Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clapeta pe scurgere , dupa WC


walldemar

Postări Recomandate

  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • itube

    5

  • sebip

    2

  • walldemar

    1

  • Taraxacus

    1

Top autori în acest subiect

Se numesc clapeta antiretur.

Chiar daca ai clapeta antiretur montata, dar conducta din subsol este infundata, nu poti folosi toaleta, pentru ca nu are unde sa se duca dejectiie din wc, apa de la baie. Ce-ai sa faci daca ai o urgenta la toaleta, te duci la vecinul de la 1 ?

Modificarea instalatiei sanitare din subsolul blocului este interzisa de lege.

Daca vrei sa te separi, te separi in coloana pluviala, care si aia dupa un timp se poate infunda, si chiar se infunda, chiar daca sunteti 2 locatari la parter.

Daca conducta pluviala este infundata, atunci cand ploua, mai ales torential, apa va sta in coloane si nu se va putea scurge de pe acoperisul blocului.

Sunt sanse mari ca apa din coloanele verticale pluviale sa iasa prin imbinari in casele oamenilor, adica o sa-i despagubesti.

In plus toti cei de la parter trebuie sa-si plateasca singuri desfundarea.

Cand se va infunda conducata comuna, veti plati si voi de la parter, chiar daca v-ati separat, pentru ca separarea este ilegala.

Legea spune ca toti locatarii trebuie sa contribuie la cheltuilile de intretinere-reparatii.

Cea mai simpla si mai buna solutie este cea prevazuta de constructor, adica gura de vizitare cea mai aproape de basa, trebuie lasata cu capacul deschis, pus doar de forma. Astfel, cand se infunda coloana, toate dejectiile ajung la basa, iar mirosul care vine de la subsol o sa va anunte ca aveti o problema.

O clapeta antiretur costa minim 250-300 lei + montajul + piesele celelalte te mai ajung 100-150 lei.

Ce rost are sa-i cheltuiesti inutil si sa mai dai si o amenda + refacerea instalatiei comune ?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cred ca ideea e de a nu trebui sa scoti tot kk din casa ta, acolo sigur nu te vor despagubi vecini ! Montarea unei asemenea clapete nu e ilegala, presupunea modificarea instalatiei interioare personale. Eu, locuind la parter, am folosit solutia de separare cu o teava separata, montata special pentru asta (deci nu pluviala) si nu au mai fost probleme. Coloana de apa care se aduna pina aproape la etajul 1 ducea de cele mai multe ori la desfundarea automata (printr-o presiune suplimentara asupra dopului).

Cel mai mare avantaj a fost acela ca nu a mai trebuit sa scot afara de la mine din apartament tot kk de pe coloana, am preferat sa mai dau cu trafaletul inca o data pe tavan la baie decat sa dau cu matura pe jos. Intre timp s-au sensibilizat si vecinii ca au vazut ca se apropie de ei zona de inundatie si au inceput sa fie mai atenti la ce arunca.

Editat de sebip
Link spre comentariu

Eu, locuind la parter, am folosit solutia de separare cu o teava separata, montata special pentru asta (deci nu pluviala) si nu au mai fost probleme. Coloana de apa care se aduna pina aproape la etajul 1 ducea de cele mai multe ori la desfundarea automata (printr-o presiune suplimentara asupra dopului).

 

Daca locuiesti la un bloc standard, nu exista decat 3 coloane care ajung in caminul stradal: conducta comuna, conducta pluviala si basa.

Teava aia separata de care zici, unde ai conectat-o ?

Nu exista nici o desfundare automata, pentru ca daca ar fi asa ar muri "desfundatorii" de foame.

Conducta ori se rupe in subsol datorita greutatii, ori se demufeaza, ori unul din capacele gurii de vizitare nu este pus.

Dopul, oriunde ar fi el, nu se scoate decat prin procedee mecanice, adica cu "racul".

Link spre comentariu

Conducta suplimentara ...iese afara din bloc exact din baie si merge ingropata pina la canalizare. Am turnat o sapa de vreo 10 cm (in baie) ca sa pot da panta spre noua scurgere din pardoseala, am mutat vasul WC chiar linga peretele exterior care a fost gaurit si prin care iese teava (pentru a avea panta de scurgere fara sa-mi trebuiasca trepte sa ajung la wc :-) ). Tot acolo sint aduse si scurgerile de la chiuveta si vana (vana care a fost putin inaltata pt a avea scurgere cu panta adecvata).

Exista nu exista desfundare .... dupa ce am modificat instalatia de scurgere ...au mai fost doar 2-3 inundatii la etajul 1 ...si de o buna bucata de timp nu s-a mai intimplat nimic de genul asta. De vreo 2 ori am observat eu ca urca nivelul apei in teava veche de scurgere (se aude cum picura si dupa o usoara ciocanire a teviii se poate observa daca e plina sau nu) si totusi nu a mai fost inundatie la vecinul de sus.

Blocul e usor suprainaltat, exista garaje semingropate sub bloc, se vede imediat daca exista scurgeri in subsol fiindca se scurg si pe sub usile de garaj, ori nu am observat sa se fi intimplat asemenea scurgeri (se agita proprietarii de acolo fiindca au diverse chestii depozitate si cam iau miros :-) ).

Depinde de dop, in cazul coloanei de la mine se mirau si desfundatorii de ce chestii gaseau: punga legata cu coji de cartofi, marza murata aproape de calibrul tevii :-) , pampersi si o singura data s-a blocat cu rumegus (de genul celui folosit la custile de hamsterii ...evident ca toata lumea stia cine are hamsteri pe coloana). Se pare ca dopurile de genul pungilor se "autodesfunda" daca se exercita presiune suficienta asupra lor fiindca nu se agata de conducta ca si alte obiecte (de exemplu pampersi).

Chestia care a pus capac a fost rumegusul, trecea spiralul prin dop si nu se desfunda, nu stia nimeni ce putea fi de trecea spiralul si raminea tot infundat. Avantajul era ca se putea desfunda din garaj, unde era si apa curenta si se putea curata relativ usor ...dar evident ca nimanui nu-i convine sa tot scoata mizeria ca oricum ramine miros si trebuie dezinfectat fiind un real pericol de imbolnavire. 

Totul s-a intimplat acum vreo 3-4 ani, m-a costat atunci vreo 20 milioane dar a compensat stresul de a chema masina de desfundat la fiecare 2 saptamini, plateam cam 800 000 de lei pe interventie (deja aveam reducere la ei) si nu mi-am recuperat aproape deloc banii. 

Nici pina in ziua de azi, blocul unde locuiesc nu are asociatie de proprietari (probabil de acolo au plecat multe probleme), din simplu motiv ca nimeni nu se incumeta sa-si ia sarcina de a se ocupa de aceasta stiindu-le pe cele 1-2 familiii din fiecare scara care sunt foarte vocale si agresive cind e vorba de a contribui la cheltuielile comune.

Situatiile disperate duc la masuri disperate.

Link spre comentariu

Asa-i la blocul meu, cand ploua torential, refuleaza apa din caminul stradal si blocheaza conductele, care raman blocate.

In plus, incompetentul care a proiectat instalatia in 1984, a dus conductele din pamant nu in linie, ci cu o deviere de 120 grade, lucru total gresit.

Odata la 6 luni, depinde de desfundator, si de ce anume arunca locatarii in WC, trebuie desfundata conducta comuna dar si cea pluviala pentru ca trei locatari de la parter s-au conectat in ea.

Solutia ar fi sapatura, si modificat instalatia. Pentru acest lucru trebuie cam 8 avize si aprobari care costa cam 500 lei, plus manopera meseriasilor. La cati banii sau dat numai in ultimii 5 ani la desfundatori faceam instalatia ... poleita.

Este greu la comun, sa convingi locatarii ca trebuie platit, ca trebuie facut ceva.

Daca un locatar nu vrea sa plateasca, totul se naruie.

Editat de itube
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Si vecinu' meu de la parter si-a "tras" conducta de canal separata pana in caminul din fata blocului.

Noi suntem numai 3 nivele peste parter, eu stau la 2 iar cu vecinul (actual) de la 1 ma inteleg foarte bine.

Elementul necunoscut e vecinul de la 3, care a fost "disparut" (zic gurile rele ca a stat "la umbra"), si care 

pare cam labil psihic (e "alintat" de alti vecini cu apelativul "nebunu'").

Culmea e ca "meseriasii" care i-au tras conducta vecinului de la parter au facut o magarie (la saparea santului

au dat peste o bucata de beton ingropata, pe care in loc sa o scoata, au batut-o cu barosul... sub ea era conducta

"originala" care s-a spart si strangulat, ca nu se mai putea desfunda. La investigatii, s-a sapat in zona dopului si s-a gasit

"isprava". Reparatia prin inlocuirea segmentului nu a rezolvat prea bine scurgerea.) Dar fostul vecin de la 1 (care intre timp 

s-a mutat la vila; deh, au mers bine afacerile)a adus un "meserias" care a intepat " pe sest" scurgerea in teava cea noua a

vecinului de la parter.... Nu s-a mai infundat de atunci.

 

De fapt la multe blocuri din epoca hei-rup-ului ceausist apare urmatoarea problema (dezvaluita mie de un "inside man",

un instalator de meserie):

Langa peretele fundatiei s-a aruncat tot gunoiul ramas de la constructie, acoperit in graba cu minunatul trotuar.

Destul de repede (sau uneori ceva mai tarziu), materialul se taseaza, iar conducta, din plastic se incovoaie, formnadu-se

un fel de sifon, unde se decanteaza materialele grele (nisip, resturi de mortar & altele, aruncate in canalizare de

tovii tzarani smulsi de la coada vacii si alungati in bloc pe vremea lui ceasca....). Din aceasta cauza, chiar daca nu se arunca 

diverse carpe, pampersi, coji de cartofi etc., acolo se formeaza un dop....

 

Sanatate!

Link spre comentariu

Cam in doua saptamani primesc un colet cu o camera video tip endoscop, in lungime de 10 metri, cu conectare la usb.

Sper sa deslusesc ce este si cum este in interiorul conductelor.

O sa pun si filmuletul pe youtube cu link aici.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator andrei stefan

Cea mai simpla si mai buna solutie este cea prevazuta de constructor, adica gura de vizitare cea mai aproape de basa, trebuie lasata cu capacul deschis, pus doar de forma. Astfel, cand se infunda coloana, toate dejectiile ajung la basa, iar mirosul care vine de la subsol o sa va anunte ca aveti o problema.

 

Asa am facut si eu... E cea mai simpla si eficienta metoda.

Buna ziua,

noi va putem ajuta cam cu toate problemele enumerate de dvs aici.Atat cu montarea clapetei de sens care intr-adevar este utila si v-ar si foarte folositoare la problema pe care o aveti dvs,cat si cu inspectia video a conductelor.Intrati pe www.desfundarebucuresti.ro si gasiti toate informatiile acolo.

O zi buna!

Bai,da' disperati mai sunteti. De unde naiba tot apareti pe topice? N-aveti de munca si butonati calculatoarele?

Link spre comentariu

Am adus camera pentru vizualizare in conducte. Nu am probat-o la subsol pentru ca inca nu s-au infundat conductele.

Va pun un clip facut intr-o conducta de 50 mm diametru.

Alte detalii despre camera gasiti in linkul semnaturii la - electro diverse.

 

Link spre comentariu

De cele mai multe ori cei(care au ghinionul sa stea la parter) care-si fac scurgere separata de la baie si bucatarie,fac o gresala frecventa.Cotul care se monteaza pe teava(la subsol)care vine de la WC trebuie montat imediat sub plafon pentru a da o panta conductei,aceasta facilitind scurgere apei si dejectiilor.Conducta se va ancora de plafon cu tije filetate.In plafonul subsolului se vor da gauri pentru dibluri in care se vor infileta tije filetate care vor avea sudate la un capat cu holzsurub,In partea de jos vor fi fixate coliete  cu diametrul interior egal cu diametrul tevii de scurgere.Lungimea tijelor va creste pe masura  apropierii de locul unde se va face racordarea la coloana de scurgere.In locul ales pentru racordare se va taia conducta intercalindu-se un racord Y la un unghi de 45*,din PP cu garnituri de etansare.Intotdeauna racordul Y, se va monta cu partea de racordare a conductei, deasupra.La racordul respectiv se va conecta teava de scurgere.In felul asta teava fiind ancorata de plafonul subsolului nu va mai face "burta"(nu se va incovoia),permitind dejectiilor sa colmateze conducta.Acelasi lucru se va face si la bucatarie(instalatie de evacuare separata)racordul de pe coloana fiind obturat cu o piesa de reparatie(un racord cu mufe cu garnituri de etansare pe ambele capete)si un dop.Toate acestea ar putea fi evitate daca colocatarii nu ar mai arunca in scurgeri tot felul de mizerii(grasimi,tampoane,mincare,spalatori, lingurite ,furculite,zat de cafea si mai stie dracu' ce).Cei de la parter care au parte frecvent de "evenimente neplacute" pot actiona in judecata pe vecinii de deasupra,prezentind poze cu pagubele provocate sau chemind administratorul pentru a lua act de deranjul provocat de vecini, celui de la parter.Foarte putini realizeaza ce neplaceri pot provoca vecinului de la parter.Cel de la parter va avea intotdeauna grija ca instalatia de scurgere sa functioneze perfect,nearuncind in WC,chiuvete, mizerii care pot infunda conductele.Ceilalti colocatari nu au astfel de griji.Ii doare-n p......la de vecinul de la parter.Si inca ceva:coloana de scurgere veche este montata fara ca imbinarile sa fie lipite Daca in masca aveti o astfel de imbinare,nu exitati sa o lipiti cu solutie de lipit PVC-ul(acolo unde tevile sint din PVC).La instalatiile de scurgere realizate cu tevi din PP nu este cazul,acestea fiind montate cu garnituri de etansare.  

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Bună ziua.Stau într-un bloc de P+4+S. De mai mult timp, apa din canalizare refulează la ploi mai puternice. Avem o vană antirefulare veche de 60 de ani, de vreo 35 de ani nefuncţională. Se poate monta o clapetă în vechiul cămin ? Trebuie să facem unul nou. Cam la cât ne-ar duce o asemenea operaţiune, clapetă (înţele că mai OK e cea cu două "camere") ? Mulţam

Editat de validae
Link spre comentariu

Cristian.Totul se discuta dupa situatia canalizarii.Deci accesul la vana,materialul conductei canalizare si diametrul acesteia.Sa nu va mire daca o sa fie necesara chiar inlocuirea conductei de canalizare.Cel mai bine contactati mai multi profesionisti,pentru a compara mai multe oferte/preturi.Posibil cateva mii RON bune...In ziua de azi te jupoaie si pentru un singur cui batut in perete!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări