Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

flomar60

Postări Recomandate

Florine, acum pe bune, lasa experimentele si trafurile de retea, apucate de alea audio. Nu de alta, dar ai mana si  e pacat sa pierzi timpul cu aiureli. Influenta materialelor folosite asupra unui traf audio o sa o vezi pe parcurs. Cu timpul capeti respect fata de fiecare cm de sarma si tola, o sa vezi ce influenta are o sarma de 0,22 fata de 0,25 sau un material izolator mai gros cu 5µm. Eu fac asta de vreo 10 ani si pot sa spun ca inca nu stiu totul despre trafuri, desi am citit sute de carti si mii de articole. Il cunosc personal pe fostul sef de la Telefunken de la sectia trafuri de iesire, omul asta daca vede un traf de la un metru iti spune ce miez are, cate spire pe volt ii trebuie, ce inductie suporta...absolut totul.Stie exact in functie de lampa finala si putere ce se potriveste cel mai bine acolo, ce miez si ce inductie ii trebuie pentru distorsiuni minime. Avantajul tau e ca ai inceput cu trafurile de retea si ai rabdare, nu oricine bobineaza ''din mana'' ca tine, dar e pacat sa ramai aici.

App, ai zis ca nu impregnezi trafurile, ca n-ai instalatie. Iti trebuie doar o pompa de vacuum de 1-3 Barr si o oala cu capac. Unii au modificat compresoare de frigider dar poti modifica orice compresor, inclusiv unul de masina de umflat rotile. Iti mai trebuie un cuptor electric unde sa usuci lacul, eu am unul fara ventilatie ca ma tin de vreo 5 ani sa-l modific dar, daca merge l-am lasat asa. Tot cuptorul asta il folosesc sa incalzesc trafurile alea impregnate ca sa le pot desface, o juma de ora la 150°C e suficient. Impregnarea, daca n-ai instalatie, o poti face doar pe bobinaj cu Klar Lack poliuretanic, cu spray la fiecare strat bobinat. Daca n-ai lack special de transformator poti folosi orice lack transparent poliuretanic cu uscare in aer liber, dar dureaza cateva zile. Exista si lac de parchet cu baza poliuretanica. Daca ai vreo cunostinta care vopseste masini intreaba-l ce lac da peste vopsea. Si, stai linistit ca nu se intampla nimic cu traful sau cu bobinajul, nu le ataca .

O sa caut un miez ciudat pe care l-am gasit la un traf de alimentare japonez facut prin anii '70, asta ca sa vedeti cat de in urma suntem fata de ei. Nu degeaba o pereche de trafuri Tango sau Tamura costa 3000€. 

O sa ma gandesc la propunerea ta cu traful de retea, dar....fii sigur ca nu va fi ceva usor.

Link spre comentariu
1 hour ago, maxente said:

Nu cred ca mai are rost sa mentionez bataia de joc la adresa oricui facuta de acest om pe acest forum prin contul lui si alte clone. Noi cu totii am fost martori la toate circurile facute de el. 

"Clona reincarcata" nu-i Victor daca la asta te referi, este un personaj de prin Prahova, il stim de pe alte conturi ( unul dintre ele a fost la un momentdat "diodax" ).

NU am "pupat" talpile nimanui niciodata, cu atat mai putin pe ale lui Victor ( in fapt sunt convins ca s-ar simti insultat sa citeasca ce scrii, eu cu siguranta asa m-as simti ), am apreciat obiectiv pregatirea lui tehnica, si-am criticat la fel de obiectiv problemele lui cu Zal ( la un momentdat am fost destul de vehement ), sau Viobio, am zis deja, are si el problemele lui, dar nu ma implic in razboaie care nu ma privesc, e problema lor ce fac in viata de zi cu zi, problema mea e sa mentin sectiunile mele curate, in special de scandal.

Link spre comentariu

M-am adus aminte ca am in arhiva personala un traf TC-90.Asta e un traf cu 6,7 cmp sectiune (2,1x3,2) si cca 90VA specificati.Conform formulei clasice pe care o utilizam frecvent nu are cum sa iasa puterea data.

Nu am traful la indemana sa-i masor fereastra.Am estimat ceva in genul 3,5x6 cm si am folosit un program online rusesc.Mi-a iesit cca 114VA putere gabarit cu 95VA putere in secundar,pe tole 0,2mm,ceea ce e relativ aproape.

Formula de calcul utilizata e similara celei folosita de Lyndman.Rusii folosesc si un coeficient de umplere a miezului datorat izolatiilor dintre tole.

Linkul aici:

https://rcl-radio.ru/?p=20670

Poate mai are cineva un traf pe care il poate masura exact ca sa verificam calculatorul online.Ar putea fi util.

Cu traful lui flomar nu-mi ies decat vreo 605W/574W in secundar,pe tole 0,35mm, cu 1065 spire in primar.E departe de ce a calculat doktor.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 9 ore, BRANCA a spus:

Cu traful lui flomar nu-mi ies decat vreo 605W/574W in secundar,pe tole 0,35mm, cu 1065 spire in primar.E departe de ce a calculat doktor.

Programul ala este pentru miezuri standard, de aceea ''nu bate'' cu cartea lui Colonelu'. La miezurile standard lungimea campului magnetic este intr-o proportie cu dimensiunile miezului. Florin a fortat, sa zic asa, lungimea coloanelor si implicit MPL_ul (magnetic path lenght) si calculele dupa formulele clasice nu mai bat. In fond, cam toate formulele sunt ok, chiar si alea empirice, problema sta in optiunea utilizatorului de a folosi formula corecta pentru miezul dat. 

In formulele lui Lyman apar exponenti la ridicarea la putere mai ciudati, ex Ap are 1,14, greutatea miezului Wt 0,75...

Inca n-am avut timp sa ''verific''calculatorul ala online, din cate stiu erau mai multe pe net, inclusiv pt trafuri de audiofrecventa, problema era ca nu toate calculeaza exact datorita algoritmilor simplificati de calcul. Pe unele site_uri nemtesti sunt niste fisiere cu extensie .xls , de fapt niste tabele in excel unde s-au implementat formulele de calcul. De mult timp vreau sa fac si eu asta pentru niste metode de calcul ale unui inginer neamt, si pentru metodologia alora de la Telefunken, care chiar ca e complicata, dar n-am timp. Nu ca n-as sti excel dar savurez metoda batraneasca cu hartia si pixul...:)

Link spre comentariu
La 09.07.2020 la 10:35, BRANCA a spus:

..............

Poate mai are cineva un traf pe care il poate masura exact ca sa verificam calculatorul online.Ar putea fi util.

.........

Am mai multe trafuri ruseşti, iată 3 care mi-au ieşit în cale şi pe care le-am măsurat,

prima dimensiune este lăţimea tolei a doua este grosimea pachetului de tole

TC-80-7 = 32 x22

TC-10-3 = 16 x12

TC-250-2П = 45 x20

Link spre comentariu

La trafurile acelea estimat si fereastra.Deci cam cat e golul din interiorul pachetului,adica al miezurilor.Deci latime si inaltime in cm.

Deci dimensiunile "c" si "h",conform figurilor.

Screenshot_20200710-142621_Firefox-01.jpeg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări