Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pe tuburi ELFORUM,colaborare useri audio pe tuburi

Vizitator viobio

Postări Recomandate

De ce nu acceptati o schema unui amplificator cu trafo defazor realizat de userul @DORIN  ?

Nu cumva trebuie deschis un subiect de acest genul : AMPLIFICATOR ELFORUM PP CU LAMPI GU50 ?

Unii se considera prea intelectuali ?

Editat de mișa
Link spre comentariu

Văd că aici habarniştii acuză "defazorul catodină ca fiind plin de impurităţi inacceptabile" pentru situaţia dată ,rog pe Lăzăroiu să prezinte acel defazor din schema postată de sine stătător atunci când vede că sarcina 470KΩ/22pF bode şi ce o mai fi cazul(inclusiv thd pe ieşiri fundamentală 1khz) să vedem cât de "prăpăstios" este acest defazor(cu sarcina distribuită) în condiţiile date..

Acum am oarece treaba cu un final SE OT100,...dupa ora 16.30 o sa incerc sa analizez in Spice defazorul catodina in arhitectura clasica de sine statator dar si in configuratia aleasa pentru schema de mai sus,sa vedem ce si cum.

@Victor : eu am o schema cu EL509 in PP pentru o putere pe sarcina de 200W (!!!!!!),doar cu doua bucati,pentru tuburile EL509 trebuie acordata o atentie deosebita gestionari PdG2 (puterea disipata de grila G2),este extrem de important acest parametru pentru a obtine performante cu aceste tuburi.

Tubul EL509 construit pe platforma lui EL509 (EL519) tuburi de BO insa pe culot octal si cu anodul la soclu,conexiuni tipic celor din seria EL34,KT88,....sunt mai bune comparativ cu unele tuburi din seria celor specifice audio.Sa nu uitam ca se fabricau amplificatoare in Italia,< DAVOLI/KRUNDAAL> de 60W...200W cu tuburi EL500/EL504,amplificatoare ce s-au bucurat de ceva laude in ani '75...'80.

Exemplu: Amplificator(hibrid) 200W cu 4XEL504,nu-i fain???

(defazor cu sarcina distribuita emitter/collector,un fel de catodina cu tuburi si...tuburi finale in paralel)..

post-175212-0-75239400-1410518075_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

EL509 este un tub care ofera satisfactii maxime daca se foloseste corespunzator G2 . Dar nu cred ca mai este cazul  de alte discutii din momentul ce au fost excluse .

Editat de gg101
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nu doresc un amplificator  care sa foloseasca tuburi pentru BO din urmatoarele motive

1 ce se fabrica acum au probleme de fabricatie,despre ce este vorba ? Intrebatii pe Lazaroiu si Cosmin,va spun ei mai multe

2 am scris clar pt cine stie sa citeasca  TUBURI DEDICATE PT AUDIO

Nu a zis nimeni ca este impotriva transformatoarelor defazoare

Nu ma consider intelectual,ma consider un om atacat constant de unii

Am dorit ca acest subiect sa se poarte pe un ton decent,nu se poate ,personal sunt intepat continuu de aceasi persoana dar cu n nume pe

forum.

"Evident , daca ii punem un trafo out ( la plezneala :) asa cum mai incearca unii marea cu degetul median  ) de la Hammond sau Petra"

CINE DORESTE SA CONTINUAM ACEST PROIECT O POATE FACE PRIN MESAJE PRIVATE ,aici nu se poate discuta civilizat si linistit.

Cind o sa fie gata amplificatorul o sa fie prezentat  in alt topic,eu am onoare si o sa donez banii obtinuti pe acest amplificator,asa cum am promis.

In acest topic eu nu ma mai implic,le cer scuze celor care au participat la aceasta discutie,din pacate eu nu pot continua aici.

Rog un moderator sa inchida acest topic

Editat de viobio
Link spre comentariu

Văd că aici habarniştii acuză "defazorul catodină ca fiind plin de impurităţi inacceptabile" pentru situaţia dată ,rog pe Lăzăroiu să prezinte acel defazor din schema postată de sine stătător atunci când vede că sarcina 470KΩ/22pF bode şi ce o mai fi cazul(inclusiv thd pe ieşiri fundamentală 1khz) să vedem cât de "prăpăstios" este acest defazor(cu sarcina distribuită) în condiţiile date..

Cam asa de "prapastios" este acest defazor,am facut "masuratori" pe etajul defazor CATODINA din schema <ELFORUM varianta I >,ca sa nu mai existe discutii,vreau sa vad si eu un alt defazor care sa aiba aceste performante,bineinteles ,sunt sigur ca veti spune ca acestea sunt pur teoretice,date de o simulare care nu are nimic in comun cu realitatea,dar folosind aceleasi modele de tuburi si eventual aceleasi tipuri,repet,as vrea sa vad performantele de mai sus pentru un alt tip de defazor.Deafzoul CATODINA este excelent,parerea mea,mai ales configuratia propusa  @valderama cu tubul compus EF86&ECC83(paralel)

Cred ca acest proiect trebuie continuat daca se doreste asta pe mesaje private,aici deja se simte o atmosfera ostila,nu in ceea ce ma priveste... cu Viorel sigur il voi continua.

As fi dorit mai multe scheme propuse spre discutii,mai multe proiecte dar...,doar vorbe si atacuri la persoana,pacat,mare pacat! :84

@valderama si cu mine am facut imprudenta sa deschidem cutia Pandorei,imi pare rau ca nu se vede clar scopul interventiei noastre,asta este.

post-175212-0-49287900-1410532226_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Desi sunt habarnist, mai trag cu ochiul pe ici, pe colo, doar, doar mi-o ramane ceva in bostan. Mi-ar pare tare rau ca aceste discutii mai mult decat pline de idei si invataminte pentru mine sa ramana necontinuate. Si n-ar fi doar pierderea mea...

Oare chiar nu exista nicio solutie definitiva? De obicei, cand situatiile devin extreme (si cam devin...), se impun masuri la fel....

Editat de Untold
Link spre comentariu

Eram convins ca se va ajunge aici. Se pare ca aceasta sectiune este sortita pieirii. Din lipsa de minima educatie si mai ales toleranta care ar trebui sa primeze la oameni cu creier cum sunt in general electronistii , comunicarea dispare lasand loc invectivelor , aluziilor , rautatilor mici de genul celor ,,enuntate '' mai sus si asta ar trebui sa puna pe ganduri administratorii forumului. Agresiunile sa fie ,,recompensate'' cu o saptamana de interzicere pe forum ! Dar oare cati vor mai ramane ?

Link spre comentariu

In ce priveste finalele dedicate, cred ca cea mai mare disputa e intre chitaristi, tabara 6L6GC vs EL34. Nu cred ca va exista vreodata un castigator...

Desi nu am auzit acel amplificator, din lipsa de timp, stiu ca un amic a dotat un Octave, care avea EL34 destul de bune, cu KT88, fabricatie noua, Electroharmonix.

Un PP cu KT88 cred ca ar fi potrivit si ca putere, e un tub dedicat audio si la o adica, daca avem negativare reglabila, poate fi testat in paralel cu varianta EL34 sau 6L6....ori variantele CCCP, daca nu incomodeaza...variantele mai puternice, KT90, 120 sau cat or mai fi (auzisem de 150, dar nu stiu daca nu era o gluma...) mi se par cam riscante sub aspectul fiabilitatii...poate 6550, daca nu exista obiectii.

Daca ar fi sa votam (e si asta o idee?) eu as alege KT88 in PP.

Nu am idee cat poate duce un PP clasa A cu KT88, dar daca se ajunge la 20-25W eu cred ca e suficient...chiar daca nu avem un sistem de boxe peste 90dB.

Daca trafurile se vor cumpara, eu as incerca si varianta Lundahl, acum suntem in UE si cred ca transportul direct de la firma nu mai doare asa de tare ca alta data...

Link spre comentariu

Nu doresc un amplificator  care sa foloseasca tuburi pentru BO din urmatoarele motive

1 ce se fabrica acum au probleme de fabricatie,despre ce este vorba ? Intrebatii pe Lazaroiu si Cosmin,va spun ei mai multe

Oricum nu intrau in discutie EL509 dar  ca o completare ca tot s-a discutat despre ele, ....EL509,fie ca sunt Svetlana EL509-2,EL509-3  ,JJ (cele noi,cu anodul la soclu ) sau NOS (cu anod in cap) , problema lor este G2. Trebuie respectata foia de catalog iar G2  nu trebuie sa depaseasca de 170V. Altfel devin instabile in functionare. S-a cam luat teapa cu ele la inceput pt ca au fost fortate la peste 250V pe G2 si drept urmare au ajuns la gunoi vreo cateva seturi  de tuburi. Dar amplificatorul lui Cosmin , (care este intreg si azi si nu este dezasamblat) este unul dintre cele mai reusite PP-uri  pe care le-am auzit vreodata.

Link spre comentariu

Oricum nu intrau in discutie EL509 dar  ca o completare ca tot s-a discutat despre ele, ....EL509,fie ca sunt Svetlana EL509-2,EL509-3  ,JJ (cele noi,cu anodul la soclu ) sau NOS (cu anod in cap) , problema lor este G2. Trebuie respectata foia de catalog iar G2  nu trebuie sa depaseasca de 170V. Altfel devin instabile in functionare. S-a cam luat teapa cu ele la inceput pt ca au fost fortate la peste 250V pe G2 si drept urmare au ajuns la gunoi vreo cateva seturi  de tuburi. Dar amplificatorul lui Cosmin , (care este intreg si azi si nu este dezasamblat) este unul dintre cele mai reusite PP-uri  pe care le-am auzit vreodata.

Asa este, de acea solutia utilizarii acestui tub EL509 ar fi legarea trioda caz in care se poate obtina o putere decenta si stabilitate .

Cosmin a realizat amplificatorul cunoscind foarte bine acest tub, am urmarit cu atentie modul in care a fost conceput si pot spune ca este printre putinii ce au inteles potentialul lampii

Link spre comentariu

O chestiune legata de tuburi de BO (- legate ca pentoda, nu UL, nu trioda): de ce ar constitui o problema alimentarea G2?

Se poate folosi foarte usor un stabilizator de tensiune, cum am procedat eu la ampliful cu 6P36S-uri.

Daca se vrea, in schimb, legatura UL, atunci se complica treaba un pic (traf de iesire "special"), dar tot nu imposibil.

Link spre comentariu

Complicati inutil schemele, tensiunea pe grila 2 nu trebue stabilizata trebue sa aiba valoarea necesara(sau stabilizati si tensiunea anodica :rade: ).Pentru UL trafo out cu infasurare separata ptr. G2 ?

Editat de mila
Link spre comentariu

Complicati inutil schemele, tensiunea pe grila 2 nu trebue stabilizata trebue sa aiba valoarea necesara(sau stabilizati si tensiunea anodica :rade: ).Pentru UL trafo out cu infasurare separata ptr. G2 ?

Foarte corect,ori stabilizam tot ori nimic.Cand am spus despre EL509 ca trebuie o atentie deosebita acordata gestionari Pd[G2] nu am spui ca-i si complicat,am spus doar ca trebuie atentie,iar pentru un etaj final UL cu tuburi BO putem alege doua variante: ori alimentam la tensiune anodica redusa in asa fel incat sa nu "aprindem" G2,ori utilizam o bobina auxiliara pe traful de iesire  (cuplata magnetic) prin care alimentam G2.Ambele varianta au aceleasi performante mai putin puterea pe sarcina,bineinteles dam la o parte chestiile practice de realizare a trafului de iesire pentru cele doua variante.Personal am postat aici in decursul timpului ambele variante pentru un etaj final UL cu tuburi specifice BO.

Tuburile BO sunt extrem de liniare atunci cand sunt conectate ca triode,se pot realiza SE-uri ce pot rivaliza cu celebrele 2A3 sau 300B si-mi asum aceasta afirmatie si ca un avantaj costurile sunt incomparabil mai mici pentru realizarea unui astfel de SE,urmariti postul lui Popa Marius : " SE cuplaj galvanic ".

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Desi tema e interesanta, cred ca nu se va ajunge niciodata la un numitor comun...propun o alta abordare si daca se considera utila o sa rog moderatorii sa transforme asta intr-un subiect nou:

Sa propuna fiecare, dar cu argumente, preferabil si argumentul realizarii proprii ca montaj functional, varianta lui preferata de amplificator pe o anumita configuratie...cateva "capitole" posibile:

- EL84 SE

- EL84 PP

- EL34 SE

- EL34 PP

Stiu ca au mai fost discutii pe forum pe temele astea, dar eu as propune sa fie doar pareri ale userilor care au construit acele amplificatoare, nu sa comentam schemele respective.

De exemplu, desi subiectul pare banal, dar desi am vreo 10cm de pagini tiparite cu scheme despre EL84 SE, inca nu ma pot hotari ce schema sa aleg pentru un amplificator cu trafuri de iesire si alimentare din radio Capri. Decat sa colindam aiurea pe net, ar fi interesant sa avem un topic in care sa se prezinte amplificatoare construite, cu masuratori reale, nu doar simulari si determinari teoretice...sunt foarte utile si astea, numai ca uneori in teren situatia poate sa difere, mai mult sau mai putin, depinde si de calitatea simularii si a modelelor folosite....d-l Lazaroiu si inca cativa useri experimentati stiu foarte bine ce vreau sa spun...

Un precedent exista:

Scheme testate pt. amatorii de amplificatoare SE

dar din pacate, ca multe idei bune de pe forum a luat-o pe aratura...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări