Mircea Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 De acord ! Iar chestia cu cumpărarea fierului e relativă . Am văzut , inclusiv la transformatorul discutat în acest topic că micșorarea secțiunii poate duce la mărirea lungimii deci nu neapărat la economie de fier .Am uitat de juguri, alea fac ca volumul de fier sa se mareasca considerabil.@Cristian, merci, ne-am lamurit cu plasarea infasurarilor. Cartea are paginile nu ingalbenite, ci in-maronite. Asa a fost de la inceput, doar s-a mai schimbat cu timpul. O scanez azi si pun diseara linkul. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Marian,Te rog sa nu-mi propui lecturi. Lectureaza tu primul. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Bineinteles ca va propun lectura devreme ce lansati jumatati de adevaruri pentru a va impune convingerile, varsta sau experienta n-au nici o legatura cu discutia de fata, oricine poate invata oricand ceva nou, sau altfel spus, nimeni nu detine adevarul absolut, astfel incat evident ca si Dvs puteti invata ceva nou daca acceptati ca nu sunteti infailibil... Dvs lasati de inteles ca nu intelegeti anumite principii, astfel incat am propus spre lectura un articol care sa va ajute in acest sens, e simplu. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Bineinteles ca va propun lectura devreme ce lansati jumatati de adevaruri pentru a va impune convingerile, varsta sau experienta n-au nici o legatura cu discutia de fata, oricine poate invata oricand ceva nou, sau altfel spus, nimeni nu detine adevarul absolut, astfel incat evident ca si Dvs puteti invata ceva nou daca acceptati ca nu sunteti infailibil... Dvs lasati de inteles ca nu intelegeti anumite principii, astfel incat am propus spre lectura un articol care sa va ajute in acest sens, e simplu. Marian TU ai citit macar articolul ala din Colorado? primul link pus de tine? Ce adevaruri zici ca am lasat afara? Faptul ca n-am tratat complet subiectul si am explicat simplificat niste fenomene si nu ti-am pus matematici pe care degeaba le puneam? Care e problema ta? Faptul ca am zis ca un miez lung are pierderi mai mari ca unul scurt ti se pare gresit? Sau faptul ca printr-un miez gros se transfera putere mai mare ca printr-unul subtire ti se pare gresit? Ce cunosti tu despre reluctanta? Se pare ca nu ai ajuns cu cititul la pagina 18 din primul link PUS DE TINE...daca scrii asta. Ce e rupt din context in linkul pus de mine? Faptul ca e scurt nu ti-a placut? Exact aceleasi formule si comentarii sunt si in linkul pus de tine...Dar tie iti e greu sa cauti in acel document pentru ca nu stii ce sa cauti. Vrei sa-ti fac trimitere direct la pagini? Totusi, care e problema ta? Daca esti implicat emotional si/sau financiar in "transformatoare lungi si subtiri" e strict problema ta. Eu nu sunt. De restul ce sa vorbim...In alte documente sunt o gramada de formule optimizate pentru calcul rapid, o gramada de formule empirice pentru anumite materiale si forme de miez dar care toate provin din aceleasi fenomene. Nu sunt gresite dar pot fi folosite strict la dimensionari, nu la explicarea fenomenelor. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 @Misa nu voi intra intr-o dezbatere tehnica cu Dvs, nu meritati efortul... Voi spune doar ca probabil spre deosebire de Dvs eu chiar nu am nici o problema, poate doar dezamagire cauzata de agresiunea nejustificata cu care tot insistati sa impuneti niste idei depasite, atata tot. Daca veti fi citit cu atentie link-urile postate veti fi inteles ce si cum, raspunsul este acolo, daca insa nu doriti sa-l admiteti, atunci nu ma priveste. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 @Misa nu voi intra intr-o dezbatere tehnica cu Dvs, nu meritati efortul... Voi spune doar ca probabil spre deosebire de Dvs eu chiar nu am nici o problema, poate doar dezamagire cauzata de agresiunea cu care tot insistat sa impuneti niste idei depasite, atata tot. Daca veti fi citit cu atentie link-urile postate veti fi inteles ce si cum, raspunsul este acolo, daca insa nu doriti sa-l admiteti, atunci nu ma priveste. Ai putea sa precizezi o singura idee depasita pe care am prezentat-o? Concret, daca "spre deosebire de mine" esti asa de bun... Oricum nici eu nu scriu pentru tine, scriu ca nu am momentan alt lucru mai bun de facut (astept sa se intareasca in cuptor o piesa din epoxi...Daca vrei iti explic ce e aia, o chestie depasita oricum, NU?) O dezbatere tehnica nu ar putea avea loc intre noi, adica nu s-ar putea numi dezbatere atita timp cit faci referiri si ma contrazici pe baza unor articole pe care nu le-ai citit. Evident, nu merit nici un "efort" din partea ta, ca doar nu-mi datorezi nimic. Asta ma bucura! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Nu am zis ca as fi "mai bun" si nici n-am contestat superioritatea Dvs din punct de vedere tehnic, dar spre deosebire de Dvs eu totusi nu-mi impun fortat convingerile si nu recurg la insulte nenumarate atunci cand raman fara argumente sau ma enervez... Parcurgeti si Dvs acest topic si propriile postari, sunteti inadmisibil de agresiv si din acest punct de vedere afirm cu tot simtul raspunderii ca aveti o problema, am mai zis, nu suntem pe vremea lui ceasca, nu trebuie sa suportam asemenea comportament umili si cu capul plecati. Daca ati incerca macar sa fiti civilizat cu interlocutorii ati descoperi cu totul alte reactii la postarile Dvs dar asa in spatele unui monitor este simplu sa spuneti orice va vine in minte... Eu ma retrag aici, consider discutia cu Dvs o pierdere de timp, atata vreme cat nu puteti renunta la insulte nimic nu ma obliga sa va mai raspund la ceva. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Micsorarea sectiunii nu poate fi compensata marind lungimea miezului. Nici nu am spus așa ceva ! Micșorarea secțiunii poate fi compensată ( în cazul nostru ) prin mărirea amper-spirelor ( cu creșterea consumului de cupru ) . Geometria particulară a transformatorului poate conduce la creșterea lungimii . Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Nu am zis ca as fi "mai bun" si nici n-am contestat superioritatea Dvs din punct de vedere tehnic, dar spre deosebire de Dvs eu totusi nu-mi impun fortat convingerile si nu recurg la insulte nenumarate atunci cand raman fara argumente sau ma enervez... Parcurgeti si Dvs acest topic si propriile postari, sunteti inadmisibil de agresiv si din acest punct de vedere afirm cu tot simtul raspunderii ca aveti o problema, am mai zis, nu suntem pe vremea lui ceasca, nu trebuie sa suportam asemenea comportament umili si cu capul plecati. Daca ati incerca macar sa fiti civilizat cu interlocutorii ati descoperi cu totul alte reactii la postarile Dvs dar asa in spatele unui monitor este simplu sa spuneti orice va vine in minte... Eu ma retrag aici, consider discutia cu Dvs o pierdere de timp, atata vreme cat nu puteti renunta la insulte nimic nu ma obliga sa va mai raspund la ceva. Marian, faptul ca am fost "agresiv" nu justifica abaterea de la realitate a ta. Nu justifica trimiteri la documente echivalente. Poate am fost doar aparent agresiv. Doar un singur argument corect si la subiect mi-ar fi calmat agresivitatea. Ce am primit ca raspuns, citeste si tu: nimic concret, nimic la obiect, doar presupuneri si trimiteri la diverse documente care (chiar si in cazul tau) nu au fost studiate de cei care ma trimit. Am mai spus: cind apare ceva nou, trebuie masuratori clare si obiective ca sa putem evalua daca e mai bun sau mai rau. In tehnica nu merge cu "eu cred ca..." In cazul nostru concret...Te rog arata-mi doar un singur motiv pentru care as crede ca transformatorul in discutie poate debita 200W timp de 5 ore. Nu ma intereseaza, am zis, filmari de 5 ore. E suficient sa zica cineva "DA, am facut testul si merge. Se incalzeste la X grade peste mediu...". Nici macar atit nu a zis nimeni. De ce eu sunt violent? Eu nu am prezentat nimic. Eu am cerut doar explicatii care NU mi s-au dat. Nu eu am deschis topicul. Cine l-a deschis trebuie sa dea aceste explicatii. Te miri ca-l iau la misto si sunt "agresiv" daca prezinta si afirma ceva si nu VREA sa faca masuratori si sa dea explicatii? Adica cum? Eu trebuie sa inghit orice gogoasa fara sa intreb nimic? Forumul e si spatiul meu, nu numai al lui si al tau! Daca nu avea de gind sa dea explicatii trebuia sa prezinte lucrarea pe blogul personal. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Dacă miezul este saturat, putem majora oricâtde mult amperspirele, dar fluxul magnetic nu vamai creşte.Până la urmă, eu tot n-am înţeles utilitateaPRACTICĂ a acestei construcţii (cel puţin bizară,din punctul meu de vedere). Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Nici nu am spus așa ceva ! Micșorarea secțiunii poate fi compensată ( în cazul nostru ) prin mărirea amper-spirelor ( cu creșterea consumului de cupru ) . Geometria particulară a transformatorului poate conduce la creșterea lungimii . Da, sigur, dar din cosiderente strict constructive si economice, cu o diminuare a "calitatilor" transformatorului, uneori nesemnificativa dar oricum o diminuare. Adica, nu poti face un transformator de exemplu de 100W pe un miez de 1 cm2 oricit de mult i-ai mari lungimea, de exemplu faci un miez cu 2 coloane cu lungimea coloanei de 2m si sectiunea de 1 cm2. Nu poate trece pur si simplu un asemenea flux magnetic prin sectiunea de 1 cm2, indiferent ce bobine ai. Bine, exemplul e dus la extrem, dar asta se intimpa. Ce conteaza ca miezul meu de 2m si 1cm2 are 20Kg si nu stiu ce volum? NU merge. Circuitul magnetic trebuie sa fie cit mai scurt posibil, la fel ca cel electric. Miezul trebuie in asa fel dimensionat incit sa incapa in fereastra bobinajul corect pentru posibilitatea de transfer a miezului.. Nimic mai mult. Poate unii uita: Transferul de putere in cazul transformatoarelor se face PRIN MIEZ. Dimensionarea miezului, pentru a face fata fluxului magnetic, e la fel de importanta ca dimensionarea bobinajelor pentru a face fata curentului prin ele. Intr-un transformator, energia electrica e convertita in energie magnetica, care se transfera PRIN MIEZ secundarului, unde e transformata din nou in energie electrica. (stiu ca e o idee invechita, vezi @marian, dar asta se intimpla in continuare...) Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 @cristian_draghiescu Din punctul Dvs de vedere ce cauzeaza saturatia miezului si cum se manifesta ea o data ce apare? Sper sa nu intelegeti gresit intrebarea mea, va asigur ca o pun cu tot respectul ce vi-l port cuiva care raspunde intotdeauna la obiect si niciodata agresiv, sunt doar curios. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 10, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2014 Faceti pace pana postez masuratorile...dureaza, trebuie sa construiesc un grup rezistiv de 1-2 ohmi care sa suporte curentul din primar ( 4-5A) pt. ca vreau sa conectez si osciloscopul sa vedem defazajul curent/tensiune...plus instalarea, conductoare de legatura papucite , instalarea sondei de temperatura, instalarea unui comutator pt.conectarea/deconectarea sarcinii...testul se va face la o putere livrata in secundare in jurul a 900W timp de 1 ora, voi filma la inceput cind se vor vedea sinusoidele cu si fara sarcina- probabil ceva mai putin de 10min si la final cam tot atat...martor pt. trecerea timpului va fi sonda de temperatura ...si sa nu-mi spuneti ca masuratoarea e trucata pt. ca am incalzit sonda cu bricheta !! Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 @mișa , @ cristian_draghiescu Nu a afirmat nimeni , nici autorul , nici cei care l-am susținut, că o astfel de construcție este economică. Aplicațiile practice sunt de asemenea limitate - @flomar60 a găsit o aplicație pentru care și-a optimizat construcția. Ca urmare a invoca mereu ( că s-a mai invocat ) acest aspect este echivalent cu a sparge o ușă deschisă. @ cristian_draghiescu Evident că dacă miezul este saturat mărim degeaba amper-spirele. Ideea e că - având spațiu mai mult punem mai multe spire și păstrăm amperii . Toate aspectele teoretice s-au mai discutat în topicul ”Totul despre transformatoare ” . Aici era doar comentariul asupra realizării practice a lui @flomar60 care a decis să facă acest experiment în urma discuțiilor de acolo. Ideea de bază era că se poate obține o putere considerabil mai mare decât cea dată de formula P = S2. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 (editat) marian:Cu cea mai mare plăcere; afirmaţia mea are la bazăconsacrata curbă B = f(H) pe care o consider una din"cheile" problemei.Pentru orice solenoid (indiferent dacă există sau nuun miez feromagnetic) este arhicunoscută relaţia H = NI/l.Din curba respectivă se poate observa că pentru valori miciale lui "H", creşterile mici ale acesteia conduc la variaţiimari ale inducţiei magnetice.Însă pentru valori mari ale lui "H", creşterea în continuarea acestuia va provoca creşteri din ce în ce mai mici ale lui "B".Pe aceeaşi curbă (pentru vizualizarea căreia rog pe oricine esteinteresat să "şi-o procure" de pe net) se vede clar că la unmoment dat curba "B" devine practic constantă, fiind orizontală.Tocmai în acel punct de pe curbă apare saturaţia miezului.Pentru cine nu a sesizat încă, numărătorul expresiei lui "H" îlconstituie chiar amperspirele la care am făcut prima dată referire.L.E.Domnule UDAR, dacă "punem mai multe spire şi păstrăm amperii",obţinem acelaşi lucru; tot o creştere a amperspirelor. Editat Septembrie 10, 2014 de cristian_draghiescu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum