Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator LM317

Ombladon2002

Postări Recomandate

Am facut montajul de mai jos,la R1 am pus o rezistenta de 275 ohmi iar la R2 una de 800 ohmi,tensiunea la iesire ese 4,98V,radiatorul LM-ului este o tabla cu dimensiunile 40x50x3mm,este normal sa ajunga la 60*C?

Posted Image

Link spre comentariu

Da, este normal!Randamentul acestui stabilizator este de ~ 35%.La un curent de 1A puterea disipata pe LM317 va fi de 9W, suficienți ca sa ridice temperatura la 80 grade pe acel radiator.De ce nu folosești un stabilizator in comutație?

Link spre comentariu

1. Nu ai scris ce curent ”tragi” din sursă dar în principiu @Fulgerik are dreptate . Trebuie să te aștepți la o diferență de temperatură de 8-15°C pentru fiecare watt disipat ( e doar o ”guesstimare” ! ) .

2. Da , se poate . Și cu LM317 și cu UA7805 , etc . Dar cel mai bine e cu un circuit specializat pentru lucru în comutație - chiar și banalul și mult bârfitul MC34063A

Link spre comentariu

Momentan nu am ceva precis cu care sa il masor (imi indica in jur de 400mA),dar incarcatorul il folosesc sa incarc un telefon cu bateria de 1200mAh...

Nu am de unde sa cumpar integrate,pot sa folosesc doar ce mi-a ramas de la proiectele mai vechi,adica LM317,rezistente de orice valoare si alte piese care nu cred ca au legatura cu incarcatorul (TL431,LM393,NE555,3 surse ATX din care pot lua piese...)

Link spre comentariu

Iartă-mă , nu vreau să fiu rău dar bucătarul care vrea să gătească o mâncare bună și are frigiderul gol ... 

Ai lansat în ultima perioadă destul de multe idei/proiecte . Foarte bine . Dar dacă aștepți ca la fiecare din ele să ai o schemă definitivă cu o listă de piese pe care apoi să le comanzi nu prea ține . Văd că ai ambiții și te felicit pentru asta . Dar atunci trebuie să începi să-ți faci un mic stoc de componente . Câteva tipuri de surse liniare și în comutație întră în lista scurtă.

Totuși , dacă vrei să experimentezi :  Google : LM317 switching regulator 

Link spre comentariu

Iartă-mă , nu vreau să fiu rău dar bucătarul care vrea să gătească o mâncare bună și are frigiderul gol ... 

Ai lansat în ultima perioadă destul de multe idei/proiecte . Foarte bine . Dar dacă aștepți ca la fiecare din ele să ai o schemă definitivă cu o listă de piese pe care apoi să le comanzi nu prea ține . Văd că ai ambiții și te felicit pentru asta . Dar atunci trebuie să începi să-ți faci un mic stoc de componente . Câteva tipuri de surse liniare și în comutație întră în lista scurtă.

Totuși , dacă vrei să experimentezi :  Google : LM317 switching regulator 

Am inceput sa umplu cosul cu piese,dar pana nu ajung la 100 de lei,nu fac comanda...

Link spre comentariu

Incearca un LM2576 de 5V. 

Si eu am construit un astfel de alimentator. 

Momentan am ajuns la 700mA. Nu stiu in schimb ce bobina sa folosesc, deoarece nu gasesc pe nicaieri sa cumpar una de 100uH. 

Link spre comentariu

Da, este suficient dar problema incalzirii tot nu se rezolva, 7805 este la fel de liniar precum 317 deci la fel de "fierbinte". Nu sunt decat 2 solutii, fie folosirea unui regulator in comutatie fie folosirea unui radiator corespunzator, prelungirea discutiilor ca o fi ca o pati este irelevanta, asa cum @UDAR zice, vrei sa faci ceva bun, trebuie sa mai si investesti.

Link spre comentariu

Adunate de pe forum!

Modul step down cu LM2596, lucreaza in regim de comutatie, tensiune de intrare 3.2-35V cc, tensiune de iesire variabila intre 1.2-32V, curent de iesire maxim 2.2A
Dimensiuni 43mm * 21mm * 14mm. Frecventa de lucru 65Khz, eficienta max 92%.Protectie termica si la scurt circuit. Pret 10 lei
Posted Image

Sursa step down in comutatie curent iesire 5A !
Caracteristici: Frecventa lucru 180Khz, tensiune intrare 4.8-38VDC, tensiune iesire 1.25-35VDC, protectie termica si la scurtcircuit, dimensiuni:54*23*15mmm radiator de aluminiu inclus, putere de iesire 75W.
Pret 20 LEI
Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări