smilex2 Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Il felicit pe flomar si aici, dar mai mult decat asta, doresc sa-l felicit pe validae pentru deschidere. P.S. Nu conteaza, dar tin sa spun ca apreciez postarile lui UDAR. 1 Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) Nici eu nu cred ca este posibil sa obtii 2000VA pe un miez cu sectiunea de 8 cmp in regim continu,asta e parerea mea ,nu am vazut nicaieri asta si nu am auzit pana acum si va rog sa ma credeti ca am vazut ceva trafuri.Poate pe un miez toroidal construit dintr-o singura fasie de tabla si aia de o calitate foarte buna,dar nici asa nu cred. Editat Septembrie 8, 2014 de mihaighe Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Din datele constructive și din rezultatele testelor prezentate de @flomar60 estimez, așa , la repezeală, că transformatorul ăla duce ( pe sarcină rezistivă ) 500W timp nelimitat la, probabil, maxim 50°C și 1000W - câteva ore până să atingă , să zicem , 80-90°C. Grosul pierderilor este în cupru - datorită construcției speciale și , de fapt, datorită scopului urmărit de a mări puterea pe seama cuprului nu a fierului. Distribuția cuprului pare a fi echilibrată între primar și toate secundarele de aceea utilizarea unui singur secundar este ușor în dezavantajul transformatorului. La 500W , cu toate secundarele folosite, mă aștept ca randamentul să fie bine peste 90% ( probabil 94-95%). Nici eu nu cred ca este posibil sa obtii 2000VA pe un miez cu sectiunea de 8 cmp in regim continu, Nici nu s-a susținut asta , titlul este Transformator de 1000W ... 1 Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Pentru colegul UDAR: :aplauze Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 @mihaighe regimul in sine este mai putin important, cifra exacta a puterii maxime este deasemeni mai putin importanta, ceea ce conteaza este demonstrarea unui principiu, si anume ca miezul in sine nu limiteaza decat cel mult indirect puterea, ceea ce limuteaza strict acest aspect este insasi cuprul, mai trebuie sa retii ca miezul nu este altceva decat un intermediar caruia putin ii pasa ce putere tragi si la ce tensiuni, atata timp cat respecti numarul de spire necesar, miezul chiar este imposibil sa mearga la saturatie. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) @mihaighe Nici nu am scris că o să creadă (înțeleagă) toți din păcate. Dar nu e timpul pierdut.... Editat Septembrie 8, 2014 de validae Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 @flomar60 Mulțumesc , dar nu sunt sigur că am înțeles pentru ce sunt aplauzele ... Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Da dar colegul a spus ca a tras din retea 3400VA si a debitat pe sarcina in secundar 2050VA,asta m-a derutat. @mihaighe regimul in sine este mai putin important De ce ? asa experimente se pot face si cu un traf de UPS mai grasut si sa stii ca si ala sudeaza cu 2,5 mm dar nu poti spune ca ai traf de sudura. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Iata si filmuletul promis :http://youtu.be/sDdDKhDweYY .....@UDAR esti foarte aproape de adevar cu acel post pe care l-am aplaudat...in varianta prezentata la inceput ,poza de test final, temperatura s-a stabilizat la 65 grade... Link spre comentariu
eugeniusro Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Da dar colegul a spus ca a tras din retea 3400VA si a debitat pe sarcina in secundar 2050VA,asta m-a derutat. De ce ? asa experimente se pot face si cu un traf de UPS mai grasut si sa stii ca si ala sudeaza cu 2,5 mm dar nu poti spune ca ai traf de sudura. A mai spus si ca electrodul de 2.5 a fost caldut nu ca a sudat, cat priveste valorile de mai sus, nu sunt calculate corect, diferenta de 1350 VA trebuia sa ii arda transformatorul, alea ar fi fost pierderi in miez si in cupru (curenti Focault), transformatorul ala nu e capabil asa cum il vad eu sa disipe 1KW de energie termica degajata. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 ihi....eu am inteles perfect 1KW pe miez de 8 cm2.... Termina domnule cu prostiile! Cred ca cineva trebuie sa puna punctul pe I. Vezi ca intreci masurile cu laudaroseniile! Ori pui masuratori exacte ori te cari Clar??? BAI CLAR? Altfel ai pus-o. Hai sa vedem CURENT si TENSIUNE. Altfel nu mai discutam. Ce curent ai in sarcina. Cit e tensiunea in sarcina? Totul in secundar. Cit timp? Hai hai lasa tinguielile, raspunde la astea si dupa aia vorbim. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) Manfred Mornhinweg = vax albina = nu dau 2 bani gauriti pe el , comparativ cu orice profesor din facultatea de electronica bucuresti . pentru edificare , am deschis cursul universitar sa vad ce scrie acolo referitor la dependenta intre sectiunea in fier si putere . iata ce am gasit ... S fe = k x radical din P , unde k = coeficient de forma , iar P = puterea electrica maxima disipata in primar . s-au facut teste si s-a descoperit ca valoarea optima pentru trafo de retea , monofazat , construit pe tole fe-si , cu P mai mic sau egal cu 500w este k = 1,2 . daca ridicam relatia la patrat , obtinem ca P = Sfe@patrat / 1,44 . intr-un curs universitar de la facultatea de electronica din iasi am gasit ca ei au gasit cum ca factorul de forma k apartine intervalului 0,8...1,6 . daca veti cauta mijlocul intervalului , veti vedea ca este tot 1,2 . daca vom particulariza ca P = 1000 si ca Sfe = 8cm patrati , atunci am obtine ca 8 = k x radical din 1000 , rezulta un k = 0,25298 , care ce inseamna ? inseamna o forma complet atipica pentru trafo final , inseamna o racire extrem de proasta pentru bobinaj , deci o fiabilitate in timp extrem de scazuta , fata de cazul ideal , cind k=1,2 . daca vom presupune ca sectiunea este real compusa din 2x8 = 16 cm patrati , deoarece avem 2 coloane diferite parcurse de fluxul magnetic , atunci k devine 0,50596 , care oricum , tot in afara intervalelor acceptate la nivel profi ramine . de asemenea , se stie ca , in primar N0 = 48 / Sfe = 48 / 8 = 6 spire / volt , rezulta 230 x 6 = 1380 spire numai in primar ...rezulta o cantitate de sirma foarte mare ...rezulta un pret mare de fabricatie pe unitatea de produs . ce concluzii desprindem de aici ...? 1-- cel putin la nivel teoretic , un trafo de 1kw cu 8 cm patrati pare sa fie realizabil . 2-- pretul de cost / unitatea de produs finit este ff mare . 3-- fiabilitatea lui in timp este extraordinar de mica , din cauza nerespectarii standardelor actuale de functionare in conditii normale/ indelungate de exploatare . raportul calitate / pret tinde catre epsilon , iar epsilon tinde catre zero barat . 4-- chiar daca consideram ca avem 2 coloane parcurse de fluxul magnetic , atunci Sfe = 2 x 8 = 16 cm patrati , care inseamna , la o folosire NORMALA , INDELUNGATA , CA TRAFO DE RETEA , MAXIM 177,77 W in primar , sau 151,11 w utilizabili in secundar. 5-- @ aplaudacii care bat cimpii cu 500w folosibili pe timp indelungat , sau 1000w folosibili in citeva ore , le recomand calduros sa mearga la sapa , ca tara are nevoie de sapat santuri . electronica nu e pentru oricine . 6-- realizarea acestui trafo pe scara mare , mica sau la nivel de prototip este O MANEVRA INUTILA , INOPORTUNA , SCUMPA , NEFIABILA , PERICULOASA , MARE CONSUMATOARE DE TIMP , RESURSE , bani , ENERGIE SI NERVI . toate raspunsurile despre existenta lui se puteau anticipa la nivel scriptic , fara investitii reale dpv financiar . pina la urma si la urma , toata lumea ar trebui sa fie de acord ca un lucru achizitionat de oriunde , sau manufacturat de propria persoana ar trebui sa fie cit mai FIABIL si cit mai IEFTIN . daca acel lucru este si nefiabil si scump , atunci n-am facut nimic . e ca si cum ai vrea sa te incalzesti intr-o seara ultrageroasa de iarna cu un foc de paie . face palalaia mare , insa arde imediat ...si in citeva minute esti inghetat la loc . Editat Septembrie 8, 2014 de misuraelectronic Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) Văd că orgoliile vă împiedică să citiți ce s-a scris.Repet, nu s-a dorit demonstrarea că un astfel de transformator ar fi ceva practic (n-o să vezi așa ceva pe linia de producție) ci că este posibil. E chiar așa de greu ? Nimeni nu o să vrea să construiască un traf format doar din cupru greu și scump, doar ca să facă economie de tole . De ce nu luați acel traf să-l testați personal cum doriți, poate vă convingeți așa ? Iar faptul că judecați un om fără să-l cunoașteți ,,Manfred Mornhinweg = vax albina = nu dau 2 bani gauriti pe el ,, nu vă face deloc cinste. Editat Iulie 30, 2016 de validae Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Domnule @misuraelectronic. Mai întâi nu înțeleg de ce jignești . Spunea ceva Marian mai devreme despre suplinirea argumentelor , dar chiar așa ? La sapă ? Cu umilință recunosc că inițiatorul meu în ale transformatoarelor nu a fost un maistru militar de la arma bobinaj ( sau nu am înțeles bine ? ) , persoană căreia de altfel îi port tot respectul pe care îl merită, și că am învățat din cărți și articole pe care dumneta dai sau nu doi bani. Pentru a contribui la iluminarea mea , ca să nu mă duc la sapă acuma, om bătrân, postează rogu-te ”cursul universitar” despre care vorbești , că eu am citit mai multe și nu știu la care te referi . După aceea pot să-ți răspund la concret , că la înmulțirile și împărțirile pe care le-ai postat nu am ce răspunde . Sunt formule corecte , fiecare în parte , desprinse dintr-un context particular. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Usor @Misa, aici NU moderati Dvs deci nu aveti nici dreptul sa decideti cine "se cara" ( ce limbaj de mahala tipic Dvs ), aici sunteti nimic mai mult decat un simplu utilizator fara nici un drept deosebit. Si daca veti accesa link-ul de pe youtube veti observa ca se dau cifre exacte de pe aparatele de masura, 4A la 113V, valorile alea sunt deci unele masurate si nu inventate, daca nu puteti pricepe atata lucru atunci poate ca Dvs sunteti cel care ar trebui sa "se care"... zic si eu... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum