Vizitator bd_lotru Postat Septembrie 11, 2014 Partajează Postat Septembrie 11, 2014 Da, dar deformarea arata altfel in gol, comparat cu deformarea in sarcina sau in scurt. Deci hai sa vedem, cind e miezul cel mai solicitat, in gol, in sarcina sau in scurt. Miezul magnetic este nesaturat atata timp cat se pastreaza proportionalitatea dintre inductia in fier si curentul de magnetizare . La mers in gol nu prea se pastreaza deoarece transformatorul a fost gandit pentru functionare in sarcina . In sistemele energetice exista transformatoare de masura de tensiune si curent iar cele din clasa de precizie 0,2 S sunt facute sa nu existe aceasta saturatie la mers in gol si astfel sa de precizie si la sarcini mici , pentru ca ele se folosesc pe contorizare . Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 11, 2014 Partajează Postat Septembrie 11, 2014 @flomar,mann felicitari pt initziativa de a construi trafo asta si pt munca depusa la realizarea lui. Am citit tot topicul cap_coada si consider ca e foarte normal sa apara discutziile astea deoarece ... suntem romani. Daca postai pe un forum strain nu_tzi cerea nimeni teste pt a denigra munca ta ci in ideea de a perfectziona atat cat e posibil asta. Apreciez insa faptul ca esti sustzinut de oameni cu experientza tehnica, nu dau nume, cine a parcurs topicul isi va da seama care sunt. Referitor la oscilograma tensiune curent eu o vad cat se poate de normala,chiar a pus cineva un link la site_ul lui Elliot si se vede clar forma curentului si defazajul dar nu poate fi vorba aici de saturatzie. O analiza detaliata a intrarii in saturatzie se poate face dar necesita timp si un montaj dedicat.Nu stiu daca vei mai avea rabdarea asta pt a demonstra ceva care nu e necesar. Testul de sarcina si temperatura a fost suficient pt a demonstra ca functzioneaza fara probleme. Sper sa nu fii nevoit sa faci si teste de radiatzii EMI .... Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 (editat) @flomar te felicit pt. relizarea de exceptie. Acum ai scapat ieftin, dar daca faceai/afirmai asa ceva pe timpul inchizitiei, erai terminat (se pare ca nu suntem prea departe de acele vremuri). Concluziile mele: a-dupa aproape 2 ore de functionare in sarcina, temperatura s-a stabilizat la 59 grade-deci poate functiona cu aceasta sarcina timp nelimitat; b- 29 grade supratemperatura este OK, daca ai utilizat sarma ET90. Daca ai utilizat ET180, poti mari sarcina pana ajungi la o supratemperatura de 60 grade, fara grija; c-despre saturatie, nici vorba. A se vedea la "transformatoare industriale", discutia despre transformatorul de semnalizare de 0,6W, care consuma in gol (peste 30mA) mai mult decat in sarcina (sub 30mA). Din ce am citit, tabla Fe-Si pt tole, se satureaza de la 1,8-2,04T, functie de calitatea materialului, grosimea tolei, etc; d-inaintea ta, un neamt, a jonglat si el cu volumul de Fe F x l = miu0 x miur x P/2 x pi x f x B^2 unde: F=sectiunea miezului [mp] l=lungimea circuitului magnetic [m] B=inductia magnetica [T] P=putere aparenta [VA] restul se stiu Calculeaza si tu transformatorul dupa aceasta formula si vezi ce iti da. Multa sanatate si realizari Editat Septembrie 12, 2014 de vera Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Ca sa nu se inteleaga gresit: F x l = (miu0 x miur x P) : (2 x pi x f x B^2) Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Hai sa va arat si Io ceva poze adevarate, nu false cum vad ca se practica. Iata un transformator industrial... Ei bine sa va fie Rusine D-le Misa, sa va fie rusine ca aveti tupeul de a acuza pe fata de falsitate,e rusinos mai ales ca sunteti moderator, sunteti unul singur contra catorva oameni cu adevarat experimentati ( nu sunt eu printre ei ) care incearca sa va explice ca forma aia este normala dar Dvs cu mintea incuiata de care suferiti insistati cu incapatanare ca proverbiala girafa nu exista... zau asa, este penibil comportamentul Dvs... Nici macar nu mai conteaza detaliile tehnice cand acuzati cu atata nerusinare de falsitate, vi s-a tot dovedit, vi s-a tot demonstrat, dar Dvs nu, si nu, nu va intereseaza realitatea ci convingerile Dvs care trebuie cu orice pret sa fie impuse... Link spre comentariu
cristian1961 Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 (editat) Va rog de pricipiu cind faceti masuratori ,puneti si schemele dupa care ati lucrat . altfel nu au nici o valoare acele masuratori. Nu se inteleg, se cer amanunte suplimentare si se umple de posturi subiectul degeaba. Traful de curent daca e facut in regim de amator trebuie bine studiat si proiectat inainte de folosire si inchis pe o rezistenta de sarcina . altfel masuratoarea este eronata. un traf de curent cu secundarul in gol are miezul saturat deja. Clestele de curent are din constructie respectiva sarcina pt traful din el. Editat Septembrie 12, 2014 de cristian1961 Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Multumesc, bd lotru, der doktor, si cu mare bucurie vera, ( ai facut o opozitie extrem de logica si documentata pe celalalt topic pana te-ai convins- a fost un deliciu sa te urmaresc!), deseara voi mai face ceva teste la sugestia lui smilex- pe celalalt forum - si le voi posta si aici...apropo de sarma , de unde am cumparat-o nu am primit nici o informatie dar, dupa grosimea izolatiei la conductorii de 1,6 si 1,8 (0,07 - 0,08) cred ca este ET90... Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 (editat) Conteaza calitatea izolatiei si mai putin grosimea ei. Nestiind nimic despre sarma, acoperitor, considera ca este ET90. PS-te rog nu mai suda cu el (nu este facut pt. asa ceva). Transformatorul este asa frumos si este pacat de el si de munca ta (nu mai vorbesc de bani, cu toate ca si acestia conteaza). Editat Septembrie 12, 2014 de vera Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Aceeași metodă intenționez să o folosesc dacă totuși ... Utilizarea unui trafo separator poate induce cel puțin suspiciuni. Despre pozele lui @mișa . OK mai puțin cea care contează - curentul în gol . Prima explicație care îmi vine în minte ( nu zic că e așa , e o idee ) este că a uitat să pună rezistență de șunt în paralel pe secundar. Si pe mine m-a surprins forma aia. Tind sa cred ca asa este datorita faptului ca masuratoarea am facut-o exact in aceleasi conditii ca poza cu scurt in secundar. Nu am uitat de rezistenta de sarcina (sunt). O sa mai fac niste poze si pe alt traf sa vedem care-i chestia. Asta a fost un traf in zona 8-10cm2 luat la intimplare, primul laindemina. Poate pe altele o sa am forma de unda prezentata de Marian. Vom vedea. Si eu am mai mare incredere in masuratorile pe sunt rezistiv dar nu am avut laindemina traful separator. Oricum, transformatorul de curent e unul recuperat dintr-un contor de energie electrica si dupa cum am spus, l-am verificat mai demult. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Testul acela cu sudura a fost facut ca sa ma conving ce poate cu adevarat acest traf si sa verific calitatea si rezistenta constructiei la fortele electrodinamice care apar la curenti mari...a fost trecut cu brio dar nu va mai fi repetat, acel unic test a fost suficient sa-mi formez o parere...Oricum traful are o destinatie extrem de concreta, va echipa viitoarea mea sursa complexa de tensiune de care am absoluta nevoie...Secundarul de 2 x 30 V va fi utilizat pe in sistem autotraf se va lega la prizele de 85V din primar in sistem coborator si la capatul ' cald ' al retelei in sistem ridicator...secundarul de 2 x16V va fi folosit cu preponderenta cu cele doua sectiuni in paralel pt. aplicatii auto...secundarul de 2 x 56 V pt. toate celelalte aplicatii , inclusiv un multiplicator de tensiune pana pe la 1000V c,c, ...voi merge pe surse liniare dar voi folosi si reglaj brut , in trepte...de aceea am prevazut atat de multe prize , sa am cat mai multe posibilitati de 'exprimare'...oricum , la timpul potrivit va fi prezentata si aceasta sursa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Ei bine sa va fie Rusine D-le Misa, sa va fie rusine ca aveti tupeul de a acuza pe fata de falsitate,e rusinos mai ales ca sunteti moderator, sunteti unul singur contra catorva oameni cu adevarat experimentati ( nu sunt eu printre ei ) care incearca sa va explice ca forma aia este normala dar Dvs cu mintea incuiata de care suferiti insistati cu incapatanare ca proverbiala girafa nu exista... zau asa, este penibil comportamentul Dvs... Nici macar nu mai conteaza detaliile tehnice cand acuzati cu atata nerusinare de falsitate, vi s-a tot dovedit, vi s-a tot demonstrat, dar Dvs nu, si nu, nu va intereseaza realitatea ci convingerile Dvs care trebuie cu orice pret sa fie impuse... Parca nu stiai ca aici se va ajunge, ce naiba... Este clasic acest aspect! Eu (si nu numai eu) sint curios cind va accepta in fata tuturor colegilor ca acel traf NU A LUAT FOC, dupa 1 ora de 800W, dupa cum a aratat filmarea lui flomar. Restul NU mai conteaza, calcule, forme, sirma, etc... Simplificat la maxim, s-a speculat ca dupa o ora de 200W sarcina rezistiva, TRAFUL IA FOC. De ce nu a luat foc dupa o ora de 800W sarcina rezistiva? Trebuia ca in 10 min traful sa fie in flacari dupa speculatia initiala... Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Eu , oricum , am riscat , cu toate ca nu am stingator acasa...spre norocul meu , am scapat...ca sa ma bucur de realizarea asta... Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Am repetat testul curentului de mers in gol in primarul unui traf retea standard de putere mica ( cel de aseara ) dar de data aceasta filmat, momentan clipul se incarca si-l voi prezenta aici cand va fi gata, de data asta sper sa nu mai existe dubii. Link spre comentariu
TESSLA Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Felicitari pentru realizare. Pentru cei care încă se întreabă de ce o asemenea constructie, pentru a dovedi practic ca nu exista o dependenta directa intre dimensiunea miezului si puterea livrata de traf. Felicitări încă o dată! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2014 Partajează Postat Septembrie 12, 2014 Gata link-ul, scuzati calitatea nu tocmai ok a imaginii, asta am. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum