Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

Acuma sa fiu sincer pana la capat si eu am un osciloscop analog cu 2 spoturi care mi-a fost donat, dar al 2-lea spot nu se stabilizeaza, si sincer sa fiu nu cunosc prea multe din "inner workings" la un osciloscop, dar o sa incerc cand o sa am timp prin ceva inspectii vizuale interioare si de acolo D-zeu cu mila...

PS: Intr-adevar ai dreptate, din pacate pare-se ca orice demonstratie va fi intampinata la fel, situatie in care si eu cred ca nu mai merita efortul...

Link spre comentariu

Marian , inteleg ca nu-ti permite bugetul nimic, dar totusi poti sa ne spui ce reprezinta poza ta. Curentul sau tensiunea. In primar sau in secundar. Daca tensiunea in gol sau in sarcina.....Daca ai masurat curentul in primar cum ai facut?

Asta este chiar misto IEFTIN...

Cum sint toate postarile tale pe acest topic, dealtfel...

Link spre comentariu

Hai sa va arat si Io ceva poze adevarate, nu false cum vad ca se practica. Iata un transformator industrial:

Tensiunea in primar (reteaua) : https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Traf/Tensiunea%20in%20primar%20.JPG

Tensiunea in secundar fara sarcina: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Traf/Tensiunea%20in%20secundar%20in%20gol.JPG

Curentul in primar in gol: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Traf/Curentul%20in%20primar%20in%20gol.JPG

Curentul in primar cu secundarul in scurt circuit: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Traf/Curentul%20in%20primar%20in%20scurt.JPG

Ia mai comentati ce neadevaruri se invirt pe aici....Nu e greu sa verificati, doar intrebati-l pe Marian cum a masurat curentul din primar cu osciloscopul, respectiv cum a rezolvat problemele de masa si impamintare in cursul acestei masuratori....Fierbinte subiectul marian NU?

Link spre comentariu

In gol se ajunge la valori instantanee aproape de saturatie, desi pe baza curentului de mers in gol rezula o inductie efectiva de 0.18T, valorile de varf sunt mult mai mari.

Se adauga caracteristica neliniara a curbei magnetice, histerezisul si rezulta un curent deformat. Acelasi lucru se observa si la trafo de fabrica.

In sarcina, fluxul de reactie al secundarului aduce inductia in zona liniara (cat poate fi ea de liniara..). Un link cu ceva detalii http://sound.westhost.com/xfmr2.htm

Link spre comentariu

Eu nu am traf separator la osciloscop asa ca am identificat nulul retelei si am plasat grupul de masura pe nul...cred ca se intelege de ce ...totul a fost in regula , asta e o masura de bun simt daca nu vrei sa dai foc la osciloscop...

Aceeași metodă intenționez să o folosesc dacă totuși ... Utilizarea unui trafo separator poate induce cel puțin suspiciuni.

Despre pozele lui @mișa . OK mai puțin cea care contează - curentul în gol . Prima explicație care îmi vine în minte ( nu zic că e așa , e o idee ) este că a uitat să pună rezistență de șunt în paralel pe secundar.

post-176515-0-17701100-1410467638_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

S-ar putea sa fie o problema pt. ca transformatoarele de curent trebuie sa lucreze în scurtcircuit. Ce curent maxim suporta transformatorul de curent?

Am masurat curentul din primar cu un transformaror de curent (cu impedanta foarte mica, legat in serie cu primarul, iar secundarul pus pe osciloscop) Dar nu asta e problema....

Editat de franzm
Link spre comentariu

Fratilor , trebuie sa recunoasteti ca armura d-lui @misa s-a subtiat , pe la cusaturi incepe sa se destrame...apreciez asta, fara nici o gluma! , si e de bine, daca continuam asa , intra in 'partidul ' nostru...

Nu e asa. Sunteti doar multi... atita tot. Pe lumea asta sunt multi....Dar nu ma intereseaza acest aspect.

Link spre comentariu

S-ar putea sa fie o problema pt. ca transformatoarele de curent trebuie sa lucreze în scurtcircuit. Ce curent maxim suporta transformatorul de curent?

Am verificat mai demult traful de curent (industrial) E OK.

Ups! Incepusem sa sper...serios...pacat!

CE pacat, Nu e nici un pacat! poate tu faci ceva bine iar eu fac altceva bine! Nu trebuie sa fim in aceeasi tabara. Tocmai asta-i fain, ca nu suntem in aceeasi tabara. (daca toti eram pe aceeasi idee, lumea ar fi extrem de plicticoasa)

Bine ca nu suntem in aceeasi tabara!

Link spre comentariu

Cea mai corecta masuratoare a formei de unda pentru curentul din primar este shuntul neinductiv serie cu primarul.

Inductanta secundarului trafo curent poate aduce mici modificari ale formei de unda la diverse frecvente si in tensiune alternativa ce are in componenta ei si paliere drepte la virfurile sinusoidei (nu rotunde cum ar trebui sa fie teoretic tensiunea retelei) adica reziduuri de DC, cum se vad pe osciloscop la masurarea tensiunii retelei.

Practic asta arata acele paliere la tensiunea de retea  de 230Vac, reziduri de DC suprapuse peste tensiunea alternativa.

Traful de curent trebuie sa aibe o sarcina mica, care asemeni poate fi inductiva sau nu, deci shuntul neinductiv este ideal.

Link spre comentariu
Vizitator bd_lotru

desi  nu  pot  decit  sa-mi  exprim  admiratia  pentru  rabdarea  avuta  si  pentru  meticulozitatea  lucrarii ,  tin  sa  va  anunt  cu  deosebita  parere  de  rau  ca  ati  investit  bani  ,  timp  si  rabdare  absolut  degeaba  .  produsul  dvs  final  nu  are  nici  cea  mai  mica  utilitate  practica .  totul  este  gresit , incepind  de  la  titlul  topicului  si  pina  la  final .  dati-mi  voie  sa  argumentez   afirmatiile  mele ...

haideti  sa  luam  drept  ABSOLUT  CORECTE   masuratorile  dvs  efectuate  la  rece  asupra  primarului .  de  secundar/ secundare   nu  ne  legam  deocamdata ...

avem  asa ... U primar =  230v ,  R primar = 1,4 ohm ,  L primar = 1,25 henry .  

formula  impedantei  primarului  suna  cam  asa ...  Z =  radical {  R@patrat  +  X@patrat } .   X =  XL  -  XC  .    XC  se  neglijeaza   si  rezulta  ca  Z =  radical {  1,4@patrat  +  { 2 x pi  x  f  x  1,25}@patrat }  =  radical { 1,96 +  {125 x pi}@patrat }  =  392,7015 ohm  ,  unde  am  folosit  f= 50 hz , desigur .   mai  departe  ,  extragem  curentul  la  rece  din  primar ,  anume  I primar =  u primar /  z  primar  =   230 /  392,7015  =   fantastica  valoare  de  0,585686  amperi .   calculam  acum  puterea  primarului  la  rece  P primar =  Uprimar  x  I primar =  230  x  0,585686  =  134 , 7078 w  .  

pentru  cei  care  nu  stiu ,  randamentul  teoretic  este  de  aproximativ  85 %  ,  asta  insemnind  ca  in  secundar  vom  avea  disponibila  o  putere  maxima  de  P secundar  =  0,85  x  P primar  =   114,50 w .

tot  pentru  cei  care  nu  stiu ,  puterea  nu  este  o  marime  gonflabila  ,  astfel  incit   puterea  la  cald ---  recte  puterea  in  regim  de  suprasarcina /  sudura /  scurtcircuit   ---  ESTE  ,  IN  CEL  MAI  FERICIT  CAZ ,  CEL  MULT  EGALA  CU  PUTEREA  LA  RECE .  

iata  cum  cei  1000 de  watt  din  titlu  s-au  mai  dezumflat  un  pic  si  au  ramas  doar  114,50w  maxim  disponibili . 

de  aici  ,  mai  departe  ,  toate  estimarile  dvs   cum  ca  ati  tras  din  retea  3400 w  sint   simple  copilarii  fara  fond . variatiile  tensiunii  si  curentului  din  secundarul  folosit  la  sudura   sint  atit  de  rapide , incit  nu  pot  fi  estimate  ochiometric  de  catre  o  persoana ,  chiar  daca  respectivul  a  montat  nu  mai  putin  de  4  aparate  de  masura  simultan . masurarea  puterii  reale  absorbite  din  retea  se  face  cu  un  powermetru ,  nu  cum  ati  facut  dvs .  haideti  sa  presupunem  ca  ati  si  sudat  cu  un  electrod  de  2,5mm  timp  de  15  secunde .  asta  inseamna  ca  ati  avut  un  curent  de  100 de  amperi  prin  electrod  ...insa  , pentru  ca  tensiunea  reala  in  scurt  era  de  numai  114,5 / 100  =  1,145 volti  ,  adica  extrem  de  mica ,  sudura  nu  poate  fi  corecta /  fiabila / de  incredere .

in  continuare ,  spuneti  ca  ati  pus  in  secundarul  principal  sirma  de  1,8 mm ...asta  inseamna  o  sectiune  a  conductorului  de  2,54469 mm patrati  ,  iar  la  un  curent  de  100 de  amperi  minim  necesari  pentru  a  topi  un  electrod  de  2,5mm  ,  inseamna  o  densitate  de  curent  fantastica ...  anume  de  39,2975 A / mm patrat  .  la  aceasta  densitate  calculata ,  transformatorul  dvs  va  arde  in  flacari  IN  MAXIM  O  ORA  DE  FUNCTIONARE  NEINTRERUPATA  . 

in  final ,  in  lumina  celor  de  mai  sus ,  vin  si  va  intreb ... QUI  PRODEST ?   acele  5,76  kg  de  cupru  meritau  o  soarta  mai  buna  ,  decit  sa  va  chinuiti  sa  le  asezati  pe  un  miez ,CARE  A  FOST  GRESIT  ALES  INCA  DE  LA  INCEPUT !  

ps...il  rog  pe  primul  aplaudac ,  un  vestit  vinator  de  posturi ,  sa  ne  explice  si  noua  ce  a  vrut  sa  spuna  cind  a  postat  urmatoarea  fraza ,  citez ...ati demonstrat practic ceea ce s-a tot incercat teoretic sa se lamureasca....am  incheiat  citatul ?  :rzb 

Buna seara ! 

Draga tovarase da-mi voie sa te lamuresc in legatura cu transformatorul si cu calculele tale gresite deoarece vad ca nu ai trecut pe la cursurile de masini electrice unde se studiaza transformatorul si functionarea sa pe larg . 

In primul impedanta de mers in gol a unui transformator nu se determina prin masurarea inductantei bobinei si calcularea reactantei inductive si masurarea rezistentei ohmice si adunandu-le pe cele doua sa calculezi impedanta de mers in gol .  Impedanta unui transformator la mersul in gol este reprezentata prin doua bobine legate in serie dintre care una nu are miez si este foarte mica ca valoare (ii vom zice Z1) si una care are miez si are valoare importanta (ii vom zice Zm) . Deci Z0 = Z1+Zm .  Z0 = r0+ x0 (r0 - rezistenta de mers in gol , x0 - reactanta de mers in gol ) .Z0 = U/I0 (U - tensiune de alimentare primar , I0 - curentul de mers in gol ) r0 =P0/I0^2 ( P0 - puterea activa masurata la mersul in gol ) Avand Z0 si r0 poti calcula pe x0 .  Pentru calculele de mers in gol Z1 se neglijeaza si Z0= Zm 

Si pentru a-ti proba ca am dreptate , tie cu formula ta curentul de mers in gol ti-a dat aproximativ 0,58 A dar curentul masurat la mers in gol de Flomar a fost intre 0,2 si 0,3 A .

Acum te invit de asemenea sa studiezi schema echivalenta a transformatorului la functionarea in sarcina cu secundarul raportat la primar si sa vezi ca impedanta Zm este in paralel cu alimentarea primarului si nu influenteaza semnificativ caderea de tensiune pe impedanta de mers in sarcina a transformatorului (Zs) . Aceasta impedanta Zs se determina la proba de scurtcircuit pe care nu o mai detaliez aici . De asemenea puterea unui transformator este data de curentul pe care poate infasurarea sa il suporte si de tensiunea maxima pe care izolatia o suporta . De asemenea transferul maxim de putere intre primar si secundar este influentat de curba de histerezis a miezului magnetic . Ceea ce a facut Flomar este un transformator care este echivalent cu 10 transformatoare de 100 de wati puse in paralel . Daca faceti un calcul simplu o sa vedeti ca Flomar a folosit mult mai multa sarma pentru transformatorul sau decat s-ar fi folosit pentru un transformator cu sectiunea standard pentru puterea de 1 kW .

Eu am fost martor la probe si l-am vazut functionand de durata cu putere de aproximativ 900 W si l-am vazut sudand .

Si acum ca si concluzie draga tovarase te rog sa faci mai mult studiu inainte sa dai drumul la porumbei pe post . 

Numai bine

Link spre comentariu

In gol se ajunge la valori instantanee aproape de saturatie, desi pe baza curentului de mers in gol rezula o inductie efectiva de 0.18T, valorile de varf sunt mult mai mari.

Se adauga caracteristica neliniara a curbei magnetice, histerezisul si rezulta un curent deformat. Acelasi lucru se observa si la trafo de fabrica.

In sarcina, fluxul de reactie al secundarului aduce inductia in zona liniara (cat poate fi ea de liniara..). Un link cu ceva detalii http://sound.westhost.com/xfmr2.htm

Da, dar deformarea arata altfel in gol, comparat cu deformarea in sarcina sau in scurt. Deci hai sa vedem, cind e miezul cel mai solicitat, in gol, in sarcina sau in scurt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări