Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Am făcut testul . Din păcate o singură poză mi-au permis bateriile  și a ieșit și aia proastă. Sensibilitatea pe X era destul de mică , după ce am terminat mi-am dat seama că aveam o sondă 10x  pe intrarea B ( X ) ! Oricum , la o tensiune la borne de 1,75V față de 13V tensiune nominală , nelinearitatea era vizibilă deși inflexiunea care indică apropierea saturației nu apărea încă. O să reiau săptămâna viitoare în condiții, sper , mai bune.

Link spre comentariu
Vizitator bd_lotru

Dl BD_Lotru supracurentul la conecarea transformatorului nu e de la magnetismul remanent. Conectat intr-un moment neprielnic cind tensiunea de alimentare trece prin zero curentul la conectare devine foarte mare de zeci sau o suta de ori si protectia sare . Este descris fenomenul in Tratat de masini electrice Gheorghiu Fransua vol II transformatorul capitolul 10 . am patit si eu odata chestia asta cu un traf de 500w care mi- ars sig. de 25A de la retea.

Tovarasul Fransua spune ca si fluxul remanent are influenta in sensul ca cea mai favorabila situatie este cand fluxul remanent este 0 si tensiunea la conectare este la momentul pi/2 din sinusoida iar cazul cel mai defavorabil este cand fluxul remanent este invers fluxului permanent iar sinusoida este in momentul conectarii la momentul 0 . 

Link spre comentariu

A functionat si functioneaza...Dar acum trebuie elucidat misterul...de ce functioneaza, sau mai de graba, de ce se incapataneaza sa functioneze, cand unii stiu ca asa ceva, nu e posibil.

Nu degeaba Caragiale, e roman...

Am tot pus intrebarea asta, NIMENI din cei care au fost si sint impotriva, nu a(u) putut raspunde...

Link spre comentariu
Vizitator bd_lotru

Mai fratilor trafo lui Flomar are de 4 ori mai multa sarma decat unul normal de 1 kW cu sectiunea miezului economic aleasa . La transformatoare in functie de putere a fost aleasa o sectiune care permite cel mai bun raport tehnico economic . Ca de exemplu daca ai duce miezul la cat trebuie probabil miezul ar cantari de vreo 3 ori mai mult decat cantareste miezul lui Flomar  dar una e sa folosesti de 3 ori mai multa tabla silicioasa care este 6 lei /kg si alta e sa folosesti de 4 ori mai multa sarma care este 55 lei/kg . Flomar a facut trafo astfel deoarece nu a gasit tole, care se vand doar industrial in cantitati mari . Care nu credeti incercati si faceti ca nu e greu . Intrebati-l pe Flomar ca nu e secretos .

Link spre comentariu

Tovarasul Fransua spune ca si fluxul remanent are influenta in sensul ca cea mai favorabila situatie este cand fluxul remanent este 0 si tensiunea la conectare este la momentul pi/2 din sinusoida iar cazul cel mai defavorabil este cand fluxul remanent este invers fluxului permanent iar sinusoida este in momentul conectarii la momentul 0 . 

Confirm. Cine nu gaseste destula info in Romana, pe Google "Point On Wave" si se gaseste explicatia in detaliu. Am folosit recent doua relee T183 si F236 de la ABB ca sa controlez polii unui breaker (3 poli independenti). Unele relee sunt pentru inchidere, altele inchidere cat si deschidere.

Link spre comentariu

Am tot pus intrebarea asta, NIMENI din cei care au fost si sint impotriva, nu a(u) putut raspunde...

Pai tocmai asta e ideea. Hai sa lasam deoparte faprul ca merge si sa incercam sa aflam DE CE merge. Daca aflam asta vom putea sa-l reproducem si pentru alte destinatii si alte puteri. Dupa cum am spus, nu am gasit nici o documentatie conform careia sa pot dimensiona un traf pe FeSi de 1000W pe 8 cm2. Deci care e chestia?

Inca ceva...Daca nu eram eu circotas, nu facea nimeni masuratori si nu citea nimeni nimic. Era doar aplaudata lucrarea si atit.

Deci poate cineva sa indice vreo carte/documentatie de specialitate din care sa reiasa ca acest transformator de 8 cm2 FeSi scoate in secundar 1000W? Dupa ce o citesc si o inteleg promit ca aplaud si eu.

Link spre comentariu

@Misa nici nu veti gasi ceea ce cautati, nu veti gasi raspunsul cerut deoarece in sinea Dvs nu-l doriti, respingeti din start ( constient sau nu ) orice ideie care sa contrazica convingerea ca puterea transferata trebuie sa depinda de sectiune, nu puteti admite ca sectiunea sa nu dicteze puterea maxima si deci orice documentatie ati citi, orice test vi s-ar demonstra, Dvs intotdeauna veti spune ceva in genul: asa ceva nu exista... Mi-ar placea sa-mi demonstrati intr-o zi ca m-am inselat in ce am scris aici si ca acceptati la un momentdat cu adevarat ideea ca sectiunea miezului n-are nici in clin nici in maneca cu puterea transferata, voi fi primul care spune, ok m-am inselat.

Revenind la subiect, nu veti gasi probabil nicaieri ceva documentatie care sa specifice clar ca din 8cm se pot scoate 1kw, s-a explicat deja de "n" ori de ce se prefera varianta standard a miezului, ca nu doriti sa acceptati cele ce deja s-au spus, asta e problema Dvs. Sunt insa destule documentatii ( s-au postat si aici ) care arata faptul ca nu miezul dicteaza direct si ireversibil puterea, s-a explicat de ce puterea nu influenteaza saturatia miezului, s-au dovedit destule, dar problema Dvs este ca nu puteti accepta ca sectiunea sa nu limiteze puterea, aveti ideea asta adanc intiparita in minte, deci va fi daca nu imposibil, oricum foarte greu sa vi se demonstreze contrariul din punctul Dvs de vedere.

De ce merge acest traf asa cum trebuie? de ce randamentul este unul demn de tot respectul? Pai este simplu, s-a construit miezul pe baza unei geometrii care sa ofere suficient spatiu de bobinare pentru un numar de spire per volt corect pentru sectiunea respectiva, asta din start a rezolvat problema saturatiei miezului, tot spatiul suficient de bobinare a permis folosirea de sarma cu sectiune suficient de mare pentru a suporta curentul de sarcina dorit la o densitate per mm^2 acceptabila, ceea ce face ca pierderile in cupru sa fie acceptabile la randul lor. Asta, pe langa executia fizica foarte ingrijita a dus la un rezultat final asa cum s-a demonstrat.

Link spre comentariu

Nu veti gasi nicaieri calculul unui astfel de transformator.

Calculul transformatorului, este un compromis-cineva spunea f haios ca tu ii ceri un parametru mai bun si el te pune sa-i indeplinesti 2-3 conditii. In toata literatura de specialitate, se da calculul tehnic, economic si simplificat (posibil sa mai fie si altele pe care nu le am eu). Un capitol f "subtire" este dedicat transformatoarelor cu destinatii speciale. 

PS-cine sa doreasca sa calculeze un transformator mai scump si cu randament mai mic? Doar romanul, datorita situatiei in care suntem. Un transformator de 1kW, trebuia sa aiba vreo 3kg de Cu, un randament de cel putin 97%, si costa....

Flomar s-a carpit si el cum a putut. Multi procedam asa, numai ca unii nu vor sa recunoasca.

Editat de vera
Link spre comentariu

Citind acest topic mi-a venit si sa rid si sa pling.

Puterea unui traf de retea depinde in egala masura si de sectiunea miezului cit si de sectiunea ferestrei, nu exclusiv de sectiunea miezului. Mai depinde si de alte lucruri precum calitatea miezului dar ca sa simplificam lucrurile, sa vedem cum stau lucrurile doar prin prisma ferestrei si sectiunii miezului.

Fiindca e mult de scris nu am sa rescriu dar am sa va dau 2 linkuri chiar pe forum (pina gasiti documentatia aia desteapta)

Vad ca forumul nu-mi permite sa pun linkuri desi linkurile sunt tot din forum. Daca stiti cum se face va rog sa-mi spuneti.

O sa va spun unde se afla:

La amplificatoare cu tuburi, postul - "detalii transformatoare de iesire" (fixat), pagina 40 postul 591 si tot acolo pagina 45 postul 671.

Am scris asta acum 2,5 ani. Ca nu zica cineva ca am asteptat sa se transeze lucrurile si apoi sa zic si eu cum trebuie.

Pe 8cmp se pot scoate si 5kW sau mai mult. E neeconomic fiindca se foloseste prea mult cupru, dar e perfect posibil. Marirea numarului de spire ce vor rezulta din sectiunea mica trebuie sa-i corespunda si o ingrosare a spirelor altfel bobinajul va avea o rezistenta prea mare si randament mic. Deci vom avea nevoie de o fereastra mare pentru a compensa o sectiune mica.

Link spre comentariu

Eu aș face unul și mai mic ca secțiune, cam de 4cm2 dar sunt în concediu (vorba vine, că până acum am muncit pe rupte) și cum am tole și sârmă recuperată destule.....vom vedea ce scoatem din el. Dacă voi avea timp  poate fac și de 1cm2.....să vezi ce va fi de comentat atunci :rade: Nu zic nimic de putere încă....

Am mai făcut trafuri pe tole( I) cu fereastră mare și cu sârmă/bară cât de  groasă am găsit, dar nu m-a interesat atât de mult puterea maximă obținută, oricum era suficientă scopului (de obicei redresoare auto)

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări