in bobina), se misca mai energic...si miscarea inseamna energie consumata...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Nu e vorba de logica, ci de fizica...insumarea puterii este valabila numai la legatura in serie.

Tot din fizica... si la legarea in paralel puterile se insumeaza...

Va multumesc tuturor pentru raspunsurile acordate.

Link spre comentariu

Celor ce n-au prins ideea, PUTEREA reprezinta un RAPORT DE CONVERSIE intre doua energii, in cazul asta din energie electrica in cinetica. Difuzoarele nu au putere, ele au capabilitate in putere, masura acesteia tine de fapt de capacitatea traductorului de a rezista termic/mecanic. Atunci cand inseriezi, se modifica capabilitatea in putere, in sensul in care, in baza unor formule de clasa a V-a, avem fractie din tensiune, respectiv din curent, corespunzator fiecarui difuzor din retea, si automat o alta putere specifica. 

In alta ordine de idei, sa nu uitam ca, necesitatile generale tin in primul rand de caracteristicile organului auditiv;

Posted Image

Peste toate astea, fct. de frecventa, energia acustica este concentrata diferit, daca-mi permiteti exprimarea. Apoi, mai sunt si chestiuni legate de cultura audiofila, mai exact intelegerea asupra a ce inseamna un sunet bun. Pentru multi din noi, eu fiind unul dintre cei multi, un sunet bun reprezinta un sunet care imi pune in miscare si organele interne. Asta inseamna ca deja cer foarte mult sistemului, pe parte de joase. Deja, dincolo de deziderate, doar pentru o perceptie relativ liniara, se impune o putere relativa specifica spectrului joase, mult mai mare... nu mai vorbim de inalte, acolo nu prea-si bate nimeni capul. Eu nu percep mare lucru peste 16k. 

P.S. Puterea marcata pe spatele difuzorului, reprezinta de fapt, dincolo de calcului matematic tensiune/impedanta, timpul in care acesta rezista testului. D-aia se numeste "power handling"...

"2. Power tests

To determine a speaker's power handling, one needs to subject it to a power test. This consists of feeding the speaker with a test signal, typically some kind of noise signal with controlled dynamics, for a given amount of time, normally ranging from 2 to 100 hours.

The test signal is commonly some form of pink noise. Pink noise is a random signal that shows the same energy in all frequency bands. This signal is not constant in time, but possesses some degree of dynamics. Pink noise allows us to perform tests were the speaker is stressed thermally as well as mechanically.

The dynamics of a signal are expressed in the form of the crest factor. This is determined by the ratio of the peaks (crests) to the average level of the signal. The graph below shows a 6 dB crest factor signal, i.e. one that has peaks which are 6 dB louder than the average level. This is equivalent to a 2:1 ratio between the peak and RMS voltages, which corresponds to a 4:1 ratio between peak and average ("RMS") power, since power calculations are based on voltage squared. These dynamics are commonly specified by international standards.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Deci de aici sa intelegem , ca ptr confectionarea unei incinte in care puterea maxima sa fie de 100 W, difuzoarele le achizitionam la puterile urmatoare .Bass peste 100 W, madii peste 10 W, iar tw peste 5 W, repartitia facandu-se prin condensatoare.Repartitia fiind 90% bass9% medii1 % twSau toate difuzoarele trebuiesc sa aiba puterea peste 100 W

Link spre comentariu

Nu stiu exact cum ai ajuns la distributia asta procentuala de putere pe difuzoare.....

Comform datelor gasite de mine pe internet, distributia de putere este complet diferita pe difuzoare (am postat si mai sus un link cu aceste informatii), dar binenteles depinde foarte mult de si cum alegi frecventele de taiere ale filtrelor.

Comform lui Rod Elliott - ESP care a preluat un tabel din "LOUDSPEAKER ENCLOSURE DESIGN AND CONSTRUCTION" publicat by FANE., distributia de putere in functie de frecventa (pt 2 cai dar poate fi extrapolata foarte usor pt 3 cai) este urmatoarea: 

X-over Frequency (Hz)         Power to Bass (%)            Power to Mid+High (%)
250                             40                                     60
350                               50                                   50
500                               60                                     40
1,200                            65                                     35
3,000                            85                                     15
5,000                            90                                     10

Acesta este link-ul de unde am preluat si eu tabelul: http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

Ca sa ai 90 % din putere pe difuzorul de bas, frecventa unde trebuie taiat basul este de 5KHz, deci....
Daca e sa consideram un caz mai practic cu bas pina la 500Hz si tweeterul incepind de la 3000Hz, intre ele fiind mid-wooferul, distributia de puteri este:

BASS (<500Hz)               MEDII (500Hz-3000HZ)                    INALTE (>3000Hz)
         60%                                  25%-30%                                       10%-15%
dar mai depinde si de ce gen de muzica se asculta si cum se asculta....si este valabil in cazul sistemelor HI-FI de ascultat acasa.

Daca ne referim la sistemele se sonorizari (power audio) suma puterilor nu va mai fi considerata ca putere totala instalata.
De exemplu, daca e sa consideram aceleasi frecvente de taiere, si vrem sa avem o putere instalata de 1000W, pe bas trebuie sa avem disponibil peste 800W, pe medii in jur de 500-600W iar pe inalte vreo 200-300W si daca este sa calculam, suma totala v-a fi in jur de 1500-1700W dar sistemul se v-a considera de aproximativ 1000W.
Oricum, in cazul sistemelor de sonorizare, nu se calculeaza neaparat puterile ci presiunea acustica ce poate fi generata in fiecare banda de frecventa, si care trebuie sa fie egala la orice frecventa. 

Si ca sa raspund si la a doua intrebare, nu, nu este necesar sa ai toate difuzoarele de puteri egale, fiecare difuzor sa fie capabil sa reziste la 100W la o boxa de 100W. 

Chiar nici nu stiu unde poti gasi tweetere capabile de 100w.

Poate ca de 100W se mai pot gasi (am indoieli) dar daca ne gindim la o boxa de 300W de exemplu, tweetere de 300W sigur nu gasesti (poate piezo?!?).

Pe de alta parte, pe multe tweetere este notata puterea totala recomandata a avea boxa in care se vor instala.

De exemplu pe multe tweetere larg raspindite este notata puterea de 100W (sa zicem) dar reprezinta puterea boxei din care poate face parte, puterea maxima a difuzorului fiind de fapt in jur de 5-10W.

Sper ca te-am mai lamurit un pic...

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Distributia puterii... -3dB, la cresterea cu o octava... ar fi o diferenta de la 100W, la 25W, corespunzator -6dB, de la ~160Hz, la ~520Hz. Si tot asa... 

Ce as scris colegul mai sus, este cel mai bun raspuns.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări