pop_ady44 Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 undeva in acest topic am vazut o formula de calcul daca cel care a facut transformatorul la calculat la 8 cm /sectiune si el avand 2 coloane are 16 sar parea ca la bobinal cam cu dublu sarma necesara zic si eu nu vreau sa supar pe cineva dar eu asa am inteles (oare asa este) Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) Testul acela este test de suprasarcina , a durat doar 15 secunde , credeti ca era mai simplu sa pun secundarul direct in scc!?Am dorit sa-l testez la limita inclusiv d.p.d.v. al fortelor electrodinamice , asa se pot vedea eventualele defecte ale bobinajului , ale izolatiei, vibratii periculoase...sub nici o forma nu va fi utilizat pentru sudura !!...Colegul @UDAR a intuit corect, in exploatarea de lunga durata puterea extrasa nu va depasi 5-600W ( cel putin 12 ore pe zi) , dar am dorit sa am la dispozitie un traf capabil sa-mi ofere 1000W timp de 1-2 ore fara probleme...forma aceasta speciala se datoreaza faptului ca secundarul care se vede , cel cu prize multe, va face oficiul de autotransformator , se va conecta la priza prevazuta in primar pt. varianta coboratoare si la capatul 'cald' al primarului in varianta ridicatoare...mai am de lucru la mecanismul de conectare a prizelor la un sistem glisant reglabil manual sau electronic ...voi vedea cand va fi gata..dar mai este mult pana atunci... Doamne , fratilor , da' repede mai butonati...nu sunteti ca mine, o litera pe minut... Editat Septembrie 8, 2014 de flomar60 Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Soluția constructivă = 2 coloane , nu are relevanță . Putea să pună toate bobinele pe o coloană . Secțiunea ( aria străbătută de liniile de câmp ) este de 8 cm2. 2 Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) undeva in acest topic am vazut o formula de calcul daca cel care a facut transformatorul la calculat la 8 cm /sectiune si el avand 2 coloane are 16 sar parea ca la bobinal cam cu dublu sarma necesara zic si eu nu vreau sa supar pe cineva dar eu asa am inteles (oare asa este) Nu contează că are două coloane, secțiunea este aceeași de 8cm2, doar că sârma se împarte egal între cele două coloane pentru simetrie (altfel ar ieși o singură bobină mare și fără ventilare corectă). Am scris cam în același timp cu colegul UDAR Editat Septembrie 8, 2014 de validae Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 am inteles scuzele mele am inteles eu gresit Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Subscriu cu toata convingerea la ce spune mai sus @UDAR, chestia asta cu 2 coloane deci sectiune dubla este o enormitate tipica celor care nu inteleg de fapt cum functioneaza un amarat de traf ( nu ma refer la tine @pop_ady44 ) ... Ia imaginati-va domniile voastre ca eu presupunand ca am la dispozitie resurse suficiente, mi se pune pata sa fac un traf cu sectiune similara dar pe 4 sau 5 sau 6 coloane, asta inseamna ca de fapt sectiunea este 8*4, 8*5, 8*6? nimic mai fals, sectiunea este cea care este strabatuta de campul magnetic si este aceeasi indiferent cate coloane se folosesc. Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) am vazut prin vremea liceului un traf ce avea tole de tip E+I si avea 3 galeti bobinati dar sincer nu am inteles de ce este asa bobinat pa acuma probabil era pentru retea 3 fazica pentru ca era la 3 fazic (era imens avea cam 120-130kg daca nu mai mult Editat Septembrie 8, 2014 de pop_ady44 Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Bobinarea pe 2 coloane are unele avantaje, in primul rand cel subliniat de @Validae, mult mai buna este ventilatia unui astfel de transformator, dar mai este o chestiune, daca s-ar bobina numai pe o coloana la un moment dat lungimea spirei ar deveni destul de mare, deci cupru consumat mai mult, sarma mai lunga=>rezistenta ohmica mai mare=>pierderi mai mari pe cupru, este deci o chestiune "economica" pana la urma. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 mai sint inca 2 aspecte nebuloase de care inca nu s-a legat nimeni , dar o sa ma leg eu ...desigur . 1-- domnul flomar60 a afirmat ca a tras dinsul 3400w din retea si ca a obtinut 2050w in secundar . la un calcul simplu , inseamna ca avem un randament de 2050 / 3400 = 60,29% . daca este adevarat , REPET , numai daca este adevarat ceea ce a postat domnia sa , vin sa va intreb , unde este restul de randament de pina la 85 % , avind in vedere ca astfel de trafo cam pe acolo se invirt ? eu as avea curaj sa bag mina in foc ca acest REST pina la 85 la suta se pierde prin caldura , asta fiind inca o dovada a faptului ca trafo este proiectat incorect . 2-- citat ... La 500W , cu toate secundarele folosite, mă aștept ca randamentul să fie bine peste 90% ( probabil 94-95%)... am incheiat citatul . onorabilul domn udar merge in extrema cealalta . domnia sa n-a auzit de curenti foucault , de curenti de histerezis plus pierderile prin efect joule , care insumeaza aproximativ 15 % . in concluzie , in menu-ul de astazi n-avem cum sa avem in program 94-95% niciodata never ever . PS...ca sa-i raspund , totusi , la intrebarea dinsului ...tehnologie electronica , cursul pentru facultatea de electronica si tc , ipb , 1989 , titularul cursului dl prof univ dr ing PAUL SVASTA , info suplimentare indrumar de laborator , pagina 139 Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Domnule @misuraelectronic , revedeti va rog , postul nr.47, cred ca am explicat destul de clar... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Nu cred ca e cazul sa il trimiti la studii pe Misura...Cred ca e cazul sa mergi tu. Asta in cele mai bune conditii si recomandari prietenesti...Marian, hai sa nu te mai dai mare...tu stii ce inseamna un transformator cu 3,4,5,6 etc coloane, adica pentru 3,4,5,6 etc faze? Tu stii ce inseamna un transformator polifazat? Hai termina...Hai sa spunem ce stim, nu ceea ce nu stim. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 1. Randamentul nu este o mărime fixă la un transformator . El este calculat/măsurat la puterea nominală . În cazul nostru , să zicem că puterea nominală este de 500W. La peste 2000W randamentul este mult mai mic - pierderile în Cupru ( Efect Joule, de care n-am auzit în viața mea ) sunt proporționale cu pătratul puterii. Și eu cred totuși , și am scris mai sus ( credeam că am scris , se pare că nu ) că diferența de la 3400 la 2050 e cam mare . 2. Era o estimare grosieră care ( n-are rost să postez calculele decît dacă se cere expres ) presupunea grosul pierderilor fiind în cupru , la nivelul de circa 25W. Aduceți o minimă argumentație , de ce ar trebui să fie 15% pierderile ? Vindeți componente electronice , din cîte am înțeles ( din alte postări, nu din astea de acum ) , poate și transformatoare . Citiți specificațiile lor să vedeți ce cifre de randament apar acolo. 3. Nu m-ați luminat cu nimic cu postarea numelui cursului. Cred că nu vă imaginați că am acasă o colecție cu toate cursurile, din toți anii ? O căutare rapidă pe net nu m-a ajutat. Poate că nu m-am făcut înțeles - eu nu contest că Dvs.ați luat din curs formulele respective , vreau să văd doar contextul. PS Și o mică mențiune : nu există curenți de histerezis , există , cel mult , un curent echivalent pierderilor prin histerezis. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Fiecare postare a mea , naste o interpretare cel putin ...interesanta din partea dvs. d-le @misa...Sa stiti ca chiar sunt la studii, dar nu de electronica...sper ca d-l @misuraelectronic nu a interpretat la fel ca dvs. postarea mea anterioara, deja sunt la o varsta la care apreciez nespus de mult discutiile in contradictoriu constructive...din care avem fiecare ce invata...eu, cel putin , chiar am ce invata... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Tu, care ai lansat subiectul, lasa vorba! Demonstreaza ca traful tau duce 200W timp nelimitat. Dupa aia discutam. Pina atunci NU! Scurt in freza! Nu avem cum sa discutam de 1000W, sa fim seriosi - e pentru prosti.. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 @Misa deja v-ati demonstrat caracterul mult mai bine Dvs insiva prin postarile de aici, decat orice altceva as fi putut spune eu sau altcineva, nu ati prezentat absolut nici un argument care sa nu poate fi contestat ( macar Dl @Misura pe langa insulte a prezentat si exemple de calcul ), in schimb Dvs nu conteniti sa agresati verbal intr-un mod total nedemn unui moderator Elforum, pe cineva care nu a deranjat niciodata pe nimeni, si care este motivul? simplu, pentru ca a avut indrazneala sa prezinte un proiect practic care a demonstrat ca cel putin o ideie sustinuta de Dvs este neconforma cu realitatea. Asta spune destule oricui suficient de educat. In alta ordine de idei, aici nu discutam de sisteme polifazate ci de alimentarea binecunoscuta de la retea de 230Vca cu o singura faza, s-a spus ca bobinandu-se pe 2 coloane, sectiunea este dubla, ceea ce este evident fals, analogia mea s-a dorit a prezenta un exemplu evident exagerat menit a sublinia un alt aspect al acestei erori, cine are ochi n-are decat sa vada, cine are mintea deschisa sigur va intelege, va pierdeti timpul incercand sa "ma puneti la punct", subiectul asta nu este despre mine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum