Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Vizitator gabriele

Am citit si eu rapid topicul ,pot spune doar atit :am si eu un C-core cu 2 coloane sectiune 8,052cm2 care poate eroga continu 580w ,cine nu crede ,sa intre pe www.femag.it  sa se convinga ..alt model duce 1000w la numai 9,75cm2 sectiune .

Mai mult se poate construi traf si fara tole (miez fier) doar cu fir de cupru (muult fir)  inclusiv cu aplicatie pt audio ,am exemple ,formule de calcul ,mai mult nu spun .

Link spre comentariu

Am apucat să fac și eu testul cu curentul de mers în gol . Am ales intenționat un transformator opus celui discutat - secțiune maaare față de bobinaj. N-am apucat să fac multe poze - doar patru , postez două din care se vede transformatorul și oscilograma . Curentul de mers în gol 0,23A la rezistența DC a primarului de 12Ω. Rezistența serie de 1Ω. Tensiunea la rețea 228V. Nu știu de ce arăta puțin zgomotoasă curba curentului , cea a tensiunii din secundar arată mult mai bine . Pe poză , din păcate nu arată grozav , dacă mă țineau bateriile mai insistam.

De comentat nu prea e ce . Se vede deformarea , mai atenuată decât cea din pozele lui Marian din ( probabil ) motivul expus mai sus . Se vede forma de undă din secundar cu aceeași aplatizare a rețelei din alte postări ( secundarul era în gol)

post-176515-0-27503700-1410541170_thumb.jpg

post-176515-0-78046500-1410541188_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Doar in cazul trasformatorului ideal cele doua fluxuri se anuleaza, reluctanta miezului fiind zero.

Ma refer la un traf real, unde sigur ca avem reactia secundarului, dar din cauza ca am "eliminat" conditiile perfecte (reluctanta zero, fluxuri de scapari, pierderile in miez si cupru, neliniaritatea B-H, saturatia, miu constant! - acesta are o puternica variatia cu campul - de cele mai multe ori e ignorat - considerand ce ar fi constant) din teoria trafului ideal, diferenta dintre cele doua fluxuri creste o data cu cresterea curentilor pentru un traf dat.

Daca la un traf de putere x, consideram un flux de magnetizare (diferenta fi primar - secundar) este de 20% din fluxul primar si la puterea nominala inductia in miez rezultata este de 0.2T, care este valoarea acesteia daca puterea creste de 10 ori? Cel putin 2T (daca n-ar intra in saturatie).

Un regim care pune probleme este mersul in gol, dupa cum s-a vazut si in testele facute, apare saturatia. Daca sectiunea ar fi prea mica, respectiv saturatia este neta (incepand de la valori instantanee mici ale curentului), curentul creste exponential, aparatul nu poate fi lasat fara sarcina...

Link spre comentariu

În timp ce pregăteam testul de mai sus mi-a venit o idee . Vorbeam câteva postări înainte de neliniaritatea curbei B = f(H) și mă gândeam cum s-o pun în evidență . Cred că cel mai simplu ar fi să încerc să ridic curba µ(H) . Pentru aceasta mă gândesc să măsor inductanța unei înfășurări secundare , cu relativ puține spire , în timp ce prin înfășurarea primară trec un curent continuu de diferite valori , începând de la zero. Dacă mențin curentul prin înfășurarea măsurată relativ mic , spirele fiind de asemenea relativ puține , principalul aport la H îl va avea primarul. Inductanța bobinei o voi măsura cu celebra schemă de oscilator LC cu LM318 la care o să folosesc o capacitate mare pentru a lucra undeva la sute de Hz - din cauza miezului de fier. 

Vă rog să mă corectați dacă îmi scapă ceva să nu lucrez degeaba . 

PS Între timp am găsit o metodă mai spectaculoasă , de plotare directă a curbei b = f(H). : http://info.ee.surrey.ac.uk/Workshop/advice/coils/BHCkt/index.html

Să văd dacă e aplicabilă la miez de fier. 

Link spre comentariu

Diferenta dintre fluxuri ramine constanta tot cam de 20% , pentruca sarcina produce flux contrar din curentul secundar. Cu cit e mai mare curentul secundar cu atit se produce un flux mai mare care se opune mai tare. Asa am gindit eu acum . Mai studiez.

Da asta e schema de masura. Integrarea se poate face si cu o simpla rezistenta si un condensator. Se poate masura histerezisul doar a unei bobine cu miez nu'i nevoie traf ca aici. Tb. modificata putin schema. Merge si la miez de fier. Eu am facut montajul asta simplifcat acum 20 ani. nu stiu daca mai am schema. Era ceva asemanator.

Link spre comentariu

Daca la un traf de putere x, consideram un flux de magnetizare (diferenta fi primar - secundar) este de 20% din fluxul primar si la puterea nominala inductia in miez rezultata este de 0.2T, care este valoarea acesteia daca puterea creste de 10 ori? 

Diferența nu este proporțională cu fluxul aferent curentului primar ( secundar ) ci egală cu fluxul corespunzător curentului de magnetizare.

După aceeași logică , dacă la puterea nominală avem un flux rezultant egal cu 20% din fluxul aferent curentului primar atunci cât avem în gol ? 

EDIT 

Fluxul primar are , matematic , două componente ( de fapt mai multe dar ignorăm pierderile - trecem de la traf ideal la traf ”perfect” , are Lm dar nu are pierderi ) una determinată de curentul de magnetizare - defazată cu 90° față de tensiunea primară și celaltă determinată de curentul i1 = N*i2 care este în fază cu tensiunea de alimentare . Această componentă este anulată de fluxul corespunzător secundarului și cealaltă rămâne . 

Acum , dacă mai facem un pas înapoi și adăugăm dispersia , întradevăr cele două fluxuri nu se mai anulează reciproc dar diferența este foarte mică pentru că inductanțele de dispersie sunt mici . Pe de altă parte dacă adăugăm dispersia trebuie să adăugăm și rezistența ohmică ceea ce duce la scăderea tensiunii la bornele Lm și la scăderea fluxului într-o măsură mai mare decât a crescut , eventua, datorită dispersiei. 

Și cu aceasta , cu aprobarea domniilor voastre , eu am încheiat orice discuție de genul ” crește curentul ( puterea ) - crește fluxul ” 

@cristian1961 . Recunosc că nu știam această schemă ( Că nu aș mai fi imaginat cealaltă soluție ! ) Ideea cu integrarea mi se pare superbă - matematică pusă în practică !      O s-o analizez să văd cum o pot aplica .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Diferența nu este proporțională cu fluxul aferent curentului primar ( secundar ) ci egală cu fluxul corespunzător curentului de magnetizare.

După aceeași logică , dacă la puterea nominală avem un flux rezultant egal cu 20% din fluxul aferent curentului primar atunci cât avem în gol ? 

In gol avem doar fluxul primar, nu putem vorbi de o diferenta; e un alt curent fata de nominal, mai mic, dar nu avem reactia secundarului si astfel, chiar cu un curent mai mic se ajunge la saturatie (pt. traful in discutie). Diferenta dintre fluxuri am presupus ca ramane constanta cu cresterea puterii desi nu prea are cum, dar cei 20% se aplica la un camp mult mai mare si rezulta o valoarea absoluta mai mare.

Nu stiu sigur pe ce scala era osciloscopul, dar cred valoarea de varf a curentului in gol e de 1A, pt. care am aproximat o inductie de varf de 1.4T, care e in zona puternic neliniara, de aici si forma curentului.

Legat de curba miu(H), cred ca testul trebuie facut in ca nu in cc. Schema si metoda din link par ok.

Link spre comentariu

Tocmai asta încerc să verific - presupunerea pe care am emis-o că neliniaritatea începe mult înaine de saturație . Sigur cu cât ne apropiem de saturație ea e mai accentuată. 

Spre rușinea mea nu știu să spun acum pe ce scală era osciloscopul - rămăsese așa tot de la un test de forma curentului printr-un primar de transformator . Cred că pe 200mV , mâine o să verific - că tot așa îl găsesc.

Legat de ca/cc . Practic bobina va lucra în ca , cîmpul ( deci fluxul ) vor avea o componentă cc și una ca . Dar nu mă mai ocup de metoda asta decât dacă cea cu osciloscopul nu dă roade.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator bd_lotru

Dragi colegi hai sa definim putin functionarea transformatorului . Noi alimentam in primar transformatorul cu o tensiune variabila sinusoidala . Aceasta tensiune produce un flux magnetic variabil sinusoidal care flux genereaza o tensiune in secundar e=-dF/dt (F - fluxul ) . Tot teoria ne spune ca fluxul este generat de solenatie (n*i) . De fapt intr-un transformator fluxul este generat de curentul de magnetizare curent care la randul sau este generat de caderea de tensiune pe impedanta magnetica Zm . (Va sugerez inca o data sa vedeti schema echivalenta a unui transformator in sarcina cu secundarul raportat la primar pe care o gasiti in orice curs serios de masini electrice ) . Saturatia miezului apare atunci cand nu mai este respectata proportionalitatea intre curentul de magnetizare si inductia in miez . Deci daca o sa o sa analizati aceasta schema o sa vedeti ca in momentul cresterii curentului la valori mari caderea de tensiune pe impedanta primarului este mare si atunci tensiunea pe Z m scade si nu mai avem un curent de magnetizare proportional cu inductia . Imi pare rau ca nu pot atasa schema echivalenta  . Ori nu stiu eu cum ori nu am dreptul la atasamente .

Link spre comentariu

Aceasta este schema folosita de mine demult la testul unei ferite. Se poate masura si o bobina cu miez dar trebuie tinut cont ca Rsunt sa fie mult mai mica ca impedanta bobinei la frecventa de lucru .In acest caz n1=n2 si se simplifca din relatii.

Curentul este nesinusoidal mult iainte de saturatie miezul fiind nelinear. E un fenomen normal. Deaceea la trafurile de audio se ia Bmax <0,5T la un Bsat=1,5T.

Totusi ma mai gindesc la comportarea miezului in sarcina . Sunt unele subtilitati.

Imi pare rau ca nu pot atasa schema echivalenta  . Ori nu stiu eu cum ori nu am dreptul la atasamente .

Aveti in dreapta jos linga butonul posteaza unul "Mai multe optiuni de raspuns" ,apasati pe el si acolo in stinga jos este butonul de atach. poze.

sau folositi un server extern . Deobicei folosesc TinyPic pentru poze.

post-179898-0-99838800-1410582007_thumb.jpg

Editat de cristian1961
Link spre comentariu
Vizitator bd_lotru

Am atasat schema echivalenta . Mersi pentru indicatii . 

Avem Up - tensiunea in primar 

Us - tensiunea in secundar 

Zp - impedanta in primar

Zs - impedanta secundarului raportata la primar

Zm impedanta magnetica

Acum am si atasat !

Scuze

post-231253-0-06777800-1410586976_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cu placere. E de meditat asupra fenomenelor . Oricum eu citisem undeva ca miezul trafulul se satureaza in gol la traful de curent si in scurt la traful de tensiune. La traful de curent e usor de inteles fenomenul, daca tensiune in secundar depaseste pe cea calculata cu formula cu 4,44 pentru sectiunea,frecventa si inductia luata in calcul , miezul se satureaza . deaceea un traf de curent se inchide intodeauna pe o rezistenta de sarcina in asa fel incit Usecmax sa nu depaseasca val. calculata.

La traful de tensiune e mai delicata problema.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu
Vizitator bd_lotru

Transformatorul de curent este de fapt un transformator care lucreaza in scurtcircuit iar la acest transformator este definit un factor de saturatie ( 10 ,15 , 30) peste care curentul din secundar nu mai pastreaza proportionalitatea cu primarul . La transformatoarele de tensiune de masura care de obicei sunt monofazate si se pune cate unul pe fiecare faza daca sarcina secundara este foarte mica te trezesti ca tensiunile de linie secundare sunt egale dar cele de faza nu si te pomenesti ca ai o tensiune homopolara pe triunghiul deschis si de aceea este necesar sa ai pe triunghiul dschis o rezistenta de balast .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări