Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2n3055

Vizitator Iancu Ilie

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Am terminat amplificatorul si  sint multumit de el . M-am luat dupa cablajul de la arduinotehniq.ro  si socoteala de acasa nu s-a potrivit cu aia din targ n-am gasit  semireglabile multitura patrate si am pus ce am gasit si a iesit mai ingramadit asta e   . Acum vreau sa pun doua amplificatoare destea in punte fara condensator de iesire ca sa obtin  o putere mai mare mai treuiefacute cevamodifiari la schema de naza ?

Posted Image

Editat de VEF
Link spre comentariu

Daca vrei sa o pui in punte, incearca macar BD-urile prefinale sa le pui 237-238, 2N3055 au beta cam micut unele si e posibil ca pentru legarea in punte sa intrerupi BD-urile, finalii cer un curent de baza mai mare pe care BD-urile nu il pot tine; am patit-o pe la mijlocul anilor 80, ambele BD-uri intrerupte de emitor.

Cum am pus 237-238, n-am mai avut probleme.

Practic de atunci am renuntat la BD139-140, si foloseam exclusiv BD237-238 ca prefinali.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bine acum eu sint multumit de el  se aude bine si mi-ar fi mers din prima daca nu faceam o prostie m-am dus sa-l reglez si sa-i fac proba la cineva care are o  sursa de tensiune     foarte desteapta cu trei iesiri una fixa de 6v una de 0-20v 2a si una de 0-300v 1a .Am zis ca daca il alimentez la 44 v  poate o pacalim l-am reglat dar cand i-am dat semnal a intrat sursa in protectie si nu stiu cine m-a pus s-o  opresc de la buton . Bine ca mi-am dat seama si i-am scos borna repede ar tot am ars finalul si prefinalul de sus sursa aia cand o opresti de la buton am masurat scoate cam 200v .

Am schimbat tranzistorii arsi am alimentat din alta sursa si a mers perfect . M-am mai gandit daca pun doua ampificatoare destea in punte n-am radiatoare pentru ele . Ma gandesc sa aleg schema asta postata de utilizatorul DJLeco pe un alt topic am sa inlocuiesc termistorul cu o superdioda  ii mai trebuie alte modificari 

Posted Image

Editat de VEF
Link spre comentariu

Schema aia am facut-o la data aoparitiei din curiozitate, mi-a mers excelent!

Poti inlocui tot ansamblul cu o superdioda, insa termistorul ala are o alta deviatie a biasului, mie atunci imi parea ca schema suna ca una pe germaniu...

Cald, soft, curat, aveam parca un traf de 45V/6A si 4700uF/80Vcc Frolyt.

Daca pui condensatorul de cuplaj la o tensiune mai mare decit tensiunea de alimentare, nici nu ai nevoie de protectie la DC out!

Daca folosesti in punte, da, trebuie pusa protectia si ajustat foarte atent Vcc/2 la iesire la ambele etaje finale, altfel ai offset!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 9 luni mai târziu...

Cel mai slab telefon ar putea sa-i dea in blana relaxat acestui amplificator, in simulari se poate observa faptul ca 350mVP este de ajuns pentru a-l duce aproape de clipping, astfel incat garantat nu nivelul semnalului este problema.

Vali, ai mai refacut testul ala cu semnal de 100hz aseara dupa ce ai schimbat rezistenta aia arsa? si daca da, ce sarcina ai folosit pe iesire? Si spune-mi ce condensator ai pus pe rezistenta de 47k R9? in poze nu se vede, iar in schema se cer acolo 10p, tu ce ai pus, ce scrie pe condensator? Si C4 este nou sau recuperat? Este normal ca radiatparele sa se incalzeasca in sarcina mai ales daca radiatorul este mic, iar faptul ca tranzistorul din superdioda nu este pus pe radiatoar poate cauza ambalarea termica a finalilor daca biasul setat este mai mare.

LE: Din cate am inteles chiar si dupa schimbarea acelei rezistente arse inca ai probleme cu asimetrie mare a tensiunilor din colectoarele T5 si T6, ceea ce nu este in regula si releva faptul ca ramura de jos a etajului final inca nu functioneaza, deci renunta la teste de semnal, amplificatorul inca nu functioneaza corect nici in gol. Pune intrarea la masa, lasa iesirea in gol si apoi alimenteaza, masoara tensiunea la bornele R19 si apoi pe cea de la bornele R21, la valori egale ale rezistetentelor, si tensiunea ar trebui sa fie egala. Mai masoara tensiunea de pe R20 ( rezistenta in paralel cu dioda ), acolo trebuie neaparat sa gasesti undeva spre 0,6V, mai masoara si pe rezistenta dintre baza si emitor la finalul de jos ( in schema vad ca nu este numerotata ) cea de 100 de Ohm. Doar atunci cand la functionarea in gol totul este in regula, se mai poate testa si cu semnal, momentan asimetria aia mare la VAS este anormala.

salut Marian,sunt un amator in acest domeniu,ai putea sa mi spui te rog ce sa modific la MP100 sa l folosesc la +-55V

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
La 28.10.2016 la 10:14, DjLeco a spus:

Daca vrei sa o pui in punte, incearca macar BD-urile prefinale sa le pui 237-238, 2N3055 au beta cam micut unele si e posibil ca pentru legarea in punte sa intrerupi BD-urile, finalii cer un curent de baza mai mare pe care BD-urile nu il pot tine; am patit-o pe la mijlocul anilor 80, ambele BD-uri intrerupte de emitor.

Cum am pus 237-238, n-am mai avut probleme.

Practic de atunci am renuntat la BD139-140, si foloseam exclusiv BD237-238 ca prefinali.

E aur curat ce spui.

Eu am facut la fel.

Problema e ca nu prea se gaseau usor si asteptam ceva timp dupa ele!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări