Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pareri impartite

Vizitator ExtremeEdition

Postări Recomandate

Probabil că țările ce continuă să breveteze dispozitive tip Perpetuum Mobile, de fapt au considerat că trebuie taxată și prostia, nu numai inteligența...

Excelenta remarca! :aplauze

Oricum ştiinţa nu se va prăbuşi din cauza acelor inepţii şi dvs nu veţi trece drept vinovaţi pentru asta.

Corect, dar unii se imbogatesc pe seama naivitatii altora. Pina sa-i explici omului, si de cele mai multe ori nu cere nici o explicatie, acesta a dat banul, iar peste putin timp constata ca a luat si teapa. Si, de rusine, tace milc! Si oricum nu invata din eroare, pentru ca din eroare nu poti invata daca nu ai o baza. Ori, cum tocmai asta lipseste, prolifereaza "inventatorii" de tot felul! Din scoala gimnaziala, daca nu ma insel, se invata ca legile fizicii nu pot fi eludate, ca din nimic nu se poate obtine ceva. In liceu se invata cite ceva despre legile conservarii, despre randament, despre curentul alternativ si reactanta negativa. Atunci s-ar intelege cam ce ar trebui bagat in priza ca sa obti o putere negativa, cu alte cuvinte o "diminuare" a consumului.

Si da, asa cum s-a crezut ca se pot obtine de opt ori mai multi bani din...nimic, oricum banul e ceva mult mai concret si pipaibil decit energia, de ce sa nu se creada ca se poate obtine energie din nimic sau ca, nu-i asa, bagind o rezistenta si doua led-uri in priza, facem sa se invirta mai incet contoarul???

Cind se vorbeste de energia atomica, ne gindim imediat la Cernobil sau Fukushima, fara sa intelegem ca acolo e vorba de o crasa greseala umana (ordinul de la partid e ordin, partidul nu stie de otravirea unui reactor)  si de un dezastru natural, recte cutremur. Cutremur care poate scufunda Japonia, daca vrea muschii lui, si nu zice nimeni ca e bomba cu ceas! In lume functioneaza peste 400 de reactoare nucleare care produc peste 350 de MW, fiind in constructie alte zeci de astfel de reactoare. In opinia mea, acesta este viitorul energetic al lumii! Energia obtinuta din fuziune mai are de asteptat oarece vreme.

Se vorbeste de bomba nucleara, dar ce dezastru face o centrala solara, nu zice nimeni!!! Sau una hidro. Ma refer la astea pentru ca ele sunt considerate curate. :limb:

Link spre comentariu

Asa de curios, cam care ar fi dezastrele pe care le provoaca centralele solare si/sau hdroelectrice?

https://www.google.ro/search?newwindow=1&site=&source=hp&q=dezastre+baraje&oq=dezastre+baraje&gs_l=hp.3...1613.7907.0.9371.15.14.0.1.1.0.123.905.13j1.14.0.msedr...0...1c.1.62.hp..6.9.633.GQnstMIdyik

Să amintim şi că înainte ca să fie construit barajul Porţile de Fier , România era al doilea exportator de caviar din lume după Rusia, acesta a întrerupt ciclul de deplasare pentru împerechere al nisetrului.

Cât priveşte centralele solare sunt studii care atestă faptul că în ciclul de producţie al panourilor, se produce mai mult CO2 decât se economiseşte prin producţia de energie electrica pe întreaga perioadă de exploatare.

Link spre comentariu

Si nu numai asta, ecosisteme devastate, emisii de carbon (culmea) masive de la vegetatia (padurile) acoperita de apa care la inmagazinat si acum il elimina etc....

Link spre comentariu

Si eu cred ca energia atomica va fi sursa de baza in viitor, daca nu se va descoperi altceva mai nou pana atunci. Nu stiu la ce dezastre se gandeste icar, dar in Germania de ceva vreme se discuta despre partile negative ale surselor "curate" de energie. De exemplu panourile fotovoltaice si turbinele eoliene livreaza doar atunci curent cand este soare si vant, in rest nu. Avand in vedere ca centralele nucleare si centralele termoelectrice nu se pot adapta rapid schimbarilor, Germania este des nevoita sa cumpere curent de la tarile vecine, curent care provine de la centrale nucleare si centrale termoelectrice. Deci ei renunta la centralele nucleare proprii, dar importa curent de la centrale nucleare din strainatate. Daca cautati pe internet dupa informatii, veti descoperi ca sunt tari in vecinatatea Germaniei care vor sa construiasca noi centrale nucleare, cu scopul de a putea vinde curent Germaniei. Problema apare si invers, cand este si soare si vant, Germania vinde surplusul de energie electrica tarilor vecine, cateodata la pretul minim posibil. In schimb, investitorii care au investit in parcuri uriase de panouri fotovoltaice si turbine eoliene, primesc multi bani pentru curentul generat, care ulterior se vinde aproape gratis tarilor vecine. Gasiti pe internet informatii si despre ce dezechilibre creaza astfel Germania in sistemul energetic european, datorita surselor "curate" de energie electrica. Daca in urmatorii ani se va gasi o modalitate de a stoca energia electrica fara pierdere, atunci ar avea rost aceste surse alternative de energie, dar pana atunci nu prea.

Link spre comentariu

Si totusi dezastrul de la cernobal a avut urmari greu de imaginat, probabil si acum mai dainuie efecte nocive, ma intreb oare deci care e mai daunator pentru mediu, o hidrocentrala sau una nucleara? In fine, uneori mi se pare ca nu reusim sa vedem padurea din cauza copacilor, gasim nod in papura unor surse de energie totusi nepoluante, in schimb nu ne pasa de felul cum oravim pur si simplu atomosfera si pe noi insine, in mod constant prin deversarile de la tot soiul de uzine petrochimice, prin cantitatea incomensurabila de noxe degajata de autovehicule la nivel global, prin arderea combustibililor fosili, etc... Da, toate astea s-au rezolvat demult, a mai ramas doar efectul nociv al unei hidrocentrale...zau asa, pe bune?

Link spre comentariu

Am lucrat anul trecut la nişte instalaţii noi nouţe din nordul Germaniei, doua centrale electrice de câte 800 MW pe cărbune, dar cu tehnologie moderna de filtrare, la ora asta sunt în probe tehnologice. Una aparţine GDF Suez şi cealaltă OMW. Nemţii sunt chiar hotărâţi să renunţe la energia nucleară.

Posted Image

Asta e centrala OMW

Posted Image

În poza este generatorul de abur.

Posted Image

La instalaţia de la macaraua asta am lucrat eu.

Posted Image

Asta este cealaltă centrală a GDF Suez.

Posted Image

Link spre comentariu

Care macara Eugeniu? Ca ala e un excavator (bucket wheel) produs de FAM. FAM nu fac macarale. Poate ala din spate sa fie un conveyor/spreader si l-ai botezat tu (ansamblul) ca fiind macara.Hai ca au mai lucrat si altii cu conveyere, crushere, samd din industria miniera.

Link spre comentariu

Sub licenţa FAM dar produs de Tobies parte mecanică şi PBI parte electrică.

Posted Image

Aici se fac componentele mecanice pentru diverse modele de macarale în fabrica din Speyer, ce se vede în imagine este o grinda longitudinala de la un (containerbrueke).

Posted Image

Posted Image

Iar pe invertoarele din camerele electrice scrie Siemens şi sunt Made in China :rade:

Posted Image

Link spre comentariu

Fiecare vine cu problemele ei, ce stiu eu e ca sistemele fotovoltaice mari sau cele termosolare pot accentua seceta in regiunile unde sunt instalate, la termo bioxidul de carbun e foarte dificil de impiedicat sa ajunga in atmosfera, americanii cauta sa-l stocheze in pamint, acolo o parte se fixeaza in roci iar alta se elibereaza lent, este to9tusi energintensiva si reduce destul de mult randamentul termocentralei. sistemele pv scot totusi mai multa energie decat se consuma cu fabricarea lor:

Professor N Cheung, U.C. Berkeley
Lecture
26
EE143 F2010
9
Energy Content
EG silicon
~ 200
kWh/kg
Solar Grade Si
~ 50kWh/kg
MG
silicon
~ 20kWh/kg
Richard
Corkish
,
Solar Progress
, (1997)
Energy Payback time
Monocrystalline
Si cell
~ 4 years
Polycrystalline Si cell
1.6 to 2.7 years
Amorphous Si cell
0.9 to 1.6 years.
]Solar Cells Fabrication Technologies
www-inst.eecs.berkeley.edu
Link spre comentariu

Marian, ai primit raspunsul mai sus!

Si totusi dezastrul de la cernobal a avut urmari greu de imaginat, probabil si acum mai dainuie efecte nocive

Nu cred ca mai de neimaginat decit asta:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Chestia e ca impactul Cernobilului asupra mediului a cam incetat (Doame da sa nu se intimple ceva cu reactorul ala "mort"), pe cind cel al centralelor termice, hidro continua!

Link spre comentariu

Ai urmarit ceva documentare sa vezi ce grozavii au avut loc pe post de efecte in urma dezastrului nuclear de la Cernobal? Apoi pozele de mai sus n-au legatura cu centralele hidro, iar eu n-am zis niciodata ca cele termo ar fi nepoluante, ci din contra, m-am referit si la ele atunci cand am pomenit de poluarea mediului prin arderea de conbustibili fosili.

Link spre comentariu

Reactorul de la Cernobil nu e mort . E doar ranit . E drept , nu mai are loc reactia nucleara , in schimb grafitul din manta continua sa arda , iar combustibilul radioactiv nu a fost neutralizat . Si este destul ... Deja au aparut izotopi care n - ar avea ce cauta acolo . Practic , un reactor avariat a fost " sufocat " cu nisip , resturi de beton si foi de plumb aruncate din elicoptere . Apoi , celebrul " scut " . Facut cu bani de la americani , ca Rusia n - are ... Radioactivitatea nu scade , iar in raul care se folosea la racire au aparut deja forme de viata interesante ... " Dead zone " de 30 Km e mentinuta cu paza militara , si consemn de a se folosi armamentul fara somatie . Oricum , nu se inghesuie nimeni la paza . E sperietoarea fortelor armate , esti trimis la alegere in cazul unor delicte . Alternativa e detentia , si o aleg multi ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări