Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMATOR 1000W pe 8cmp sectiune miez

Postări Recomandate

"Miezul e important pentru ca toate dimensionarile bobinelor au fost facute functie de caracteristicile lui. Nu?" Corect, dar Un traf calculat conform formulei cu 4,44 deja intrata in legenda nu se poate satura in nici o conditie normala de fuctionare. Excludem cazul ferorezonantei, ca asta e alta treaba si nu face obiectul discutiei.

In rest am cazut deacord ca un traf poate functiona si fara miez numai ca dimensiunile si constructia sunt aberate, randamentul redus, cel putin pentru 50Hz. La filme nu m-am uitat .

Evident! Dar daca l-ai proiectat cu miez nu poate merge fara, deci saturat. Daca-l proiectezi fara miez, atunci miezul e aerul, care are si el permeabilitatea lui, mica dar o are. Energia tot prin miez se transmite.

Flomar, in oscilograma sus e tensiunea si jos e curentul nu? Poza aduce a saturatie. Incerc sa caut o documentatie care sa indice asta. Stiu ca exista una care are o animatie foarte sugestiva dar am vazut-o acum mult timp. E explicata si forma de unda deformata. Asta ca sa nu ma apuc sa scriu eu ca nu-mi place de loc sa fac asta. Si DA, intrebarea iti era tie adresata. Scuze ca n-am fost suficient de explicit.

http://en.wikipedia.org/wiki/Transformer#mediaviewer/File:Power_Transformer_Over-Excitation.gif

Link spre comentariu

Mai, eu nu stiu ce sa mai zic. In nici un loc in vreo documentatie eu n-am citit de transformatoare de 1KW pe 8cm2 pe FeSi. De asemenea, in conditiile in care in gol miezul da semne de saturatie nu am vazut proiecte sau constructii. Ce sa cred? Daca cineva a citit documentatii care dovedesc asta il rog sa-mi spuna si mie. Dar nu povesti ci chestii reale, fizice. De testat, recunosc, nu am testat practic aceste limite...Dar nici nu doresc. Prefer in secundar o forma de unda cit mai apropiata de sinusoida. Chestia din poza e jumate armonica 3 defazata cu 90 grade.

Link spre comentariu

Tensiunea și curentul din secundar sunt sinusoidale . Unda ”deformată” este curentul de mers în gol care arată ( mai mult sau mai puțin ) așa la orice transformator - cu excepția poate a unora proiectate extrem de risipitor , cu inducții maxime de 0,8T sau mai puțin. Deformarea undei se datorează neliniarității caracteristicii B = f(H) încă foarte aproape de origine . Sigur , această caracteristică se deformează mai rău pe măsură ce ne apropiem de saturație dar nu am atins-o încă. De fapt Bsat nu însemnă un punct pînă la care putem merge relaxat iar peste e dezastru . Bsat est un punct de inflexiune pe curbă până la care B crește aproape proporțional cu H iar după care crește mult mai încet . Trebuie să fim (destul de mult) peste Bsat ( cel din tabele ) pentru a nu mai avea nicio creștere. @flomar a precizat că a făcut calculele pentru 1,1T dar a pus ceva mai puține spire decât i-a rezultat . Mie îmi dă 1,23T pentru 230V. Evident că nu avem încă saturație dar suntem aproape. Dacă am avea saturație am avea un curent de mers în gol și pierderi în miez mult mai mari.

Deformarea curbei mai este dată și de histerezis respectiv inducția remanentă - vezi palierele din jurul lui zero

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu nu stiu daca tensiunea si curentul din secundar sunt sinusoidale...Stiu doar ca un curent alternativ printr-o bobina al carei miez nu se satureaza e sinusoidal.

Ca chestie, am generat un semnal sinusoidal cu armonica 3 in proportie de 35%,  defazata cu 90 grade. Evident sintetic, dar semnalul e indiscutabil corect: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Sinus%20cu%2035%25%20armonica%203.jpg

Link spre comentariu

Misa, fara suparare, insinuezi cumva ca acea oscilograma in clipping (aratata de colegul flomar in primarul trafului) este asa datorita saturatiei miezului magnetic care "aplatizeaza" reteaua dupa acel shunt "deformind sinusoida", fortind-o la clipping?

Tu realizezi ce curent ar trebui sa existe acolo ca sa aplatizeze reteaua, chiar si dupa un shunt de 1 ohm, mai ales daca miezul ar fi saturat?

Hai sa fim cinstiti si corecti, nu cred ca nu ai masurat vreodata cu osciloscopul, cum arata "reteaua nationala de energie"...

In nenumarate posturi ale mele am spus ca reteaua este in PERMANENT clipping, iata dovada:

Asa arata la mine reteaua de 230Vac de la priza, ora 20:55 minute, cartier Dr Taberei, Bucuresti:

Filmare:

Captura osciloscop:

Posted Image

Si presupunind ca miezul ar fi saturat (inductanta primara scazind extrem de periculos pentru 50Hz, deci se contrazice singura afirmatia miezului saturat), chiar daca ORICE s-ar fi intimplat, transformatorul a functionat CU BRIO.

Poti "accepta" si recunoaste asta?

Ca traful a debitat timp de o ora de 3 ori puterea ceruta de tine la test (200W), acesta avind sarcina rezistiva ce trage din traf 800W?

Link spre comentariu

Misa, fara suparare, insinuezi cumva ca acea oscilograma in clipping (aratata de colegul flomar) este asa datorita saturatiei miezului magnetic care "aplatizeaza" reteaua dupa acel shunt "deformind sinusoida", fortind-o la clipping?

Tu realizezi ce curent ar trebui sa existe acolo ca sa aplatizeze reteaua, chiar si dupa un shunt de 1 ohm, mai ales daca miezul ar fi saturat?

Hai sa fim cinstiti si corecti, nu cred ca nu ai masurat vreodata cu osciloscopul, cum arata "reteaua nationala de energie"...

In nenumarate posturi ale mele am spus ca reteaua este in PERMANENT clipping, iata dovada:

Asa arata la mine reteaua de 230Vac de la priza, ora 20:55 minute, cartier Dr Taberei, Bucuresti:

Filmare:

Captura osciloscop:

Posted Image

Si presupunind ca miesul ar fi saturat (inductanta primara scazind extrem de periculos pentru 50Hz), chiar daca ORICE s-ar fi intimplat, transformatorul a functionat CU BRIO.

Poti "accepta" si recunoaste asta?

Leco, lasa-ma cu modulele tale idioate. Nu au ce cauta aici. Nu vorbeam CA TINE de deformarea (clipingul retelei) clar? De modulele tale cu tranzistori subdimensionati lauda-te in alta parte. BINE?

Link spre comentariu

Eu cred că @mișa vorbește de forma curentului de magnetizare care are într-adevăr un conținut important de armonici impare din cauzele de mai sus.

Dacă însă vorbește despre aplatizarea tensiunii la rețea , s-au postat zeci de capturi ( incusiv eu am postat în vreo două ocazii ) . Toate arată cam la fel . Explicația mea - consumatori de tip SMPS fără PFC care iau curent numai pe vârfurile de tensiune ale rețelei .

EDIT 

@ mișa . Înțeleg că am avut dreptate , nu vorbeai de aplatizare . Despre tensiunea din secundar - poți să faci singur un test .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu cred că @mișa vorbește de forma curentului de magnetizare care are într-adevăr un conținut important de armonici impare din cauzele de mai sus.

Dacă însă vorbește despre aplatizarea tensiunii la rețea , s-au postat zeci de capturi ( incusiv eu am postat în vreo două ocazii ) . Toate arată cam la fel . Explicația mea - consumatori de tip SMPS fără PFC care iau curent numai pe vârfurile de tensiune ale rețelei .

Nicidecum nu am vorbit nici o clipa de aplatizarea tensiunii retelei. Aceasta aplatizare a avut loc de mai multi ani si chiar e prezenta. Am avut o discutie cu cineva de pe acest forum acum citiva ani in urma careia am facut masuratori si intr-adevar asa este. Reteaua are forma de sinus limitat. Dar nu despre asta e vorba aici ci de deformarea formei de unda de catre transformator. Cum de nu v-ati prins de asta dupa ce am comentat forma de unda si chiar am simulat una?

Ce v-a dus cu gindul ca as banui forma de unda a retelei? Comentariul rautacios si in necunostinta de cauza al lui Leco sau ce?

Oricum, astept in continuare o documentatie credibila conform careia sa-mi construiesc un traf de 1000W pe un miez de 8 cm2 de FeSi. Va rog sa mi-o aratati/indicati daca ea exista. Nu conteaza lungimea miezului si nici costurile bobinajului. Doar sa fie explicata tehnic si matematic.

Link spre comentariu

Dar daca l-ai proiectat cu miez nu poate merge fara, deci saturat. Daca-l proiectezi fara miez, atunci miezul e aerul, care are si el permeabilitatea lui, mica dar o are. Energia tot prin miez se transmite.

Ce anume se satureaza daca se alimenteaza fara miez? Creste f mult curentul în gol întrucât scade reactanta inductiva, dar nu cred ne apropiem de conditii analoage opticii neliniare.

Dar daca-l plasam în vid? Prin ce miez se transmite energia. Electromagnetismul functioneaza si în vid.

Link spre comentariu

@MISA:

Idioate sint rahaturile tale de montaje pe care le faci si nu le prezinti VREODATA!

Idioate sint amplificatoarele tale facute pe vremea lui Ceausescu cu BU205 ca trz finali, tranzistori care nu au ce cauta in audio!

Daca flomar accepta sa te rahatesti in testele lui aruncind cu noroi, si sa faci pe toata lumea proasta, in munca mea NU arunci cu noroi, sa iti fie CLAR!

Postez unde vreau si cum vreau, nu impui tu nimanui cind si unde sa scrie!

Problema este CA TE OFTICI ca nu poti avea dreptate!

Si ca acel test terminat cu succes ti-a ros interiorul, de mai ai putin si faci implozie...

Nu conteaza ce miez este  si din ce material, nu conteaza ce sirma a folosit si cum a bobinat, nu conteaza ca s-a saturat sau nu, CONTEAZA CA TRAFUL A FUNCTIONAT, iar tie iti cade un "ou" daca recunosti asta.

"Da domne traful a functionat o ora cu 800W sarcina si NU a luat foc cum credeam eu"...

Eram sigur ca asa vei face...

Practic am spus-o aici, acum 48 de posturi:

Facem un pariu ca si dupa urcarea filmelor, cu sarcina de xxx wati si durata de xx minute, TOT vor circoti!

Si nu-ti mai edita mesajele anterioare in care jignesti in stinga si in dreapta ca si cum am fi "fraierii tai pe plantatia ta"!

Halal comportament de moderator...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări