fritz_vali Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 (editat) Mai am de cerut un singur sfat : cu ce se pot inlocui finalii si prefinalii asa ca reper pentru a imbunatatii circuitul? Sunt constient ca bd-urile si 2n3055 limiteaza amplificatorul... sau poate ma insel eu? Momentan ascult in casti si nu ma pot "dezlipii" de ele. Circuitul se poate transforma si in amplificator pentru casti(adica doar cu prefinalii iar finalii scosi)? Ma gandesc sa imi fac separat un amplficator stereo pentru casti. Editat Martie 8, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Performantele oferite de BD-uri +2N3055, sint suficiente in gama 20Hz-20kHz, nu ai boxe sau urechi sa redai si asculti, ce pot oferi acesti finali si prefinali. Link spre comentariu
zal Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Doar să modifici etajul final cu trz complementari, avantajul sînt distorsiunile mai scăzute de cîteva ori faţă de varianta cvasicomplementară npn (sau pnp, tot aia). Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Va multumesc mult pentru ajutor. Chiar sa meritat. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 (editat) De ce se aude schema asa de incet? Parca ar avea 3-4 W nu 20W asa de incet se aude! Am avut o alta alimentare de 2 ori 25 volti cu aproximatie; amperaj avea destul , sarma are 1,6mm diametru. HFE-ul tranzistorilor din intrare(T1;T2;T3;T4) sunt de aproximatic 300 in plus sau in minus 20-30.(iam masurat eu) Editat Martie 9, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
bmwh548 Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 S-au masurat tensiunile in sarcina? Semnalul de intrare e suficient de puternic? Link spre comentariu
zal Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 Una caldă, una rece. Schema are amplificare x47, destul de multă faţă de media de circa 30...35 practicată de amplifurile comerciale şi la limita stabilităţii. Semnalul din ce sursă provine? Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Fara sa vreau in timpul testelor am facut scurt intre emitor si colector in bd139(T8) si am ars un 2n3055 probabil si prefinalul . Welcome to the club Asa am patit si eu in timp ce masuram valorile tensiunilor. Daca s-a intamplat asta, trebuie inlocuita si perechea trz respectiv, chiar daca "da bine" pe multimetru (functia dioda). Si verificati (inca o data) tot montajul, condensatorii cu valori mici (nF,pF daca sunt calea de semnal). Spor! Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Imi pare rau ca revin asa de tarziu; am avut niste treburi. Deci in continuare schema se aude incet precizez ca am placa de sunet creative sound blaster 5.1 model SB1095. Am masurat tensiunile din schema iar tensiunea de -1,1V la mine arata -0,5 volti. Aici ma refer la colectorul tranzistorului T6 . Am masurat inc ontinuare daca se deschid tranzistorii iar singurul tranzistor care nu se deschide , deloc e T11 2N3055. PS: Am schimbat tranzistorul T11 care il arsesem iar preventiv am masurat si T8; T9 si T10. Am masurat din nou tranzistorul T11 deci in nici un caz nu e ars ; doar l-am schimbat. Editat Martie 10, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
zal Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Verifică, schimbă T10, T11 (scoase din montaj desigur), rezistenţele din jur... au mai făcut şi alţii schema asta simplă şi le-a ieşit în doi timpi şi trei lipituri. Mai multă atenţie. Editat Martie 10, 2015 de zal Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Am masurat T10 din da asa e acum conduce intre Emitor si Colector. Deci trebuie schimbat. Revin. Masurasem gresit acum l-am scos de pe placa deci T10 e bun; scuze de incurcatura. Am masurat si rezistentele din jur cele de 100 si de 0,47 , sunt in regula. Editat Martie 10, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Daca nu sunt prea indiscrect reglajul acela in cazul in care nu am becuri de 12 volti si pun rezistente ce trebuie sa masor mai exact? Tensiunea ce cade pe rezistente ce le pun de proba la alimentare la plus si minus? Stiu ca pare ridicol dar eu inca nu am inteles exact. Mia explicat "zal" dar sunt confuz. Editat Martie 10, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
zal Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Se numesc ''măsuri de prevedere'' şi se montează provizoriu ca să ferească montajul în cazul oscilaţiilor, greşelilor de legare, alte defecte neprevăzute. Nu trebuie să măsori nimic pe acele rez, au rol de siguranţe. Becurile în schimb semnalizează consumul şi limitează tensiunea pe amplif în caz de defect. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Si de fapt ce masor tensiunea ce cade pe difuzor, de maxim 50 mv? Editat Martie 10, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
zal Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Aia e deriva faţă de masă sau offset-ul ptr anglofoni. Poţi măsura orice dacă ampliful e reglat corect şi nu are bube, indicaţiile vor fi cu cîţiva mV mai mici decît fără rez sau becuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum