Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2n3055

Vizitator Iancu Ilie

Postări Recomandate

Cel mai slab telefon ar putea sa-i dea in blana relaxat acestui amplificator, in simulari se poate observa faptul ca 350mVP este de ajuns pentru a-l duce aproape de clipping, astfel incat garantat nu nivelul semnalului este problema.

Vali, ai mai refacut testul ala cu semnal de 100hz aseara dupa ce ai schimbat rezistenta aia arsa? si daca da, ce sarcina ai folosit pe iesire? Si spune-mi ce condensator ai pus pe rezistenta de 47k R9? in poze nu se vede, iar in schema se cer acolo 10p, tu ce ai pus, ce scrie pe condensator? Si C4 este nou sau recuperat? Este normal ca radiatparele sa se incalzeasca in sarcina mai ales daca radiatorul este mic, iar faptul ca tranzistorul din superdioda nu este pus pe radiatoar poate cauza ambalarea termica a finalilor daca biasul setat este mai mare.

LE: Din cate am inteles chiar si dupa schimbarea acelei rezistente arse inca ai probleme cu asimetrie mare a tensiunilor din colectoarele T5 si T6, ceea ce nu este in regula si releva faptul ca ramura de jos a etajului final inca nu functioneaza, deci renunta la teste de semnal, amplificatorul inca nu functioneaza corect nici in gol. Pune intrarea la masa, lasa iesirea in gol si apoi alimenteaza, masoara tensiunea la bornele R19 si apoi pe cea de la bornele R21, la valori egale ale rezistetentelor, si tensiunea ar trebui sa fie egala. Mai masoara tensiunea de pe R20 ( rezistenta in paralel cu dioda ), acolo trebuie neaparat sa gasesti undeva spre 0,6V, mai masoara si pe rezistenta dintre baza si emitor la finalul de jos ( in schema vad ca nu este numerotata ) cea de 100 de Ohm. Doar atunci cand la functionarea in gol totul este in regula, se mai poate testa si cu semnal, momentan asimetria aia mare la VAS este anormala.

Link spre comentariu

Condensatorii ceramici (cei maro, rotunzi, marcati in codul culorilor), sa nu fi gresit ordinul la ei (pF/nF)...nu prea am vazut asa condensatori prin amplificarea finala...Daca erau probleme cu tranzistorii iesea fum din montaj de mult. Faptul ca se aude incet poate fi din cauza valorii gresite a unui condensator pe calea de semnal. Iar de incalzit excesiv se poate incalzi din cauza bias-ului reglat necorespunzator.

Eu zic sa mai insistati cateva zile pana ii dati de cap...chiar daca aparent devine nerentabil, capatati experienta, ceea ce conteaza foarte mult pentru viitoarele montaje.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Da, am mai refacut testul acela  si dupa schimbarea rezistentei(de fapt am pus doua rezistente in paralel de 1 ohm si ceva ca sa fac aproximativ 0,5ohmi) iar in acest caz ce bag pe intrare aia primesc pe iesire.

Sarcina am folosit o  boxa de cativa watti de 4 ohmi, pe care nu o folosesc(adica nu imi pasa daca o ard sau nu) dar am si doua rezistente una de 7 ohmi/ 20W si una de 10 ohmi /16W.

In paralel cu rezistenta R9 de 47k am pus in condesator de exact 10p(am si aparat de masura, deci l-am masurat) si rezista pana la 16V.

Condensatorul C4 este recuperat , cel de 220uF/25V.

Condesatorii din schema(cei de 120pF) eu am pus de 150pF(sunt destul de greu de gasit de 120pF). Au fost masurati iar codul culorilor pentru   150pF este maro/verde/maro(asa sunt si pe ei).

Revin in cateva momente si cu  masuratorilor pe rezistentele de putere si pe dioda aceea 1n4003(atentie eu am pus 1n4007)

Am revenit:

-R21 0,25-0,3Vcc(nu este stabila tensiunea)

-R19 0,11-0,19Vcc(nu este stabila tensiunea)

-pe dioda cade 0,24Vcc aprox.

-pe rezistenta de jos(aceea nenotata) de 100ohmi  0,6Vcc

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Ia da afara condensatorul ala de 10p care spui tu ca rezista la 16V, sa nu cumva sa fie de valoarea 104 (100nF) la 16Vcc

Nu prea am auzit de valoare de 10pF la 16Vcc...

Eventual pune si citeva poze cu montajul, sa se vada piesele folosite, in special condensatorii.

Deci sa vedem valorile la condensatori, asta inseamna poze facute la ei, nu de sus (pagina anterioara).

Link spre comentariu

Gata!

In intrare am pus in locul tranzistorilor T1,T2,T3,T4 unii romanesti bc107 respectiv bc177(am fost la un profesor si mia recomdantat asa ca ar fi mai sigur decat aceea cumparati). Condensatorul albastru  este de 10pF.(eu asa am masurat)

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Mda, am scos din circuit  condesatorul de 10pF si din pacate nu da nimic. "Djleco" avea dreptate. Scuzele de rigoare. Trebuie sa fac rost de un cond de 10pF.

Eram aproape sigur ca acel cond era de 10pF. Chiar nu ma asteptam la asa ceva. Diseara revin , cand fac rost de acel cond.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Acel condensator albastru este un electrolitic pe tantal, de 22uF/16Vcc.

Celalalt, disc (placheta ceramic), daca bine vad culorile de baza maro verde maro, este de 150pF.

Link spre comentariu

100hfe la 2N3055? In sarcina? Nu cred ca vorbim despre acelasi tranzistor... Ceea ce se masoara cu multimetrul este amplificarea in curent, dar la un curent de sarcina mic, de maxim cativa mA, trebuie stiut faptul ca bipolarii au o caracteristica cazatoare a Hfe pe masura ce curentul de colector creste, si este una destul de abrupta in multe cazuri.

Iata ce ne spune pdf-ul 2N3055:

Posted Image

La 21V cum am avut acolo si sarcina de 4 Ohm, daca luam in calcul un curent de varf de minim 4A atunci observam ca Hfe nu poate fi mai mare de cca 35, si asta este o valoare optimista, 20 la Hfe pentru 2N3055 Romanesti este o valoare realista ( ca sa nu zic optimista ), si stiu ce zic pentru ca am masurat multi. La prefinali e drept ca poate am fost un pic pesimist dar nu cu mult, si a fost deliberat pentru a scoate clar in evidenta problemele acelea.

PS: Clasa D superioara clasei AB ca si performante audiofile? mai este de furca pana acolo...

PS2: Letcon o sa simulez si niste complementari dar dupa ce vom ajuta pe Vali sa puna cu bine amplificatorul in functiune.

Nu prea imi place sa comentez dar optimismul tau lasa de dorit, daca privesti graficul pus de tine si iti indrepti privirea catre 1.5-2 A consum, vei descoperi ca sunt "in afacere" cum se spune. Cu modestie vreau si eu ceva amanunte, de unde ai scos tu cei 4 amperi in simulare si de ce si unde se folosesc tranzistorii in amplificatoare la valorile maximale. In ceea ce priveste clasa D la amplificatoare, nu ma face sa cred ca eu, un batran stau mai bine ca tine in domeniu, cauta sa asculti un amplificator considerat de nivel mediu, "Classe" sau un "Dinacord" care acum produc numai in clasa D (T) si apoi mai discutam de ce si cum. P.S. Nimeni nu le stie chiar pe toate de aceia trebuie sa lasam loc de intoarcere. Cu stima.

Link spre comentariu

Aseara in a 2-a prezentare am remediat destul de mult sensibilitatea amplificatorului la variatiile alimentarii, si am obtinut rezultate destul de bune, dar in gol, iar pe noi ne intereseaza sa stim ca in sarcina avem un comportament cat mai bun ( este valabil la orice amplificator ), se pot face ceva optimizari in acest sens dar intai hai sa vedem cum reactioneaza amplificatorul asa cum a ramas de aseara cand ii punem sarcina, schema a ramas asta:

Posted Image

Punem semnal si analizam THD1 in gol:

Posted Image

Limita de clipping este pe la 360-370mVp, am pus 340mV ca sa fim undeva sub limita dar aproape de maximul puterii, iata THD1 in 4 Ohm:

Posted Image

THD20 in gol:

Posted Image

THD20 in 4 Ohm:

Posted Image

In ambele cazul cresterea in sarcina este prea mare, THD1 a crescut de 76 de ori iar THD20 de 29 de ori. Se observa astfel efectul incarcarii VAS de catre etajul final, efectul este mai pronuntat la THD1 deoarece asa cum am observat AICI-Click in acea zona efectul negativ asupra castigului in bucla deschisa este cel mai pronuntat ( in fapt undeva sub 1khz este varful ), mai sus in frecventa caracteristica este dominata de compensare, de aceea si efectul este mai redus, sa analizam din nou castigul in bucla deschisa in gol si cu sarcina de 4 Ohm:

Aol(max) in gol

Posted Image

Aol(20khz) in gol

Posted Image

Aol(max) 4 Ohm

Posted Image

Aol(20khz) 4 Ohm

Posted Image

O scadere de 16db a maximului, si 3db la 20khz, maximul acum este un pic mai mic fata de cel din prima simulare datorita modificarilor de la alimentarea diferentialului. Puterea maxim posibila asa cum arata schema si forma de unda corespondenta pe osciloscop:

Posted Image

Limita de putere este cam 28W, se observa pe osciloscop o usoara asimetrie intre cele 2 ramuri, este cauzata de structura etajului final cvasicomplementar, dar se mai poate observa inca ceva, in timp ce semialternanta pozitiva se "taie", cea negativa se "rutunjeste", efect si mai vizibil la o usoara supramodulare:

Posted Image

Si acum trecem la modificari. Principalul lucru de facut este sa marim resursele VAS si facem asta prin 2 ajustari, prima ar fi marirea rezistentei din colectoarele diferentialelor, fapt care aduce o tensiune mai mare in bazele VAS, si deci un curent mai mare, totodata marind rezistenta de sarcina din colectoarele intrarii, teoretic se mareste si castigul diferentialelor in bucla deschisa, totusi cresterea e mica deoarece impedanta de intrare a VAS nu este foarte mare si tine sarcina de colector a dif destul de jos, deci si castigul, dar beneficiul exista si se va putea observa. Al 2-lea lucru de facut ar fi reducerea degenerarii din emitoarele VAS, care pe langa faptul ca mareste si mai mult curentul prin acest etaj, in principiu ar trebui sa mareasca si castigul sau in bucla deschisa, totusi nici aici cresterea Aol nu-i spectaculoasa, si asta datorita faptului ca reducand degenerarea din emitor, creste influenta efectului "early" care mareste artificial sarcina pusa pe colector reducand impedanta totala de colector si deci castigul, totusi beneficiul exista si se va observa. Si inca ceva, am observat ca puterea este limitata nu numai de alimentarea etajului final ci si de VAS intr-o masura substantiala chiar, noi prin modificarile enumerate pana aici am marit curentul consumat de diferentiale+VAS, si avem rezistente de 100 Ohm pe alimentare, cresterea curentului prin ele, creste si caderea de tensiune pe ele, si limiteaza si mai mult cursa maxima cu care VAS poate comanda etajul final, asadar se cere reducerea celor 2 rezistente de pe alimentare.

Iata ce propun:

Posted Image

1k la diferentiale, 33 Ohm la VAS si 22 pe alimentare. Avem acum cam 13,7mA prin VAS, o transconductanta a sa de cam 0,52S si o rezistenta intrinseca a emitorului de 1,9 Ohm, ceea ce este foarte putin fata de degenerarea de 33 Ohm. Crescand curentul in VAS creste si disipatia pe tranzistori, deci acestia se vor incalzi putin, dar estimez undeva sub 0,3W disipatie si deci nu cred sa fie nevoie de radiator.

THD1 in gol

Posted Image

THD20 in gol

Posted Image

THD1 in 4 Ohm

Posted Image

THD20 in 4 Ohm

Posted Image

O crestere a THD1 in sarcina de 14 ori, si THD20 de aproaoe 10 ori, si ne amintim de mai sus ca initial THD1 a crescut de 76 de ori, si THD20 de 29 de ori, ceea ce este o inbunatatire foarte mare, si a fost realizata doar prin ceva ajustari de valori la niste rezistente, nu intotdeauna este foarte complicat daca se umbla unde trebuie, m-am folosit de simulator ca sa va dovedesc ca principiile sunt valabile.

Iata si puterea maxima si forma de unda la aceeasi usoara supramodulatie:

Posted Image

Posted Image

In prima imagine fara sa marim semnalul de intrare am "castigat" aproape 4W, este consecinta maririi resurselor VAS. In a 2-a imagine la cei 380mVp unde exista acel usor clipping partea de jios arata mai bine decat prima data, asadar niste modificari simple de valori ne aduc niste beneficii evidente, deci merita facute.

Mai multe nu prea se mai pot face pe placa lui Vali, si oricum nu cred ca trebuie sa insistam foarte mult, ideeal ar fi sa punem ceva degenerare la diferentiale pentru liniarizarea Aol la ele, marirea impedantei de colector a diferentialelor, marirea impedantei de intrare a VAS, marirea impedantei de intrare a etajului final, o eventuala izolare a VAS de efectul early...etc, dar asta ar duce la o cu totul alta schema, si nu cred ca topicul de fata are acest scop, ce am sugerat sunt doar cateva lucruri simple dar cu efect aproape spectaculos.

Si cam atat, nu stiu cati ati si citit ce am scris eu aici si in celelalte 2 postari mai lungi ale mele, daca ati facut-o va multumesc pentru rabdare, daca v-am plictisit va cer scuze.

Numai bine.

EDIT:

Vali daca esti de acord o sa iti las o adresa pe privat si-mi trimiti mie montajul cu sursa si radiator si finali cu tot, ti-l pun la punct fara nici o obligatie si ti-l trimit cu transport gratis.

Dan Curentul de varf masurat in simulator este undeva pe la 4A, trebuie sa diferentiem curentul de varf de cel rms, ceea ce ne intereseaza este cel de varf, acolo conteaza cel mai mult hfe-ul, si am aratat deja ce si cum in graficul de mai sus. Mai multe discutii pe tema chiar nu ma intereseaza.

Link spre comentariu

Marian multumesc mult de intentie  dar am rezolvat. Aveam in loc de acel cond de 10pF un alt cond de 22uF nepol cu tantal(dupa cum spune Djleco). Am facut inca o data testul cu 100hz la aprox 500 mVca si imi da pe iesire aprox 12 Vca  pe o rezistenta de 4-5 ohmi la 36W.

PS: greseala asta chiar nu a fost cu intentie.

Foarte interesante propunerile lui Marian. Ma gandesc   sa fac schema din nou cu modificari propuse de Marian dar sa vedem cum stau cu timpul.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Marian multumesc mult de intentie  dar am rezolvat. Aveam in loc de acel cond de 10pF un alt cond de 22uF nepol cu tantal(dupa cum spune Djleco). Am facut inca o data testul cu 100hz la aprox 500 mVca si imi da pe iesire aprox 12 Vca  pe o rezistenta de 4-5 ohmi la 36W.

PS: greseala asta chiar nu a fost cu intentie.

Foarte interesante propunerile lui Marian. Ma gandesc   sa fac schema din nou cu modificari propuse de Marian dar sa vedem cum stau cu timpul.

Ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor, fara sa vad schema sau pozele (initial), am dedus unde era acel condensator in schema.

Deh uneori experienta isi spune cuvintul.

Spor la auditii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări