Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2n3055

Vizitator Iancu Ilie

Postări Recomandate

Nu sunt sigur in ce masura o cascoda ( de fapt 2 ca sunt 2 tranzistori la VAS ), se poate interpune pe placa lui Vali asa cum este acum, dar ar fi una din solutiile cu adevarat benefice, din cate vad "early voltage" la BD139 este 222 ceea ce probabil duce la o Ro de la efectul early de cam 18k ( sau pe acolo ), adica destul de mica, ( paradoxal marind curentul in VAS am marit si influenta early efect, dar era un lucru necesar datorita etajului final slab ), ce-i drept efectul benefic al cascodei este atenuat destul de mult de impedanta de intrare redusa a etajului final de sub 10k, deci in sarcina impedanta de colector oricum nu poate fi mai mare de atat, mult mai utila ar fi o cascoda combinata cu o tripleta in etajul final, cu inca un rand de tranzistori in fata impedanta de intrare a etajului final ar creste considerabil, asa cum a ramas schema pusa de mine, daca s-ar mai pune o pereche 2n5551/5401 si s-0ar lua in calcul la ei un hfe de sa zicem 100, impedanta finalului ar creste undeva spre 1M, ceea ce schimba mult lucrurile.

PS: M-am uitat si la BD140 pentru "early voltage" dar e practic de 10 ori mai mic fata de BD139, m-am uitat si la alti tranzistori PNP medii din gama BD si problema persista, iata deci o alta problema cu aceasta schema, problema pe care pana acum nu am sesizat-o ca nu verificasem acel parametru. Asta ma face sa cred ca poate BD139/140 acolo poate nu sunt cele mai bune solutii in configuratia asta unde efectul early conteaza atat de mult...

Link spre comentariu

Revin iar pe aici(fac si eu ca Arnold in filmul terminator "I'm back!").

Daca inlocuiesc bd139 cu mje340; bd140 cu mje350 si finalii cu alti  tranzistori bipolari as mai schimba nitel din finetea amplificarii?

Djleco a  spus intr-un post anterior ca nu e nevoie  pentru ca etajul cu 2n3055 reproduce bine.

Am ascultat aproximativ  1-2 ore la volum aproape de jumatate si pot spune ca    schema aceasta are forta dar parca   acordurile nu sunt delicate in comparatie sa spunem cu lm3886. Oricum in comparatie cu alte amplificatoare romanesti care le-am mai ascultat eu acesta parca da tot ce poate din 2N3055.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Schimbarea BD-urilor cu alti tranzistori nu rezolva mare lucru, si nu poti compara schema asta cu LM3886 din simplul motiv ca este mult mai slaba decat LM-ul, mult prea multe sunt necesare ca sa se obtina performante decente, si in niciun caz n-ar mai semana schema finala cu cea de la inceput, deci lasa-l asa si multumeste-te ca l-ai facut.

Link spre comentariu

Pe tine nu finalii si bd-urile te trag in jos, ci schema.

Pe vremuri erau destule aparate cu 2N3055, care se incadrau in clasa Hi-Fi DIN45500, 40Hz-16000Hz.

Evident ca banda reprodusa era mai larga, insa respectau cu strictete atenuarile la extremele audio, 40Hz si 16000Hz.

Link spre comentariu

Nu zic, ca nu ar avea vlaga.

Are chiar mai bine decat mi-am imaginat, dar  sunetul pare mai rigid(probabil si eu am urechea antrenata si de asta imi displace). Pentru chefuri cum se tin la romani, pai 30 W de la schema asta sunt arhisuficienti, chiar face fata cu brio  la oameni care au problema cu muzica, sa se auda tare.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Am adus în discutie circuitul Lender doar pt ca se poate implementa usor pe placa existenta (colectoarele "nefolosite" ale tranzistoarelor din diferentiale nu se conecteaza la rezistoarele de 820 ohmi ci la emitoarele tranzistoarelor VAS). Este o metoda de a reduce din deficientele trecerii de la modul diferential la modul comun. Rezultatele depind însa foarte mult de curentii prin tranzistoare si de valorile rezistoarelor din emitoarele tranzistoarelor VAS.

Link spre comentariu

Pe tine nu finalii si bd-urile te trag in jos...

Tocmai ca finalii trag mult in jos acest amplificator, iata un grafic de la un final mult mai performant:

Posted Image

La 4A estimez undeva spre 120hfe, sa mai amintim de Ft si diferenta fata de 2N3055? iata diferenta in performante doar datorita schimbarii finalilor:

Posted Image

Nu spun ca 2N3055 nu ar trebui folositi, dimpotriva eu insumi sunt proprietar de AS2050 ( si mandru declarat de acest fapt ), dar nu ma imbat singur cu apa rece, ii cunosc limitarile si stiu la ce sa ma astept. Adica schema are potential destul, dar este trasa mult in jos de finalii totusi depasiti. Ca tot te lauzi cu experienta mai sus...

Franzm va cer scuze ca n-am inteles la ce v-ati referit, si marturisesc ca nu cunosteam solutia respectiva, acum inteleg ( desi prea tarziu ), dar trebuie sa ma mai documentez inainte sa pot implementa corect in simulare asa ceva...

Vali ce ai tu acolo este varianta originala a schemei, cea fara nici una din optimizarile sugerate de mine, uita-te in prima simulare a mea de la topicul asta, e normal sa sesizezi calitatea proasta a sunetului redat, schema asa cum este in original este foarte slaba, mai este si supracompensata, deci nu poti avea pretentii prea mari. Daca ai sa reusesti sa implementezi pe acea placa modificarile sugerate pana acum ai sa descoperi o diferenta importanta.

Link spre comentariu

Vezi ce am scris mai sus ca am editat lasandu-ti un mesaj in finalul postarii anterioare, mai adaug faptul ca doar schimband finalii si prefinalii nu te ajuta foarte mult, incearca sa intelegi problemele subliniate de mine in postarile alea lungi si sa implementezi optimizarile.

Link spre comentariu

20 la Hfe pentru 2N3055 Romanesti este o valoare realista ( ca sa nu zic optimista ), si stiu ce zic pentru ca am masurat multi

Cu ce ai efectuat masuratoarea si in ce conditii?

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Vreau sa fac acest amplificator ( l-am ales din lipsa de piese pentru altele mai pretentioase nu gasesc piese) . Daca il alimentez la 30V ca alta posibilitate n-am  ce putere ar avea la iesire si mai trebuie modificat ceva la el ?

Posted Image

Vreau sa folosesc la el acest preamplificator si corector de ton ma intereseaza ce ar mai trebui sa modific la ele sa se potriveasca cu amplificatorul , pentru corectorul de ton as vrea sa folosesc condensatoare de 470,47 si 4.7 nF

Posted Image   Posted Image

Link spre comentariu

Ai putea obtine 20, poate 25W pe 4 Ohm cu acea alimentare.

Schema nu ar avea nevoie de preamplificator, as zice ca pana si un telefon pus direct pe intrare ar putea comanda la maxim ampliful ( puterea e mica, deci si semnalul necesar e mic ). Daca insa doresti sa faci atunci ai putea face un corector activ, aceeasi schema are si corectie si ceva preamplificare, se gasesc scheme aici pe forum la accesorii audio.

LE: Daca trebui sa folosesti schemele alea, atunci preamplificatorul nu are nevoie de modificari, il faci asa cum este si-l alimentezi fie separat fie direct din alimentarea amplificatorului, iar la corector poti folosi condensatorii de care ai zis in combinatie cu potentiometre de 50k in loc de 100k. Ar trebui sa fie in regula.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări