Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Nu am cum sa fac o filmare de 10 ore ca sa va dovedesc asta ...Credeti sau nu e treaba dvs. ...eu raman cu trafo , dvs. cu indoiala...va doresc o seara placuta!

Flomar, lasa-i pe ignoranti in pace.

Imi place ca la inceput au ris toti si banuiesc ca dupa ce au vazut filmarea (ai un like de la mine), au inceput sa o dea ca nu poate fi de lunga durata, ca nu se poate (teoretic), UF PRACTICA ASTA CE A DRACULUI ESTE, ca se poate...

Asemenea mojicie, este clasic intilnita pe forumurile din .ro.

Orice nu e facut de ei sau nu convine lor, ataca...

Daca spuneai ca ai facut traful sa il folosesti continuu nelimitat pentru 1000W, mai ziceam sa te "atace" in stilul lor clasic...

Eu am vazut in filmarea 2, cum media de curent in primar(e) este intre 16 si 19A chiar si overload pe scala de 20A; circotasii ar trebui sa intelaga ca acolo este o putere de peste 2800W tinind cont ca reteaua a scazut pe la 19x volti...

Dar ei NU vor sa vada asta, pentru ca NU le convine, se inchina in fiecare noapte la "biblia" lor, in domeniu, si spera ca nu cumva sa apara careva cu un experiment asemanator sa dea peste bot (teoriei lor).

Aceeasi problema am patit-o si eu aici:

http://www.elforum.info/topic/46682-putere-maximaout-challenge-pt-baietii-cu-calculesimulari/

Din o pereche de bipolare de 200W putere disipata la 25 grade celsius, am scos de 3 ori puterea, adica aproape 600Wrms.

S-au codit in stinga si in dreapta ba ca randamentul n-ar permite, ba ca SOA este demult depasita, ba ca sarcina creste cu temperatura si ca puterea este eronat masurata, ba ca ampermetrul NU este true rms, ba ca pe difuzor nu o sa tina, si se ard finalii, NUMAI CONTRE de la peste 90% din cei ce au postat acolo.

Cind le-am demonstrat cu filmari totul si pe dummy load de 4 ohm si pe boxa, de 4 ohm (3,6 ohm in DC), ca am masurat 52Vrms si 11,43A curent in sarcina, n-a mai zis nimeni nimic.

Au tot tinut-o ca in realitatea de zi cu zi asa ceva nu este bine, ca nu asa se fac amplificatoarele, desi specificasem de la inceput ca este doar un test, ce s-a vrut a fi distructiv pentru acei finali, nu ca asa se fac sau asa vreau sa fac eu amplificatoarele...

Nici eu si nici tu nu cred ca am facut acele realizari sa le folosim "o viata" a fost mai mult ca un test sa vedem pina unde putem impinge limita (cel putin la mine)!

Le-as arata trafo de la Crown Macrotech 5000VZ care nu este mai mare decit un Petra de 630Va, ca inaltime si diametru, care are 3250Va,iar etajul final 2500W/2 ohm, si functioneaza de cind au fost lansate, pina si astazi.

Se poate compara , linga este un cooler LGA775, sau o rola de fludor clasica de la magazin.

Posted Image

Insa sint satul de circoteli si polemici de-mi vine sa vars.

N-am auzit niciodata sa fie ars un traf de la vre-un amplificator Crown.

Felicitari man, vezi de treaba ta si lasa-i pe ei, cu treburile lor.

Ce-mi place mie cind apare unul la fel de "nebun" ca si mine cu teste de gen si rupe gura tirgului!

Link spre comentariu

Ca idee, traful asta a lucrat luni de zile cu 3500-4500W, bobinajele in paralel, cu mediana, redresare bialternanta cu 2 diode de 355A si 2 secundare serie fata de mediana, am taiat profile rectangulare de la geamuri comuniste la magazine cu electrod de 3,25mm2, (cu - pe electrod) pina sa ne aduca flex mare, si am sudat sute de metrii de profile sa facem diverse "schelete" metalice cu + pe electrod.

Facut la electrotehnica, tot acelasi profil cu 2 bobine cum ai si tu, sirma de 1 si ceva in primare, si secundare groase (n-am subler sa masor).

O data cind cineva a pus fara sa vrea, clestele in scurt cu masa, a  spulberat instant siguranta de 35A  serie cu traful, pus intre o faza si nulul de lucru.

Deci se poate!

Materiale de foarte buna calitate, tole fier+siliciu+permalloy material din import (din cite mi s-a spus la acea vreme), sirma de calitate, hostafan+plastic electroizolant intre straturi si primar-secundar.

Traful a avut 4 infasurari duble de 2X2x36Vac (4x36Vac bobinat cu sirma dubla fiecare secundar), din care mai demult am scos 2 infasurari duble, acesta raminind cu 2 infasurari duble de 2x36Vac.

Se pot lega in serie si se obtin 2x36Vac sau dublu serie si se obtin 2X36Vac respectiv 2X72Vac, cu priza mediana.

Dupa redresare aveam 2x94-98Vcc la 25A pe ramura.

Are 2 primare puse in paralel cite unul pe fiecare bobina, asemeni secundarele.

Traful nu biziie, nu se incalzeste, curentul in gol fiind cam, 0,29A in primar.

Se pot lega secundarele in paralel, si folosi ca un traf de sudura, personal am sudat cu el cu electrod de 2,5mm2, fara probleme si cu 3,25mm2 am taiat.

Am pus si niste filmulete, unde m-am jucat cu el, iar cind infasurarile sint inseriate pentru 72Vac, pe sarcina de 0,5 ohm/2000W, in test scade in secundar mai mult deoarece si reteaua de 220V scade de la 221 la 198Vac  :aplauze .

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Vizionare placuta!

https://www.youtube.com/watch?v=SrxcRFhrfgw&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=4cWl-grmc3Q&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=mnBQAy2Ud0U&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=rmwZwNGv3PY&feature=youtu.be

Posted Image

Link spre comentariu

Leco, era de ajuns sa te fi oprit la primele 2-3 paragrafe in mesajul #77. Mesajul tau era foarte clar; cu nota ca si ceva scoala ajuta - zic eu. Asa,ai cazut inca o data in auto-laudare deturnand un topic de unde se pot invata multe (vezi mesajul asta - pari ca nu-ti crezi ochiilor/urechiilor :wretre : http://www.elforum.info/topic/91983-concurs-de-clone-şi-creaţii-originale/?p=1031421). 

PS: Modulele tale Leco sunt beton, opinia mea dupa tot ce am citit pe forum si au zis altii care sigur stiu mai multe ca mine.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Leco, ochiometric are secţiunea miezului cam 70cm2, deci ar duce aproape 5kVA, dacă schimbi reţeaua casnică cu ceva mai bun.

.............

Referitor la trafo lui flomar60, m-am străduit să citesc toată polologhia şi cearta şi micul meu comentariu va fi cam aşa: departe de mine de a ridiculiza sau de a contesta ce face/descoperă/afirmă fiecare. 8cm2 pe o coloană înseamnă 16cm2 total adică 256VA disponibili ''pe viaţă'' din miez după formula băbească. Sigur că suportă încărcare dublă pe o perioadă scurtă, iar în regim de scc chiar şi triplă, dacă sîrma e dimensionată generos. La fel ca orice trafo clasic, de la tataie Siemens încoace. Totuşi, pînă la 1kVA mai e ceva, doar dacă nu e vorba de un material special, ceva cu mult nichel. După aspect, pare însă a fi FeSi normal. Chiar şi găurile aflate la mijlocul secţiunii, cum s-au aşezat bucăţile de tolă, diminuează fluxul elmg.

E construit exact aşa cum am bănuit mai demult, un miez subţire şi lung. Asta dă naştere la o altă ideie, un miez şi mai lung, pe care să încapă sîrmă şi mai groasă, de ce nu, chiar platbandă. Singurul avantaj ar fi suprafaţa sîrmei care acţionează ca un radiator ptr bietul miez. De asta unele trafo sînt scufundate în ulei.

.............

Nu mai aduceţi în discuţie trafo polifazate, acolo circuitul elmg se mută continuu, exact în ordinea fazelor (mă rog, trebuie şi puţină vedere în spaţiu ptr a vizualiza asta fără un gif animat). Şi ar mai trebui lămurit: W sau VA, că se tot confundă.

Link spre comentariu

Nu zal, am masurat acum fereastra tolelor la una din partile de bobinaj, este de aproximativ 67mm/46mm +/- 1mm, deci cam 30,8cm2...

@ Thunderer, nu am discutat nicaieri de "modulele mele", poate doar indirect, prin prisma PCB-urilor pe care s-au facut acele teste atunci.

Ideea era "asemanarea" esentei testelor, el cu 8cm2, si puterea la care a rezistat cu BRIO traful, si eu cu cei 2 tranzistori cu SOA de 2,25A/80V/1Sec si 200W disipati la 25 grade celsius.

Fiecare a stors multiplicat de cel putin citeva ori, puterea "teoretica" din ce a testat, tranzistorii folositi acolo sint recomandati la 100W audio/pereche, eu am scos 600, si nu 2-3 secunde ci minute intregi, iar flomar, a avut in primar peste 2800W sau Va, cind ampermetrul arata 19A si 19x volti pe primar, si asta cam 10 secunde din un miez ce "teoretic putea" mult mai putin, sub 100W.

Asta i-a durut pe cei cu calculul clasic.

Cum sa apara unul care sa contrazica ce stiu ei?

Ei uite ca testele FILMATE au aratat ca SE POATE!

Exact de aceleasi "mizerii" am avut si eu parte acolo, daca nu crezi, te invit sa citesti acel topic.

Ca idee acele module NU mai exista demult, deci nu vad auto-laudare, sau recalma mascata...

Asa s-ar putea considera si postarea autorului ca fiind auto-laudare, si chiar MERITA sa fie laudat pentru acest traf! :aplauze

Nu sint impotriva teoriei, stiu ca facind calculele ca la carte, traful ar rezista teoretic forever in arcina respectiva, dar uneori, trebuie sa mai sarri si calul, si uite ca se poate, si inca bine!

Incercati oameni buni sa vedeti ESENTA unei postari sau a unui topic, nu numai ceea ce va place/nu va place voua si interpretari cum va place!

Ma refer in general la multi useri, nu la tine.

Omul nu a spus nicaieri de traf de 1000W tinut in priza sub acea sarcina incontinuu, a zis ceva de vrr-o 500W su virf de 1000, si a aratat ca se si poate suda citeva secunde bune, cu acel traf.

Bravo inca o data!

Chestiile de astea pot fi asemanate cu ideea de overclock la CPU-ul unui PC... 

Link spre comentariu

Pai stai ca or sa inceapa contrazicerile , Marian spune ca se ia in calcul doar o parte din sectiune, tu ca ambele (se aduna)...

Eu nu ma pricep la asa ceva, ca atare nu sint in masura sa imi dau cu parerea...

Deci o coloana sau suma coloanelor de tole, pina la urma?

In cazul asta, traful lui flomar ar avea 2x8=16cm2, iar traful meu, precum spui, aproape 60cm2, rotunjit...

Link spre comentariu

Pai stai ca or sa inceapa contrazicerile , Marian spune ca se ia in calcul doar o parte din sectiune, tu ca ambele (se aduna)...

Eu nu ma pricep la asa ceva, ca atare nu sint in masura sa imi dau cu parerea...

Deci o coloana sau suma coloanelor de tole, pina la urma?

In cazul asta, traful lui flomar ar avea 2x8=16cm2, iar traful meu, precum spui, aproape 60cm2, rotunjit...

Dacă trafo era bobinat doar pe o ''coloană'', aia era toată secţiunea miezului (există unele de putere mică, dar s-a renunţat la aşa ceva demult), iar dacă e bobinat pe două ''coloane'' se adună secţiunile, ptr că densitatea cîmpului elmg e la jumătate în fiecare, faţă de cazul bobinării pe o singură ''coloană''. Să vezi supărare acum... :rade:

Link spre comentariu

@Zal iarta-ma dar vorbesti numai prostii, e o enormitate sa spui ca se dubleaza sectiunea daca se bobineaza pe 2 coloane, cum la fel de mare este prostia cu S^2 pe care o tot sustii, daca pe altii ii inteleg, de la tine aveam pretentii stiindu-te mai "deschis", dar se poate sa ma fi inselat... Chiar nu poti privi dincolo de un concept mai degraba prejudecata? Hai atunci sa readuc in discutie analogia aia a mea cu si mai multe coloane, daca s-ar bobina pe 3 coloane de cate 8cm^2 atunci in loc de 8 avem sectiune de 24? daca bobinam pe 4, avem, 32? tu realizezi ce absurd suna ideea asta a ta ( ca tu esti cel care a lansat-o aici pe forum din cate stiu )?

Omul v-a demonstrat in ultimul videoclip 450W extrasi din traf pe sarcina rezistiva fara ca miezul sa devina macar caldut, omul a demonstrat practic ca ceea ce @Misa estima cu 20-30V cadere de tensiune in sarcina de 200W nu are absolut nici o legatura cu realitatea, v-a demonstrat deci ca S^2 este complet irelevant, pai sunteti atat de incuiati incat sa refuzati sa vedeti ceea ce va priveste fix in ochi?

Link spre comentariu

@Misa deja v-ati demonstrat caracterul mult mai bine Dvs insiva prin postarile de aici, decat orice altceva as fi putut spune eu sau altcineva, nu ati prezentat absolut nici un argument care sa nu poate fi contestat ( macar Dl @Misura pe langa insulte a prezentat si exemple de calcul ), in schimb Dvs nu conteniti sa agresati verbal intr-un mod total nedemn unui moderator Elforum, pe cineva care nu a deranjat niciodata pe nimeni, si care este motivul? simplu, pentru ca a avut indrazneala sa prezinte un proiect practic care a demonstrat ca cel putin o ideie sustinuta de Dvs este neconforma cu realitatea. Asta spune destule oricui suficient de educat.

In alta ordine de idei, aici nu discutam de sisteme polifazate ci de alimentarea binecunoscuta de la retea de 230Vca cu o singura faza, s-a spus ca bobinandu-se pe 2 coloane, sectiunea este dubla, ceea ce este evident fals, analogia mea s-a dorit a prezenta un exemplu evident exagerat menit a sublinia un alt aspect al acestei erori, cine are ochi n-are decat sa vada, cine are mintea deschisa sigur va intelege, va pierdeti timpul incercand sa "ma puneti la punct", subiectul asta nu este despre mine.

Marian, desi nu merita, totusi am sa-ti raspund: Nu eu sunt cel care doreste sa demonstreze ca printr-un miez ce 8 cm2 se transfera 1kW, asa ca nu eu trebuie sa sar in schema cu masuratori si calcule. De asemenea, demonstratii si dimensionari se invata la scoala nu pe forum. Daca vrei cumva sa-ti expun eu exemple de calcul sau metode de a masura puterea unui transformator, ai putea sa ma rogi sa-ti acord putin timp, eventual contra cost. Ce motiv as avea sa scriu vreo formula de calcul intr-un loc unde daca vine unu' si zice ca a facut un traf de 1kW pe 8 cm2 sar imediat vreo 10 sa-l aplaude? Putea la fel de bine sa afirme ca a facut un traf de 10kW pe 8 cm2 nu? Trebuia doar sa lungeasca coloanele sa incapa mai multe bobine...NU? Sau poate de 100kW pe 8cm2, ca doar incape in camera....NU? De unde si pina unde DOAR 1kW? Eu propun ca inainte sa afirmi diverse lucruri despre mine, studiaza in ce masura depinde puterea transferata se sectiunea unui anumit miez.

Evident ca dublarea sectiunii in cazul miezului cu 2 coloane e falsa. Exista miez de transformator de alimentare cu o singura coloana?

Link spre comentariu

@eugeniusro, ati omis propozitia 'Testul a durat 15 secunde'...Puneti orice traf de mica putere cu secundarul in scc pt. 3-4secunde si masurati tensiunea si curentul din primar, veti ramane uimit de valorile afisate...si 100% traful nu se va arde! Traful meu este bobinat mai solid si de aceea timpul de suprasarcina pana la care temperatura dezvoltata in bobinaj devine periculoasa este mai lung, dar sub nici o forma nu as depasi 20 secunde! In cele 15 secunde cat a durat testul multimetrele au afisat o gama de valori din care am facut o medie si astfel au aparut acele valori ale puterii surprinzatoare dar reale! Urmariti cu atentie video cu sudura si notativa valorile minime si maxime indicate de aparate , faceti media si postati aici valorile obtinute...Poate nu am vazut eu bine!

Da, mea culpa, oricum ca idee este posibil sa folosesti o sectiune de 8 cmp pentru 3 KVA cu conditia sa folosesti o frecventa mai mare, formula empirica cu patratul suprafetei este valabila groso-modo pentru frecventa retelei de 50 Hz.

Link spre comentariu

Ca idee, traful asta a lucrat luni de zile cu 3500-4500W, bobinajele in paralel, cu mediana, redresare bialternanta cu 2 diode de 355A si 2 secundare serie fata de mediana, am taiat profile rectangulare de la geamuri comuniste la magazine cu electrod de 3,25mm2, (cu - pe electrod) pina sa ne aduca flex mare, si am sudat sute de metrii de profile sa facem diverse "schelete" metalice cu + pe electrod.

Din poze se vede ca are cam 35 cmp si scoate cum spui tu 3500-4500VA, dar noi vorbeam de 8 cmp .Acest tip de traf care are sectiunea de 35 cmp s-a facut si la Buzau la fabrica de transformatoare si se numea TMA 1600 si avea ca putere 1600VA.Atunci cand se dorea o fiabilitate superioara sau pentru regim naval traful de 1600VA era subclasat si purta eticheta de TMAC 1000 VA desi era identic cu cel de 1600.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări