Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2n3055

Vizitator Iancu Ilie

Postări Recomandate

Ce legatura are eventuala prezenta a unui condensator peste degenerare cu numele elementar al unei conexiuni ale bipolarului? Adica pe bune doar punand sau eliminand un element pasiv gata schimbam tot? Zau asa...este emitor comun fie ca are degenerare, fie ca nu, este emitor comun fie ca are condul ala peste degenerare ( care mareste castigul in ac ) fie ca nu.

Link spre comentariu

Propunerea mea a fost schema pe care o analizați mai sus , datorita unui motiv simplu : dacă se folosește ca sursa de semnal o ieșire de caști ( PC sau telefon , tabletă ) atunci este necesara o amplificare oarecum mică și o intrare de joasă impedanță .Se poate folosi si o impedanță mare , dar creste și zgomotul ...Am apreciat că acea modificare este simpla și eficientă ... nu cred că se justifică un etaj cu operațional .Pur și simplu nu e nimic de comentat , degeaba despicați firu-n paișpe , acolo nu există niciun secret .

Link spre comentariu

Nu gasesc ni un TL nici alte integrate .Oare unul din preamplifi catoarele originale ar fi fost mai bun fata de schema gasita de mine aia desenata in pix. Pana la urma ce nivel are semnalul de pe iesirea de casti ?

post-248454-0-27567300-1474303275_thumb.jpg

Posted Image

Editat de VEF
Link spre comentariu

De la Cordell putem să luăm ( sau nu ) lumină în audio dar la circuite electronice fundamentale să luăm de la cei consacrați .

Captura e din Gray și Meyer ( și alții ) ediția V .  Una din ediții - prima cred , e tradusă și în română , o am pe undeva . 

post-176515-0-62060100-1474304054_thumb.jpg

PS Interesant e că ediția a II-a a lucrării menționate de mine e indicată în bibliografia lui Cordell.

PPS E posibil totuși ( sau vreau eu să fiu împăciuitor ... ) să fie vorba de o regretabilă greșeală de exprimare la Cordell....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

VEF Daca vrei neaparat ceva simplu atunci uite ceva extrem de simplu:

Posted Image

Evident ca nu se compara cu varianta cu AO la capitolul performante, insa l-am reprodus in trecut in nenumarate randuri acolo unde simplitatea maxima a primat, si garantez pentru functionalitatea sa. Nu am pus valori pentru ca este foarte flexibil la capitolul asta, se poate adapta la orice ai. Daca vrei il poti incerca foarte rapid ( stilul paianjen ), daca iti place il folosesti, daca nu.. cauti altul, eu cred ca o sa-ti placa.

PS: Nu iau lumina de la Cordel ( o afirmatie nefericita dupa parerea mea ), in fapt incerc sa nu iau lumina de la nimeni ci doar sa incerc sa inteleg ce vrea omul sa spuna. Este pana la urma un mod de a privi lucrurile, cum insa s-a inteles fara indoiala despre ce este vorba, nu insist.

Link spre comentariu

De la Cordell putem să luăm ( sau nu ) lumină în audio dar la circuite electronice fundamentale să luăm de la cei consacrați .

Captura e din Gray și Meyer ( și alții ) ediția V .  Una din ediții - prima cred , e tradusă și în română , o am pe undeva . 

PS Interesant e că ediția a II-a a lucrării menționate de mine e indicată în bibliografia lui Cordell.

PPS E posibil totuși ( sau vreau eu să fiu împăciuitor ... ) să fie vorba de o regretabilă greșeală de exprimare la Cordell....

Mda, am aruncat si eu un ochi in Gray si Meyer ed. in engleza(o sa caut si ed. in romana sa vad cum e tradus). Ce sa vez... e tratat separat emitorul degenerat.

Posted Image

Posted Image

Nu mai caut si despre cascode ca nu are rost.

Cine a citit Gray si Meyer, B. Razavi si altii se pare ca stie despre ce e vorba.

Link spre comentariu

Ce sa vez... e tratat separat emitorul degenerat.

Si ce sa vezi, chiar in al 2-lea tau print, tot "common emitter" cu degenerare in emitor, ii zice chiar autorul... Adica este exact ce am zis eu, cu sau fara degenerare conexiunea este tot emitor comun la esenta, prezenta degenerarii inbunatateste performantele, nu schimba elementul, si daca nu poti intelege asta, atunci nu are sens sa mai continui.

Link spre comentariu
Vizitator amploaiatul

Iarasi un caz unde are dreptate aproape toata lumea...

A intrat in limbajul comun cuvantul cascoda  ca fiind configuratia a doi trazistori din care unul este in configuratie baza comuna, dar este la fel de corect si faptul ca tranzistorul in configuratie baza comuna, de deasupra ori cel din configuratia folded  este denumit tranzistor cascoda.

Istoric, cascoda a fost mai intai folosita in montaje cu tuburi si tubul de deasupra care primea modulatia in AC pe catod cu potentialul de grila fix , asa cum corect spune Marian este denumit  tub cascoda in nenumarate lucrari si texte mai mult sau mai putin profesionale.

Victor aplica bazei tranzistorului aceeasi regula, dar impedanta bazei unui tranzistor in baza comuna este mult mai mica decat cea a grilei  unui tub si potentialul nu este chiar atat de fix .

Pe de alta parte cand ne referim la montaje cu siliciu tranzistorul de deasupra, sau tranzistorul cascoda, este mai corect a fi denumit dupa configuratia sa , baza comuna, iar denumirea de cascoda sa fie aplicata intregii configuratii de doi tranzistori, asa cum sustine @Ratza.

Eu il inteleg insa pe @Marian, pt ca modelarea spice a configuratiei cascoda poate exclude foarte usor tranzistorul de dedesubt , inlocuindu-l fie cu o sarcina rezistiva  alternativ variabila, fie cu o sursa de curent alternativ fie chiar cu o rezistenta cu cuplaj in emitor printr-un condensator sau galvanic a unei surse de tensiune electrica care va schimba potentialul emitorului in comparatie cu baza debitand curent pe rezistenta de emitor.

In toate variantele tranzistorul in baza comuna ""cascodeaza"" ca termen popular ceea ce este dedesubt.

Link spre comentariu

Autorul acelui text este Bob Cordell, eu nu m-as grabi sa-i cataloghez publicatiile ca fiind imbecile, mai ales ca este mult peste tine ( si peste mine fireste ).

Puţin îmi pasă că-l cheamă Bob Cordell, la fel mă legam şi dacă-l chema Bob Pease, Bob Widlar sau Jim Williams. Exprimarea aia e complet imbecilă şi nu are ce căuta în inginerie. Tu te legi de alţii că zic "grilă" în loc de "poartă" la MOSFET şi nu înţelegi cum funcţionează un amărît de montaj în bază comună, căruia îi zici cascodă.

Nu gasesc ni un TL nici alte integrate .Oare unul din preamplifi catoarele originale ar fi fost mai bun fata de schema gasita de mine aia desenata in pix. Pana la urma ce nivel are semnalul de pe iesirea de casti ?

VEF, fă oricare din preamplificatoare în funcţie de piesele pe care le ai, vezi cum sună şi hotărăşti singur dacă-ţi place sau nu.

Link spre comentariu

Da, semnalez eroarea cu grila la mosfet pentru ca nu exista asa ceva, si nu conteaza cu cine ar trebui sa ma contrazic pentru asta, o fac pentru binele forumului si al lor. Aici tu nu vezi padurea de copaci dar te grabesti sa ma cataloghezi si pe mine si pe altii, pai decat expert ca tine, mai bine amator asa cum sunt eu :)PS: . zice bine mai sus, ca fiecare are dreptate in felul sau, si deci nici tu si nici eu nu gresim, e doar un mod de a privi lucrurile, unul mai generalizat la tine si unul mai analitic la mine. In fine subiectul este dena epuizat pentru mine, i-am prezentat lui VEF 2 variante de preamplificator, ambele testate si folosite de mine ( deci garantez 100% pentru ele ), una cu AO foarte buna, si alta cu un singur tranzistor, foarte simpla si foarte flexibila, daca il intereseaza nu trebui decat sa-mi spuna ce are si o adaptez cu valori apoi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări