Vizitator bd_lotru Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Pai tocmai asta e ideea. Hai sa lasam deoparte faprul ca merge si sa incercam sa aflam DE CE merge. Daca aflam asta vom putea sa-l reproducem si pentru alte destinatii si alte puteri. Dupa cum am spus, nu am gasit nici o documentatie conform careia sa pot dimensiona un traf pe FeSi de 1000W pe 8 cm2. Deci care e chestia? Inca ceva...Daca nu eram eu circotas, nu facea nimeni masuratori si nu citea nimeni nimic. Era doar aplaudata lucrarea si atit. Deci poate cineva sa indice vreo carte/documentatie de specialitate din care sa reiasa ca acest transformator de 8 cm2 FeSi scoate in secundar 1000WȘ Misa probabil tu ai o problema cu inductia in miez deoarece B = F/S (F - fluxul ; S - sup sectiunii ) . Problema trebuie tratata astfel : Intr-un circuit magnetic avem o reluctanta magnetica R = l/miu*S ( l lungimea circ magnetic ; miu - permeabilitatea magnetica a circ magnetic ; S - sup sectiunii ) . Solenatia teta = n*I ( n - nr de spire ; I curentul ) . F = teta / R . La Flomar miezul magnetic cu toate ca are doar 8 cmp are lungime mai mare deci R este mai mare , numarul de spire fata de un trafo obisnuit este mult mai mare si deci solenatia este mai mare si astfel se ajunge la fluxul normal in miezul respectiv incat sa avem o inductie de 1,1 - 1,5 T . Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Validae nu mai incerca, ca iasa. Eu am un transformator, facut de fabrica, polonez, care scoate 90W pe o sectiune de 4cmp (90:16=5,6 ori putere mai mare decat recomanda formula). Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Daca tot nu conteaza sectiunea de ce nu lasati in miez o tola? Are 0.0000x cmp, deci inteleg ca e suficienta... Se reduce mult greutatea si pretul. Spatiul liber il completati cu ceva materiale ieftine (plastic eventual) pentru a sustine bobinajul. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 (editat) Daca tot nu conteaza sectiunea de ce nu lasati in miez o tola? Are 0.0000x cmp, deci inteleg ca e suficienta... Se reduce mult greutatea si pretul. Spatiul liber il completati cu ceva materiale ieftine (plastic eventual) pentru a sustine bobinajul. Nu trebuie mers nici la extrema opusă, e clar ce necesar de cupru imens ar fi Eu nu trebuie să-mi dovedesc nimic, înțeleg de ce trebuie un echilibru între secțiunea miezului și puterea cerută. Se tot dezbate un lucru care a fost dovedit, fără nicio îndoială deși unor colegi nu ,,le-a picat bine,,. Aceste trafuri nu sunt economice, a fost un experiment care a dovedit că se poate, și mai mult dacât atât, colegul Flomar îl va utiliza și practic.Ce nu înțeleg unii, e că fluxul nu este influențat de curentul cerut trafului, câtă vreme se respectă numărul de spire/Volt adecvat secțiunii folosite. Probabil, așa cum am mai scris, se va continua mult timp cu discuțiile pe această temă.Dar forumul trebuie să aibă și ceva activitate, nu ? Editat Septembrie 14, 2014 de validae Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 (editat) Nu scoatem toate tolele, pt.a avea un randament cat de cat acceptabil. Eu, de exemplu am avut curiozitatea sa le scot (am facut un transformator, fara miez, din 2 bobine de demagnetizare, lipite una de alta). Rezultatul este dezastros. Am injectat in primar 27,2V/2A si am obtinut 1,51V/0,076A. M-am lasat pagubas. PS-cuplajul era f prost deoarece bobinele erau turnate in cauciuc. Editat Septembrie 14, 2014 de vera Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Vizitatorii au plecat iar girafa își vede liniștită de ale ei . Să ne vedem și noi de ale noastre. Câțiva useri se străduiesc - cu argumente corecte de altfel - să ne spună că un astfel de transformator e neeconomic . Parcă noi , cei de pe acest forum , vrem să modernizăm SEN după rețeta lui @flomar. Nu , majoritatea celor de pe acest forum , în cel mai pur spirit diy vrem să ne rezolvăm problemele cu ce avem la îndemână . Nu mă interesează cît costă kg de tole dacă tot nu le pot cumpăra . Sârma o mai găsesc de cumpărat , pe ici , pe colo. Eu am mai spus , cel mai mare merit al acestui transformator este că a dărâmat un mit. Dar mai e ceva . S-a vorbit aici de transformatoare la 50Hz că ăsta era subiectul . Nu și-a pus nimeni problema ( observ ) de ce nu este o formulă gen P = Ae2 și la SMPS . Bănuiesc ce-o să mi se răspundă dar nu contează, nici nu aștept un răspuns. Ce vreau să spun e altceva - acolo miezul e mult mai scump decât sârma - ca să cânt în struna celor ce transformă totul în bani. Miezurile uzuale de ferită au un raport Fereastră/Secțiune sensibil mai mare decât clasicele și ”economicele” E-uri . Apropo, unii știați desigur, dar cred că nu toți: E nu vine neapărat de la formă ci ( și ) de la ”economic”. Este un profil care permite debitarea fără pierderi dintr-o coală mai mare . Dar să încetez cu divagația . Economic ( la un transformator ) nu înseamnă neapărat un raport dat Fereastră/Secțiune. Iar pentru amatori nu însemnă nimic, dacă materialul ăla ieftin e neprocurabil. @vera . Rezultatele pe care le-ai postat nu sunt concludente dacă nu ne spui și ce defazaj ai avut în primar între tensiune și curent. Problema mare nu este numai cuplajul - acesta poate fi îmbunătățit bobinând bifilar pe un diametru relativ mare și , respectiv pe o lungime relativ scurtă. În acest fel majoritatea liinilor de câmp create de primar vor închide și secundarul. Problema mare este curentul de mers în gol - ceea ce ai constatat și tu - datorat inductanței mici . Acest curent de mers în gol nu generează pierderi ( decât cele Joule ) deci randamentul este cu siguranță altul. Acum sper să nu înțeleagă careva că propăvăduiesc transformatoare de rețea ”în aer” .... 1 Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Defazajul era f aproape de zero, inductanta in aer fiind f mica, curentul limitat doar de rezistenta. Bobinele de demagnetizare au multe spire si rezistenta pe masura ~ 13ohmi, dupa cum rezulta din datele prezentate. Ati obtinut un randament de 0.21%! E de invidiat... Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 (editat) Habar n-am cât este inductanța unei bobine de demagnetizare ( dacă știi, spune-ne și nouă ) dar mă îndoiesc că este chiar neglijabilă . Evindent însă nu mă aștept la randament cu două cifre ! @vera Și mai e ceva - pe ce sarcină a fost închis secundarul ? Pentru că făcând împărțirile rezultă 13Ω în primar , 19Ω în secundar deci o sarcină de 6Ω???. La un transformator ”normal” rezistența înfășurării este de 10-20 de ori mai mica decât sarcina din secundar . Editat Septembrie 14, 2014 de UDAR Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 (editat) Rezultatele au fost asa de dezamagitoare, incat am renuntat la alte masuratori. Sa calculez ca are randament 0,25% in loc de 0,2%, la ce imi foloseste. Am citit un articol, al unui italian, care a facut un transformator fara miez, pt. audio (pomenea ceva si Gabriele). Acest articol si faptul ca unii colegi au afirmat ca nenea Fransua minte, cand afirma ca energia intr-un transformator se transmite prin aer, m-au ambitionat sa fac aceste incercari. Nu am timp si nici nu imi permit sa stric cateva kg de Cu aiurea. PS-acum am citit ultima postare Bobinele sunt dintr-un TV nemtesc, sunt identice (au 11,6 Ohmi fiecare, amandoua demagnetizau un TK de 65 cm diagonala). Altceva nu stiu despre ele-nu le-am masurat, nu stiu nr, spire, grosime sarma, etc) Sarcina a fost un bec de 1V/0,068A Editat Septembrie 14, 2014 de vera Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Nenea Fransua nu minte ! Noi nu putem accepta unele lucruri ( vezi topicul prezent ) . Este o chestie de abordare - din pdv teoretic eram obișnuit cu o abordarea strict ”magnetică” și nu electromagnetică a problemei . Între timp am mai văzut undeva o abordare electromagnetică. Nu știu suficientă teorie dar intuiesc că ceea ce spune Profesorul Fransua corespunde cu ceea ce simt eu legat de liniile de câmp magnetic dar , vorba ceea , nu știu pune în cuvinte. Și mai e o problemă - foarte mulți colegi invocă îndrumătoare practice , ghiduri de proiectare , etc ( materiale foarte utile de altfel ) dar care nu se ocupă de aspectele teoretice - ele dau doar indicații și formule perfect aplicabile în practică dar care nu neagă prin simpla lor existență alternativele. Referitor la experimentul tău - nu este de așteptat cine știe ce randament dar pentru a vorbi în cifre trebuie să facem măsurători . M-am uitat pe forum , vreo două topicuri cu vânzare de sârmă erau închise , mai caut . O să fac cândva experimentul ăsta . Și o să-mi lansez singur o provocare . O să încerc să estimez mai întâi teoretic rezultatele și apoi să verific practic . Dacă obțin erori de la simplu la dublu sau chiar la triplu mă declar mulțumit. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 (editat) daca nu se supara inalta stapinire , voi indrazni sa postez si parerea mea proprie si personala ... 1-- pentru cei care confunda facultatile intre ele...in facultatea de electronica si telecomunicatii nu exista cursul de masini electrice . acest curs se face in facultatea de energetica / electrotehnica , unde este mega-super-aprofundat si despicat firul in patru referitor si la transformatorul electric monofazat / trifazat / polifazat . eu am facut electronica , asa ca pot declara cu mina pe inima ca o persoana care a facut electrotehnica / energetica ma invinge fara drept de apel la acest capitol . 2-- pentru cei care n-au facut nici un fel de facultate din cele de mai sus , haideti sa explicam la nivel cit de cit acceptabil utilitatea sau inutilitatea acestui experiment . toata lumea este de acord ca in orice fel de proces randamentul este strict sub-unitar . in cazul acestui trafo , asta se concretizeaza in relatia Psecundar este mai mica strict decit Pprimar . nu voi face referire decit la Pprimar . P primar este de 3 feluri mari si late ... Pprimar teoretic , Pprimar real si Pprimar popular . fie ca va place , fie ca nu va place , a fost emisa axioma cum ca S fe = k x radical din Pprimar , unde S fe = sectiunea in fier , k = un coeficient de forma , care depinde de mai multi factori variabili --- nu-l detaliem acum ---. rezulta ca P primar = { S fe / k } @ patrat . acesta este Pprimar teoretic . Pprimar popular = S fe @ patrat , pentru cazul particular cind k=1 si este varianta cea mai des intilnita in rindul celor care bobineaza un trafo normal , cu alta destinatie decit supra-sarcina / sudura / scurtcircuit . P primar real = este valoarea reala a puterii primarului , masurabila cu diverse aparate de masura . ce se cauta a se demonstra in experimentul de fata ? ca P primar real ESTE MAI MARE STRICT , BA CHIAR MULT MAI MARE IN ANUMITE CONDITII DECIT P primar popular . pentru cei care nu stiu , in electronica MULT MAI MARE inseamna ca o valoare A este de cel putin 10 ori mai mare decit valoarea B , ambele fiind de aceeasi natura , desigur . daca introducem datele de mai sus intr-o inegalitate stricta , de clasa a 5 a , ce obtinem ? { S fe / k } @ patrat MAI MARE STRICT DECIT { S fe } @ patrat . rezulta ca virgula ... CONDITIA UNICA NECESARA PENTRU A OBTINE UN P primar real STRICT MAI MARE DECIT P primar popular = S fe @ patrat ESTE CA VIRGULA CONSTANTA K SA FIE STRICT MAI MICA DECIT 1 . se observa ca puterea din primar variaza invers proportional cu patratul lui k , deci , daca se reuseste sa se obtina un k care sa tinda spre zero , atunci , teoretic vorbind , P primar real va tinde spre infinit . intrebarea care se pune este ... se poate obtine un k foarte mic , sub 1 , astfel incit sa avem un P primar real = minim 10 x P primar popular ? studiind un curs al facultatii de electronica iasi , am vazut ca dinsii au ales un k uzual , pentru folosinta indelungata a trafo-ului , de 0,8...1,6 . cum 0,8 este mai mic decit 1 , inseamna ca raspunsul este DA , se poate obtine ...insa , ca in toate lucrurile frumoase...EXISTA SI UN DAR . in formula lui k intra foarte multi factori ...eu estimez undeva pe la 10 sau 11 ... printre care , un rol deosebit de important il joaca delta T = variatia temperaturii bobinajului primar / miezului magnetic , delta t = timpul maxim cit poate functiona acel bobinaj primar , fara a avea efecte termice distructive permanente si fara a apare saturatia miezului . una peste alta , eu as indrazni sa avansez ipoteza ca ... P primar real = o functie de { S fe , k , delta T , delta t } , cu urmatoarele conotatii ... if k scade mult catre / inspre zero....then P primar real creste mult ...rezulta delta T mare si delta t mic...adica un trafo gen FOC DE PAIE , cu bobinaje fierbinti , risc major de saturatie , fiabilitate in timp extrem de scazuta . if k creste ...then P primar real scade ... rezulta deltaT mic si delta t mare ... adica un trafo cu bobinaje in limita temperaturilor nedistructive , risc minor de saturatie si fiabilitate in timp mare . dupa cum vedeti , nu m-am legat absolut deloc de aspectul financiar ... preturi de cost si alte alea .... 5,76 kg de cupru x N ron / kg de cupru = minim-minimorum din burta 220 de ron , ca sa se realizaze un trafo MARE , GREU , SCUMP DPV FINANCIAR , DIFICIL DE MANIPULAT SAU INCASETAT , COMPLET NEFIABIL , COMPLET NERENTABIL , complet ineficient . ok ...am inteles foarte bine ceea ce se dorea sa se demonstreze ...ideea e perfect laudabila , iar bunele intentii , rabdarea , migala si buna credinta ale domnului flomar60 sint de nota 10+ ...recunosc asta din toata inima , insa , daca tot se dorea o demonstratie si-atit ...se putea foarte bine bobina un trafo cu S fe mult mai mic , iar investitiile de orice fel ar fi fost mult mai mici . am vazut ca dl misa a ramas singur de cealalta parte a baricadei , asa ca m-am hotarit sa ma raliez domniei sale , intrucit balanta era dezechilibrata rau in favoarea celor ce aplauda o asemenea himera , din punctul meu de vedere , evident . referitor la mithbusters ...concluzia mea finala este ca ACEST MIT ESTE PE DEPLIN REALIZABIL , INSA REZULTATUL ESTE AAAABSOLUT INUTIL . stim cu totii ca ne putem barbieri folosind un topor mega-super ascutit , insa e mult mai ieftin , mai sigur si mai confortabil sa utilizam o lama de barbierit . Editat Septembrie 14, 2014 de misuraelectronic Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Pai tocmai asta e ideea. Hai sa lasam deoparte faprul ca merge si sa incercam sa aflam DE CE merge. Daca aflam asta vom putea sa-l reproducem si pentru alte destinatii si alte puteri. Dupa cum am spus, nu am gasit nici o documentatie conform careia sa pot dimensiona un traf pe FeSi de 1000W pe 8 cm2. Deci care e chestia? Inca ceva...Daca nu eram eu circotas, nu facea nimeni masuratori si nu citea nimeni nimic. Era doar aplaudata lucrarea si atit. Deci poate cineva sa indice vreo carte/documentatie de specialitate din care sa reiasa ca acest transformator de 8 cm2 FeSi scoate in secundar 1000W? Dupa ce o citesc si o inteleg promit ca aplaud si eu. Apreciez aspectul ca accepti ca functioneaza (a functionat in acel test) asa cum este si ca testul lui flomar a fost corect si nu trucat cum s-a incercat a se spune. Jos palaria si pentru tonul postari tale! Vezi ca se poate, si calm si frumos! Misura, prin postarea ta, demonstrezi ca nu iti plce ideea de diy. Flomar asta a facut, un traf diy, pe care nu l-a bagat nimanui pe git, nu a recomandat nimanui sa se ia dupa el, ca asa e bine, etc. A facut un traf PENTRU UZ PROPRIU. Care traf a aratat ca a rezistat o ora cu 800W sarcina, nu 200 cum s-a cerut, si ca NU A LUAT FOC! Asta este esenta acestui topic.... Toate calculele facute pina acum de catre colegi sint IN VAIN, daca nimeni nu spune DE CE A REZISTAT TRAFUL... Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Revin la experimentul cu transformatorul cu ”aer” . Am făcut ceva calcule la repezeală . Sub sute de spire bobinate pe un diametru de zeci de cm cu sârmă de peste 1mm nu se poate obține randament cu două cifre chiar la cuplaj unitar. Pierderile în cupru datorate curentului de mers în gol sunt dominante . În aceste condiții renunț la experimentul practic necesitând așa cum bine a intuit @vera ( experiența și-a spus cuvântul ) câteva kg de Cu. Eu speram să scap cu 1kg sau pe acolo ! Link spre comentariu
iop95 Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Nu stiu ce valoare exacta are bobina respectiva, dar in aer nu poate fi mare. Ca exemplul o bobina de 1000spire cu sectiunea de 4cmp si circuit mag. de 12cm are aprox. 4mH, adica o reactanta de aprox. 1.2ohm la 50Hz. Cu miez valorile erau de aprox. miur mai mari (100-1000-10.000), depinde material. Evident ca teoretic un traf poate functiona si fara miez si scapam si de saturatie. Problema este ca solentiile trebuie sa fie de miur mai mari si aparatul nu mai poate avea o utilitate practica. Miezul e necesar pt. a realiza un aparat cu utilitate practica fara costuri aberante. Daca e nevoie de miez - si e clar ce e nevoie, din cauza aparitiei saturatiei, sectiunea acestuia trebuie corelata cu puterea trafului. Solutii fara miez, in aer - unde n-am probleme cu saturatia, se folosec pentru a genera campuri mari cu curenti pe masura. Trafului dlui Flomar, ca orice aparat suporta o suprasarcina mai mica sau mai mare. Nu cred ca a zis nimeni ca la o putere de peste 64VA se va opri sau n-ar mai functiona deloc. Si un motor electric de x W poate fi incarcat cu un procent mai mic sau mai mare. Nu inseamna ca la x+1 W se opreste sau ia foc... Si la trafurile din smps e cam acceasi dependenta sectiune - putere dar e ascunsa in diversele formulele de calcul cu arii si produsul Ae*Aw. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 14, 2014 Partajează Postat Septembrie 14, 2014 Si la trafurile din smps e cam acceasi dependenta sectiune - putere dar e ascunsa in diversele formulele de calcul cu arii si produsul Ae*Aw. Ai pus punctul pe i . Ae include fierul ( mă rog , ferita ) iar Aw include cuprul. Oricare din ele e mărită crește puterea - asta se discută de fapt de sute de postări ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum