Vizitator Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 e mai fiabil acest amplificator decat un tda2050. Se aude mai bine ,si are putere mai mare amplificatorul din schema de mai sus. TDA 2050 are maxim 20w. Schema de mai sus ajunge pana la 80w. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) 80W pe sarcină de 4 Ohmi, cu alimentarea maximă permisă de trz finali (60V interval) şi semnal zdravăn, altfel ptr viaţă lungă vreo 30W/8 Ohmi. Se pot folosi 2N3055 cu orice schemă cu alimentare simetrică +/-30V şi etaj cvasicomplementar. Atenţie la terminaţie, reprezintă tens de lucru. Schema are probleme. Editat Februarie 3, 2015 de zal Link spre comentariu
fritz_vali Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Daca schema permite poti ajunge la (cum spune colegul de mai sus "electro6" ) 80W. Schema postata de mine e de putere mica (aproximativ 10 W) ; nu am masurat. Neavand osciloscop singura solutie aproximativa de masurare a puterii(asta doar la frecvente pana la 100-200 Hz cred) este cu un voltmetru AC . Eu folosesc tabelul acesta de mai jos. Editat Februarie 3, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
claw Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Pai nu prea ai nevoie de tabelul de mai sus...Tot ce e calculat acolo rezulta din formula:P=U2/R(sarcina). Link spre comentariu
globaldj Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Am construit eu aceasta schema din revista "Conex Electronic", acum aproape noua sau zece ani. A fost prima schema de amplificator full tranzistorizat pe care am abordat-o. La momentul respectiv, rezultatul mi s-a parut fantastic, cu mult peste amplificatoarele integrate constuite pana atunci (TDA 20XX...). Tin minte ca am modificat putin alimentarea, in sensul in care am folosit +32 V fata de cei +24 recomandati in revista. Puterea maxima fiind undeva spre 15 W .... arhisuficient dupa mine pentru o camera de locuit. O singura remarca: N-am putut scapa de brumul tensiunii de alimentare pana nu i-am facut un stabilizator simplu serie (KD 607 + o combinatie de zenere PL XX). De altfel finalii folositi (aceeasi KD 607) cat si aproape toate piesele au fost recuperate din aparatura mai veche (BC 547 l-am inlocuit cu BC171)....O recomand cu caldura pentru un amlificator de inceput fiind usor de reglat si de pus la punct. Editat Februarie 3, 2015 de globaldj Link spre comentariu
oltean24 Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 2N -urile nu dezamagesc eu am modificat acele amplif de 15w produse de Baneasa si am dublat si finalii sa pot folosi sarcini de 2ohmi am dat discoteca cu 2 astfel de amplificatoare.L-am facut cu cea am avut cu un traf de 630w cu alimentare de 2x24ca adica 48 vca ca sunt cu alimentare diferentiala dar am anticipat ca i-l voi folosi si altundeva(de fapt acum alimenteaza 2 module cu sc 5200). Filtrajul aveam o baterie formata din 20cond de tv 200uf/350vcc alimentarea era separata in alta carcasa cu un ventilator de la un radiator de par la 220vca racea tranzistorii foarte bine radiatorul folosit nu era decat o tabla de 4 mm si trebuia neaparat radiator .Imi aduc aminte cu placere de el la timpul acela mi se parea varful timpul a trecut.. .pe iesire aveam un cond de 10mF/63vcc destul de baban.Bass placut inalte moderate nu se aud asa tipator ca la integrate.In rest intreaba-ma ce vrei am avut si am amplifuri pe 2n3055 sunt solide. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) e mai fiabil acest amplificator decat un tda2050.Se aude mai bine ,si are putere mai mare amplificatorul din schema de mai sus.TDA 2050 are maxim 20w. Schema de mai sus ajunge pana la 80w.80W,in alta galaxie!Scoate tu 80W ,cu alimentare de 24V si acea topologie.Ii dau dreptate lui Victor(uneori) Editat Februarie 3, 2015 de viobio Link spre comentariu
one Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 (editat) Schema de mai sus este limitata pentru ca excursia tensiunii la iesire este putin probabil sa se apropie de tensiunea de alimentare, oricum, considerand ca se ajunge la un varf de 10V, deci cam 12W putere maxima. Ca putere si poate si viteza de raspuns, acest amplificator poate depasi TDA2030 pentru ca acesta are tranzistorii interni mult mai mici, dar la acest ordin de marime este destul de greu de sesizat si TDA2030 are distorsiuni mai putine pentru ca nu are atatea condensatoare pe calea de semnal. Un TDA2050 cred ca se aude si mai bine pentru ca are schema interna mai buna (etaj diferential, polarizat cu curent constant - raspuns mult mai liniar). Avand in vedere ca pretul unui amplificator este dat de sursa de alimentare, finali, radiator, eu as alege o alta schema pentru 2N3055, cu alimentare simetrica si cu un etaj de intrare diferential, fara sa fac economie la aceasta parte. Editat Februarie 13, 2015 de one Link spre comentariu
fritz_vali Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 (editat) Am ales deja alta schema. Dar din pacate sunt prins si cu alte , treburi si e greu sa ma apuc de schema. Am facut in "sprint layout" cablajul dar mi se pare destul de mic. Astept sa imi vine niste piese si cablaj dar in functie de cum am timp ma apuc si de schema. O sa refac si schema in sprint dar cu 30% mai "aerisita". Editat Februarie 13, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
allexx1968 Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Avand in vedere ca pretul unui amplificator este dat de sursa de alimentare, finali, radiator, eu as alege o alta schema pentru 2N3055, cu alimentare simetrica si cu un etaj de intrare diferential, fara sa fac economie la aceasta parte. Buna Poi ce ziceti de un Quad405?Am construit 3 bucati in epoca Ceausescu si unul din ele inca functioneaza(poate si celelalte,dar nu mai stiu nimic de ele).Si asta cu componente 90% recuperate.Dar daca stau sa ma gandesc, mie mi-au "crapat" tranzistori la jumatate din puterea specificata.Nu pot spune acelasi lucru despre 2N3055 IPRS. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
one Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 (editat) Din pacate nu am construit Quad405, deci nu ma pot pronunta. O schema asemanatoare cu cea postata de fritz_vali pe 13februarie am construit dar cu finali 2N3773. Avea o viteza de raspuns extraordinara, se auzea foarte bine. Un mare avantaj al acestei scheme este ca se poate proba fara finali, bineinteles fara nici o pretentie de putere, dar se asigura astfel ca nu este nici o eroare in constructie. Editat Februarie 16, 2015 de one Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 La schema de la #71, în superdioda n-ar strica sa fie inclus un rezistor pentru compensarea rezistentei interne a acesteia (între colectoarele T5 si T7). Cum se dimensioneaza gasiti la taica Hawksford. Daca faceti Quad 405, cautati sa implementati îmbunatatirile propuse de B. Ludwig si K. Snook. Se merita. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 (editat) Cea mai fiabila schema cu 2N3055 (sau orice NPN de putere) mi se pare etajul final din Vermona(daca se doreste, postez schema). Prin anii 90 am folosit-o in multe amplificatoare in locul STK-urilor care nu se gaseau. Si sunetul este de exceptie, schema este foarte simpla cu alimentarea intre 2x25-2x40V, 2 perechi de BD-uri si niste BC 161 parca in intrare. Editat Februarie 16, 2015 de fluffy37 Link spre comentariu
zal Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 Dacă superdioda e mai simplă, din trei diode, unde mai se bagă rez buclucaşă? N-am prea văzut asta în scheme simetrice, mai mult prin alea simple cu bootstrap sau alte improvizaţii şi nici nu am folosit vreodată aşa ceva. La superdioda cu trz npn sînt trei variante de stricare a simetriei cu acea rez şi mai toate prin scheme simple, prima în serie cu toată superdioda pe ramura pozitivă, a doua între divizorul rezistiv şi colectorul trz şi a treia după superdiodă, în serie cu baza trz prefinal de pe ramura pozitivă. Foarte rar am văzut asta şi pe ramura negativă, probabil vroiau să corecteze o asimetrie din etajul pilot. Link spre comentariu
zsjkuki Postat Februarie 16, 2015 Partajează Postat Februarie 16, 2015 Buna Poi ce ziceti de un Quad405?Am construit 3 bucati in epoca Ceausescu si unul din ele inca functioneaza(poate si celelalte,dar nu mai stiu nimic de ele).Si asta cu componente 90% recuperate.Dar daca stau sa ma gandesc, mie mi-au "crapat" tranzistori la jumatate din puterea specificata.Nu pot spune acelasi lucru despre 2N3055 IPRS. Spor tuturor Alex Salut Quad 405 este un amplificator ok.Eu am construit multe si pe vremea dinainte de 89 cel aparut in Radiotehnica ,cat si cel imbunatatit al lui B Ludwig.Linistit te poti apuca de el! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum