hpavictor Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Ai inteles tot atat cat cel care se mira mai sus ! Rezolvarea consta in folosirea unui condesator mai special . Mai citeste inca o data , nu-si pierde nimeni timpul cu tine daca nu ai chef sa citesti inca o data . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Cum apare in catalog acest "curent repetitiv de varf" (in engleza)... ? Se pot da doua exemple clare de conzi, cu acest parametru inscris, cu valori foarte diferite, la 2200uF? Nu conteaza producatorul, etc... Am in acest moment, deschisa pagina la F...ll, si caut... vreau si eu sa achizitionez cea mai buna varianta, pentru acest amplificator primitiv. Multumesc! Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Rated ripple current .... Uite un exemplu de pagina de catalog cu detalii : Pasul urmator : calculezi puterea pe sarcina ( de regula calculul se face pentru 4 ohmi ) , ulterior curentul prin sarcina si alegi un condesator care sa depaseasca acel curent cu o rezerva , de obicei +100 % . Recomand sa evitati " producatorii " de electrolitici care nu ofera date de catalog detaliate ...aproape sigur este vorba de componente FAKE . Unii producatori seriosi ofera inclusiv valori ale curentului repetitiv de varf si la frecvente mai mari ( 100 KHz ) , ba chiar si Slew Rate-ul , adica viteza de incarcare in A / uS ! Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Am selectat pentru 3300µF/50V de la Samwha : - seria RD ( standard , 105°) Ф 16mm - 1,86A - seria SD ( standard , 85°) Ф 18mm - 2,76A - seria HE ( snap in , 105°) Ф 22mm - 2,20A - seria HC ( snap in , 85°) Ф 25mm - 3,06A Valorile sunt date la 120Hz și la temperatura maximă. La 50Hz sunt cam jumătate . La scăderea temperaturii cresc ( aprox dublu la 10°C) , totuși nu se recomandă un curent mai mare decât dublu chiar dacă temperatura e scăzută. 1 Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 (editat) De remarcat importanta tabelului cu doua randuri de pe ultima pagina ... Aici aveti extrasul din tabel : Incercati sa neglijati rautacismele unora la cafeaua de dimineata . Asta este adevarata lor valoare . Editat Ianuarie 9, 2015 de Victor Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Daca imi amintesc bine, la ultimul am avut montat pe iesire un Nippon Chemi-Con, la 4700Uf/63V. Tin minte ca a costat enorm la vremea aia, pentru buzunarul meu... luasem vreo 4, sa am. Faceam experimente... Ce vremuri. Multumesc de raspuns! P.S. Acum mi-ar placea sa stiu daca acea valoare, mai mare, aducea ceva avantaje... urechiometric, cel putin mie, mi se pare ca da... Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Din pacate , in Romania acelor ani , pretul nu arata adevarata valoare a unui produs , ci doar dorinta de inavutire a unor patroni excroci ( bisnitari ) , avand ca scuza aplicarea regulilor de tip " cerere - oferta " pentru marirea nejustificata a preturilor . Aici : http://www.tme.eu/ro/Document/f752f57aae2f82230c7ed7f830e35360/gl_samwha.pdf gasiti datele pentru un condesator de cuplaj cu sarcina potrivit scopurilor audio de mare putere . Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Sa inteleg ca este vorba despre despre condensatorul C10 de 2200uF. Rezolvarea fiind conectarea in paralel a 2 bucati de 1000uF + 2 buc de 100uF? Se mai poate explica si pentru noi incepatorii care este si diferenta intre tranzistorii vechi vs cei moderni? Multumesc... Da, despre cond de ieşire e vorba şi uite că se mişcă lucrurile mai sus. ............... Cu trz e treaba următoare: cînd au fost concepute unele scheme cu piesele acelor ani, trz din ele aveau în general o bandă mult mai îngustă ca cei actuali (să zicem 1Mhz maxim faţă de 100Mhz azi). De multe ori cînd se clonează o schemă veche cu trz moderni, căci cei originali sînt de mult dispăruţi, apar probleme. De aia am insistat ca atunci cînd se postează scheme vechi, autorul postării să facă şi munca patriotică de a adapta lista de piese la ce se găseşte acum şi de a corecta unde e cazul schema. Unii au luat-o ca o jignire, treaba lor. Vă las să studiaţi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Inca se mai gasesc 2n-urile, bc-urile, si bd-urile. Cel putin pentru mine a fost un exercitiu foarte bun, in intelegerea multor aspecte de proiectare/executie si fenomene. Era ceva sa realizezi A-Z un astfel de amplificator, de la cablul de alimentare, la cablul de iesire. Sustin pe oricine (incepator, evident) vrea sa-l realizeze, si-i garantez ca-i va oferi toate satisfactiile, si inca ceva peste. Cred ca in Almanah Tehnium, nu mai stiu anul, exista o fotografie cu o realizare de exceptie a acestui amplificator. Putini presupusi avansati, sunt capabili de asa ceva, fie ea schema primitiva... Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 S-a inteles, referitor la curentul repetitiv mare se pare ca si condensatorii Panasonic seria FC s-ar incadra. ( http://ro.rsdelivers.com/product/panasonic/eeufc1v222/panasonic-2200%CE%BCf-20-18m%CF%89-35-v-dc-through-hole-radial-aluminium-electrolytic-capacitor/3150782.aspx ) Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Mă bucur că de cînd repet chestia cu tipul constructiv al cond de ieşire au început să priceapă şi alţii că asta e o problemă azi. Mai rămîne s-o priceapă şi pe aia cu trz vechi - trz moderni. ................ Mă mir în acelaşi timp cît se insistă cu astfel de scheme primitive, locul lor e în istoria amplificării. Oare de cîte ori putem reinventa roata? Pai tocmai aia e! Daca a fost odata inventata roata rotunda, o folosim asa cum este. Este mai greu de folosit una in colturi, numai pentru ca cea rotunda are citeva milenii de cind a fost inventata! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Pai tocmai aia e! Daca a fost odata inventata roata rotunda, o folosim asa cum este. Este mai greu de folosit una in colturi, numai pentru ca cea rotunda are citeva milenii de cind a fost inventata! Trecînd peste pleonasm şi comparînd cu amplifurile, roţile din bucăţi de lemn ale unui car cu boi de acum cîteva milenii nu se compară cu roţile unei maşini sport moderne. Să renunţăm la cd-uri că avem încă patefoane, ce folosesc tot discuri. ............... Mai e puţin şi numiţi amplifurile astea ''hi-end''. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Mda , sa impuscam caii pentru ca au aparut tractoarele , asa spuneau activistii de partid cand au realizat mare pas inainte ( colectivizarea fortata ) in anii '50 - '60 ! Se pare ca urmasii lor nu au murit inca ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Asta din almanahul Tehnium 1984? Asta este, da... Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Aici : http://www.tme.eu/ro/Document/f752f57aae2f82230c7ed7f830e35360/gl_samwha.pdf gasiti datele pentru un condesator de cuplaj cu sarcina potrivit scopurilor audio de mare putere . Victor aia se numeste overkill, si offtopic in situatia de fata pentruca pur si simplu nu ai ce face cu el aici.In principiu se cere ca si anume curentul de varf la amplif in functie de sarcina folosita, sa nu depaseasca curentul de riplu maxim admis de condensator, nu vad necesitatea alegerii unui condensator cu riplu de curent admis dublu fata de ceea ce va trebui sa suporte, majoritatea schemelor cu condensator pe iesire sunt modeste ( si n-aveti decat sa-mi sariti in cap cati vreti, nu ma intereseaza ), nu vad pentru ce sa iti bati capul cu "supercondensatori", curentul de riplu maxim admis este specificat in anumite conditii, daca nu il depasesti atunci este ok, se poate din 2 sau 3 in paralel sa iesi mai avantajos decat unul singur. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum