Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Unde ati vazut voi sudura in acele filme in afara de citeva scintei pe care le faci cu orce traf de 100W?... Daca din traful ala poti cumva sa "sugi" 200W (dar nu prea cred), in jumatate de ora ia foc

.

Pun pariu ca daca incearca sa "suga" 6A din infasurarea de 56V tensiunea o sa scada la vreo 15-20V iar primarul ia foc....in scurt timp, indiferent de grosime din cauza saturarii miezului...

Uite ca a tras 4,03A din 118V (masurati in gol) tensiune care in sarcina a scazut la doar 113V, adica 5volti la 4A in sarcina, nu 15-20V pe doar 56V adica echivalentul a 30-40V pentru ca secundarele sint inseriate.

Daca facem un calcul asa la viteza, pentru puterea de 113x4,03A adica 445W a avut "o pierdere" de  5V la 4,03A adica cam 21W load vs idle .

La puterea de 445W in secundar a avut pierderi de 21W , puteri calcula simplistic randamentul trafului la acel experiment, insa nu uitati ca si tensiunea retelei "mai scade" in sarcina de 445W!

Acolo nu a avut scintei, cum s-a zis, ci s-a auzit CLAR  "sunetul" unui arc electric de sudura.

Si da, am sudat destul la viata mea sa stiu ce tensiune si ce amperaj trebuie ca arcul electric sa fie intretinut de la prima amorsare pina la consumarea unul intreg electrod de sudura!

Daca nu ai sudat in viata ta, nu ai cum sa cunosti acel sunet "inconfundabil", celor care stiu sunetul electrodului crackat in arc electric.

Uite ca traful nu a luat foc "in scurt timp" si ca nu a scazut 15-20V din 56 in gol, ci doar 5V din 118, adica 2,5V din 56!

Rezulta ca intreg ansamblu miez magnetic+infasurari, are ceva capabilitate de putere!

Asta e prima rautate.

Daca l-as cita si pe misuraelectronic, ajung la a doua rautate!

haideti  sa  presupunem  ca  ati  si  sudat  cu  un  electrod  de  2,5mm  timp  de  15  secunde .  asta  inseamna  ca  ati  avut  un  curent  de  100 de  amperi  prin  electrod  ...insa  , pentru  ca  tensiunea  reala  in  scurt  era  de  numai  114,5 / 100  =  1,145 volti  ,  adica  extrem  de  mica .

Colegul, ai sudat vreodata in viata ta sau ai aprins vreodata un bec pe vapori cu "descarcare in arc electric"?

In sudura nu se poate spune "in scurt" decit daca lipesti electrodul, ceea ce in filmare NU s-a intimplat!

Electrodul "se lipeste" cind amperajul este prea mic, sau tensiunea de amorsare a arcului electric prea mica!

Oricum ai lua-o, este vorba de PUTERE!

Cunosti la ce tensiune si curent "se mentine" arcul electric de sudura in aer liber?

Se pare ca nu!

Altfel ai fi stiut ca in aer liber, NU se poate intretine arc electric la 1,145V la presiunea atmosferica normala, cum insinuezi tu mai sus ca acolo traful ar fi avut 114,5Va.

Tensiunea minima pentru sudura in care arcul electric "se mentine" dupa amorsare (27-47Vac) este de 22-25Vac, in functie de amperaj si de materialul electrodului folosit.

De ce arata  clestele ampermetric in secundar intre 70 si 88A?

De ce arata clestele ampermetric din primar intre 16 si 19A chiar si peste?

De ce arata voltmetrul din secundar 23-30Vac, cind sudeaza si nu 1,14Vac cum zici tu?

De ce nu a aratat 1,14Vac cum zici tu?

Vrei cumva sa insinuezi ca toate acele aparate sint false (omul a mintit)  si ca ce ai spus tu este adevarat?

Adevarat este ce a aratat el acolo, pentru ca acolo puterea a fost reala, omul a sudat cu acel traf chiar daca si pentru 10 secunde, SI ASTA PE CEI 8cm2!

De ce am intervenit pe acest topic?

Si eu cind facusem modulele, primele, ati sarit pe mine ca:

Prea putini finali pentru alimentarea de +/- 95Vcc (5 pe brat) "nu rezista bai, se arde,sint putini si nu e fiabil"...

N-ai cum sa scoti 800W din 5 perechi de finali, cit timp ei sint pentru 100W audio...

Nu, n-am scos 800w, am scos peste 1000 si asta chiar sub 4 ohm!

Prea mic radiatorul, ajunge sa depaseasca suta de grade in scurt timp, are rezistenta termica mare, etajul final are randament mic, etc...

Uite ca din 2011 de cind au fost realizate nu a cedat niciunul pina acum, si au trecut 3 ani!

Nu teste de 3-5 min cum am prezentat pe forum.

Da stiu o sa ziceti, reclama mascata, etc.

Nu, este doar o asemanare intre 2 topicuri, ce au ca esenta ca tot ce nu place unora, sau nu corespunde teoriei clasice, trebuie "combatut".

Cum sa apara unul care face mai mult decit mine?

Nu e voie!

Tocmai de aia am fi facut acel test cu doar o pereche de finali, sa "demontez" toate opiniile care mi-au fost impotriva, va readuc in atentie acel film cu 52Vrms/boxa de 4Ohm cu 11,43A prin ea, TOTUL din "doar o pereche de finali", peste 550W :

https://www.youtube.com/watch?v=QQZElo32pkM#t=290

Succes in a circoti munca omului in continuare!

Flomar, ia experienta de la mine si intelege ca "oamenilor de gen" oricite filmari le pui, nu vor "vrea" sa creada, o vor tine tot "pe a lor".

Vor cauta ultimele chichite posibile si imposibile sa arate ca ce zic ei e bine, si ca ce obtii tu, e "fictiune".

Da poate e fictiune de 10 secunde de sudura cu traf de 8cm2, fictiune pe care tu ai obtinut-o, iar ei nu vor reusi vreodata pentru ca NU AU SKILL-UL NECESAR!

Ei traiesc din formule si calcule (corecte de altfel), insa nu accepta ca "practica" sa fie deasupra lor, sau a ceea ce stiu ei, pentru ca practica lor este muuuuuult sub teorie, la domeniul prezentat de tine, adica acest traf!

Mi-as dori sa poti filma citeva ore incontinuu, poate cu un smartphone sau o camera video, sa le arati ca traful a supravietuit cu 500W sarcina sau mai mult, sa vedem atunci "ce naiba vor mai spune"?

Iti zic eu, vor gasi ceva, "o portita", te vor acuza ca TOTUSI "ceva nu e bine", ori aparatele de masura sint decalibrate (cum am patit si eu), ori ca filmarea e trucata...

Oricare ar fi rezultatul tau, TREBUIE ca finalul sa fie ca ei, altfel se rupe lumea in 14!

Succes man in continuare, vezi de alte tale (cum am mai spus), vor cauta sa te aduca cu nervii la pamint, este ultima "arma"...

Link spre comentariu

Multumesc Leco , pt. sustinere, se vede ca la tine vorbesc miile de ore de practica :aplauze , iar experienta castigata asa e sfinta, dar sa stii ca si opozitia (constructiva ! ) are rostul ei , te motiveaza sa incerci mai mult sa realizezi mai mult...Bineinteles , asta se intampla atunci cand nu esti desfintat din start cu afirmatia ' asa ceva este imposibil, nu se poate!'  , iar doua luni si jumatate de munca sunt desfintate cu doua cuvinte desi dovezile sunt covarsitoare...Chiar incerc sa gasesc o modalitate de a face testul credibil...am un laptop si daca unul dintre cei doi colegi , misa sau misura au cont pe skype sau mess, putem deschide un canal si se va vedea totul pe ce perioada se doreste prin camera web a laptopului ...necazul este ca atunci testul se transforma intr-unul privat , nu-l mai vede toata lumea si iarasi toata treaba devine interpretabila...ma mai gandesc...

Link spre comentariu

Nu sunt de acord cu atata strictete referitor la teste, nu este posibil ca cineva cu bun simt si educat sa se indoiasca de onestitatea testelor efectuate de Dvs @Flomar, mi se pare cel putin deplasat mai ales ca unul din ccontestanti este si moderator ceea ce este cu atat mai grav. Daca am ajuns sa acuzam lipsa de sinceritate in testele cuiva atunci este extrem de grav insasi pentru forum, inseamna ca utilizatorii care si-au prezentat proiecte pe forum de-a lungul timpului, sunt de fapt niste mincinosi... as rade daca n-ar fi totusi atat de trist... Cine nu are incredere in Dvs este din punctul meu de vedere in plus aici...

Link spre comentariu

Inductia Bmax este aprox. constanta fie daca traful este in gol sau in sarcina sau scurt. Ea este data de o alta formula intrata deja in legenda. Parametrii de care depinde inductia sunt: Nr. de spire tensiunea de alimentare, suprafata miezului si Bsat a miezului respectiv.

Cum aste sunt constante si nu au legatura cu sarcina nici inductia nu depinde de sarcina . Daca e sa fim mai catolici decit papa exista o mica variatie de ordinul doi , legatura ignorata de teoria simplificata vehiculata si sustinuta de unii useri. Oricum acesta nu influenteaza discutia ,inductia este aproximativ constana cu  sarcina . Exemplul asta de traf de o constructie particulara nu poate fi calculat cu formulele empirice indeobste folosite. Eu am sugerat calea care trebuie urmata pentru analiza.

Link spre comentariu

Flomar, nu este vorba de sustinere, este vorba se stilul unora de a "desfiinta din fasa" orice este cu putin peste ce le ofera formulele de calcul clasice sau teoria.

Aceeasi chestie a fost si pe topicul meu, si pina la urma tot eu am fost in cistig, ei au facut ce au facut acolo (porcaiala), eu mi-am dus proiectul respectiv la bun sfirsit si a fost unul de succes, cu toate contrele lor, ciinii latra, calul merge mai departe.

Asa trebuie sa faci si tu.

Daca tu stii mai bine ce si cum despre acel traf, daca tu esti multumit de rezultate, daca tu iti faci treaba cu el asa cum este, ASTA ESTE TOT CE CONTEAZA PINA LA URMA!

Link spre comentariu

Trist, foarte trist ce se intampla aici!

Cea mai mare deziluzie--@misura. Pt un inginer,confuzia intre puterea reactiva determinata de inductanta primarului unui traf in gol si puterea activa transferata in secundar, este impardonabila.

Bobinele si condensatorii consuma VA reactivi, VAR-ul din triunghiul puterilor.

http://www.emie.ugal.ro/ee/cap.3_final_07.02.07.pdf

Urmeaza @zal cu obsesia lui cu dublarea sectiunii la bobinarea pe 2 coloane.

@udar si @cristian61 sant pregatiti pt aceasta tema.

@marian si @validae au inteles demersul initiatorului topicului care merita tot respectul pt efortul facut.

Link spre comentariu

Un astfel de transformator nu poate fi utilizat in regim continuu in industrie din motive economice. Pretul cuprului este de 3-4 ori mai mare decat al fierului. De ex: un trafo trifazat de 60MVA are cam 20t de cupru, 40t de fier si 40000l de ulei. Uleiul raceste atat miezul cat si infasurarile. In plus, pierderile sunt limitate prin design ca domnul client le plateste din buzunar in fiecare an. Nimeni nu va comanda un trafo cu acest design.Dl. Flomar n-a revolutionat nimic, a facut un test (catastrofic dpdv cost -dar e treaba lui asta) si sigur nu va trece la productia de serie.

Link spre comentariu

Uite un test relativ simplu, nu de precizie, utilizabil doar pentru o evaluare grosiera: In regim de scurt circuit pe un traf (secundarul in scurt circuit), curentii atit prin primar cit si prin secundar sunt de aproximativ 20-25 de ori mai mari decit cei nominali. In regim de sudura au fost masurati 2XXXW si un maxim de 3400W, maxim aparut cind era probabil electrodul in scurt. Deci 3400W la 230V inseamna 3400/230=aprox.15A.. Deci curentul nominal prin primar ar fi 15/20=0.75A. asta inseamna o putere de 0.75AX320V=172W. Relativ aproape de realitate...ce ziceti? Si asta considerind curentul de scurt de 20 de ori mai mare, nu de 25 de ori, cum de fapt cred ca este datorita bobinajului gros.Am zis, e o aproximare grosiera. Hai sa zicem ca in scurt clar, facut intentionat, fara dubii, masoara 20A in primar, aia inseamna curent nominal de maxim 1A, deci 230W. Din nou, pina nu masoara nimeni nu ma bazez pe presupunerile altor persoane. Prefer sa ma bazez pe presupunerile mele. Scurt.

Asta chiar e un test rapid si usor de facut. (atentie, la asemenea curenti e posibil sa scada si tensiunea retelei in anumite zone...poate chiar sub 200V, fapt care duce inevitabil la rezultate eronate daca nu se tine cont de asta)

Cind va face masuratorile (nu pentru noi, ci pentru EL)  pe durata mai indelungata (incalzire dupa citeva ore de functoinare in sarcina) totul va fi mai clar. Sarcina de test poate fi improvizata din becuri auto de far (simultan faza lunga si scurta) legate serie-paralel pentru curentul dorit. Nimeni nu a pretins (sau cel putin nu am vazut eu) filmari de ore intregi (cine dracu s-ar uita la asa ceva?) sau alte "dovezi" imposibil de pus. Eu am cerut doar SA SE FACA masuratori, nu scintei, iar afirmatiile sa fie facute pe baza lor, nu pe baza unor poze, scintei sau presupuneri. Atita tot. Nu imi aduc aminte sa fi solicitat mai mult. Faptul ca mi s-a cerut sa cred diverse povesti fara acoperire mi s-a parut exagerat, la fel cum mi se pare exagerata implicarea trafului de 35cm2 a lui Leco in acest topic de 8 cm2. Na, si eu am un traf de 36cm2! Si am si unul mai mare...Si unul de 20KV(olti) na...  :92

Link spre comentariu

Cu tot respectul d-le @misa, nu am nevoie sa mai fac masuratori pt. mine, eu stiu deja ce poate acest traf...voi face masuratori suplimentare pt. cei ce le vor cere, daca le vor cere! , altfel consider acest subiect cu masuratorile , incheiat, am prezentat un set de poze si filmulete edificatoare din punctul meu de vedere, este dreptul domniei voastre sa respingeti realitatea prezentata acolo, cum este si dreptul meu sa-mi prezint realizarile pe acest forum atata timp cat respect regulamentul...Voi face alte masuratori cu osciloscopul sa vedem defazajele existente in gol si in sarcina,dar asta probabil maine seara. Multumesc inca o data celor care m-au sustinut in demersul meu impotriva lui S2 = P, s-a demonstrat fara drept de apel ca aceasta formula are doar o importanta economica. Toata stima colegilor validae, UDAR, smilex2, cristian1961,DJLeco,cristi7521,miticamy, si nu in ultimul rand Marian-prietenul meu, pentru ca m-au sustinut in acest demers si mi-au apreciat munca!

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Masuratorile inteleg ca nu vor fi facute. E OK. Foarte fain! Eu personal nu inteleg de ce ai creeat acest subiect. Nu pentru masuratori? Numai ca sa te dai mare ca ai sirma de cupru? DE CE?

Foarte fain sfarsitul, ca-n filme: multumesc echipei....

Cinstit vorbind, nu ma asteptam sa pui niste masuratori care sa sustina afirmatiile initiale ci ma asteptam sa pui niste rezultate corecte care sa le infirme. Nu vrei sa le pui, traba ta. Ce sa mai cred? Ca nu am avut dreptate cind am scris ce am scris mai sus?

Domnilor, treziti-va, e vorba numai de un transformator de 8 cm2....

Link spre comentariu

@misa, daca totusi @flomar va binevoi sa faca masuratorile dorite, vei avea curajul sa recunosti ca ai gresit ? Acum sper ca nu vrei sa traga din traful respectiv, 1Kw, timp de vreo ora...Zi o putere si un timp rezonabil.

PS

Daca @flomar va fi de acord sa faca masuratorile, dar nu are o rezistenta de sarcina adecvata, eu o sa-i trimit una.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Am avut toata rabdarea cu d-l @misa si pt. limbajul folosit si pt. aprecierile facute...dar sa sustii ca trebuie sa repet masuratorile pt. mine! asta le intrece pe toate...nu realizeaza cate masuratori am facut si ca ceea ce am prezentat e doar a zecea parte...masuratorile le repet pt. cei ce doresc sa fie convinsi nu pt. mine ! 

PS @giongiu, multumesc de oferta, am ce trebuie...

PS.2 Garantez ca timp de o ora traful poate sa livreze o putere intre 900si 1000W, nu poate sa fie fixa pt. ca am salturi mari de tensiune in retea...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

desi  nu  pot  decit  sa-mi  exprim  admiratia  pentru  rabdarea  avuta  si  pentru  meticulozitatea  lucrarii ,  tin  sa  va  anunt  cu  deosebita  parere  de  rau  ca  ati  investit  bani  ,  timp  si  rabdare  absolut  degeaba  .  produsul  dvs  final  nu  are  nici  cea  mai  mica  utilitate  practica .  totul  este  gresit , incepind  de  la  titlul  topicului  si  pina  la  final .  dati-mi  voie  sa  argumentez   afirmatiile  mele ...

haideti  sa  luam  drept  ABSOLUT  CORECTE   masuratorile  dvs  efectuate  la  rece  asupra  primarului .  de  secundar/ secundare   nu  ne  legam  deocamdata ...

avem  asa ... U primar =  230v ,  R primar = 1,4 ohm ,  L primar = 1,25 henry .  

formula  impedantei  primarului  suna  cam  asa ...  Z =  radical {  R@patrat  +  X@patrat } .   X =  XL  -  XC  .    XC  se  neglijeaza   si  rezulta  ca  Z =  radical {  1,4@patrat  +  { 2 x pi  x  f  x  1,25}@patrat }  =  radical { 1,96 +  {125 x pi}@patrat }  =  392,7015 ohm  ,  unde  am  folosit  f= 50 hz , desigur .   mai  departe  ,  extragem  curentul  la  rece  din  primar ,  anume  I primar =  u primar /  z  primar  =   230 /  392,7015  =   fantastica  valoare  de  0,585686  amperi .   calculam  acum  puterea  primarului  la  rece  P primar =  Uprimar  x  I primar =  230  x  0,585686  =  134 , 7078 w  .  

:rzb 

Daca calculul asta, care ...demonstreaza...puterea maxima a unui traf, e facut de un inginer, care are si o diploma, o poate mototoli foarte bine si folosi fara nici-un regret cand merge la buda.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

@misa, daca totusi @flomar va binevoi sa faca masuratorile dorite, vei avea curajul sa recunosti ca ai gresit ? Acum sper ca nu vrei sa traga din traful respectiv, 1Kw, timp de vreo ora...Zi o putere si un timp rezonabil.

PS

Daca @flomar va fi de acord sa faca masuratorile, dar nu are o rezistenta de sarcina adecvata, eu o sa-i trimit una.

Evident, imi recunosc greselile. Flomar Nu va face masuratorile(publice) niciodata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări