Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pareri impartite

Vizitator ExtremeEdition

Postări Recomandate

Dupa ce fusese problema de la Cernobâl, la noi în acea perioada tot ce se ştia era din zvonuri,presa din acea vreme (1986) nu comenta nimic pe tema asta, un văr al meu a luat de la facultate un contor Geiger-Muller cu care a măsurat acasă radioactivitatea, stătea în Berceni în Bucureşti la et 6.

Ei bine radioactivitatea era normala peste tot în apartament dar aparatul a început să pârâie când a deschis frigiderul. Avea în frigider peşte oceanic, se găsea în toate alimentările, după cum ştiţi aveam o flotă de pescuit bine dezvoltată la vremea aceea. Problema era cu accesul în zonele de pescuit, şi flota noastră pescuia în Marea Nordului într-o zonă de unde nu îi gonea nimeni dar unde deversau deşeurile nucleare atât englezii cât şi ruşii. Probabil nu îi obliga nimeni sa pescuiască în acele zone dar căpitanii dacă nu îşi făceau norma şi se întorceau fără captură îşi pierdeau postul bine plătit. Sunt curios dacă a făcut cineva un studiu asupra cazurilor de cancer şi obiceiurile alimentare din copilărie.

Link spre comentariu

Neplacut ... ca sa nu zic altfel ! De fapt ... ar trebui sa ne miram ?

P .S . - in acea perioada au crescut nasterile de copii cu malformatii atipice ... medicii stiau asta . Nu degeaba dictatorul a inlocuit nisipul pe o plaja intreaga ... folosind la " lucrare " militari in termen , si mijloace ad - hoc : lopata si remorcile de camion , sa se " vanture " bine ... o ruda de - a mea a participat , si a avut un copil cu probleme ... nu mai comentez , e .... ! Exclud vreo coincidenta , au fost mai multe cazuri ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Totusi sunt in fiecare an multi turisti care se duc sa viziteze orasul Pripyat si centrala Chernobyl (ce a mai ramas din ea).

Cred că ăia vor probabil să le mai crească ceva în plus, o mână, o trompă...nu mai zic de altele mai rele

Link spre comentariu

De la o vizita la Chernobyl nu prea se intampla nimic, expunerea la radiatii este relativ mica.

Vedeti ca in momentul actual judetul Arad este pe primul loc la numarul persoanelor cu cancer, din aceste persoane fac parte si multi tineri. Oare care este cauza? Sucurile si alimentele cu E-urile bine cunoscute, sau radiatia electromagnetica provenita de la telefoane mobile si routere wireless, sau faptul ca judetul Arad are multe zone radioactive? Inca nimeni nu vrea sa studieze cauzele...

In zona de vest si in judetul Arad sunt mai multe zone radioactive unde traiesc oameni, totusi nu prea se stie acest lucru, respectiv autoritatile nu sunt interesate sa faca nimic.

Link spre comentariu

Eu am aflat de la facultate si de la medici, dar au aparut destule articole si in presa locala (vezi link-urile de mai jos). De remarcat este faptul ca numarul persoanelor cu cancer a crescut in ultimii ani, pe cand zonele radioactive de aici exista de mult.

http://www.aradon.ro/fruntasi-in-tara-la-cancer/1370898

http://www.vestic.ro/articol_35333/judetul-arad-ocupa-primul-loc-la-incidenta-cazurilor-de-cancer-la-nivelul-intregii-tari-3-8---potrivit-datelor-din-buletinul-informativ-al-cunoasterii-starii-de-sanatate.html

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

căpitanii dacă nu îşi făceau norma şi se întorceau fără captură îşi pierdeau postul bine plătit

pai nu era somaj atunci, deci ce pierdeau?

Si se puteau oricum stabili in norbegia, scapau si de ceasca.

Deci e mult cancer la arad? acuma aflu.

Sa se numeasca orasul cancer atunci ca si orasul stalin.

Cine-i de vina pt stilul de viata tampit?

Cine-i de vina ca doarme cu wirelesul sub perna si cu telefonul in buzunar? sau ca roade toate porcariile?

E cunoscut demult ca radiatile e m sunt nocive pt organisme, ele nu se pot adapta in decurs de cativa ani la fluxurile mari.

Unde nu-i cap vai de picioare!

Au astia mai mult cancer decat aia din nagasachi sau focusima.

Aia mai au cancer si pt ca manipuleaza si folosesc multe deseuri si obiecte eliminate din tarle vestice, aflate la sfarsitul perioade de viata care au devenit toxice acumuland multi poluanati si praf microorganisme etc. Mai au cancer si de la rosia montana din zona aia

Daca folosesti un PC care provine dintr-o banca de exemplu, el detine in interior un praf nociv care nu se poate aspira complet niciodata, contine de exemplu substante radioactive din fumul de tigara si poluanti din esapamenturile din zona respectiva. Telefonul daca e vechi si utilizat mult, e impregnat atat plasticul cat si interiorul cu diverse mizerii si micrororganisme de asemenea f nocive la care organismul noului proprietar nu e adaptat.

Vesticii (civilizati) nu degeaba arunca obiecte aparent bune, preferand sa ia nou, desi nici ei nu stiu asta ca nu au cultura necesara.

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

Eu am aflat de la facultate si de la medici, dar au aparut destule articole si in presa locala (vezi link-urile de mai jos). De remarcat este faptul ca numarul persoanelor cu cancer a crescut in ultimii ani, pe cand zonele radioactive de aici exista de mult.

http://www.aradon.ro/fruntasi-in-tara-la-cancer/1370898

http://www.vestic.ro/articol_35333/judetul-arad-ocupa-primul-loc-la-incidenta-cazurilor-de-cancer-la-nivelul-intregii-tari-3-8---potrivit-datelor-din-buletinul-informativ-al-cunoasterii-starii-de-sanatate.html

Da creşterea este recentă, nu poate avea legatură cu Cernobâlul sau cu zone radioactive, văd în articolele postate de tine şi o creştere a obezităţii în ultimii ani deci se poate lega şi de obiceiurile alimentare, dacă era vorba de tumori la creier aş fi suspectat şi folosirea excesivă a telefoanelor mobile, căt priveşte nivelul de radiaţii generale generat de Wi-Fi este nesemnificativ comparativ cu fondul natural de radiaţii, şi în plus toate oraşele mari sunt pline de Wi-Fi-uri deci cazul ar fi fost general.

pai nu era somaj atunci, deci ce pierdeau?

Si se puteau oricum stabili in norbegia, scapau si de ceasca.

Dacă se întorceau cu pescadorul gol nu rămâneau şomeri, direct la canal ajungeau, sefi de echipă la escavări manuale :), şi nu fugea nimeni în Norvegia că avea familie, nici nu aveai cum să ajungi căpitan de vas dacă nu aveai o familie ca orice comunist de nădejde, în plus pe nava mai era şi un băiat cu ochi albaştrii care avea pistol la el.

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Basescu avea ochi albastrii deci e clar ce facea. Poate si Putin, si ala era informator.

Dinaia burlaci nu lua poate tocmai din cauzele enumerate de tine.

Cine naba-i punea sa pescuiasca-n marea barents?

Link spre comentariu

Dupa ce fusese problema de la Cernobâl, la noi în acea perioada tot ce se ştia era din zvonuri,presa din acea vreme (1986) nu comenta nimic pe tema asta, un văr al meu a luat de la facultate un contor Geiger-Muller cu care a măsurat acasă radioactivitatea, stătea în Berceni în Bucureşti la et 6.

Ei bine radioactivitatea era normala peste tot în apartament dar aparatul a început să pârâie când a deschis frigiderul. Avea în frigider peşte oceanic, se găsea în toate alimentările, după cum ştiţi aveam o flotă de pescuit bine dezvoltată la vremea aceea. Problema era cu accesul în zonele de pescuit, şi flota noastră pescuia în Marea Nordului într-o zonă de unde nu îi gonea nimeni dar unde deversau deşeurile nucleare atât englezii cât şi ruşii. Probabil nu îi obliga nimeni sa pescuiască în acele zone dar căpitanii dacă nu îşi făceau norma şi se întorceau fără captură îşi pierdeau postul bine plătit. Sunt curios dacă a făcut cineva un studiu asupra cazurilor de cancer şi obiceiurile alimentare din copilărie.

In 1986,aveam in casa(parintii) niste pastile cu Iod,deci se stia...ceva! Trebuia sa le iei ca sa nu faci...gusa!(cancer tiroidian) :95

Link spre comentariu

Da sau distribuit prin scoli pastile din alea, tiroida îşi ia în mod natural iodul din apă şi alimente, dacă o aduci la saturaţie cu iod din pastile nu va mai lua iod în continuare şi deci nu te vor afecta eventuale căderi radioactive de iod. Când am spus că nu se vorbea în mass-media de tema asta, mă refeream la ziarul Scânteia şi la telejurnal, dar toata lumea ştia de problemă de la Vocea Americii şi de la Radio Europa Liberă :)

Link spre comentariu

Mancarea e poluata radioactiv, acum mai putin, dar chair si acum sunt mai radiactiv ca fondul natural. pe vremea cand am capatat primul tub GEIGER cel mai radioactiv obiect din camera aia eram eu, dar nu era ceva de speriat cam 1,5 fondul camerei. o evaluare globala se poate face cu camera de ionizare, dar nu am gasit o astfel de camera in care sa incap cu totul.

totusi opinia mea e ca primul factor in carcinogeneza e fragilitatea genetica, instabiliatea termodinamica a ADN-ului care e mai mare la unii si mai redusa la altii, o chestie de inginerie genetica e sa rescii codul genetic al unui om, de exemplu, in asa fel incat sa fie identica ca informatie codificata dar, sa aiba alta compozitie de acizi nucleici in asa fel incat sa fie mult mai stabil termodinamic, acest lucru fiind posibil dearece codul genetic e un cod degenerat, adica mai multi codoni (segvente de 3 acizi nucleici) semnifica a acelasi aminoacid in lantul unei proteine care va fi sintetizata, astfel codonii foarte instabil termodinamic pot fi inlocuiti cu codoni mai stabili care au aceesi semnificatie.

Adn-ul mai contine de asemenea portiuni necodante, si regiuni vestigiale care pot fi eliminate /optimizate din punct de vedere al stabilitatii.

Link spre comentariu

Imi pare rau ca nu pot pune mai multe citate in raspunsul meu, dar sper sa se inteleaga.

marian inchipuieste-ti ca in acea perioada am lucarat la departamentul de securitate radiologica al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara si stiu exact ce s-a intimplat la rusi si in tara! Da, in primele zile de dupa intoarcerea vintului, intreaga tara era contaminata radioactiv, nivelul dozei la 10 cm de sol fiind intre  2 si150 micro Sv/h, ceea ce era destul de mult, atit pentru expusii profesional cit si, mai ales, pentru populatie, dar departe de a cauza efecte de tip cancer sau mutatii genetice. Mai nasol a fost din punct de vedere al contaminarii interne, dar nici aici nu au fost doze foarte mari. Doza pentru o femeie in timpul sarcinii este reglementata sub 1mSv pe intreaga perioada de graviditate, ori asa ceva nu s-a prea inimplat. Apoi, limita dozei efective pentru populatie este de 1mSv/an.

Cel mai mare dezastru a fost facut insa de iodul distribuit aiurea, lucru ce a dus la mari tulburari endocrine. Sa nu uitam apoi ca iodul s-a dezintegrat natural cam in trei luni, iar cesiul si strontiul au migrat in pamint datorita ploilor. Asa ca doar spectrometric (nu spectrometrie de masa, cum gresit afirma cineva mai sus!) se mai gaseau produse radioactive in sol dupa un an de zile. Asa ca o informatie comparativa, nivelul concentratiei radioactive in sol si plante a fost mai mare in anii 47 - 60 decit la 3 ani de la Cernobil, si nu s-a agitat nimeni si nici nu s-au nascut monstrii!

Da, pozele nu au legatura cu hidrocentralele, pentru ca dezechilibrul termic nu poate fi prins in poza!

Gauss, cum ziceam, reactorul de la Cernobil este o mare problema. El a fost acoperit cu borax si apoi cu acel sarcofag, care, din pacate, nu asigura o protectie super sigura. Deocamdata acolo, datorita dozelor ambientale foarte mari, nu se prea poate face nimic. Deseurile radioactive, din pacate,  nici nu pot fi neutralizate decit, eventual, in filmele cu buget redus! Afirmatia ca radioactivitatea nu scade, e o afirmatie gresita. Radioactivitatea a scazut deja destul de mult, multi izotopi radiactivi din ineventarul barelor avind timpi de injumatatire mici si medi. Ex , cantitatea de (Sr-Y)-90  sau Cs-137 s-a radus lajumatate, avind in vedere ca au trecut deja aproape 30 de ani de la accident. Aia cu "forme interesante de viata" din ce filme o stii?

Deocamdata atit, revin.

Link spre comentariu

Da, pozele nu au legatura cu hidrocentralele, pentru ca dezechilibrul termic nu poate fi prins in poza!

Care dezechilibru termic? Cum poate creea o hidrocentrala dezechilibru termic?

In fine, de fapt nici nu ma mai intereseaza un raspuns din partea ta, pentru ca nu exista, pozele alea chiar nu aveau absolut nici o legatura cu hidrocentralele! Pari sa faci parte dintre cei care simt nevoia ultimului cuvant intr-o conversatie, astfel incat iti ofer oportunitatea acestei satisfactii, adica promit sa nu mai revin indiferent ce vei spune ( evident ca este valabil doar daca ce se scrie, se inscrie in limitele regulamentului ).

Bafta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări