harfa Postat Martie 14, 2017 Autor Partajează Postat Martie 14, 2017 .Adaug aici tabelele pentru avans si roti de schimb la modelul 400. Link spre comentariu
Vizitator Laszlo Postat Martie 14, 2017 Partajează Postat Martie 14, 2017 Multumesc pentru tabele! Referitor la postarea #30: La strungul meu in partea frontala a papusei fixe este o bucsa mare de alama cu canelura spirala pt ungerea axului. La strungul tau se pare ce sunt 2 rulmenti in loc de bucsa. Rolul flanselor cu filet interior: strang bucsa(bucsa are filet exterior) => reglarea jocului de la axul universalului. Se pare ca tu ai doar piulita din fata, la mine sunt 2, vezi poza: Link spre comentariu
grifonul_alb Postat Martie 14, 2017 Partajează Postat Martie 14, 2017 La strungul tau nu sunt doi rulmenti si in fata , spre universal? Acum am inteles rolul acelei bucse cu filet exterior care se afla in interiorul bucsei din fata (in partea stanga in poza ta). Prin strangerea bucsei se regla jocul axial al axului strungului (sper ca am scris/gandit bine). Deci merita sa refac cum era in original strungul (partea cu bucsa si flansele din fata, spre universal) sau sa le las asa cum sunt ele acum la mine, cu doi rulmenti? Deoarece este multa mizerie, vreau sa dau jos papusa fixa. Este greu de aliniat la montare? sau se aliniaza singura prin ceva ghidaje existente pe dedesubt? Link spre comentariu
Vizitator Laszlo Postat Martie 15, 2017 Partajează Postat Martie 15, 2017 Bucsa de alama ere vreo 70mm, deci o suprafata mare de contact cu axul => este venoie de forta mare ca sa misti axul de directie radiala. 2 rulmenti cred ca vor avea o suprafata mai muca de sprijin, s-ar putea sa ii montezi cu un distantor, deci sa nu ii pui pe ax unul langa celalatul ci la distanta, daca ai loc => creste suprafata de sprijin. Pt alinierea papusei fixe ai un joc minimal, de obicei se alinieaza papusa mobila(are 2 suruburi in talpa pt reglaj) in functie de cea fixa. Link spre comentariu
grifonul_alb Postat Martie 15, 2017 Partajează Postat Martie 15, 2017 Rulmentii dinspre universal au un distantier intre ei (un inel lat de vreo 5-7 mm). Astazi am dat jos papusa fixa si , dupa curatarea mizeriei, am vazut ceva care nu-mi place. Am observat fisuri in "casetele" rulmentilor dinspre universal. Fisurile sunt in partea de sus , unde materialul are o grosime mica, de vreo 3 mm. Pot face ceva ca sa remediez fisurile? Ce anume pot face? Link spre comentariu
harfa Postat Martie 16, 2017 Autor Partajează Postat Martie 16, 2017 Am revenit dupa o lunga absenta . Dupa restaurare, nu am folosit strungul decat o data , pentru un ax facut la repezeala. Lucreaza bine. Am pastrat cureaua originala pe care am intins-o. Am gasit sacaz si am facut eu praf care a fost utilizat cu succes. Am gasit si un magazin de curele de tot felul (siteul nu imi permite sa dau nume), unde am putut comanda o curea intrerupta, din cauciuc cu insertie textila. Are si solutie de lipit inclusa la 130LEI (2,5mm lat de 80mm)- un pretz excelent fata de alte oferte care plecau de la 100EURO. Am sesizat transmisia diferita la strungul lui Lazlo. In loc de curea de piele, foloseste 3 curele de cauciuc fara inceput. Cred ca e mult mai buna aceasta transmisie. Nu are clampanitul copcilor de imbinare a curelei de piele (la al meu) si nu patineaza. In ce priveste uzura, mai greu de inlocuit cele 3 curele , dar asta se intampla poate o data in 40 de ani (depinde cat e folosit-poate fi si dupa 2-3 ani). Da! Cred ca e mai buna transmisia asta cu 3 curele. Putin despre "batai" la axul universalului. Cand l-am pus in functiune universalul original de 130mm avea o deviatie mare. L-am scos si l-am inlocuit cu altul mai mic de 125mm aproape nou. Acum nu mai bate. Universalul original avea sinele bacurilor foarte uzate. Strungul meu are filet pentru universal si e usor sa il schimb. Nu am avut probleme cu rulmentii sau alte alea...dar nu sunt sigur ca nu l-am bucatit asa tare. Facea putin zgomot, dar dupa curatare si ungere e silentios si precis. Cred ca am avut oarecare noroc sa prind unul mai putin uzat. Link spre comentariu
Vizitator Laszlo Postat Martie 16, 2017 Partajează Postat Martie 16, 2017 Harfa, multumesc pt raspuns. Referitor la tabele poti sa imi zici formula cu rapoarte din coltul stanga sus de la tabelul filetelor? din poza nu pot sa descifrez toate liniile si doresc sa ma verific unde este cazul cu acea formula. Mersi! Grifonul, cred ca singura solutie este sudura, e fonta si e sensibil la sudura. Trebuie sa faci sanfren in crapatura ca sa ii cresti suprafata de sudura. De obicei se preincalzeste materialul ca sa nu crape si folosesti electrod pt fonta. Daca poti, apeleza la un sudor priceput... Link spre comentariu
grifonul_alb Postat Martie 16, 2017 Partajează Postat Martie 16, 2017 Multumesc pentru raspunsuri. Daca o sa gasesc in orasul meu, un sudor priceput, care sa sudeze fonta - atunci voi face o reparatie, altfel voi continua sa-l restaurez/ folosesc asa, cu acele fisuri in papusa fixa. Acum, revenind la problema cu prinderea universalului la axul meu. Se poate prinde universalul de acest ax fara filet? Sau sa-i fac un filet? Ce dimensiuni la filet? Ce diametru are axul dvs. in partea cu filetul pentru flansa universalului ? Link spre comentariu
harfa Postat Martie 16, 2017 Autor Partajează Postat Martie 16, 2017 (editat) Cel mai bine ar fi sa nu faci filet si sa afli ce universal a avut. Parca am vazut universal fara filet la strunguri vechi americane (LeBlond parca). Daca vei face filet, bine e sa-l faci pentru universal usor de gasit si inlocuit (125). Dupa cate stiu un universal de 125, nu neaparat are acelasi filet cu 160 si sigur nu cu altul mai mare sau mai mic. Dar strungul meu are acelasi filet cu universalul de 125 , cel nou de pe piatza. Daca insa ai alte dispozitive (cum am eu) pentru un anumit filet, va trebui sa ai si universalul la fel. Inca ceva: am observat ca filetul de pe ax are un umar pe care se lipeste universalul la infiletare. Acel umar regleaza axele de rotire. Daca umarul nu e perfect plan, universalul bate. Daca universalul are surub mai scurt, nu se lipeste de umar si bate. Deci e musai sa se infileteze pana la capat si sa se lipeasca perfect de acest umar. Acesta este cazul axului cu filet din fabrica. Daca ii faci filet , ar trebui sa tii cont de asta. Eu i-as suda partile fisurate, as fixa rulmentii, apoi as strunji filetul, direct pe el. Daca il faci pe alt strung, ar putea avea diferente....e doar o parere de incepator dupa o logica simpla. Din conceptie, universalul cu filet, are nevoie de un sfarsit de filet care sa il aseze. Daca e un ax cilindric, acela ia un universal cu gaura cilindrica. Trebuie sa aibe alt mod de blocare (cama sau surub). Cam la fel si cu conul. Sant putin racit si nu pot intra in atelier prea curand. Cand imi revin o sa masor filetul si fac poze. LA FEL si pentru LAZLO , o sa verific formula de calcul. Etichetele au vopsea veche peste scris . Nu am curatat pentru ca dispare si scrisul care nu e stantzat ci imprimat pe fundal negru (probabil vopsea erodata , dar nu este erodat si metalul ca sa ramana scrisul in cazul curatirii de vopsea). IMPORTANT: Acum m-am uitat pe poze incercand sa vad axul universalului . Axul pare sa aibe o bucsa adaptoare asezata pe el. Nu cred piesa e dintr-o bucata cu axul. Incearca sa vezi daca nu e infiletata. Vad insa ca are si umarul acela de stabilizare a universalului. E posibil sa fie cu ax , caz in care ai nevoie de o placa de montare a universalului , careia ii razi filetul sau ...ma rog, o adaptezi axului. Eu nu as modifica axul. Strungul pare sa fi fost adaptat pentru pensete. Probabil a lucrat piese mici sau o anumita piesa ...ani de zile. Deci lipsesc ambele : universalul si placa. Daca gasesti un universal SH cu placa , ar fi o rezolvare mai usoara, dar sa fi sigur ca nu e un universal uzat. Universalul nou se vinde fara placa, dar se gasesc si placi noi...cu alti bani. Editat Martie 16, 2017 de harfa Link spre comentariu
grifonul_alb Postat Martie 16, 2017 Partajează Postat Martie 16, 2017 Se poate face o placa (pentru universal de 160 mm) dintr-o bucata cilindrica de fier - groasa de 80 mm si in diametru de 140 mm? Bucata de fier o pot obtine dintr-o "foaie de tabla" de 80 mm grosime. Din ce am observat/ citit, placa pentru universal de 160 mm ar trebui sa aiba in diametru 130 mm (dupa strunjire) pentru a intra in universal. Link spre comentariu
emil.gabor Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 (editat) Rulmentii dinspre universal au un distantier intre ei (un inel lat de vreo 5-7 mm). Astazi am dat jos papusa fixa si , dupa curatarea mizeriei, am vazut ceva care nu-mi place. Am observat fisuri in "casetele" rulmentilor dinspre universal. Fisurile sunt in partea de sus , unde materialul are o grosime mica, de vreo 3 mm. 20170315_111005-redimensionata.jpg Pot face ceva ca sa remediez fisurile? Ce anume pot face? Destul de nasol. Depinde ce fonta este unele tin sudate altele nu. Si daca tine sudura sigur se deformeaza si trebuie cutitat gaura si/ sau rectificata pentru cota de rulment. Oricum ii putin mai complicat ca trebuie si centrat si o sa fie greu . Eu am reparat o pompa de apa cu carsaca din fonta care s-a crapat asta iarna cand a inghetat. Sudura nu este cea mai frumoasa dar tine. Problema apara cand lovea cutit sudura il arunca afara . La mine nu a fost problema ca nu trebuia precizie. S-a sudat cu tig electrozi de inox. Interior am incercat sa strunjesc cu un cutit cu placute amovibile dar imi aruna placuta afara. Editat Martie 17, 2017 de emil.gabor Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 (editat) S-a sudat cu tig electrozi de inox. Interior am incercat sa strunjesc cu un cutit cu placute amovibile dar imi aruna placuta afara. Ai niste zone cu duritate mare datorate procedeului de sudura folosit. Si asta este o cauza pentru care se prefera sudura cu electrod invelit la fonte. Referitor la sudura acelor fisuri, cam proasta treaba, materialul are abia 3mm in carne, este si cota de rulment. Nu stiu configuratia dar daca s`ar putea pune o brida peste zona fisurata ar merge sudata la capete, unde este ceva material gros si cit mai departe de zona subtire. Poate ar fi loc de ceva suruburi in zona aia. Sa nu uit, este o fonta veche plina de ulei in toti porii, aia asa prost se comporta la sudura... Editat Martie 17, 2017 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
grifonul_alb Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 "daca s`ar putea pune o brida peste zona fisurata ar merge sudata la capete," La aceasta solutie m-am gandit si eu, sa vin peste cu o bucata de fonta care sa o sudez la capetele casetelor rulmentilor, unde este mult mai gros materialul. Acum, revenind la problema cu prinderea universalului la axul strungului meu. Se poate prinde flansa universalului de acest ax fara filet? Sau sa-i fac un filet la ax? Ce dimensiuni la filet? Se poate face o placa (pentru universal de 160 mm) dintr-o bucata cilindrica de fier - groasa de 80 mm si in diametru de 140 mm? Bucata de fier o pot obtine dintr-o "foaie de tabla" de 80 mm grosime. Din ce am observat/ citit, placa pentru universal de 160 mm ar trebui sa aiba in diametru 130 mm (dupa strunjire) pentru a intra in universal. Link spre comentariu
harfa Postat Martie 17, 2017 Autor Partajează Postat Martie 17, 2017 Ma asociez parerii lui ion-bumbu. Fisurile sunt intr-o zona cu grosime mica. Dar partea de sus e plana. Cred ca mai potrivit ar fi sa atasezi cu doua suruburi o placa de reinforsare. Daca stam bine sa ne gandim, acolo nici nu cred ca vei avea forte exagerat de mari. Rulmentul sta bine chiar si cu acele fisuri. Pentru o liniste sufleteasca mai "sufletista", poti sa sudezi deasupra , fara sa polizezi in V ca sa maresti suprafata de sudare. In felul acesta vei putea suda fara sa penetrezi si nu mai e nevoie de reformarea lagarului pentru rulment. Polizezi apoi suprafata si atasezi placa de ranforsare....Sper sa aibe loc la montare (din poza nu stiu cum se monteaza ansamblul pe pozitie- trebuie tinut cont si de asta). Daca ar fi fost al meu , as fi pus doar placa de ranforsare fara sudura. Mie nu m-i se pare esentiala rezistenta in acel loc. Cred ca de aceea a si fost facut asa subtire. Link spre comentariu
emil.gabor Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 Ai niste zone cu duritate mare datorate procedeului de sudura folosit. Si asta este o cauza pentru care se prefera sudura cu electrod invelit la fonte. Referitor la sudura acelor fisuri, cam proasta treaba, materialul are abia 3mm in carne, este si cota de rulment. Nu stiu configuratia dar daca s`ar putea pune o brida peste zona fisurata ar merge sudata la capete, unde este ceva material gros si cit mai departe de zona subtire. Poate ar fi loc de ceva suruburi in zona aia. Sa nu uit, este o fonta veche plina de ulei in toti porii, aia asa prost se comporta la sudura... Am optat la sudura cu inox pentru ca am o piesa care a fost sudata cu electrozi inveliti si nu a tinut defel Am incercat initial alamirea piesei dar nu a mers deoarece trebuia gaz 100%argon si s-a folosit Corgon (facea scantei si contamina electrodul). Eu personal am mai avut probleme cu strunjirea pieselor sudate indiferent de procedeul de sudura. Daca sudura nu acopera toata piese iti arunca cutitul afara. Este o furca de schimat raportul de avans la strung. Am facut alta complet din otel. Nu stiu de e a crapat initial, deoarece nu sunt este forta mare pe furca. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum