Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2n3055

Vizitator Iancu Ilie

Postări Recomandate

Vizitator Iancu Ilie

Va salut. Sunt nou pe Forum,dar am multe experiente in electrica,cu exceptia construiri unui amplificator cu tranzisoare 2n3055. Am incercat mai multe scheme,dar toate au acelasi rezultat. Amplificatorul nu functioneaza cum trebuie,adica nu pot obtine din schema nici macar 15w,si se incing din ce in ce mai tare rezistentele ceramice care in schema mea sunt de 0.33 ohm. Eu cred ca gresesc pe undeva,ori amplificatorul nu este reglat cum trebuie. Rog pe cineva sa ma ajute cu niste sfaturi. Am sa va prezint si schema pentru a vedea despre ce este vorba. Multumesc!post-236250-0-85694500-1410101863_thumb.jpg

Link spre comentariu

Buna

Este o schema de amplif "celebra".Trebuie sa functioneze "din prima".

Alimentata la 62V din cate tin minte,100W RMS.Componente verificate

in primul rand si tranzistori(finali) cu Vce peste 60V.R30 si R31 pe la 5W.

Mare atentie la finali.Decat 2N3055 cuparati din magazine ciudate,

mai bine 2N3055 fabricati de IPRS.

Spor

Alex

Link spre comentariu

Da, e celebră, dar nu scoate 100W nici de frică, e din epoca cînd abia apăruseră 2N3055 şi amatorii credeau că dacă au 115W maxim disipat (în anumite condiţii), vor stoarce 100W din ele. Cam 25...30W/8 Ohmi şi pe 4 Ohmi în funcţie de soliditatea sursei de alimentare şi de capabilitatea cond de ieşire de a permite un curent mai mare prin ei (nu se mai fabrică electrolitici ptr montarea în serie, doar ptr paralel, de filtraj).

Legat de schemă, se mai putea moderniza un pic, mă gîndesc la montajul cu dioda Baxendall în etajul final, o superdiodă cu trz pe radiator, etc.

Link spre comentariu
Vizitator Iancu Ilie

Am tot cautat pe internet sa reglez curentul de mers in gol,dar nu am gasit cum :84Am alimentat amplificatrul la un transformator de 45volti (continuu) ,dar  aparut o problema la reglarea simetriei: Reglam una din parti la 22.5 volti,iar cand vroiam sa o reglez pe cealalta tot la 22.5 volti,se incindeau prefinali rau si in partea cealalta de simetrie nu mai aveam 22.5 volti...scadea pana pe la 5-8 volti... Ce am gresit???

Finalii 2n3055 am o sacosa plina,si sunt originali.

Scrie pe ei anul de fabricatie 1988... am incercat sa pun o poza cu ei dar e prea mare poza (MB)

Link spre comentariu

Renunta la semireglabilul de 250 ohmi (pune-l in scurt), si lasa doar cele 2 diode inseriate acolo.  Daca totusi insisti, trebuie semireglabil de calitate acolo (multitura) care trebuie reglat foarte fin.

Am facut si eu aceasta schema acum cativa ani si niciodata nu a fost nevoie de reglajul simetriei (de fapt nici nu puneam semireglabil acolo).

Editat de modoran
Link spre comentariu

Schema originala a aparut in revista "L haut-parleur" in 1968 (amplificatorul "France 250") si a fost publicata la noi in "Stereofonia pentru radioamatori" ,autori C.Luca si I.Presura,(1971).Amplificatorul furniza 50w/3 ohm,alimentat de la o sursa stabilizata de 40v.

Daca are componente bune functioneaza "din prima" si poate oferi 100w/4 ohm la 60v.

Dioda D3 are si rol de simetrizare,echivalent cu al diodei "Baxandall";cine doreste o poate anula si poate introduce in emitorul pnp-ului un grup paralel dioda -rezistenta.

Rezistentele R29,32 sunt cam mari;se pot inlocui cu 100 ohm/0,5w.,cu prefinalii pe radiatoare .

Link spre comentariu
Vizitator Iancu Ilie

Posteaza o fotografie cu ei. Daca sint fabricati de IPRS si mai au mentionat un sufix (litere sau cifre) dupa denumire, aceea este reprezentarea codificata a UCE.

am incercat sa pun o fotografie,dar imi zice ca este prea mare...

pe ei srie doar data de fabricatie 1988 si are B-ul ala sus. care din cate stiu B-ul vine de la Beta.

Schema originala a aparut in revista "L haut-parleur" in 1968 (amplificatorul "France 250") si a fost publicata la noi in "Stereofonia pentru radioamatori" ,autori C.Luca si I.Presura,(1971).Amplificatorul furniza 50w/3 ohm,alimentat de la o sursa stabilizata de 40v.

Daca are componente bune functioneaza "din prima" si poate oferi 100w/4 ohm la 60v.

Dioda D3 are si rol de simetrizare,echivalent cu al diodei "Baxandall";cine doreste o poate anula si poate introduce in emitorul pnp-ului un grup paralel dioda -rezistenta.

Rezistentele R29,32 sunt cam mari;se pot inlocui cu 100 ohm/0,5w.,cu prefinalii pe radiatoare .

Am pus in aplicare toate aceste sfaturi...am terminat amplificatorul...merge super bine... Va multumesc!

Am pus in plicare toate sfaturile voastre..am termint,,merge foarte bine!!! Va multumesc!!!

am sa revin cu un video pe youtube sa vedeti cum functioneaza... o sa las linkul aici.! Va multumesc inca o data!!!

mai am o intrebare,,, Amplifictorul la-m construit pe cablaj de test,adica cel cu gauri...vreau sa stiu daca rezista,sau trebuie sa il construiesc pe cablajul placat??

Link spre comentariu

Mie mi se pare foarte asemanator cu unul din celebrele kit-uri de montaj de pe vremea comunistilor, "Amplificator de 10W".

Nu cred ca este cazul sa ne imbatam cu apa chioara, nu are 100W si superdioda este destul de simpla, nu as spera mai mult decat 10-15W la o alimentare de 20-25V.

Cu un amplificator decent de 15W si niste boxe bune reusesti sa ai o auditie destul de buna, daca nu ai pretentii de discoteca.

Marind tensiunea de alimentare la acest montaj se maresc si problemele.

Link spre comentariu
Vizitator Iancu Ilie

Ai aici o pagina de catalog cu datele variantelor tranzistorului 2N3055.

http://www.elforum.info/topic/92546-flyback-cu-trafo-linii/page-2?do=findComment&comment=1021017

In imagine se vede modul de notare al unui tranzistor 2N3055/7 produs de IPRS. Daca dupa denumire nu este mentionat nici un sufix, tranzistorul are UCE=60V.

asa sunt si ale mele. exact lafel...mai am si 2n3442 care sunt echivlenti si tot lafel sunt si ei!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări