Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Braun CEV 520

Postări Recomandate

Buna ziua, am luat acum ceva vreme un amplificator de la un domn pentru ca nu il folosea si spunea ca este facut de un electronist si nu stie ce are in interior si ca nu se aude un canal. Cand am ajuns acasa am desfacut carcasa si in interior avea un traf maricel de 54v si un etaj final de la Braun cu 2n3055. Cautand pe google am aflat ca ar fi Braun CEV 520 dar nu sunt sigur. Deci...canalul cu probleme se aude foarte incet si fara distorsiuni, cel bun functiona cum trebuie pana am impins de carcasa fara sa vreau..iar etajul final nefiind prins de carcasa am facut scurt si poc...si nu stiu unde ca nu au ramas semne.Am bagat semnal in el dupa ce am schimbat siguranta si am aflat ca celalalt canal care functiona bine cand l-am testat.....acum se aude undeva la jumatate. Tranzistorii sunt buni pentru ca i-am masurat iar pe condensatorul de intrare am 73v si pe carcasele tranzistorilor am 37v. Va rog frumos daca ma puteti ajuta ..oare o fi un defect pe partea de intrare?

Aici aveti poze si un link cu minunatia.

http://postimg.org/gallery/r91omr84/ee4a2f1f/

http://www.makarateyp.com/MG/Braun/Braun520-1.htm

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Păcat de trz ăia originali din anii 70, nu mai găseşti decît prin colecţii sau prin ceva aparaturi casate. Mai multă atenţie.

Prea mare tensiunea de alimentare, în schemă e maxim +63V, în concordanţă şi cu Uce a 2N3055, 60V. În funcţie de varanta exactă a amplifului, trafo are sau nu un schimbător de tensiune, e bine de pus pe 240V, tensiunea a crescut la reţea de cînd ne-am furişat în UE. Pe schemă mai apare o secţiune de primar nefolosită, probabil e chiar cea de 20V, dintre 220 şi 240V.

Atenţie la înlocuirea cond de ieşire, sînt două probleme, prima: nu se mai fabrică cond electrolitici ptr montare în serie, dar în paralel, cei de filtraj, deci trebuie folosiţi mai mulţi în paralel de capacitate mai mică, pot fi şi 3x1000uF şi a doua: trebuie bine sortaţi ptr pierderi mici în dielectric.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am lucrat astazi putin la acest modul si am reusit sa aduc la puterea care tebuie pe cel care functiona cat de cat. Celalalt se auzea undeva la 0,5w fara distorsiuni dar acum nu se mai aude deloc. Am cautat echivalenti pnp npn am inlocuit am pus inapoi iar pentru ca nu mai mergea nimic (mi-a mancat capul). am scos tranzistorii 2n3055 si am alimentat fara ei (am incercat-o si pe asta) si m-a mancat in cur sa umblu si la bias si acum nu mai pot sa ascult la celalalt bun fara sa il intrerup pe acesta cu probleme.

Pe capsulele tranzistorilor de pe canalul bun am 33.6vcc...iar pe ceilalti de pe cel stricat am 66v.

Vreau sa ii dau de cap intr-un fel pentru ca i-mi place foarte mult cum suna.

O poza cu cel stricat caruia astazi la o fortare a alimentarii cu siguranta de mare amperaj s-a ars o rezistenta ..si am scos-o,am masurat-o si i-mi arata 130k (nu stiu cat avea inainte).

http://postimg.org/image/ourtuavu5/

O poza ceva mai clara fata de celelalte cu modulul: http://postimg.org/image/eewdzr5l5/

Putin ajutor se mai poate va rog?

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

1. Asta am scris şi eu şi alţii mai sus, pînă nu scoţi pe rînd semiconductorii (trz şi diode) din etajul final afară să-i măsori corect nu-i vei da de cap.

2. Identifică corect pe placă amplasarea fiecărui trz faţă de schemă, cablajul o fi în oglindă, iar etajul final e cvasicomplementar, deci pe o capsulă vei avea +U iar pe cealaltă +U/2 la fiecare canal.

3. Verifică şi piesele pasive, schimbă ce e devalorizat, schimbă şi semireglabilii ăia, par oxidaţi în poze, după 40 şi ceva de ani e normal.

4. E prea simplu, ce naiba, era gata într-o zi dacă procedai logic.

Link spre comentariu

Am masurat amandoi 3055 cu aparatul setat pe dioda si masurand cu + pe B si - pe E 457mv..iar cu + pe B si - pe C i-mi arata aceiasi valoare pe tranzistorul care nu i-mi afisa nici un voltaj pe aparat inainte. Dupa l-am masurat si pe cel care i-mi arata 66v inainte ....si este mort. O sa il inlocuiesc cu alt 3055 si sa vad ce se intampla.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări