Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

La intensitatea asta chiar daca nu ar fi avut miez ferromagnetic, spirele tot ar fi vibrat ca altceva. De exemplu eu am observat la traful meu de sudura urmatorul lucru: daca taiam cu flexul fiare si binenteles ca rezulta si pilitura de fier, aceasta pilitura era atrasa de cablurile de sudura  datorita intensitatii mari care genera si un camp magnetic pe masura. Deci , asa cum a spus-o si UDAR, acele forte care fac sa vibreze, sa fie atrase anumite obiecte sunt forte electrodinamice.

Link spre comentariu

Mișa, am două întrebări . Mai întâi dacă construcția pe care ai experimentat seamănă cu ce am scris mai sus și apoi dacă diferența dintre forțe a fost mare - așa , o estimare ?

Merci.

Transformatorul pe care am experimentat e un C-core industrial. Are 2 infasurari primar/secundar distribuite egal pe cele 2 coloane, 6.5cm2. Diferenta de forte a fost destul de mica dar sesizabila fara dubii mai ales intre situatiile "in gol" si "in scurt". Si asa, per total forta de atractie intre elementele miezului a fost cam cum e atras un magnet de difuzor uzual, circular, de ferita, cind incerci sa-l dezlipesti de frigider...Altfel nu am cum sa-ti explic, ca nu am folosit aparate de masura a fortei. Poate 1KgF...???poate 2? sau poate 0,5? Asta e ordinul de marime cum am zis" Ad labam", adica cu mina.

Din punctul asta de vedere al masuratorii facuta de mine (mai bine zis estimare) nu am dubii.

Oricum, cred ca prea putin conteaza daca e asemanator sau nu cu traful de sus. Fenomenele sunt cam aceleasi in orice transformator.

Link spre comentariu

Mulțumesc pentru răspuns. Motivul pentru care nu am dat un răspuns clar este că nu am știut să estimez evoluția forței puțin după desprinderea miezurilor . La momentul ”zero” al desprinderii  e clar , sunt fluxurile cunoscute . După ce se ajunge la o anumită distanță iar e clar - nu mai avem practic transformator deci sarcina nu mai prea contează. Dar între ele ? Pe de o parte infuența sarcinii scade pe de alta echilibrul de fluxuri se strică din cauza creșterii scăpărilor. Mai mult de atât habar n-am cum resimte creierul această forță , cu ce întârziere, etc. 

Adevărul e că nu am fost sigur , pe de altă parte mă așteptam să nu fie diferențe prea mari , indiferent de sens.

Link spre comentariu

Baieti, acum am terminat, am facut determinari curent/teniune primar respectiv secundar si oscilograme defazaj...trebuie sa sintetizez totul intr-un tabel ,sa reduc pozele sa le accepte forumul...dureaza , asa ca in seara asta nu sunt sanse sa le vedeti , ramane pe maine seara...Noapte buna tuturor!

Link spre comentariu

Explicatia a dat-o UDAR de atatea si atatea ori...in sarcina fluxul scade. Dupa cum am mai spus, sunt trafuri pe care regimul de mers in gol le face sa ia foc si au nevoie de sarcina cum are nevoie omul de aer. Un exemplu e traful meu de sudura , la care miezul se incalzeste inaintea bobinajelor, de aceea nu-l las sa functioneze in gol. Totusi un traf care se satureaza in gol nu e un traf proiectat corect, din punctual meu de vedere. Ce te faci daca traful alimenteaza un consumator care vrea putere cand mai multa, cand mai putina? Nu poti sa risti sa se arda traful. De altfel, acele trafuri de la butoane despre care mentionam mai sus, se ardeau des dupa spusele unor colegi de aici. Deci nu putem specula fenomenul observat de tine pentru a reduce dimensiunile miezului, pentru a avea totusi un traf fiabil intrucat chiar daca o sa dispara saturatia, o sa creasca pierderile in cupru.

Eu nu am intilnit trafuri care sa ia foc in gol si se raceasca in sarcina. Poate ca exista, dar s-au ferit de mine. (sau eu de ele)

Link spre comentariu

.Citat iop95:

Un alt aspect care e mai putin vizibil este cel legat de solenatie - camp magnetic - flux - inductie la nivel de material (miez). Dupa cum se stie, acele domenii magnetice din material se aliniaza dupa campul magnetic; saturatia ce inseamna? - ca s-au aliniat cam toate si chiar daca maresc campul magnetic cu greu mai "apare" cate unul care se alatura celor aliniate astfel ca sa rezulte o inductie mai mare. Problema nu e nici macar o valoare absoluta a inductiei ci faptul ca devine (aproape) constanta, ceea ce-mi da peste cap functionarea aparatului, tensiunile induse fiind f mici.

Posted Image

Acum am citit postarea, din graficele de mai sus eu inteleg asa: reteaua este extrem de puternica, adica nu prea simte traful nostru. Ea pastreaza sinusoida aplicata primarului dar simte un consumator nazdravan; adica pe parcursul a 10 milisec acesta isi modifica inductanta deoarece miezul isi modifica miu functie de  pozitionarea pe caracteristica lui de magnetizare. Si binevoitoare, reteaua respecta relatiile matematice debitand acel curent suplimentar. Dar pe grafic se vede ca fluxul este tot sinusoidal, tensiunea in secundar(luam pt inceput cazul in gol ca sa nu mai bagam inductantele de scapari) este obligata sa o urmeze pe cea din primar. Miezul nu se satureaza de fapt, ci noi urcam sus pe caracteristica din motive economice platind micsorarea volumului prin curent de magnetizare marit si incalzirea miezului. Este ca si cand in zona varfului sinusoidei cineva fura miezul bun si pune unul slab, dar infasurarile raman cuplate si se respecta in continuare regula de functionare a trafului. Si la experimentul lui @validae cu 2 bobine de magnetizare s-ar fi obtinut un rezultat corect daca sarmele se bobinau bifilar dar pe un tor din lemn de trandafir. Curentul de magnetizare??? ar fi fost mare dar tensiunea in secundar era egala cu cea din primar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, fluxul ar fi sinusoidal, fiind integrala tensiunii daca presupunem ca nu apar armonici in curent si variatii in inductante.

Cand apare saturatia, adica inductanta nu mai este constanta ci depinde de curent, curentul nu mai poate fi sinusoidal, i=U/X(i).

La aparitia saturatiei tensiunea din secundar nu o mai "urmeza" pe cea din primar (ca forma si valoare constanta = Up/n; n fiind raportul de transformare, care nu mai e constant), pentru ca tensiunea indusa este derivata unui flux nesinusoidal si care are o valorea efectiva mai redusa fata varianta in care n-ar fi saturat miezul.

La saturatie miu este aprox constant si f mic si ramane doar variatia curentului (care e f mare) ce mai contribuie la tensiunea indusa in secundar.

Cand se "fura" miezul, traful ramane in aer si teoretic se respecta principiul de functionare, dar practic, inductantele sunt de sute sau mii de ori mai mici, nu mai putem vorbi de un traf; e o rezistenta in primar si tensiunile induse sunt aproape zero.

Se poate face un test cu un traf cu 2 secundare. Se alimenteaza un secundar in cc si se duce curentul cat se poate de mult pentru a duce miezul in saturatie si apoi se alimenteaza primarul (sau celalalt secundar) printr-un autotraf si se urmareste curentul absorbit si eventuala tensiunea indusa in cealalta infasurare.

Link spre comentariu

iop95, pe principiul saturarii intentionate in CC functioneaza amplificatoarele magnetice. Ele au ca principiu de functionare exact acea scadere mare a inductantei primarului, adica cresterea mare a curentului prin primar (sarcina e in serie cu primarul) Am construit pe vremuri "orga de lumini cu amplificatoare magnetice", in vremurile in care cuprul era ieftin iar tiristoarele foarte scumpe...si greu de gasit... de triac ce sa mai vorbim...Am bobinat la acele amplificatoare magnetice de mi-au iesit ochii...Si n-a mers bine din prima bobinare...Deh, aveam alte miezuri...conteaza foarte mult caracteristicile materialului magnetic si dimensiunile.

Link spre comentariu

Aveti aici un document cu valorile citite , pe masura scaderii succesive ,in trepte de aprox. 8 ohmi ...M-am oprit pt. ca trebuiau facute modificari la rezistenta de sarcina pt. a-si reduce valoarea in trepte mai mici....si era tarziu...

Mai am 6 oscilograme , vad ca nu ma mai lasa sa atasez...mai incerc mai tarziu...

Sa continuam ...

Si ultima...

post-228380-0-58994700-1410973611_thumb.png

post-228380-0-90621500-1410973636_thumb.png

post-228380-0-33832500-1410973652_thumb.png

post-228380-0-71232500-1410973671_thumb.png

post-228380-0-45392300-1410973695_thumb.png

post-228380-0-13473800-1410974962_thumb.png

post-228380-0-19244300-1410974977_thumb.png

post-228380-0-43476900-1410975002_thumb.png

post-228380-0-05132500-1410975019_thumb.png

post-228380-0-99134300-1410975035_thumb.png

post-228380-0-39322200-1410975138_thumb.png

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări