Vizitator hyper Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Salutare tuturor membrilor acestui forum! As avea nevoie de niste sugestii in legatura cu cumpărarea unui letcon, ce va fi folosit in mod special pentru a lipi smd-uri. Bugetul nu este prea mare, undeva la 50 de lei si as vrea sa cumpăr ce-i mai bun in acest pret. Precizez ca nu am mai lipit niciodată, însă odata cu finalizarea unui proiect pe breadboard as vrea sa trec la "next level". Orice sugestie e binevenita. Astept niste link-uri de unde pot cumpăra letcon-ul si eventual fludor si ce mai trebuie. Numai bine!P.S. Lipituri ca astea as vrea sa fac Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 pentru smd, eu nu-ti recomand un letcon!!!!!! smd-urile trebuiesc protejate ESD si un letcon normal nu poate face asta, iti trebuie statie de lipit pentru smd. Daca esti incepator iti recomand sa te familiarizezi mai bine cu, componentele THT si sa intelegi, sa-ti formezi mana, si sa iti dai seama cat de mult fludor se pune pe o lipitura incat sa iasa frumoasa, uniforma si sclipitoare si fara surplus de fludor! ca recomandare a aliajului pentru lipit recomand fludorul cu sn.60 pb.40 si nimic altceva (flux sau alte porcarii). ca si antioxidant care ajuta la lipituri, de obicei se foloseste sacaz, dar eu iti recomand ca sa iei acel sacaz...sa-l toci cat mai fin posibil si sa-l diluezi cu alcool izopropilic si ca si concentratie (cat sacaz si cat alcool) depinde cum te obisnuiesti si cat folosesti...eu pre exemplu il diluez dar las solutia ceva mai vascoasa...altii prefer mai subtire sa fie...etc. dupa ce ai fludor si sacazul diluat cu alcool (se mai numeste flux) atunci pui o picatura de flux unde vrei sa lipesti dupa care pui letconul tot acolo unde vrei sa lipesti si cu cealalta mana iei firul de fludor si il atingi tot acolo pana iti iesa lipitura (ca in video). e simplu....dar cu, component THT joacate, ca, cu SMD....e cale oarecum lunga pana faci lipituri de 0,6mm sau unele chiar mai mici! Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Pentru SMD lipirea si dezlipirea se fac in principiu cu aer cald. Costa mai mult de 50 lei. Pentru celelalte lipituri letcon cu rezistenta cu varf conic sau letcon-pistol romanesc si fludor LP60 de 1 mm. Fludorul fara plumb trebuie aruncat cat mai departe. Link spre comentariu
Vizitator hyper Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Da, componente tht vreau sa lipesc momentan. Si-ar face treaba letconul asta? http://m.okazii.ro/scule-electrice/alte-scule-electrice/set-letcon-30w-letcon-suport-varf-letcon-burete-curatare-varf-letcon-fludor-varf-de-rezerva-a146154904 Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 pentru pretul respective pare destul de OK dar daca gasesti ceva la 50-60W ar fi si mai ok! cu asta de 30W e posibil sa te chinui putin, dar pentru inceput cred ca e bun, avand in vedere ca pana inveti sa faci lipitura frumoasa si sa nu pui nici prea mult, nici prea putin fludor si la final sa ramana lucioasa/sclipitoare!! Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 9, 2014 Partajează Postat Septembrie 9, 2014 Orice integrat SMT (inclusiv 0.5mm centru la centru pini) se poate lipi cu un letcon normal (vezi link mai jos) cu impamantare (preferabil insa cu varf taiat - din fabrica - la 45 grade), flux, tresa absorbanta si stapanire procedeu. E doar chestie de experienta. Acel SSOP20 este chiar trivial odata procedeul stapanit. Preferabil ca letconul sa fie alimentat printr-un dimmer ca sa-i reduci un pic puterea (stresul la nivelul integratului) - vezi topicul lui Marian cu Statie DIY in Proiecte. 25-30W sunt arhisuficienti pentru THT si SMT cata vreme nu faci lipituri de conductoare de 2,5-4mm2 sau mai mult. Pentru lipituri mai solide 50-60W, dar nu pune asta pe un SMT. Mai bine cumperi 2 scule dedicate fiecarui job, decat una nepotrivita. Sunt multe video-uri pe Youtube care explica cum poti face (procedeul) si kit-uri de antrenament pe eBay. Dezlipirea este altceva insa. Uite aici un letcon ieftin (15$) care ma tine de 5 ani cu schimbarea anuala a varfurilor folosite cel mai des (4$ bucata). Au varfuri multiple si sunt rezistente. Evident, in functie de ce am de facut schimb tipul de varf. http://www.xytronic-usa.com/shop/item.aspx?itemid=94 Nu uita un stand bun si un buretel de calitate. De asemenea un borcanel (e cat o cutie de alifie mentolata d-aia chinezeasca) de tinner. Orice varf trebuie pregatit inainte de prima lipitura cu acest tinner. O data pe luna mai treci varful prin el pentru curatare. ESD... hmm, asta exista dar nu e chiar atat de tragic. Multe componente au protectie ESD la care nu visau parintii nostri. PS: letconul ala de pe Okazii este de slaba calitate. Doar uitandu-ma la varf si stiu cat te va tine. Link spre comentariu
Vizitator hyper Postat Septembrie 9, 2014 Partajează Postat Septembrie 9, 2014 Multumesc frumos pentru răspunsuri. Problema este ca nu cred ca pot cumpăra acel letcon xytronic din Romania, sau poate nu am gasit eu... iar daca ala de pe okazii nu e prea grozav, ce sa aleg? Am nevoie de un letcon cat mai curând si daca se poate sa-mi lasati un link cu un letcon bun din Romania ar fi perfect. O zi buna! Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 9, 2014 Partajează Postat Septembrie 9, 2014 Gasesti pe eBay. Ceea ce voiam sa zic era sa te orientezi catre un letcon versatil, ieftin si de firma (cat de cat). Daca faci bani din asta, un Weller sau Antex entry level sunt bune pentru moment. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum