Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pareri impartite

Vizitator ExtremeEdition

Postări Recomandate

De cate ori vine vorba de perpetuum mobile, trebuie sa apara cineva sa ne aduca aminte ca acum N ani se spunea ca pamantul e plat, ca nu se poate depasi viteza sunetului, etc. apoi urmeaza partea cu "teoria conspiratiei" ca in final sa vina cu stiri din presa idioata ca s-a depasit viteza luminii, ca s-a scazut temperatura sub 0K, etc. Din toate astea trebuie sa intelegem ca exista perpetuum mobile.Chiar daca stirile cu viteza luminii si zero absolut ar fi adevarate, ce treaba au cu perpetuum mobile.S-a dovedit ca exista perpetuum mobile cand s-a infirmat ca pamintul e plat, s-a dovedit incalcarea principiilor termodinamicii cand s-a depasit viteza sunetului?Nu.Acest mod de a "conduce" o conversatie catre concluzia dorita se numeste "tehnica omului de paie" sau "red heryng".Daca vreti sa demonstrati existenta perpetuum mobile construiti unul si gata.Ooops! am uitat, nu va lasa conspirationistii, sionistii, bubulii, neonazistii, iluminati, masonii, etc.Conportament tipic omului mediocru:"De fapt eu pot face multe dar nu ma lasa "conspiratia mondiala".

Repet pentru a nu stiu cata oara, principiile termodinamicii se pot dovedi false in orice moment, nu exista o demonstratie a valabilitatii lor(din aceasta cauza se numesc principii sau legi) dar nu exista nici dovezi ale incalcarii lor.Daca se descopera o singura dovada a incalcarii unui principiu atunci acesta nu mai e valabil.Aduceti dovada experimentala nu fake-uri de YT.

Link spre comentariu

adica curentul ala are o intensitate de milioane de amperi si tensiune de milioane de volti si se obtine asa putina energie electrica?? O fi timpul foarte scurt al descarcarii dar compenseaza prin puterea mare.

Un traznet care loveste direct are cateva sute de kV si cateva zeci de kA in momentul traznirii, si functie de instalatia traznita. Durata lui e de ordinul microsecundelor. Energia se calculeaza in consecinta.

PS: Vorbeste cu orice conceptor de substatii si linii de transport si apoi zi-ne cum e cu milioanele de V si A.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

principiile termodinamicii se pot dovedi false in orice moment, nu exista o demonstratie a valabilitatii lor

Corect. Sunt unii care consideră că frigiderul încalcă principiul al II-lea al termodinamicii, iar dacă îi lași, se apucă să îți și demonstreze ... :limb:

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Cateva mii de volti sunt in cazul electrizarii cand freci un plastic de par sau folosesti un generator van der graff. Ai vazut ca si la 5 cm sar scanteile intre bile la acel generator. Deci nu sunt doar cateva sute de volti. Deci la fulger unde descarcarea are loc la zeci de metrii distanta tensiune e mult mai mare. Si sa nu spuneti ca aerul e umed si deaia se descarca, ca atunci de ce nu ar face scurtcircuit sarmele de la liniile de inalta tensiune aflate la 110 KV cand e ceata, ploua sau umezeala multa.

Poate ca un perpetuum mobile nu e realizabil si e imposibil, dar se pot face dispozitive sa foloseasca caldura apei din ocean precum cele cu caldura din sol, se pot face dispozitive actionate de rotatia pamantului.

In Romania sa mearga trenul si cu 250km/h si tot nu ar mai fi folosit, nu poti compara pe astia cu cei din vest. Uite am mers intr-o zona unde trenul era mai ieftin si facea mai putin timp iar lumea prefera cu dube si autobuze cam de 2 ori mai scumpe care ocoleau si faceau si mai mult timp. Motive mai sunt si ca autobuzul /duba mai asteapta un pic daca intarzii ca zice altcineva, mai opreste in loc unde nu-i statie. In principiu auto e cel mai simplu, apoi e trenul si apoi avionul. E o analogie cu sistemul centralizat de incalzire versul cel individual. Primul trebuia sa fie mult mai ieftin si mai eficient, cu 2 grame de uraniu incalzeai un oras intreg. Nu s-a vrut si nu s-o fi putut, conspiratiune. S-a ajuns astfel la consum mult mai mare si la zeci de tevi, burlane si tablarii pentru a incalzi cate o garsoniera

Despre exportul Romaniei nu cunosc, stiu doar ca sunt cateva puncte de lucru pt asamblari de automobile ici colo deosebit de rentabile pt proprietarii lor straini datorita avantajelor fiscale si salarilor mici platite. Ce sa asamblezi mercedes in germania ca pe vremuri sa platesti 4000 de euro pt muncitor cand in Romania aceeasi treaba o platesti cu 200 euro si nu te freaca nimeni la cap nici cu poluarea sau altele ca imediat ameninti ca inchizi activitatea si pleci in China.

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

E o analogie cu sistemul centralizat de incalzire versul cel individual. Primul trebuia sa fie mult mai ieftin si mai eficient, cu 2 grame de uraniu incalzeai un oras intreg. Nu s-a vrut si nu s-o fi putut, conspiratiune. S-a ajuns astfel la consum mult mai mare si la zeci de tevi, burlane si tablarii pentru a incalzi cate o garsoniera

Asta poți să faci și în prezent, un reactor nuclear pentru uz civil e cât un garaj de mașină, nu are nevoie de întreținere timp de 30 de ani și asigură energia pentru 15-20 de blocuri. După 30 de ani este luat de-acolo și înlocuit cu altul.  Dar convinge prostimea să accepte așa ceva, dacă poți. Vezi cât scandal a fost cu antenele GSM, dacă instalezi reactoare cu uraniu lângă bloc izbucnesc revolte.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Cateva mii de volti sunt in cazul electrizarii cand freci un plastic de par sau folosesti un generator van der graff. Ai vazut ca si la 5 cm sar scanteile intre bile la acel generator. Deci nu sunt doar cateva sute de volti. Deci la fulger unde descarcarea are loc la zeci de metrii distanta tensiune e mult mai mare. Si sa nu spuneti ca aerul e umed si deaia se descarca, ca atunci de ce nu ar face scurtcircuit sarmele de la liniile de inalta tensiune aflate la 110 KV cand e ceata, ploua sau umezeala multa.

Citesti si nu intelegi. Nu am vorbit de sute de V ci de kV. Uita-te tu pe un studiu de Coordonare a Izolatiei si vei intelege ce am zis ce am zis (acel studiu defineste BIL unui echipament expus la traznete directe). Imi e clar ca nu stii mai mult decat pari/crezi sa stii.

Pentru cultura ta: intre linii (fie ele de 110kV si pana la 735kV - in America - sau 1100 kV in China) distanta este deja calculata si standardizata pentru toti pe planeta. Descarcari in ceata sunt f rare si aproape imposibile daca ai conceput cum trebuie instalatia.

Citeste aici despre BIL: http://electrical-engineering-portal.com/definition-basic-insulation-level-bil.

O retea la 110kV are descarcatoare (surge arrester) de 90-100kV MCOV (valoare raportat la tensiunea de faza = 110/radical(3)). Iar BIL-ul echipamentelor este de minimum 550kV. Acesti 550kV sunt ceea ce un echipament (nu vorbesc de conductorii de linii, ci de un trafo de ex) poate primi si suporta in microsecunde = durata traznetului. Ce conteaza este evident si nivelul de energie al descarcatorului. In astfel de cazuri se dezvolta 300-500kJ. Un descarcator are in jur de 800-1000kJ (de regula 8-10 ori valoarea tensiunii MCOV) si este supus la 300-500kJ, deci capabil sa "sunteze" multe traznete pana este considerat "consumat"

Editat de thunderer
Link spre comentariu

adica curentul ala are o intensitate de milioane de amperi si tensiune de milioane de volti si se obtine asa putina energie electrica??

Man, curentul de la traznet este de valoare mica, fiind energie electrostatica.

Este adevarat ca tensiunea este foarte mare de ordinul megavoltilor sau zecilor de megavolti.

Traznetele pot avea si lungimi de peste 1Km, iar descarcarea nu se realizeaza neaparat din cauza umezelii.

Daca ar fi avut milioane de amperi, centurile de impamintare de la blocuri si cladiri inalte ar fi trebuit sa aibe sectiunea de citeva ori mai mare decit sinele de cale ferata, chiar si pentru durate de timp de ordinul microsecundelor, energia respectiva fiind IMENSA.

https://www.youtube.com/watch?v=xbFWMxeIlhY

https://www.youtube.com/watch?v=cDis6Vxo30g

https://www.youtube.com/watch?v=ltK5c60nBHQ

Link spre comentariu

In mod uzual se folosesc sufe de Cu de 35mmp la paratraznete.

S`a vazut din alea topite.

Se mai folosesc si sisteme din platbanda FeZn dar cu sectiuni cel putin triple .

La astea nu se admit suduri, s`au vazut cazuri in care au sarit sudurile de pe platbanda.

Din cauza asta totul e strins in suruburi.

Grig

Link spre comentariu

Domnule ExtremEdition, cam cum ar fi dispozitivele acelea care "extrag" energie din rotatia pamantului?Eu am niste idei dar costurile acestora s-ar amortiza in vre-o 20000 de ani.Aveti vre-un proiect mai fiabil?

Ar mai fi o problema cu energia din rotatia pamantului, consumand aceasta energie, Pamantul o va lua, incet, incet, catre Soare si la apropierea de acesta s-ar putea sa avem mai multa energie termica decat avem nevoie :nebunrau:

Link spre comentariu

Am avut si descarcatori Rayvoss de 200Ka facuti tandari!

E ceva curent pe acolo , totul pina la urma la traznete e noroc, unu din ala zdravan

cam trozneste tot ce prinde.

Grig

Link spre comentariu

Un curent de trăsnet obişnuit are valoarea de 5... 40 kA;au existat şi cazuri (mult mai rare) în care valoarea atinsăa fost de peste 300 kA.Diferenţa de potenţial dintre pământ şi nor poate ajunge(cazuri rarissime) la valorile extreme de 100.000.000 V (osută de milioane de volţi, adică 100000 kV sau 100 MV).Durata întregului proces este de circa 100 microsecunde,sarcina electrică vehiculată fiind de ordinul coulombilor(foarte rar atingând sau depăşind valoarea de 20 C).

Link spre comentariu

Pamantul o va lua, incet, incet, catre Soare si la apropierea de acesta s-ar putea sa avem mai multa energie termica decat avem nevoie :nebunrau:

Iar el o să aibă astfel dovada că încălzirea globală era realitate, deci tot el va avea dreptate :limb:

Link spre comentariu

Pacat ca se bate apa in piua si nu citeste nimeni postul meu 21. As fi curios cati din cei ce vorbesc despre traznete si valori asociate au fost si inteleg ce e intr-o substatie.Un descarcator este legat la pamant cu maxim 250mm2 si poate suporta pana la 50-60kA. O statie protejata sau o linie de transport (protectie cu shield wires = conductori suspendati deasupra liniei sau a echipamentelor, stalpi - imi cer scuze ca nu stapanesc termenii potriviti) nu va vedea decat in jur de 10kA cazul cel mai nefericit. La 10kA si microsecunde (nu sute de microsecunde) are sa reziste si 10mm2 probabil (formula de calcul exista ca sa vezi daca se topeste sau nu), dar acel conductor e dimensionat in principal pentru scurtcircuite (50-60ms -cat breakerul elimina defectul, pana la 500ms uneori impus) de distribuitor.Am putea discuta mai mult pe un topic dedicat subiectului asta, nu cailor verzi pe pereti cu perpetuum...

Am avut si descarcatori Rayvoss de 200Ka facuti tandari!E ceva curent pe acolo , totul pina la urma la traznete e noroc, unu din ala zdravancam trozneste tot ce prinde.Grig

poti face tandari si la 2kA daca disipi mai mult decat energia acceptabila. Oricum, marca Rayvoss nu e pentru traznet direct, nu e clasa substatii ca sa fie supusa la traznet direct. Daca a fost supus, atunci a decedat din motive de energie disipata.Si da, uneori descarcatorul are rolul de kamikaze, d-aia e pus la intrare. Editat de thunderer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări