UDAR Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 De data asta e rândul meu să nu mă prind. Dar , hai s-o luăm pe rând . Suprasarcina ( adică un curent în secundar mai mare decât cel ”proiectat” va determina proporțional creșterea curentului în primar ( presupunem că priza permite ) . Acest lucru va determina o creștere pătratică a pierderilor în cupru. În același timp vor crește căderile de tensiune pe rezistențele înfășurărilor ceea ce va conduce la scăderea tensiunii de la bornele inductanței de magnetizare ceea ce conduce la o scădere ( relativ mică ) a fluxului. Pe de altă parte vor crește și fluxurile de pierderi datorate inductanțelor de scăpări primară și secundară . Acest lucru perturbă neglijabil echilibrul de flux deoarece pe de o parte inductanțele de scăpări sunt mici , iar pe de altă parte inductanța mai mare este străbătută de curent mai mic. Oricum , chiar dacă această dezechilibrare ar avea tendința de creștere a fluxului , aceasta este lejer compensată de scăderea prezentată mai sus. Mai departe , totul se încălzește frumos până la limita la care căldura nu mai poate fi evacuată și atunci se întâmplă ceea ce @mișa zicea că se va întâmpla - adică ia foc. PS Nu sunt sigur că ăsta era răspunsul dorit dar atâta am priceput din întrebare. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 Ok....textle ca textele....Da' formulele?Deci cum calculam? Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 Postul #369 , la care ai intervenit definitiv și categoric era plin de formule . Care nu ți-a plăcut de acolo ? Mai sus am scris pentru Mircea Crișan care sigur pricepe și fără formule. Link spre comentariu
adryano Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 (editat) Ok....textle ca textele....Da' formule-le?Deci cum calculam? Totul este cat se poate de simplu si logic...s-a mai punctat mai sus ca standartizarea miezurilor se face in dependenta de economia pe care dorim sa o facem cand vine vorba de tole sau de conductor de cupru. In principiu putem utiliza si un miez cu suprafata de 1 cmp...totul consta in rezonament! Daca nici acum nu v-am convins, problema e in incapatanarea dvs., nu in formule sau in literatura de specialitate pe care o cereti dvs. pentru a va convinge!Edit: Numarul spirelor este strict dictat de dimensiunile miezului, miez mare - numar de spire mic, pentru ca cuplajul electromagnetic este asigurat in mare parte de miez, miez mic - numar de spire mare pentru ca cuplajul electromagnetic sa fie compensat de spire, ce au intr-o forma oarecare "miez" din aer, cu permiabilitate mai scazuta. Editat Septembrie 15, 2014 de adryano Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 Daca se va monitoriza curentul in primar se va observa o crestere accentuata a acestuia.. Nu sta in picioare caracteristica patratica a curentului datorita pierderilor prin efect Joul. Vorbesc de trafuri serioase cu puteri de peste 400VA. Am vazut protectii sarite de 20A care veghea la capataiul unui traf de 2kVA. Poate ne mai gandim. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 Pierderile prin efect Joule sunt date de P = I2 * r cu r = rezistența ohmică a înfășurării respective și I curentul eficace. La asta m-am referit. Curentul în primar crește proporțional ( chiar ușor mai încet ) cu cel secundar . Atenție ! Tot ce am vorbit în acest subiect este despre transformatoare cu sarcină rezistivă. Dacă avem ca sarcină o punte redresoare urmată de condensator de filtraj lucrurile se schimbă puțin . De asemenea o sarcină asimetrică în raport cu sensul curentului - arcul produs la sudură , de exemplu poate cauza o componentă continuă. ”Am vazut protectii sarite de 20A care veghea la capataiul unui traf de 2kVA.” Nu contest , dar , ce înseamnă asta ? În ce condiții a sărit ? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 Era vorba de un banal traf se separare in secundarul caruia un Dorel si-a legat o aeroterma. Eu vreau sa spun ca in suprasarcina parca nu se leaga doar pierderile in cupru. De vazut girafa am vazut chiar l-am felicitat pe baiat deci nu incercati sa ma convingeti pe mine ca se poate. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 (editat) Si la cuplarea in gol, un transformator poate pulveriza siguranta, daca aceasta se face la trecerea U prin zero si are magnetizare remanenta (subiect discutat la pag. 22 de @bd lotru). @adryano te rog pune adresa de unde ai luat acel calculator-pare f interesant. Dragi colegi, trebuie sa faceti si voi un mic efort ca sa intelegeti, altfel nu se poate, oricata bunavointa ar avea @UDAR si altii. Editat Septembrie 15, 2014 de vera Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 15, 2014 Partajează Postat Septembrie 15, 2014 (editat) E buna si teoria ca vorba aia de acolo se pleaca cu baza, dar omul l-a dovedit practic facand acest transformator, mai mult de atat nu stiu ce s-ar mai putea demonstra Pana la urma Toma necredinciosu' e un varză pe langa unii care nici cu evidenta in fata nu vor sa creada Editat Septembrie 15, 2014 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 Eu cred ca daca @Flomar nu realiza trafo practic si prezenta problema pur teoretic nu mai scria @UDAR cursul asta de transformatoare. Probabil nici nu ajungea topicul la pagina asta. @Mircea Crisan,o aeroterma de 2KW nu poate declansa o protectzie de 20A,probabil era diferentziala si aeroterma cu defect de izolatzie fata de impamantare sau scurtcircuit intre spirele adiacente.Dupa incalzire oxidul format este ca un izolator intre spirele alaturate.Alta explicatzie nu poate fi,si nu are nici o legatura ca era conectata prin trafo separator. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 "Si atunci cum explici cazul trafului care are curentul de mers in gol mai mare de cat curentul de sarcina? Eu pot sa saturez un miez al unui traf care are doar primarul bobinat iar secundarul lipseste(sau nu are conectata nici o sarcina). Esti de acord cu asta? Repet, din punctul meu de vedere, saturatia apare nu datorita sarcinii, ci datorita unui numar de spire per volt prea mic pentru sectiunea data.Regimul in sarcina nu conteaza deoarece fluxurile se anuleaza. Asta scria si in articolele postate de unii colegi, asta spune si legea conservarii energiei....daca nu se poate acepta asta este." In care situatie SCADE VREUN CURENT cu cresterea sarcinii in secundar??? Inductia creste daca cresti numarul de spire si ai acelasi curent. Dar sa nu uitam, daca cresti numarul de spire la aceeasi tensiune, curentul scade cu patratul lor. In gol... Aici e confuzia. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 Eu cred ca daca @Flomar nu realiza trafo practic si prezenta problema pur teoretic nu mai scria @UDAR cursul asta de transformatoare. Probabil nici nu ajungea topicul la pagina asta. Fără îndoială ! Eu nu am făcut decât să mă alătur unui grup ( smilex, flomar, marian , alții ) care a afirmat teoretic și apoi , datorită determinării și talentului lui flomar , a demonstrat practic ideea ”independenței” puterii de scțiunea miezului. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2014 In care situatie SCADE VREUN CURENT cu cresterea sarcinii in secundar??? Inductia creste daca cresti numarul de spire si ai acelasi curent. Dar sa nu uitam, daca cresti numarul de spire la aceeasi tensiune, curentul scade cu patratul lor. In gol... Aici e confuzia. Urmareste aici :http://www.elforum.info/topic/82049-transformatoare-de-retea-de-fabricatie-industriala/ si vezi demonstratia unui maestru al genului em2006 , ajutat de cativa artisti ,vera,UDAR...cam de la pagina 5 devine cu adevarat interesant....d-le misa , cu tot respectul , confuzia este la dvs.... Link spre comentariu
adigh Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 (editat) Fără îndoială ! Eu nu am făcut decât să mă alătur unui grup ( smilex, flomar, marian , alții ) care a afirmat teoretic și apoi , datorită determinării și talentului lui flomar , a demonstrat practic ideea ”independenței” puterii de scțiunea miezului. Adica a fost descoperita roata. S-a ajuns sa se descopere ceea ce este descoperit de atitia amar de ani. Dar mai e putin pina sa se descopere roata rotunda (pe sectiunea asta), deocamdata a fost descoperita roata octogonala. Nu exista o independenta a puterii de sectiune. Puterea depinde direct de sectiune. Doar ca mai depinde si de altceva, de exemplu de fereastra. Am remarcat ghilimelele. @der_doktor, nu mai peria pe nimeni ca nu-ti ajuta. Editat Septembrie 16, 2014 de adigh Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 ...Puterea depinde direct de sectiune... O mare porcarie... Acuma ca o fi fost scrisa cu sarcasm sau cu vreun sens ascuns e alta treaba, dar afirmatia aia e o mare prostie, cand veti accepta asta veti intelege si topicul asta cu mult mai bine, pana atunci nu faceti decat sa va cramponati la niste idei limitate care de fapt n-au legatura cu realitatea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum