Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2n3055

Vizitator Iancu Ilie

Postări Recomandate

Mai am de cerut un singur sfat : cu ce se pot inlocui finalii si prefinalii  asa ca reper pentru a imbunatatii circuitul? Sunt constient ca  bd-urile si  2n3055 limiteaza  amplificatorul... sau poate ma insel eu? Momentan ascult in casti   si nu ma pot "dezlipii" de ele.   :rade:

Circuitul se poate transforma si in amplificator pentru casti(adica doar cu prefinalii   iar finalii scosi)? Ma gandesc sa imi fac separat un amplficator stereo pentru casti.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Performantele oferite de BD-uri +2N3055, sint suficiente in gama 20Hz-20kHz, nu ai boxe sau urechi sa redai si asculti, ce pot oferi acesti finali si prefinali.

Link spre comentariu

De ce se aude schema asa de incet?  Parca ar avea 3-4 W nu 20W asa de incet se aude! Am avut o alta alimentare de 2 ori 25 volti cu aproximatie; amperaj avea destul  , sarma are  1,6mm diametru. HFE-ul tranzistorilor din intrare(T1;T2;T3;T4) sunt de aproximatic 300 in plus sau in minus 20-30.(iam masurat eu)

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Fara sa vreau in timpul testelor am  facut scurt intre emitor si colector in bd139(T8) si  am ars un 2n3055 probabil si prefinalul  .

Welcome to the club :rade: Asa am patit si eu in timp ce masuram valorile tensiunilor. Daca s-a intamplat asta, trebuie inlocuita si perechea trz respectiv, chiar daca "da bine" pe multimetru (functia dioda). Si verificati (inca o data) tot montajul, condensatorii cu valori mici (nF,pF daca sunt calea de semnal). Spor!

Link spre comentariu

Imi pare rau ca revin asa de tarziu; am avut niste treburi. Deci in continuare schema se aude incet precizez ca  am placa de sunet creative sound blaster 5.1 model SB1095. Am masurat tensiunile din schema iar  tensiunea de -1,1V  la mine arata -0,5 volti. Aici ma refer la colectorul tranzistorului T6 . Am masurat inc ontinuare daca se deschid tranzistorii iar singurul tranzistor care nu se deschide , deloc e T11 2N3055. 

PS: Am schimbat tranzistorul T11 care il arsesem iar preventiv am masurat si T8; T9 si T10. 

Am masurat din nou  tranzistorul T11 deci in nici un caz nu e ars ; doar l-am schimbat.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Am masurat T10 din da asa e acum conduce intre Emitor si Colector. Deci trebuie schimbat. Revin.

Masurasem gresit acum l-am scos de pe placa deci T10 e  bun; scuze de incurcatura.   Am masurat si rezistentele din jur cele de 100 si  de 0,47 , sunt in regula.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Daca nu sunt prea indiscrect reglajul acela in cazul in care nu am becuri de 12 volti si pun rezistente  ce trebuie sa masor mai exact? Tensiunea ce cade pe rezistente ce le pun de proba la alimentare la plus si minus? Stiu ca pare ridicol dar eu inca nu am inteles exact. Mia  explicat "zal"  dar sunt confuz.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Se numesc ''măsuri de prevedere'' şi se montează provizoriu ca să ferească montajul în cazul oscilaţiilor, greşelilor de legare, alte defecte neprevăzute. Nu trebuie să măsori nimic pe acele rez, au rol de siguranţe. Becurile în schimb semnalizează consumul şi limitează tensiunea pe amplif în caz de defect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări