Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Inteleg perfect. Daca e asa, e o anomalie, adica traful nu e corect bobinat (zic eu)

Pai asta e si idea....ca saturatia apare daca traful e bobinat gresit, nu datorita sarcinii. Uneori (ca in cazul expus de mine) sarcina poate salva traful de la distrugere. Te-ai prins/acceptat pana la urma! :rade:

Sa ne tii la curent cu experimental tau. Poate ai din intamplare si un dinamometru sa ne comunici exact diferentele.

Link spre comentariu

Inteleg perfect. Daca e asa, e o anomalie, adica traful nu e corect bobinat (zic eu) Eu nu am intilnit vre-o situatie similara. Ce-i drept nu am facut aceste masuratori prea des. Tin minte ca am mai masurat citeva trafuri cind am aflat ca reteaua e deformata (sinusoida limitata) si am banuit trafurile pin care masuram ca erau de vina. Oricum, toate transformatoarele supuse de mine masuratorilor au fost industriale, unele chiar din aparatura medicala. Sunt sigur ca au fost optim construite.

Intr-adevar, nu miezul transfera putere ci fluxul care TRECE prin el.

Poate in seara asta fac urmatorul experiment (pentru ca scriind aceste rinduri mi-a cazut privirea pe un traf C-core demontat): O sa alimentez primarul in AC 50Hz la tensiune mult mai mica ca cea nominala (pentru a nu-l arde in timpul experimentului) O sa evaluez ("ad labam") forta cu care pot desprinde unul de altul cele 2 elemente C. O sa pun o sarcina semnificativa in secundar si o sa verific din nou forta cu care pot desprinde miezurile. Acest experiment nu l-am facut niciodata. Ce parere aveti? Care va fi rezultatul? O sa desprind mai greu sau mai usor IN SARCINA miezurile? Putem deduce de aici in care situatie e mai solicitat miezul? In care situatie e fluxul mai mare prin miez? Trebuie sectiune mare in sarcina sau fara sarcina? Cind e magnetizarea mai mare, in sarcina sau fara sarcina?

Eu "dau" primul cu parerea: miezurile for fi semnificativ mai tare atrase in sarcina, dar sa vedem.

Si eu zic ca miezurile vor fi mai atrase in sarcina.

Link spre comentariu

@vera , pe care secundar sa fie conectat ? ...ce parametrii vrei sa monitorizez, tensiunea/curentul pe sarcina respectiva versus tensiunea in gol la secundarul supus testului ? defazaj curent/tensiune in primar cu si fara sarcina de 64W conectata pe secundarul respectiv ? sau...alta masuratoare ?...indiferent de ce doresti imi ia ceva timp sa instalez totul...

Link spre comentariu

Flomar vreau o sarcina rezistiva de 64W, pe oricare din secundare. Cu aceasta sarcina faci masuratorile in primar (U, I, defazaj). Vreau, pt 64W sarcina sa calculam pierderile in Cu si mai ales in Fe.Cel mai bine ar fi, daca ai putea face aceste masuratori, pt. mai multe valori ale sarcinii. S-ar putea trasa un grafic al transformatorului. Nu indraznesc sa cer asa ceva. Stiu ca e munca de Sisif, ca sa ce ??? (sa-l convingem pe Tomita).Multumesc

Editat de vera
Link spre comentariu

Pai asta e si idea....ca saturatia apare daca traful e bobinat gresit, nu datorita sarcinii. Uneori (ca in cazul expus de mine) sarcina poate salva traful de la distrugere. Te-ai prins/acceptat pana la urma! :rade:

Sa ne tii la curent cu experimental tau. Poate ai din intamplare si un dinamometru sa ne comunici exact diferentele.

Conteaza ca accept s-au m-am prins? (eu?, da' cine sunt eu sa conteze asta?) Conteaza ca pina la urma apar si explicatii corecte, nu numai ambiguitati si explicatii gresite. Uneori nici marimile in discutie nu-s clare...

Nu o sa masor cu instrumente de masura forta de atractie numai daca nu vor fi diferente sesizabile incontestabil cu mina.

Da Flomar60, ne-am abatut de la subiect, dar un caz atipic de transformator e un foarte bun moment de a studia, lucru bun pentru toata lumea, inclusiv pentru mine. Crezi ca mi-a facut rau sa recitesc un pic de documentatie despre trafuri de alimentare? Sunt zeci de ani de cind nu am mai citit nimic despre asta si am constatat ca nimic nu s-a schimbat. (dealtfel ma asteptam)

Si daca viitorul rezultat nu "se pupa" cu rezultatul meu, nu e cazul sa-i gasim o explicatie plauzibila?

Link spre comentariu

De schimbat s-a schimbat la chestii grele, la nivelul industriei. La chestii amatoricesti nu prea . Un amator nu are aces la ultimele realizari conductori speciali de bobinaj , miezuri magnetice deosebite, carcase speciale. Cel putin in romania. El se chinue cu fiarele si cartoanele de pe vremea lui ceasca. Nici macar "scochi" special pentru izolat intre straturi nu are, cum au chinezii care fac trafuri acasa. Am vazut mai demult un video cum face o chinezoaica trafuri de sursa in comutatie pt PC-uri acasa . Avea niste scule super simple dar de o eficienta extraordinara. noi la fabrica nu am fi putut face asa ceva.

Link spre comentariu

Conteaza ca accept s-au m-am prins? (eu?, da' cine sunt eu sa conteze asta?) Conteaza ca pina la urma apar si explicatii corecte, nu numai ambiguitati si explicatii gresite. Uneori nici marimile in discutie nu-s clare...

Nu o sa masor cu instrumente de masura forta de atractie numai daca nu vor fi diferente sesizabile incontestabil cu mina.

Da Flomar60, ne-am abatut de la subiect, dar un caz atipic de transformator e un foarte bun moment de a studia, lucru bun pentru toata lumea, inclusiv pentru mine. Crezi ca mi-a facut rau sa recitesc un pic de documentatie despre trafuri de alimentare? Sunt zeci de ani de cind nu am mai citit nimic despre asta si am constatat ca nimic nu s-a schimbat. (dealtfel ma asteptam)

Si daca viitorul rezultat nu "se pupa" cu rezultatul meu, nu e cazul sa-i gasim o explicatie plauzibila?

ASD DA! :aplauze

Link spre comentariu

Recunosc că am încercat să găsesc un răspuns teoretic la întrebarea lansată de Mișa . Nu am reușit deocamdată. Totuși , dacă experimentul arată cum cred eu - adică cele două piese ( C-uri) se întâlnesc la mijlocul carcaselor , bobinajele fiind împărțite : jumate primar , jumate secundar pe una respectiv celelalte jumătăți pe alta , îndrăznesc să afirm că diferențele dintre  forțele  de atracție cu și fără sarcină nu vor fi prea mari .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am facut experimentul. In sarcina atractia dintre miezuri SCADE, avind un minim cu secundarul in scurt circuit. Cum interpretam asta? (da' corect, fara dume si fara sa ne ridicam pe "laurii victoriei") Ce inseamna asta? Putem reduce dimensiunea miezului pentru transformatoarele care lucreaza in sarcina apropiata de maxim sau dimpotriva?

Sau ce am simtit eu cu mina e rezultatul unei atractii mult mai mari periodice (50Hz) compensat de efectul unei respingeri pe masura dar defazata? (tot la 50 Hz evident)

Eu zic varianta 2.

Link spre comentariu

Am facut experimentul. In sarcina atractia dintre miezuri SCADE, avind un minim cu secundarul in scurt circuit. Cum interpretam asta? (da' corect, fara dume si fara sa ne ridicam pe "laurii victoriei") Ce inseamna asta? Putem reduce dimensiunea miezului pentru transformatoarele care lucreaza in sarcina apropiata de maxim sau dimpotriva?

Sau ce am simtit eu cu mina e rezultatul unei atractii mult mai mari periodice (50Hz) compensat de efectul unei respingeri pe masura dar defazata? (tot la 50 Hz evident)

Explicatia a dat-o UDAR de atatea si atatea ori...in sarcina fluxul scade. Dupa cum am mai spus, sunt trafuri pe care regimul de mers in gol le face sa ia foc si au nevoie de sarcina cum are nevoie omul de aer. Un exemplu e traful meu de sudura , la care miezul se incalzeste inaintea bobinajelor, de aceea nu-l las sa functioneze in gol. Totusi un traf care se satureaza in gol nu e un traf proiectat corect, din punctual meu de vedere. Ce te faci daca traful alimenteaza un consumator care vrea putere cand mai multa, cand mai putina? Nu poti sa risti sa se arda traful. De altfel, acele trafuri de la butoane despre care mentionam mai sus, se ardeau des dupa spusele unor colegi de aici. Deci nu putem specula fenomenul observat de tine pentru a reduce dimensiunile miezului, pentru a avea totusi un traf fiabil intrucat chiar daca o sa dispara saturatia, o sa creasca pierderile in cupru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări