Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

@Misa gresiti, ati facut tot posibilul sa va bateti joc de @Flomar si de munca lui, fara insa a justifica agresivitatea Dvs ( complet nejustificata de altfel ) si cu ceva argumente, adica cu alte cuvinte ati mers pe ideea, ma nu merge ca asa zic eu, asa vreau eu si este asa cum eu spun, eu sunt dictatorul si nu ai dreptul sa comentezi... poate e putin exagerat da cam asta dati de inteles cu atitudinea Dvs, si mi se pare cel putin deplasat...

@eugeniusro obsesia ta cu 3kva devine obositoare, nu asta este tinta acestui traf, accepta asta altfel incepi sa suni precum o placa zgariata ( iarta-mi comparatia, nu vreau sa te insult dar insisti pe o ideie gresita ), nu se doreste extragerea a 3kW de la acest traf in regim continuu, nicimacar cei 1kW care de altfel au fost totusi demonstrati, ci daca ai fi citit si altceva in afara de "3kw" ai fi observat ca autorul a specificat o putere in regim continuu de interes de cca 5-600W ceea ce mie mi se pare cat se poate de realist la cum este executat traful ala. In alta ordine de idei marirea frecventei nu te ajuta miezul sa ofere o putere mai mare, nu in mod direct ci doar prin permiterea unui numar de spire mai mic, deci mai mult spatiu de bobinare, deci singur ajungi exact acolo unde @Smilex a batut prima oara cand a lansat conceptul asta...adica probabil fara sa vrei confirmi ca nu exista S^2...

Link spre comentariu

Marian, ai o problema. Eu nu "am facut tot posibilul sa-mi bat joc de Flomar", am cerut explicatii si masuratori relevante. El si-a batut joc de munca lui cind a pus primele 2 filme. Tu ce ai inteles de acolo? Te-au convins ca traful transfera 1kW ? Eu am simtit ca incearca sa ma ia drept fraier. Ia mai priveste odata filmele! Sunt echivalente cu cele care prezinta diverse modele de perpetuum mobile pe YouTube.

Te rog arata-mi vreo masuratoare relevanta prezentata din care sa rezulte ca acel transformator are macar 100W in mod continuu. De ce nu privesti logic? Ce vezi in acest topic mai mult decit niste poze cu un transformator construit ingrijit din punct de vedere mecanic?

De ce afirmatiile neacoperite de masuratori ale lui Flomar sunt mai credibile ca afirmatiile mele? De ce traful are 1kW si nu 500W sau 10kW? Te rog intii sa-ti raspunzi tie acestor intrebari.

Cristi, cum a demonstrat asta?

Link spre comentariu

De ce afirmatiile neacoperite de masuratori ale lui Flomar sunt mai credibile ca afirmatiile mele?..

Iertati-ma va rog dar chiar trebuie sa intrebati? Fie:

Hei, hei, hai sa fim seriosi. Domnul acesta revolutioneaza constructia transformatoarelor! Va rog inainte sa scrieti, documentati-va! Ce e aia "sudura"? Unde ati vazut voi sudura in acele filme in afara de citeva scintei pe care le faci cu orce traf de 100W?... Daca din traful ala poti cumva sa "sugi" 200W (dar nu prea cred), in jumatate de ora ia foc. Nu-i asa greu de testat. Trebuie pusa in secundar o sarcina rezistiva corespunzatoare, de exemplu o sirma de nichelina sau eventual mai multe in paralel, un ampermetru AC in serie si un voltmetru AC in paralel cu rezistenta. Lungimea sirmei de nichelina trebuie ajustata pina cind produsul celor afisate de aparatele de masura e 200W. Se lasa asa si se verifica temperatura trafului din 5 in 5 minute. Pun pariu ca daca incearca sa "suga" 6A din infasurarea de 56V tensiunea o sa scada la vreo 15-20V iar primarul ia foc....in scurt timp, indiferent de grosime din cauza saturarii miezului...asta daca e supradimensionata siguranta din apartamentul pe care incearca sa-l aprinda.

Masurarea prezentata cu acele multimetre e total nerelevanta. La fel si acele "artificii". (asta pe linga faptul ca acel calcul e TOTAL gresit)

Totusi, o sa-ti dau un "hint": Aparatele de sudura cu transformator normal la 50 Hz, UTILIZABILE, monofazate, pe tole din FeSi normale, au miezul incepind cu 50cm2. (oare erau chiar asa prosti aia de le construiau?) (de pe la 1900...pina acuma?) Oare nu gresesti tu ceva?...

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

...Nimic nu e real. Daca ma crezi bine, daca nu e tot bine.... Pacat sa investesti in fan curier...NU MERGE, degeaba incerci sa epatezi..

Din pacate, domnul Flomar a cam incurcat-o....

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Domnilor, reveniti-va la normal...Asa prostii nu putem citii peste tot si credeti-ma, e o rusine...chiar daca sunt scrise in engleza...

Validae, vezi ca te aflii in zona unei mari greseli. (prieteneste si stiintific iti spun...)

Nu va fi o discutie nesfirsita. Foarte repede se va arde un traf...

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ihi....eu am inteles perfect 1KW pe miez de 8 cm2.... :rade: Termina domnule cu prostiile! Cred ca cineva trebuie sa puna punctul pe I. Vezi ca intreci masurile cu laudaroseniile! Ori pui masuratori exacte ori te cari Clar??? BAI  CLAR? Altfel ai pus-o. Hai sa vedem CURENT  si TENSIUNE. Altfel nu mai discutam.

Ce curent ai in sarcina. Cit e tensiunea in sarcina? Totul in secundar. Cit timp?

Hai hai lasa tinguielile, raspunde la astea si dupa aia vorbim.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nu cred ca e cazul sa il trimiti la studii pe Misura...Cred ca e cazul sa mergi tu. Asta in cele mai bune conditii si recomandari prietenesti...Marian, hai sa nu te mai dai mare...tu stii ce inseamna un transformator cu 3,4,5,6 etc coloane, adica pentru 3,4,5,6 etc faze? Tu stii ce inseamna un transformator polifazat? Hai termina...Hai sa spunem ce stim, nu ceea ce nu stim.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tu, care ai lansat subiectul, lasa vorba! Demonstreaza ca traful tau duce 200W timp nelimitat. Dupa aia discutam. Pina atunci NU! Scurt in freza! Nu avem cum sa discutam de 1000W, sa fim seriosi - e pentru prosti..

Lasand complet deoparte aspectul tehnic, ce va spun Dvs aceste postari? Daca e sa privim din punctul de vedere al cuiva obiectiv strain subiectului, ar remarca faptul ca postarile Dvs denota un autor foarte agresiv, un autor care nu suporta sa fie contrazis si care reactioneaza foarte neplacut atunci cand ramane fara argumente, folosirea unor expresii demne doar de "usa cortului" contravine total cerintelor de comportament civilizat, educat, si decent de pe un forum public, mai ales din partea unui moderator. Asadar acestea fiind zise, cum puteti pretinde ca eu sa dau atentie parerilor Dvs?

Si ca sa va raspund la intrebare, voi vorbi doar de ultimul clip care ilustreaza din punctul meu de vedere fara urma de indoiala ca S^2 este un concept paralel cu realitatea, eu am vazut acolo un om onest care a prezentat un test onest, o sarcina pur rezistiva pe un secundar de 119V realizat pe un miez de 8cm^2, secundar care in acea sarcina a scazut cu cca 6V, am mai vazut deci o tensiune pe sarcina de 113V si un curent prin sarcina de 4A, am mai observat tot in acel clip ca miezul trafului dupa cca 5 minute nici macar nu era cald, sunt niste dovezi practice care eventual ar putea fi contrazise doar de cei legati la ochi cu propriul orgoliu, mai multe chiar nu are rost, n-am face decat sa batem apa in piua. Asa cum Dl @Flomar a zis, dumnealui ramane cu traful, iar Dvs cu carcotelile, este simplu.

Link spre comentariu

Marian, in afara de tine cine a pomenit de S^2? Ce tot ii dai inainte cu asta? A trebuit sa citesti acest subiect ca sa iti dai seama ca e vorba doar de o aproximatie pentru electricieni, aproximatie care reprezinta cel mai defavorabil caz ? Evident, el ramine cu traful, mai bine zis cu noul concept de traf, adica un traf care transfera 100W cu materiale cit pentru un traf de 1000W.... (masa cupru si masa miez)

Nu poti face teste cu un traf timp de 5 minute...Eventual dupa 5 ore de functionare poti trage o concluzie. Oricum, in conditiile date nu miezul se va incalzii ci primarul. Miezul se va incalzi sesizabil doar prin transfer termic dupa citva timp. Si DA, nu suport sa fiu contrazis fara argumente, cu atit mai mult cu cit anumite legi ale fizicii sunt incalcate.

Oricum, daca iti place si sustii atit de infocat acest nou concept de traf, construieste-ti si tu sau eventual comanda-ti. Vei face asta sau sustii in continuare ideea doar pentru ca te-ai facut de ris cu primul tau post din acest topic?

Ce ti se pare credibil dupa ce au fost pomenite puteri de 3200W (parca) si 2500W (?) referitor la un traf de 8cm2? Presupunind prin absurd ca ar transfera 1000W, cam cit ar fi randamentul? Cam 30%? Iar diferenta de putere sub ce forma se disipa? Oare nu termic?

Oare ce pot eu sa mai cred in afara ca cineva incearca sa ma ia de fraier?

Link spre comentariu

..Vei face asta sau sustii in continuare ideea doar pentru ca te-ai facut de ris cu primul tau post din acest topic?...

Pai sa vedem:

http://www.elforum.info/topic/94382-transformator-1000w-pe-8cmp-sectiune-miez/?p=1039395

Eu nu vad absolut nici un motiv pentru care "m-as fi facut de ras", conceptul exista doar in imaginatia Dvs.

Alte comentarii chiar nu ma mai intereseaza, dovediti cu fiecare postare a Dvs ca nu sunteti capabil sa purtati o discutie deschisa ( sa nu mai pomenesc de conceptul "civilizata" ), sunteti adanc cufundat in convingerile proprii si nu cred ca exista vre-un argument teoretic sau practic care sa va convinga sa fiti deschis la nou, sa acceptati ca poate nu intotdeauna aveti dreptate, deci orice tentativa este din start sortita esecului.

Link spre comentariu

Domnilor, regret nespus de mult, aceasta cearta starnita fara voia mea...Eu am incercat prin imaginile postate in care sunt o mutime de aparate de masura care afisaza valori ( pentru multe persoane ,de necrezut!)sa-mi sustin afirmatiile din titlu...cu ultimul videoclip realizat la cererea domnilor misa si misura am crezut ca am lamurit lucrurile...s-a dovedit ca nu este asa...din pacate mai mult decat atat nu pot face dar , daca se considera necesar pot repeta testul cu sudura intr-un mod mult mai transparent...voi imprumuta o camera video mai buna care sa-mi permita filmare de calitate si voi proceda la fel ca in ultimul video...de asemenea voi ruga un sudor profesionist sa execute testul cat timp eu voi filma ...faptul ca sunt gata sa repet testul sper ca nu se va interpreta ca vrea sa impun cuiva rezultatele obtinute de mine , ele exista independent de mine sau de altcineva, s-a reprosat, insa , aici ca acel test nu este transparent cu alte cuvinte este trucat ...de aceea voi repeta testul, sper sa pot face asta deseara cand ajung acasa...

Link spre comentariu

@Flomar nu cred ca testul de sudura repetat este neaparat relevant, oricum ati specificat cred eu destul de clar ca nu asta va fi scopul trafului, cred insa ca un test de lunga durata in sarcina de minim 200W este binevenit pentru a-l lamuri pe Dl @Misa care a sustinut sus si tare ca la o asemenea sarcina tensiunea scade cel putin 15V fata de valoarea in gol si ca primarul in scurt timp ia foc, o demonstratie care sa contrazica fara putinta de tagada aceste convingeri cred eu ca este suficienta, si totodata un regim pe care traful il va putea suporta fara nici un stres pe termen nedeterminat.

Link spre comentariu

Sigur, fa testul de lunga durata la 200W corect masurati. Sunt totusi rezonabil si nu iti spun sa faci masuratoarea la 800W adica la incarcare 80% din puterea declarata...asta pentru ca stiu ca in secundar nu ai cum sa obtii puterea asta...Chiar te rog sa incerci. Nu cu scintei si artificii...Cu voltmetru, ampermetru si rezistenta de sarcina.

Eu va inteb urmatorul lucru: Daca toata literatura de specialitate arata ca in conditiile date e vorba de o eroare, voi ce ati face? Ati arunca toate cartile si ati crede ce scrie unul pe forum? Eu nu as face asta. Cu siguranta nu poate fi gresit peste tot numai aici nu... Eu zic sa cauti eroarea si sa faci masuratori relevante. Poate te convingi...poate nu. Inca ceva, unele chestii le stiu din experienta, nu trebuie sa le masor, asa cum (zicea cineva pe forum) "nu e necesar sa pescuiesc in buda ca sa aflu ca nu sunt pesti".

Link spre comentariu

Nu toata literatura de specialitate indica o eroare aici, ci doar anumite articole prezentate subiectiv, vi s-a prezentat un articol sugestiv care a fost insa desfiintat de carcotasi, ok atunci daca nu putem ajunge la un consens bazandu-ne pe ce s-a scris de catre altii, alternativa raman testele practice, si ultimul clip prezinta valorile despre care am tot pomenit, masurate de un ampermetru inseriat cu sarcina, si un voltmetru in paralel pe sarcina, s-au ilustrat foarte bine legaturile electrice in clip, s-a ilustrat sarcina pur rezistiva, deci nu se pot incrimina masuratori incorect facute in acel clip, nu inteleg cum puteti contesta validitatea informatiilor prezentate acolo...

Link spre comentariu

Articolele de specialitate spun clar ca puterea transformatorului este functie de aria ferestrei de bobinat si aria miezului magnetic.

Nu am inventat noi asta, o stiu si altii:

http://www.diyaudio.com/forums/power-supplies/228945-power-transformer-ratings-cross-sectional-area.html#post3349203

si aici  veti gasi formula pentru puterea unui transformator 

http://en.wikibooks.org/wiki/Electronics/Transformer_Design

Pe la jumatatea paginii apare formula puterii

cu explicatia
the Wa product is simply the cores window area multiplied by the cores area
Celelalte sunt cazuri particulare.
Link spre comentariu

Domnule misura poate eu oi face greseli de ortografie dar dv habar nu aveti de meserie cel putin in cazul proiectarii trafurilor. Se pare ca la sedintele de partid nu ati invatat asa ceva. Deobicei cei care nu au habar de meserie ii ataca pe ceilalti in probleme de gramatica . Nu ma impresionati cu asa ceva .Dv. sunteti doar un nazzi grammer frustrat. Defapt in ultima vreme intru mai rar pe forum din caza celor care doar vor sa se dea mari ,nu sa schimbe idei . E pacat ca forumul are de suferit din cauza citorva useri.

Mai mult acestia irita constat pe ceilalti useri cit si pe moderatori sau administrator si uneori acestia iau masuri gresite.

Pentru cei care vor sa invete, puterea transferata de un traf. este in functie de volumul miezului magnetic si nu de sectiune. Acea celebra formula s=kxsqrt(P) este o alegere contructiva care tine cont de diversi factori. uzual ea este corecta. Apoi cum am mai zis la acest model de traf cu doua coloane puterea se calculeaza diferit ca la cel E+I . A se consulta Proiectare Masinilor Electrice C.V. Bala.

Considerentele construtive sunt nenumarate la un traf. Deaceea si rezultate constructive diferite soldate cu  renumitele URLELE SI INJURII ROMANESTI. Dl Bila in lucrarea mentionata enumera pe o pagina aceste considerente..

Dl. Flomar din diverse considerente a ales o forma mai neobisnuita a miezului ,dar care pe total are un volum de material magnetic suficient pentru a transfera puterea de 1000W.

Dupa cum spuneam puterea consumata in gol nu are legatura directa cu puterea maxima obitinuta din traf.

Totusi anumite particularitati fizice fac ca cu cit acesta putere reactiva consumata in gol este mai mare cu atit este posibil transferul unei puteri mai mai spre sarcina. A se consulta masini electrice de Richter . Sau teza de doctorat a Dl. Rogowsky. sau alte carti serioase. Cine stie rusa poate cauta pe net cartile Dl. Petrov.

Concluzia mea ca acel traf. poate debita 1000W pe sarcina.

Despre sudura nu poate fi vorba . Este nevoie de o alta constructie fizica. Un traf de sudura are o anumita careacteristica de iesire . Altfel nu sudeaza bine cu toate ca scoate amperii.

Link spre comentariu

Din poze se vede ca are cam 35 cmp si scoate cum spui tu 3500-4500VA, dar noi vorbeam de 8 cmp .Acest tip de traf care are sectiunea de 35 cmp s-a facut si la Buzau la fabrica de transformatoare si se numea TMA 1600 si avea ca putere 1600VA.Atunci cand se dorea o fiabilitate superioara sau pentru regim naval traful de 1600VA era subclasat si purta eticheta de TMAC 1000 VA desi era identic cu cel de 1600.

Mihai, eu am dat ca exemplu un traf asemanator, cu 2 bobine primare  bobinate pe 2 coloane separate legate in paralel.

Evident ca la traful meu, sectiunea este mult mai mare decit la traful lui flomar.

Era doar ca un exemplu, tratati-l ca atare.

Link spre comentariu

Mihai, eu am dat ca exemplu un traf asemanator, cu 2 bobine primare  bobinate pe 2 coloane separate legate in paralel.

Evident ca la traful meu, sectiunea este mult mai mare decit la traful lui flomar.

Era doar ca un exemplu, tratati-l ca atare.

Asa l-am si luat ca un exemplu ,dar avand ceva experienta (peste cateva zeci de trafuti de sudura facute)m-am simtit devoit sa detailez,raman la parerea mea ca 1000VA pe 8 cmp nu se poate ,nu a fost o negare la ce ai spus tu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări