Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Stimaţi colegi, observ că s-au format tabere şi grupuri de susţinere şi trageţi de parcă sînteţi în Ucraina. De cînd nu am mai citit aici, cam 22 de ore, văd că am fost pomenit de vreo 3 ori, nu ştiu dacă să mă bucur sau să mă enervez. Precizez că nu mă pasionează absolut deloc experimentul acesta cu trafo de 1000W/VA, înţeleg scopul superior ce stă la baza lui şi apreciez munca depusă, dar eu ştiu să folosesc şi să-mi bobinez trafo cînd am nevoie, fără abuzuri. Mi-am permis un mic comentariu ieri findcă fusesem invitat să dau o bere. Vă las să vă jucaţi singuri aici şi spor la luptă.

Noroc că străinii nu ştiu româneşte. :95

Editat de zal
Link spre comentariu

As adauga cateva pagini dintr-o carte pe care am avut-o ca indrumar pentru proiectul de trafo trifazat.

Spune ce si cum cu sectiunea (o data sau de doua ori luata) in calculul unui trafo pe doua coloane in comparatie cu cel in manta (pe coloana din mijloc doar, fiind cu infasurari concentrice).

O sa incerc sa scanez (mai bine decat pozele atasate) cele cam 100 de pagini ce descriu (in limba Romana) constructia/conceptia unui trafo. Un exemplu de calcul monofazat (in manta) si a unuia trifazat sunt la sfarsitul capitolului.

sectiune miez trafo.pdf

Link spre comentariu

Spune ce si cum cu sectiunea (o data sau de doua ori luata) in calculul unui trafo pe doua coloane in comparatie cu cel in manta (pe coloana din mijloc doar, fiind cu infasurari concentrice).

Nu , după părerea mea , spune ce și cum cu puterea ( S1 este o putere nu o secțiune ) . Evident , un transformator cu N secțiuni identice ale bobinajului vehiculează 1/N din puterea nominală prin fiecare secțiune . Asta spune pagina scanată. Și mai dă o relație orientativă de proiectare , aproape sigur corectă.

PS Aștept scanarea promisă pentru mai multe comentarii. Pare un material interesant.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Cartea este forte interesanta , o caut demult, dar nu am gasit-o pe net. Nu o am dar stiu ca autori isunt foarte seriosi . Daca puteti scana scanati alb-negru si potriviti contrastul sau daca mai are vreo setare softul scanerului. In tonuri de gri nu iese bine si nu se poate prelucra ulterior de loc pentru reducerea dimensiunii.

Ideal ar fi daca ati putea sa faceti un act de caritate si sa o scanati complet. Pot procesa eu ulterior pozele pentru reducerea dimensiunii .

Link spre comentariu

Cristian, scannerul e de calitate o sa poti face ce vrei tu apoi. Din pacate sunt peste mie de pagini, nu am sa o scanez pe toata. Trateaza toate masinile electrice. O sa pun cuprinsul, poate cineva mai vrea o bucatica. 

Era indrumarul de proiect de an la Politehnica, in anul 1996, la cursul de Masini Electrice. Proiectul de an a fost un trafo trifazat. Profesor de curs era dl. Raduti (decan la vremea respectiva), asistenta era Alina (nu-i mai stiu numele de familie). Ea facea corectarea proiectelor.

@UDAR, pai zice ca fiecare coloana e proiectata pentru puterea aparenta S1 / 2 (scrie clar ce inseamna fiecare element al ecuatiilor , atat SN cat si S1). Dar, nu infasurari concentrice!!!

Editat de thunderer
Link spre comentariu

@UDAR, pai zice ca fiecare coloana e proiectata pentru puterea aparenta S1 / 2 (scrie clar ce inseamna fiecare element al ecuatiilor , atat SN cat si S1). Dar, nu infasurari concentrice!!!

Ai dreptate , nu zice ( la punctul 2 ) . Dar la pct 1 zice manta ( echivalent cu EE sau EI ) sau concentrice ( adică două coloane cu toate înfășurările pe o coloană ) , la pct 3. zice explicit concentrice . Deci eu înțeleg că la punctul 2. e vorba de repartizarea ambelor înfășurări pe cele două coloane , cîte 1/2 pe fiecare coloană . Mi-e greu să cred că e vorba de un transformator cu primarul pe o coloană și secundarul pe alta . Scăpările ar fi extrem de mari ! Și mai mult , ce putere s-ar mai împărți  la 2 ?

PS Înlocuiți cifrele în formulă pentru punctul 1 = tole E. S1 = 500VA , f = 50 Hz ; rezultă Sc = 15,8 cm2 care , după teoria clasică corspunde la 250VA nu la 500 . Faceți acum același lucru pentru punctul 2 . Obținem 11,2 cm2 care corespund la 125VA după aceeași teorie...

Mai observați că formula e orientativă , respectiv intervalul recomandat pentru coeficient ( 4-6). Eu am lucrat mai sus cu 5 ( media ) . De ce nu aș putea lucra cu 3 în cazuri speciale ( miez lung ) ? Aș obține , conform pct. 2   - 6,7cm2

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Formulele zic ca proiectezi sectiunea coloanei pentru Sn/2. 2 coloane fac sectiunea totala. Sectiunea totala transfera o data numai Sn.Non concentric nu inseamna ca sunt pe coloane diferite. Gresala mea.LE: am zapacit de tot Sn si S1. Sigur intelegeti despre ce putere vorbesc.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Formulele zic ca proiectezi sectiunea coloanei pentru Sn/2. 2 coloane fac sectiunea totala. Sectiunea totala transfera o data numai Sn. 

Nu sunt sigur ce vrei să spui . Dacă spui că un trafo cu două coloane de câte 10cmp fiecare are o secțiune de 20cmp , îmi pare rău. 

S-a mai discutat , secțiunea este aria străbătută de liniile de flux . A mai făcut Dr.L ( cred ) și niște desene , e subiect încheiat din partea mea . Dar sper că nu asta vrei să spui .

Link spre comentariu

Multumesc dl Thunder . Atuci scanati doar capitolul cu trafuri si puneti si cuprinsul . Poate in timp mai gasiti timp sa scanati ceva. Dupa experienta mea o rezolutie de max. 300dpi este suficienta . mai mult e informatie inutila, care doar mareste fisierul. scanerul trebuie setat pt. alb-negru. Apoi voi prelucra eu pozele si voi face un fisier. puneti pozele pe un server, mediafare e foarte bun si nu le sterge curind. Eu mai am diverse carti si documentatii. Daca doriti ceva imi spuneti.

acolo este vorba de puterea pe coloana . Un miez in manta are o singura coloana, si sectiunea se calculeaza in consecinta. cind are doua coloane puterea totala se imparte pe fiecare coloana. Pe fiecare coloana v-a venii cite o jumate de primar si jumate de secundar . Nu poate fi vorba de primar pe o coloana si secundar pe cealalta pentruca reactanta de scapari este foarte mare si caracteristica prea cazatoare. Am luat eu teapa demult cind am facut un asemenea traf de sudura care chiar si in scurt nu dadea curent. Apoi am refacut traful cum am zis mai sus si a mers bine.

Link spre comentariu

Ce vreau sa zic e ca nu transferi 2×Sn, ci 1×Sn proiectand o coloana pentru Sn/2. 

De acord ! 

Iar chestia cu cumpărarea fierului e relativă . Am văzut , inclusiv la transformatorul discutat în acest topic că micșorarea secțiunii poate duce la mărirea lungimii deci nu neapărat la economie de fier .

Link spre comentariu

Micsorarea sectiunii nu poate fi compensata marind lungimea miezului. Adica, mai clar: Prin sectiunea miezului trece un flux magnetic, daca vrei poti sa faci analogie cu trecerea unui curent electric printr-o sirma. ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Flux_magnetic ) Daca micsorezi sectiunea, avind acelasi B, fluxul va ceste iar miezul se va satura. Flux=BS, unde S e sectiunea. Consideram B constant pentru ca presupunem ca vrem sa transferam aceeasi putere printr-un miez cu sectiune mai mica.

Marind lungimea faci mai rau, anume cresti rezistenta magnetica (reluctanta) .

Rm= l/(uA), unde Rm e rezistenta magnetica, l e lungimea, u e permeabilitatea iar A e sectiunea.

Miezul, in totalitatea lui e un circuit magnetic inchis. Cu cit lungimea totala e mai mare, cu atit e mai rau. Cu cit sectiunea e mai mare, cu atit e mai bine.

Cu cit rezistenta magnetica (reluctanta) miezului e mai mica, puterea transferata e mai mare. Folosind acest principiu unele aparate de sudura pot fi reglate, numai ca variatia reluctantei nu se face prin lungirea miezului (ca nu poti face asta :rade:  )  ci prin utilizarea unor sunturi magnetice reglabile, efectul fiind acelasi.

Deci in afara de material, conteaza atit sectiunea miezului cit si lugimea lui, dimensiuni ce au efect contrar.

Nu stiu cum sa explic mai simplu de atit, pe intelesul tuturor fara sa "bag" formule care sunt dificil de interpretat pentru cei care nu-s de specialitate.

Link spre comentariu

Fals, D-le @Misa, acel articol de pe wikipedia este unul abstract si extras din context, din acest motiv nu spune de fapt mai nimic...Pentru lectura va propun:

http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/?p=1004667

http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/?p=1009291

Cititi articolul ala din pdf-ul postat de @UDAR si veti intelege ce si cum.... sau cel putin sper ca veti intelege.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări