Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

flomar60

Postări Recomandate

Nici eu nu cred ca este posibil sa obtii 2000VA pe un miez cu sectiunea de  8 cmp in regim continu,asta e parerea mea ,nu am vazut nicaieri asta si nu am auzit pana acum si va rog sa ma credeti ca am vazut ceva trafuri.Poate pe un miez toroidal construit dintr-o singura fasie de tabla si aia de o calitate foarte buna,dar nici asa nu cred.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Din datele constructive și din rezultatele testelor prezentate de @flomar60 estimez, așa , la repezeală,  că transformatorul ăla duce ( pe sarcină rezistivă ) 500W timp nelimitat la, probabil, maxim 50°C și 1000W - câteva ore până să atingă , să zicem , 80-90°C. Grosul pierderilor este în cupru - datorită construcției speciale și , de fapt, datorită scopului urmărit de a mări puterea pe seama cuprului nu a fierului. Distribuția cuprului pare a fi echilibrată între primar și toate secundarele de aceea utilizarea unui singur secundar este ușor în dezavantajul transformatorului. La 500W , cu toate secundarele folosite, mă aștept ca randamentul să fie bine peste 90% ( probabil 94-95%).

Nici eu nu cred ca este posibil sa obtii 2000VA pe un miez cu sectiunea de  8 cmp in regim continu,

Nici nu s-a susținut asta , titlul este Transformator de 1000W ...

Link spre comentariu

@mihaighe regimul in sine este mai putin important, cifra exacta a puterii maxime este deasemeni mai putin importanta, ceea ce conteaza este demonstrarea unui principiu, si anume ca miezul in sine nu limiteaza decat cel mult indirect puterea, ceea ce limuteaza strict acest aspect este insasi cuprul, mai trebuie sa retii ca miezul nu este altceva decat un intermediar caruia putin ii pasa ce putere tragi si la ce tensiuni, atata timp cat respecti numarul de spire necesar, miezul chiar este imposibil sa mearga la saturatie.

Link spre comentariu

Da dar colegul a spus ca a tras din retea 3400VA si a debitat pe sarcina in secundar 2050VA,asta m-a derutat.

@mihaighe regimul in sine este mai putin important

De ce ? asa experimente se pot face si cu un traf de UPS mai grasut  si sa stii ca si ala sudeaza cu 2,5 mm dar nu poti spune ca ai  traf de sudura.

Link spre comentariu

Da dar colegul a spus ca a tras din retea 3400VA si a debitat pe sarcina in secundar 2050VA,asta m-a derutat.

De ce ? asa experimente se pot face si cu un traf de UPS mai grasut  si sa stii ca si ala sudeaza cu 2,5 mm dar nu poti spune ca ai  traf de sudura.

A mai spus si ca electrodul de 2.5 a fost caldut nu ca a sudat, cat priveste valorile de mai sus, nu sunt calculate corect, diferenta de 1350 VA trebuia sa ii arda transformatorul, alea ar fi fost pierderi in miez si in cupru (curenti Focault), transformatorul ala nu e capabil asa cum il vad eu sa disipe 1KW de energie termica degajata.

Link spre comentariu

ihi....eu am inteles perfect 1KW pe miez de 8 cm2.... :rade: Termina domnule cu prostiile! Cred ca cineva trebuie sa puna punctul pe I. Vezi ca intreci masurile cu laudaroseniile! Ori pui masuratori exacte ori te cari Clar??? BAI  CLAR? Altfel ai pus-o. Hai sa vedem CURENT  si TENSIUNE. Altfel nu mai discutam.

Ce curent ai in sarcina. Cit e tensiunea in sarcina? Totul in secundar. Cit timp?

Hai hai lasa tinguielile, raspunde la astea si dupa aia vorbim.

Link spre comentariu

Manfred Mornhinweg  =   vax  albina  =  nu  dau  2  bani  gauriti  pe  el ,  comparativ  cu  orice  profesor  din  facultatea  de  electronica  bucuresti . 

pentru  edificare ,  am  deschis  cursul  universitar  sa  vad  ce  scrie  acolo  referitor  la  dependenta  intre  sectiunea  in  fier  si  putere .  iata  ce  am  gasit ...

S fe  =  k   x  radical  din P  ,  unde  k  =  coeficient  de  forma  ,  iar  P =  puterea  electrica  maxima  disipata  in  primar . 

s-au  facut  teste  si  s-a  descoperit  ca  valoarea  optima   pentru   trafo  de  retea , monofazat ,  construit  pe  tole  fe-si  ,  cu  P mai  mic  sau  egal  cu  500w  este  k = 1,2 .   daca  ridicam  relatia  la  patrat ,  obtinem  ca   P  =  Sfe@patrat /  1,44 .  intr-un  curs  universitar  de  la  facultatea  de  electronica  din  iasi  am  gasit  ca  ei  au  gasit  cum  ca  factorul  de  forma  k  apartine  intervalului  0,8...1,6 . daca  veti  cauta  mijlocul  intervalului , veti  vedea  ca  este  tot  1,2 .

daca  vom  particulariza  ca  P = 1000  si  ca  Sfe =  8cm patrati  ,  atunci  am  obtine  ca   8 = k  x  radical din 1000  ,  rezulta  un  k  =  0,25298  ,  care  ce  inseamna  ?   inseamna   o  forma  complet  atipica  pentru  trafo  final  ,   inseamna  o  racire  extrem  de  proasta  pentru  bobinaj  ,  deci  o  fiabilitate  in  timp  extrem  de  scazuta ,  fata  de  cazul  ideal  ,  cind  k=1,2  . daca  vom  presupune  ca  sectiunea  este  real  compusa  din  2x8 = 16 cm patrati  ,  deoarece  avem  2  coloane  diferite  parcurse  de  fluxul  magnetic ,  atunci  k  devine  0,50596 ,  care  oricum ,  tot  in  afara  intervalelor  acceptate  la  nivel  profi  ramine . 

de  asemenea ,   se  stie  ca ,  in  primar  N0 =  48 /  Sfe  =  48 / 8 =  6 spire / volt   ,   rezulta  230  x  6 =  1380  spire  numai  in  primar  ...rezulta  o  cantitate  de  sirma  foarte  mare  ...rezulta  un  pret  mare  de  fabricatie  pe  unitatea  de  produs . 

ce  concluzii  desprindem  de  aici ...?

1--   cel  putin  la  nivel  teoretic , un  trafo  de  1kw   cu  8 cm patrati  pare  sa  fie  realizabil .

2--   pretul  de  cost /  unitatea  de  produs  finit  este  ff  mare . 

3--   fiabilitatea  lui  in  timp  este  extraordinar  de  mica ,  din  cauza  nerespectarii  standardelor  actuale  de  functionare  in  conditii  normale/ indelungate   de  exploatare . raportul   calitate / pret  tinde  catre  epsilon ,  iar  epsilon  tinde  catre  zero  barat . 

4--  chiar  daca  consideram  ca  avem  2  coloane  parcurse  de  fluxul  magnetic ,  atunci  Sfe =  2 x 8 = 16 cm patrati  ,   care  inseamna  ,  la  o  folosire  NORMALA , INDELUNGATA ,  CA  TRAFO  DE  RETEA ,  MAXIM  177,77 W  in  primar ,  sau  151,11 w  utilizabili  in  secundar.

5-- @  aplaudacii   care  bat  cimpii  cu  500w  folosibili  pe  timp  indelungat ,  sau  1000w  folosibili  in  citeva  ore ,  le  recomand  calduros  sa  mearga  la  sapa ,  ca  tara  are  nevoie  de  sapat  santuri  . electronica  nu  e  pentru  oricine . 

6--  realizarea  acestui  trafo  pe  scara  mare , mica  sau  la  nivel  de  prototip   este  O  MANEVRA  INUTILA ,  INOPORTUNA , SCUMPA , NEFIABILA ,  PERICULOASA  ,  MARE  CONSUMATOARE  DE  TIMP ,  RESURSE , bani  , ENERGIE  SI  NERVI  .  toate  raspunsurile  despre  existenta  lui  se  puteau  anticipa  la  nivel  scriptic ,  fara  investitii  reale  dpv  financiar . 

pina  la  urma  si  la  urma , toata  lumea  ar  trebui  sa  fie  de  acord  ca  un  lucru  achizitionat  de  oriunde  ,  sau  manufacturat  de  propria  persoana  ar  trebui  sa  fie  cit  mai  FIABIL  si  cit  mai  IEFTIN . daca  acel  lucru  este  si  nefiabil  si  scump ,  atunci  n-am  facut  nimic .  e  ca  si  cum  ai  vrea  sa  te  incalzesti  intr-o  seara  ultrageroasa  de  iarna  cu  un  foc  de  paie . face  palalaia  mare ,  insa  arde  imediat  ...si  in  citeva  minute  esti  inghetat  la  loc . 

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Văd că orgoliile vă împiedică să citiți ce s-a scris.Repet, nu s-a dorit demonstrarea că un astfel de transformator ar fi ceva practic (n-o să vezi așa ceva pe linia de producție) ci că este posibil. E chiar așa de greu ? Nimeni nu o să vrea să construiască un traf format doar din cupru greu și scump, doar ca să facă economie de tole  :rade: . De ce nu luați acel traf să-l testați personal cum doriți, poate vă convingeți așa ?

Iar faptul că judecați un om fără să-l cunoașteți ,,Manfred Mornhinweg  =   vax  albina  =  nu  dau  2  bani  gauriti  pe el ,, nu vă face deloc cinste. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Domnule @misuraelectronic. Mai întâi nu înțeleg de ce jignești . Spunea ceva Marian mai devreme despre suplinirea argumentelor , dar chiar așa ? La sapă ? Cu umilință recunosc că inițiatorul meu în ale transformatoarelor nu a fost un maistru militar de la arma bobinaj ( sau nu am înțeles bine ? ) , persoană căreia de altfel îi port tot respectul pe care îl merită, și că am învățat din cărți și articole pe care dumneta dai sau nu doi bani. Pentru a contribui la iluminarea mea , ca să nu mă duc la sapă acuma, om bătrân, postează rogu-te ”cursul universitar” despre care vorbești , că eu am citit mai multe și nu știu la care te referi . După aceea pot să-ți răspund la concret , că la înmulțirile și împărțirile pe care le-ai postat  nu am ce răspunde . Sunt formule corecte , fiecare în parte , desprinse dintr-un context particular.

Link spre comentariu

Usor @Misa, aici NU moderati Dvs deci nu aveti nici dreptul sa decideti cine "se cara" ( ce limbaj de mahala tipic Dvs ), aici sunteti nimic mai mult decat un simplu utilizator fara nici un drept deosebit. Si daca veti accesa link-ul de pe youtube veti observa ca se dau cifre exacte de pe aparatele de masura, 4A la 113V, valorile alea sunt deci unele masurate si nu inventate, daca nu puteti pricepe atata lucru atunci poate ca Dvs sunteti cel care ar trebui sa "se care"... zic si eu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări